Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógylevek és hatásaik
  2020-10-15 02:03:45, csütörtök
 
  A természet számtalan, a szervezet számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékozza meg az embert az év minden időszakában. A zöldség-, gyümölcs levek fogyasztásával megszabadulhatunk egy csomó salakanyagtól, ráadásul sok-sok vitamint és sejtvédő anyagot is bevihetünk szervezetünkbe.

Az alábbiakban ismerd meg az egyes növények gyógyító hatását egészséged megőrzése érdekében, aki pedig zöldség-gyümölcs diétát, illetve léböjtkúrát kíván tartani, segítséget kap a helyes diéta kiválasztásához.

Kizárólag a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. A dobozos vagy üveges lé biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen préseltével. De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok java része a lényerést követő harminc-negyven percen belül szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik. Fontos tudnivaló még, hogy a frissen készített innivalót csak lassan szabad fogyasztani, alaposan össze kell keverni nyállal, és étkezés előtt (semmiképp sem utána), vagy két étkezés között, önmagában ajánlott meginni. Aki nem tiszta léböjtöt tart, az préselés után ne szűrje le a frissen nyert lét, mert szűréskor értékes alkotóelemek vesznek el belőle.

Mitől lesz értékesebb a préselt lé?
A déligyümölcsöt nem szabad hűtőszekrénybe tenni, mert plusz 15 fok alatt ,,hidegsokk" alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkremennek benne.

A gyümölcssav cukor hozzáadása nélkül bázikus vegyhatású. Édesítéskor a lében erjedési folyamat indul el, ez a savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Ha a kipréselt lét dobozolják vagy konzerválják, a lé ,,meghal", a benne található enzimes és szerves vegyületek pedig szervetlenné vállnak. Ráadásul vagy konzerválószert kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig tovább csökken a biológiai értéke.

Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt lét. Ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik a víztartalmát, például kondenztej). Ám a frissen préselt lé valóban koncentráltan tartalmaz minden alkotóelemet, ezért nem szabad higítatlanul vagy rövid idő alatt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifuga hátránya, hogy túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során - ellentétben a préseléssel. Ezért például a rábetegek gyógyításánál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

Narancslé üveg- vagy porcelánfacsaró segítségével nyerhető. Az elektromos citrusfacsaró nem ajánlott, a narancshéjra kifejtett nyomóhatás miatt a héj káros aromás savai és a felületükön található vegyszerek nagy mennyiségben kerülnének a lébe.

A frissen préselt levek és növényi kivonatok hatása:

Alma: csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés ütemét, erősíti az immunrendszert és a keringést, tisztítja a beleket, csökkenti a fogínyvérzést.

Articsóka: általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.

Bab: vízhajtó, fokozza a veseműködést.

Barack: erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a stressz kellemetlen hatásait, javítja az emésztést, vízhajtó.

Borágó: fokozza a teljesítőképességet, hangulatjavító.

Boróka: javítja az anyagcserét, gyulladáscsökkentő - különösen hatásos ízületi gyulladásnál, isiásznál -, jó vízhajtó, bőrtisztító, fokozza az erőnlétet és antibiotikus hatású.

Burgonya: mérsékli a gyulladásokat, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.

Cékla: jó vaspótló, javítja az immunrendszer működését.

Citromfű: idegvédő, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarnál hatásos, erősíti az immunrendszert.

Cickafark: gyulladáscsökkentő, mérsékli az időskori szédülést és érlüktetést, harmonizálja a hormonszervek működését, csökkenti a menstruációs görcsöt.

Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítő, böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.

Dinnye: fokozza a vérképzést, tisztítja a bőrt, erősíti a csontokat, védi a nyálkahártyát, aktivizálja a szexuálhormonokat és javítja a szexuális kedvet.

Édeskömény: javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elősegíti a nyákoldódást és könnyíti a kiürülését.

Fagyöngy: lassítja az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szívműködést.

Fehér üröm: gyomorerősítő, javítja a gyomorsavtermelést és az epeürülést, elősegíti az emésztést.

Fekete retek: javítja a májműködést különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.

Fokhagyma: normalizálja a vérzsírértéket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszedést, antibiotikus hatású anyagokat tartalmaz és segít a bélflóra helyreállításában.

Galagonya: normalizálja a vérnyomást, erősíti a szívet és javítja a keringést.

Kakukkfű: nyákoldó, köptető hatású, makacs száraz köhögésnél kiváló.

Kamilla: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, kitűnő hatású ideges gyomorpanaszra.

Káposzta: gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély, jó gyógyszere, az ízületi gyulladást csökkenti.

Lándzsás útifű: garat- és hörgőgyulladásnál jó gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító.

Libapimpó: emésztőszervi panasznál kiváló nyugtató, görcsoldó, hasmenés ellen jó hatású.

Macskagyökér: nyugttó, alvást elősegítő, általános kiegyensúlyozó.

Martilapu: javítja a légzőszervek működését, oldja a makacs köhögést, kitűnő vízhajtó.

Medvehagyma: aktivizálja a keringést, elősegíti a gyomor- és bélrendszer emésztőnedvtermelését.

Nyírfa: kitűnő gyulladáscsökkentő, különösen ízületi gyulladásnál, erősíti a vese és a hólyag működését, erőteljes vízhajtó.

Orbáncfű: feszültségoldó, kiegyensúlyozó, csökkenti a funkcionális szív- és gyomorpanaszt, segíti az elalvást.

Paprika: vízhajtó, magas C-vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert támogatja a szívet és a keringést.

Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomorműködést.

Pitypang: erősíti a májműködést, fokozza az epekiválasztást, vértisztító.

Rozmaring: javítja a keringést, kitűnő élénkítőszer.

Szilva: sejtvédő, optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét, javítja az emésztést, erősíti a szívet és az immunrendszert.

Szőlő: javítja az emésztést, fokozza a vese működését, csökkenti a menses előtti kellemetlen tüneteket, feszültségoldó, regeneráló, aktivizálja a szénhidrát-anyagcserét.

Tök: aktivizálja a vese és a húgyúti szervek működését, fokozza a vizeletkiválasztást, sok A-vitamint tartalmaz, ezért védi a bőrt és a nyálkahártyát.

Torma: étvágyjavító, emésztést elősegítő, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizeletkiválasztást, kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén.

Vöröshagyma: fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő.

Vizi torma: aktivizálja az anyagcserét, fokozza a kiválasztó szervek működését, méregtelenít.

Zab: roborál, védi a gyomornyálkahártyát, kitűnő erősítőszer kimerültség esetén.

Zeller: húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitűnő gyulladás- és fájdalomcsillapító.

Zsálya: gargarizáláskor gyulladáscsökkentő, orr-, garat- és szájüregi gyulladás esetén belsőleg izzasztószer, tisztítja a bőrt.

Zsurló: kitűnő vértisztító, kiválasztást elősegítő.

Hogyan kell alkalmazni a gyümölcs- és zöldség leveket?
A zöldségekből és gyümölcsökből készíts frissen préselt lét, fele-fele arányban higítsd, és naponta kétszer-háromszor két deciliternyit kortyolgass belőle étkezés előtt vagy két étkezés között. Aki léböjt napot tart, a rostokat szűrje le, egyébként nem kell. Töményen soha semmilyen lét (dobozosat sem!) ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás esetén gyomornyálkahártya-gyulladást idézhet elő.

A gyógynövényekből készíts teát, és fogyaszd kúraszerűen: négy-hat hétig fél-egy liternyit naponta. A leveleket, a szárat és a virágokat elég forrázás után maximum tíz percig áztatni, a gyökereket és magvakat viszont áztatni (általában egy éjszakán át és főzni (öt-tíz percig) is kell, hogy elegendő hatóanyag keletkezzen. Ha valaki gyógyhatása miatt több hatóanyaghoz szeretné juttatni szervezetét vagy nincs lehetősége teát készíteni, választhatja az alkoholos kivonatot is, de gyermekek, májbetegek inkább tablettás készítményt válasszanak.

Természetesen az itt ismertetetteken kívül még sok más zöldség és gyümölcs is használható gyógyításra.

A felsoroltak alkalmazhatók a mindennapi étkezés kiegészítésként, vagy kúraszerűen, esetleg lékúrához is. Ez utóbbit azonban nem célszerű két-három napnál tovább orvosi felügyelet nélkül folytatni még egészségeseknek sem. Betegeknek vagy kisebb-nagyobb panaszokkal küszködőknek pedig legfeljebb heti egy léböjtnap ajánlott. Ehhez is orvos vagy hozzáértő szakember tanácsa szükséges, nehogy valaki többet ártson, mint amennyit segít magának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: méregtelenítését, centrifugálással, gyógynövényekből, gargarizáláskor, kiegészítésként, porcelánfacsaró, funkciózavarnál, epekiválasztást, konzerválószert, érelmeszesedést, egészségeseknek, kiválasztásához, ismertetetteken, érelmeszesedés, előállításának, déligyümölcsöt, immunrendszert, hűtőszekrénybe, epekőképződést, kiegyensúlyozó, gyomorműködést, feszültségoldó, hangulatjavító, vérzsírértéket, gyomorpanaszra, kötőszöveteket, fogyasztásával, szervezetünkbe, gyógynövénnyel, deciliternyit, nyálkahártyát, méregtelenítő, salakanyagtól, emésztőszervi, hámregeneráló, érelmeszedést, természet számtalan, szervezet számára, csomó salakanyagtól, alábbiakban ismerd, egyes növények, helyes diéta, frissen préselt, dobozos vagy, frissen préseltével, biológiailag értékes, lényerést követő, frissen készített, préselés után, frissen nyert, legértékesebb anyagok, gyümölcssav cukor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti képek  képre írva  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Alvó cica  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  képre írva  Esti képek  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  A tavasz nem csak önmagában sz...  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rács mögé  A pálma a győzelem és a diadal...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Alvó kisfiú  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kövesd a vezetőt  Alvó kisfiú  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Az angyali üdvözlet  A csend aranyat ért  Mire jók ?  Leereszkedés és olvadás  Képes idézet !  Virágvasárnap: az élet és a re...  Rács mögé  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  A nagy természet  Nem jár  Esti kép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  képre írva  Jó éjszakát  Nem azt látja  Haja van  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Leereszkedés és olvadás  Boldog virágvasárnapot minden...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Sonka vásár  Inkább ad  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A haj állapotának javítása egy...  Nagy Feró megmondta?  Benedek Elek - Virágvasárnap  Kövesd a vezetőt 
Bejegyzés Címkék
természet számtalan, szervezet számára, csomó salakanyagtól, alábbiakban ismerd, egyes növények, helyes diéta, frissen préselt, dobozos vagy, frissen préseltével, biológiailag értékes, lényerést követő, frissen készített, préselés után, frissen nyert, legértékesebb anyagok, gyümölcssav cukor, lében erjedési, savas vegyhatású, gyulladásos folyamatok, benne található, biológiai értéke, felfogás azért, gyümölcslé előállításának, hidraulikus préselés, legújabb kutatási, préseléssel nyert, piacon kapható, folyamat során, rábetegek gyógyításánál, centrifugálással nyert, elektromos citrusfacsaró, narancshéjra kifejtett, felületükön található, érelmeszesedés ütemét, öregedési folyamatokat, stressz kellemetlen, gyomorfekély gyógyulását, immunrendszer működését, időskori szédülést, hormonszervek működését, menstruációs görcsöt, szexuális kedvet, hasi görcsöt, magas vérnyomást, májműködést különösen, bélflóra helyreállításában, ízületi gyulladást, légzőszervek működését, makacs köhögést, hólyag működését, funkcionális szív-, immunrendszert támogatja, mirigyek elválasztó, vese működését, menses előtti, húgyúti szervek, emésztőnedvek elválasztását, kiválasztó szervek, rostokat szűrje, gyógynövényekből készíts, virágokat elég, alkoholos kivonatot, felsoroltak alkalmazhatók, mindennapi étkezés, léböjtnap ajánlott, méregtelenítését, centrifugálással, gyógynövényekből, gargarizáláskor, kiegészítésként, porcelánfacsaró, funkciózavarnál, epekiválasztást, konzerválószert, érelmeszesedést, egészségeseknek, kiválasztásához, ismertetetteken, érelmeszesedés, előállításának, déligyümölcsöt, immunrendszert, hűtőszekrénybe, epekőképződést, kiegyensúlyozó, gyomorműködést, feszültségoldó, hangulatjavító, vérzsírértéket, gyomorpanaszra, kötőszöveteket, fogyasztásával, szervezetünkbe, gyógynövénnyel, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 6377
  • e Hónap: 26239
  • e Év: 202114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.