|
2020-09-02 22:56:52, szerda
|
|
|
A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.
Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.
Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.
A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.
A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.
Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
Címkék: fehérjemátrixból, csontritkulásban, csontritkuláshoz, tartalmazhatnak, hasznosulásában, gabonafélékben, fenntartásában, kalciumbevitel, szintetizáljuk, odafigyeljünk, felszívódását, hüvelyesekben, szempontjából, megőrzésének, csontképzést, rebarbarában, csontvesztés, szabálytalan, strukturális, szervezetben, törékenysége, megőrzésében, befolyásolja, fenntartását, erősségének, menstruáció, biztosítani, csontozatra, fokozatosan, csontszövet, negyvenéves, tejtermékek, izomerősség, elősegítik, anyagokkal, mobilitást, csont ásványi, csonttömeg mindössze, húszas évek, csonttömeg csúcsát, stagnáló időszak, csontvesztés meghaladja, csonttömeg fokozatosan, csontszövet túlzott, csont törékenysége, csonttörés kockázata, egészséges csontozat, kalcium nagyon, ásványi anyag, aktív életmód, csontok védelmét, szabálytalan ciklus,
|
|
|
|
csont ásványi, csonttömeg mindössze, húszas évek, csonttömeg csúcsát, stagnáló időszak, csontvesztés meghaladja, csonttömeg fokozatosan, csontszövet túlzott, csont törékenysége, csonttörés kockázata, egészséges csontozat, kalcium nagyon, ásványi anyag, aktív életmód, csontok védelmét, szabálytalan ciklus, menstruáció elmúlása, csont sűrűsége, csont erősségének, fizikai aktivitás, csontok megőrzésének, kalciumbevitel aktív, csontok erősek, zöld leveles, brokkoli különösen, kalciumhoz kötődnek, kalcium felszívódását, teljes kiőrlésű, hüvelyesekben lévő, spenótban vagy, rebarbarában lévő, legtöbb D-vitamint, napfényből szintetizáljuk, csontritkulásban szenvedő, fehérjemátrixból, csontritkulásban, csontritkuláshoz, tartalmazhatnak, hasznosulásában, gabonafélékben, fenntartásában, kalciumbevitel, szintetizáljuk, odafigyeljünk, felszívódását, hüvelyesekben, szempontjából, megőrzésének, csontképzést, rebarbarában, csontvesztés, szabálytalan, strukturális, szervezetben, törékenysége, megőrzésében, befolyásolja, fenntartását, erősségének, menstruáció, biztosítani, csontozatra, fokozatosan, csontszövet, negyvenéves, tejtermékek, izomerősség, elősegítik, anyagokkal, mobilitást, kalciummal, csökkentik, foszforral, kalciumhoz, termelődik, egyensúlyt, egészséges, csonttömeg, kiemelkedő, vitaminnak, szervezete, csonttörés, csontokban, mennyiségű, életmóddal, következik, meghaladja, napfényből, maradjanak, táplálékok, különösen, igazolják, kutatások, kalciumot, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1199
- e Hét: 3337
- e Hónap: 34823
- e Év: 239524
|
|
|