Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szédülésről és a kézzsibbadásról
  2020-02-26 15:25:39, szerda
 
  Nyaki spondilózis: mi okozza a visszatérő szédülést és zsibbadást?

A kellemetlen tünetek megjelenhetnek akár időváltozásra, akár hosszas erőkifejtés kapcsán, vagy a rossz testtartás, hideg és huzat is kiválthatja őket. Ezen krízisek kiküszöbölése érdekében kötelező a folyamatos gyógytorna és a kinetoterápiás gyakorlatok rendszeres végzése. Azonban a kéz zsibbadásának eltűnése, a szédülés és gyengeség megszűnése a fizio-kinetoterápia után semmiképp sem indokolja a gyógytorna abbahagyását!

A gerincoszlop leépülése folyamán csontkinövések kezdenek rajta megjelenni. Mivel van egy bizonyos ellenállása, a leépülés folyamata hamarabb kezdetét veszi, amennyiben nem megfelelően ,,használjuk" a gerincünket. Mit is jelent ez? Elsősorban, a gerinc nagy terhelésnek van kitéve: tartja a fejet, a karokat, mindazt, amit felemelünk. Ehhez még ugye hozzájön a folyamatos mozgás a mindennapos tevékenységekkel. Ha a nem megfelelően végzett mozgásokhoz hozzáadódik a helytelen testtartás is (széken ülve, irodában vagy a volán mögött), akkor a gerinc leépülése felgyorsul. És sajnos nem mindenkit tanítottak meg már kiskorától helyesen ülni vagy éppen felkelni az ágyból. Az intenzív és sokszor helytelen igénybevétel felemészti az ízületi képleteket is, melyek szintén legyengülnek és veszítenek funkcionalitásukból. Mindezek eredményeképpen képződnek a csontok szélén az apró kinövések, melyeket oszteofitáknak is neveznek. Azonban nem csak a csontok, hanem velük együtt az ízületeket borító porcszövet is károsodik, elveszti kenő- és mozgásképességét, majd teljes funkcióját. A spondilózis az egész gerincoszlop degeneratív betegsége, de leginkább az ágyéki- és nyaki régió érintett, utóbbi pedig sokszor okoz szédülést.



Mit tegyünk kríziskor?

A kezelés hosszú távú, és elsősorban a gyógytornán alapszik, a gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók) és a fizioterápia csak a tünetek súlyosbodásakor jönnek szóba. A szédülés és a fülzúgás is kezelhető gyógyszerrel és fizioterápiával, ám csak egy bizonyos ideig. Fizioterápia során izomlazítást érnek el ionizálás, parafinkötés és masszázs által. A lézerterápia akkor tekinthető eredményesnek, ha fájdalom és gyulladás jelentkezik a területen.



Figyelem: a fizioterápia nem használható megelőzés céljára - segít ugyan az akut periódusokban, de a panaszok kiújulását nem előzi meg, erre csak a folyamatos gyógytorna jelenthet megoldást. Nagyon fontos, hogy a kinetoterapeuta által tanított gyakorlatokat otthon is végezzük, napi rendszerességgel.

A napi mozgás nem összetévesztendő a gyógytornával

A rendszeres gyógytornával kiválóan elejét vehetjük a gerincfájdalmaknak, a kínzó tünetek is ritkábban jelentkeznek. Ezeket a gyakorlatokat azonban fontos, hogy szakemberek segítségével sajátítsuk el. Nem szabad azt gondolni, hogy a napi tevékenységekkel végzett mozgás helyettesítheti a gyógytornát, mivel ezek a (sokszor helytelenül végzett) mozgások nem mozgatják át kellőképpen az ízületeket, a speciális gyakorlatok viszont célzottan a gerincoszlop és ízületek átmozgatására vannak összeállítva. Ajánlott a tornát naponta 10-15 percig végezni, például este, a napi dolgok végeztével. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy gerincproblémákkal rendelkező embereknek edzőterembe járni orvosi konzultáció vagy javallat nélkül, sokszor több rosszat okoz, mint jót.

Nyaki spondilózis: a szédüléstől az ájulásig

A spondilózis a degeneratív reuma egyik fajtája, amit a csigolyaközti porcok kopása okoz, és a csigolyatestek védekező mechanizmusa folytán kialakuló csontkinövések kísérik. Az oszteofitáknak is nevezett kinövések röntgenképe igazi csőrként türemkedik ki a csigolyák oldalán. Lehetnek kisebbek és nagyobbak, de 1 cm-nél nagyobbra is megnőhetnek. A porckorongok és ízületek környékén jelennek meg, de nem mindig ezek állnak a fájdalom hátterében. Ez legtöbbször az ízületi porc kopásának és a csigolyaközti porckorongok erodálódásának köszönhető.


A fájdalom
A fájdalom mechanikus jellegű, általában megerőltetésre, hosszas lábon állás után jelentkezik. A fájdalom és az ízületi diszkomfort akkor jelentkezik, ha a csökkent izomtónus és a porckorongok elmozdulása folytán hibás gerinctartás alakul ki.

Zsibbadás, bizsergés
A felső- és alsó végtagokban futó idegek a gerincoszlop nyaki-, illetve ágyéki régióiból erednek. Következésképp, nyaki spondilózisban az innen kilépő idegek kompressziója miatt a karok és kezek szintjén zsibbadás, bizsergés és izomgyengeség jelenik meg.

Szédülés
A szédülés és egyensúlyvesztés a leggyakoribb tünet, ami megijeszti az ilyen betegeket. Mitől jelenik ez meg? Az agy hátsó részét ellátó artéria a gerincoszlop nyaki régiójánál halad, ezért, ha valamilyen oknál fogva komprimálódik, csökken a vérhozam és az agy oxigénellátottsága hiányt szenved. Ezért alakul ki szédülés, fülzúgás, esetleg ájulás. Ezeket a tüneteket a fej hirtelen megdőlése vagy forgása is kiválthatja, illetve súlyosbíthatja. Általában ezek azok a tünetek, amelyek a betegeket orvoshoz viszik.

A kitartóan végzett gyógytorna és a testtartás mielőbbi javítása a legfontosabb, hogy ki tudjuk küszöbölni a nyaki spondilózis kellemetlen tüneteit:

- akinek nyaki spondilózisa van, magas párnák helyett csak egy, a tarkó alá helyezett hengert vagy feltekert törölközőt használjon;

- a nyaki izmok funkcionalitása tornával és masszázzsal helyreállítható, ezzel együtt pedig megszűnnek a kellemetlen tünetek is;

- ajánlott naponta feszítő-, hajlító- és forgó fejmozgásokat végezni, ameddig az izom- és idegfájdalmak megszűnnek;

- a spondilózis helyes testtartással megelőzhető, főleg, ha már serdülőkorban megszokjuk azt;

- ha hosszas ülőmunkát végzünk, tornáztassuk meg időnként nyakunkat, gerincünket;

a gyógyszeres kezelés csupán enyhíteni tudja az akut fázisban jelentkező tüneteket;

- a megelőzés és kezelés alapja a kitartó gyógytorna és a testtartás javítása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: összetévesztendő, rendszerességgel, mozgásképességét, egyensúlyvesztés, tevékenységekkel, helyettesítheti, kinetoterapeuta, súlyosbodásakor, eredményeképpen, funkcionalitása, helyreállítható, fizioterápiával, csontkinövések, kinetoterápiás, spondilózisban, erodálódásának, súlyosbíthatja, oszteofitáknak, következésképp, megerőltetésre, csigolyatestek, megjelenhetnek, kiküszöbölése, kompressziója, izomgyengeség, fejmozgásokat, gyakorlatokat, idegfájdalmak, komprimálódik, átmozgatására, csigolyaközti, kinetoterápia, időváltozásra, zsibbadásának, serdülőkorban, periódusokban, visszatérő szédülést, kellemetlen tünetek, rossz testtartás, folyamatos gyógytorna, kinetoterápiás gyakorlatok, gyógytorna abbahagyását, gerincoszlop leépülése, bizonyos ellenállása, leépülés folyamata, gerinc nagy, folyamatos mozgás, mindennapos tevékenységekkel, helytelen testtartás, volán mögött, gerinc leépülése, ízületi képleteket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fújjad márciusi szél . . .  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Amikor 5 éves voltam,  Tavaszról álmodom,  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Intelem  Alvó baby  Dóró Sándor: Ma  Esti kép  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Aztán itt van egy másik szerep...  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Ted Engstrőm gondolata  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor 5 éves voltam,  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Jó éjszakát  Magyarország ilyen hely.  1848. március 15-én  Amikor 5 éves voltam,  Nem mindegy  Nem kell ide békemenet  Az agyat és a csontokat is erő...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A csonk és a facsemete  Fújjad márciusi szél . . .  Szabó Norbert – Szabadsá...  Rochefoucauld - a bölcs  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ted Engstrőm gondolata  Mindig tud adni ,  Fújjad márciusi szél . . .  Síró nő  Könnyáztatta asszonysorsok  Nagy László - Szerelem emléke  Müller Péter tollából  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Sötétség és világosság  mindent a népért...  Szép álmokat!  mindent a népért...  Szeretettel  Esti kép  Rőzsehordó nő szobra  Rochefoucauld - a bölcs  A szív és a cselekvés egységes...  Dóró Sándor: Tétova lét  Rejtő Jenő versei  Heltai Jenő: Szabadság  Szeüleidtől tanultad  Por  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
visszatérő szédülést, kellemetlen tünetek, rossz testtartás, folyamatos gyógytorna, kinetoterápiás gyakorlatok, gyógytorna abbahagyását, gerincoszlop leépülése, bizonyos ellenállása, leépülés folyamata, gerinc nagy, folyamatos mozgás, mindennapos tevékenységekkel, helytelen testtartás, volán mögött, gerinc leépülése, ízületi képleteket, csontok szélén, apró kinövések, ízületeket borító, egész gerincoszlop, kezelés hosszú, gyógytornán alapszik, fizioterápia csak, tünetek súlyosbodásakor, bizonyos ideig, lézerterápia akkor, akut periódusokban, panaszok kiújulását, kinetoterapeuta által, napi mozgás, rendszeres gyógytornával, kínzó tünetek, gyakorlatokat azonban, napi tevékenységekkel, speciális gyakorlatok, tornát naponta, napi dolgok, degeneratív reuma, csigolyaközti porcok, csigolyatestek védekező, csigolyák oldalán, fájdalom hátterében, ízületi porc, csigolyaközti porckorongok, fájdalom mechanikus, ízületi diszkomfort, csökkent izomtónus, porckorongok elmozdulása, gerincoszlop nyaki-, innen kilépő, leggyakoribb tünet, ilyen betegeket, gerincoszlop nyaki, betegeket orvoshoz, kitartóan végzett, testtartás mielőbbi, nyaki spondilózis, nyaki izmok, spondilózis helyes, gyógyszeres kezelés, akut fázisban, kitartó gyógytorna, testtartás javítása, összetévesztendő, rendszerességgel, mozgásképességét, egyensúlyvesztés, tevékenységekkel, helyettesítheti, kinetoterapeuta, súlyosbodásakor, eredményeképpen, funkcionalitása, helyreállítható, fizioterápiával, csontkinövések, kinetoterápiás, spondilózisban, erodálódásának, súlyosbíthatja, oszteofitáknak, következésképp, megerőltetésre, csigolyatestek, megjelenhetnek, kiküszöbölése, kompressziója, izomgyengeség, fejmozgásokat, gyakorlatokat, idegfájdalmak, komprimálódik, átmozgatására, csigolyaközti, kinetoterápia, időváltozásra, zsibbadásának, serdülőkorban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 699
  • e Hét: 4277
  • e Hónap: 24139
  • e Év: 200014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.