Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kollagén
  2019-07-31 23:03:44, szerda
 
  A kor előrehaladtával a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős kollagén szintje egyre csökken a szervezetben, ami egy természetes folyamat, de szerencsére lehet lassítani. 35 felett fontos a pótlása.

A bőr elöregedéséért elsősorban a kollagéntermelés fokozatos lassulása okolható. Ez a fehérje felel ugyanis többek között a bőrünk, a csontjaink, izmaink, a hajunk és a kötőszöveteink rugalmasságáért. Időskorban azért olyan gyakori a porckopás, mert kollagén nélkül sokkal sérülékenyebbé válik a porcok felülete, az inak pedig már nem olyan elasztikusak és ruganyosak.

Szökik a kollagén
Bármilyen fájó tény, már a húszas éveink elején elkezd apránként csökkenni a kollagéntermelés. Mivel ez egy lassú folyamat, kezdetben még nem igazán tapasztaljuk meg hatását, ám 35 éves kor felett már gyorsabb ütemben apad a kollagénszint, és ez egyre látványosabb nyomot hagy a bőrön. Nagyjából ötvenéves korunkra lassul be annyira a kollagénszintézis, hogy jelentős mértékben megcsappan a készlet.

Ezt azonban nem lehet készpénznek venni, hiszen számos olyan életmódbeli tényező, és külső környezeti hatás akad, melyek felgyorsítják ezt a természetes folyamatot. Ezért, ha el szeretnéd kerülni a korai ráncosodást, ne csak a bőr külső ápolására koncentrálj, hiszen a kollagéncsökkentő veszélyforrások többsége tudatos, egészséges táplálkozással, illetve étrend-kiegészítők bevetésével jól ellensúlyozható.

A C-vitamin serkenti a kollagén termelését
A bőrünk egészséges, fiatalos kinézetéért elsősorban a kollagén termelését érdemes serkenteni, stimulálni. A C-vitamin kiváló antioxidáns hatással bír, mely csökkenti és helyreállítja az oxidáció során keletkezett károkat a bőrszövetben, illetve a test egyéb területein. A kollagén előállításához a szervezetnek C-vitaminra van szüksége, ám, ha kevés van belőle, inkább a létfontosságú funkciók ellátásához használja fel. Ebben az esetben nemcsak az immunrendszer gyengül, hanem a kollagén szintje is gyorsabban megcsappan. Hogy ezt elkerüld, fogyassz magas C-vitamin-tartalmú ételeket, vagy szedj rendszeresen C-vitamint.

Kollagénes étrend-kiegészítők
Óriási a kínálat a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkből. Vízben oldódó porok és kapszulák is a rendelkezésünkre állnak, hogy pótolni tudjuk az elveszett kollagént. Mivel ez a fehérjevegyület csak kevés ételben található meg, az étrend kiegészítése jó alternatíva lehet, ám érdemes olyan terméket választani, mely jól hasznosuló formában tartalmazza a kollagént, illetve olyan összetevőket is felvonultat, melyek segítik a felszívódását. Mindenképpen fontos megnézni, hogy milyen mennyiségben tartalmazza a kollagént az adott készítményt, nagy eltérések lehetnek.

Ha nincs benne C-vitamin, ajánlott szedni mellette, és nem árt több időt fordítani a testmozgásra. Mivel a kollagén az izmok egyik fő építőeleme, a rendszeres izommunka javítja a hasznosulását. A szájon át szedhető étrend-kiegészítők hidrolizált kollagént tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a fehérjét kisebb összetevőkre bontják, mint amilyen formában a húsételek tartalmazzák, ezáltal jobban emészthetőek, és javul a felszívódásuk.

Kollagéncsökkentő hatások
Bizonyos életmódbeli szokások, és külső tényezők felgyorsíthatják a bőr öregedését úgy, hogy roncsolják, megbontják a kollagént, vagy már eleve a termelésének folyamatát akadályozzák. A stressz és a kialvatlanság megnehezíti a szervezet dolgát, így a bőr is nehezebben tud regenerálódni. A rendszeres kávé-, cukor-, és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is hozzájárul ahhoz, hogy fokozott ütemben csökkenjen a kollagén előállítása.

Az UV-sugárzás, illetve a szmoggal belélegzett mérgező vegyületek a bőrsejteket, és a rugalmasságukat biztosító kollagénrostokat egyaránt károsítják. A vitaminszegény táplálkozás szintén felgyorsítja ezt a romboló folyamatot. Mindezek következményei azonban kivédhetőek, hiszen, ha odafigyelsz az étrendedre, és naponta minimum hétórányi pihentető alvásidőt biztosítasz magadnak, illetve nemcsak a napozások alkalmával használsz fényvédő termékeket, máris sokat teszel azért, hogy több kollagénnel gazdálkodjon a szervezeted.

Természetes kollagénpótlás
Tudatosan összeválogatott, kollagénben gazdag étrenddel is támogathatod a bőröd fiatalságát. A C- és B-vitaminban gazdag ételek serkentik a kollagén termelését, a velős csontban, a csont- és húslevesben, a tojásfehérjében és a zselatinban pedig természetes módon fordul elő ez a bőrszépítő fehérje. A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban található sok kollagén. Vannak azonban olyan táplálékok, melyek összetevőikkel segítik a szervezetet abban, hogy több kollagént állíthasson elő. Az aloe vera, a ginzeng, a spirulina alga, és a koriander is javíthatja ezt a folyamatot.

Kollagén a szépségápolásban
Tény, hogy az elfogyasztott, főként a hidrolizált állapotban bevitt kollagén jobban hasznosul, mint az, amit krémekkel viszünk fel a bőrünkre. Az emésztés során a kollagén aminosavakra bomlik a gyomorban, melyek a vérárammal a májba kerülnek. Ha minden alkotóelem biztosítva van, a szervezet akadálytalanul állít elő kollagént.

A krémek nem szívódnak fel olyan mélyre, hogy a bennük található kollagén hasznosulni tudjon, ráadául a kollagénmolekulák túl nagyok. Nagyobb segítség a bőröd számára, ha inkább a kollagénszintézist ösztönzöd C-vitaminos szérumokkal, krémekkel, vagy hyaluronsav tartalmú készítményekkel. A petyhüdt bőrt kollagén-indukciós terápia segítségével is feszesítheted.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Címkék: kollagéntermelés, felgyorsíthatják, rendelkezésünkre, szépségápolásban, kollagénrostokat, veszélyforrások, rugalmasságáért, rugalmasságukat, összeválogatott, készítményekkel, fehérjevegyület, tojásfehérjében, ellensúlyozható, előrehaladtával, vitaminszegény, összetevőikkel, előállításához, kötőszöveteink, elöregedéséért, sérülékenyebbé, táplálkozással, kiegészítőkből, hústermékekben, következményei, kollagénpótlás, akadálytalanul, létfontosságú, szárnyasokban, kollagénszint, felgyorsítják, elfogyasztott, feszesítheted, feszességéért, hasznosulását, felszívódásuk, regenerálódni, természetes folyamat, kollagéntermelés fokozatos, fehérje felel, kötőszöveteink rugalmasságáért, porcok felülete, inak pedig, húszas éveink, lassú folyamat, természetes folyamatot, korai ráncosodást, kollagéncsökkentő veszélyforrások, kollagén termelését, bőrünk egészséges, oxidáció során, test egyéb, kollagén előállításához,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Márciuzs 24.  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Szép estét  Óraállítás  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Esti kép  Agárdi Gábor gondolata  virágvasárnap  A szeretetről  Reményik Sándor: Itt most virá...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam  Odaadja  Benedek Elek - Virágvasárnap  Alvó cica  Nagy Feró megmondta?  Nem látom őket  Maci az északi fény alatt  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Szép estét kedves látogatóimna...  2004-es kivégzés után  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  A szeretetről  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Maci az északi fény alatt  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Haja van  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti képek  Alvó baby  Alvó baby  képre írva  Kövesd a vezetőt  képre írva  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  2004-es kivégzés után  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Paul David Tripp Március 25  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  A csend aranyat ért  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Alvó kutyák  Nagyhétfő:  Most - segíts meg Mária ,  Mire jók ?  Kőrösi Csoma Sándor gondolata 
Bejegyzés Címkék
természetes folyamat, kollagéntermelés fokozatos, fehérje felel, kötőszöveteink rugalmasságáért, porcok felülete, inak pedig, húszas éveink, lassú folyamat, természetes folyamatot, korai ráncosodást, kollagéncsökkentő veszélyforrások, kollagén termelését, bőrünk egészséges, oxidáció során, test egyéb, kollagén előállításához, szervezetnek C-vitaminra, létfontosságú funkciók, esetben nemcsak, immunrendszer gyengül, kollagén szintje, kollagén tartalmú, rendelkezésünkre állnak, elveszett kollagént, fehérjevegyület csak, étrend kiegészítése, adott készítményt, izmok egyik, rendszeres izommunka, fehérjét kisebb, húsételek tartalmazzák, termelésének folyamatát, kialvatlanság megnehezíti, szervezet dolgát, rendszeres kávé-, kollagén előállítása, szmoggal belélegzett, rugalmasságukat biztosító, vitaminszegény táplálkozás, romboló folyamatot, napozások alkalmával, bőröd fiatalságát, velős csontban, zselatinban pedig, bőrszépítő fehérje, halakban található, szervezetet abban, aloe vera, spirulina alga, hidrolizált állapotban, emésztés során, kollagén aminosavakra, májba kerülnek, szervezet akadálytalanul, bennük található, bőröd számára, petyhüdt bőrt, kollagéntermelés, felgyorsíthatják, rendelkezésünkre, szépségápolásban, kollagénrostokat, veszélyforrások, rugalmasságáért, rugalmasságukat, összeválogatott, készítményekkel, fehérjevegyület, tojásfehérjében, ellensúlyozható, előrehaladtával, vitaminszegény, összetevőikkel, előállításához, kötőszöveteink, elöregedéséért, sérülékenyebbé, táplálkozással, kiegészítőkből, hústermékekben, következményei, kollagénpótlás, akadálytalanul, létfontosságú, szárnyasokban, kollagénszint, felgyorsítják, elfogyasztott, feszesítheted, feszességéért, hasznosulását, felszívódásuk, regenerálódni, felszívódását, kialvatlanság, helyreállítja, immunrendszer, tapasztaljuk, szervezetnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 5509
  • e Hónap: 25371
  • e Év: 201246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.