|
2020-10-29 21:58:53, csütörtök
|
|
|
A nélkülözhetetlen antioxidáns E-vitamin előnyei és hatásai:
Az E-vitamin egy antioxidáns vitamin. Hasonlóan az A- és a C-vitaminhoz nagyon fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, hiszen eredményesen harcol a káros hatású szabad gyökökkel szemben, melyek akár még rákos megbetegedést, illetve érelmeszesedést és cukorbetegséget is okozhatnak ha nagyon elszaporodnak a szervezetünkben. Az E-vitamint tartalmazó táplálékok rendszeres fogyasztása tehát kulcsfontosságú az egészségünkre nézve.
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, több fajtája, formája létezik, például az alfa-tokoferol, amely kitűnő antioxidánsként működik a szervezetben, így segít a különféle betegségek elleni védekezésben.
Az E-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása még a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így nemcsak a szívünk, hanem az érrendszerünk egészségére is jótékony hatással lehet.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat, úgy a kognitív funkcióink is javulhatnak, és jelentősen csökkenhet az olyan betegségek kialakulásának a kockázata, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.
A szemünk egészsége attól is függ, hogy mennyi és milyen tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. A makuladegeneráció elleni védekezésben nagyon fontos az E-vitamin, de a cink, a béta-karotin és a C-vitamin is segíthet ebben.
Milyen táplálékokban található bőségesen az E-vitamin? Elsősorban magvakban, illetve a belőlük nyert olajokban, de sok zöldségben is előfordul, például brokkoliban, spenótban, zöldpaprikában, mángoldban és avokádóban is. A magvak közül leginkább a napraforgómagot érdemes kiemelni, de a mandulában, a pisztáciában, a fenyőmagban és a mogyoróban is bőven van ebből a vitaminból.
A legkönnyebben talán a napraforgómaghoz jutunk hozzá, hiszen ez nagyon népszerű hazánkban. Már egy maréknyi fedezheti a napi E-vitamin-szükséglet 40 százalékát. Érdemes rendszeresen fogyasztanunk, hiszen olyan kulcsfontosságú ásványi anyagokban is gazdag, mint a magnézium vagy a szelén.
Az E-vitamin nagy mennyiségben található növényi olajokban, leginkább a napraforgómag- és a búzacsíraolaj tartalmazza. Ezeket az olajokat használhatjuk főzés és sütés során, de salátákra dresszingként is locsolhatunk belőlük.
Igaz, hogy a magvak és diófélék egészségesek, de nagyobb mennyiséget ezekből se együnk. Elegendő egy-egy alkalommal csak egy kisebb maréknyit elfogyasztani belőlük, hogy a pozitív hatásait élvezzük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: napraforgómaghoz, nélkülözhetetlen, kulcsfontosságú, szervezetünkben, érelmeszesedést, cukorbetegséget, napraforgómagot, antioxidánsként, kialakulásának, zöldpaprikában, szívbetegségek, szervezetünkbe, használhatjuk, érrendszerünk, egészségünkre, elfogyasztani, dresszingként, legkönnyebben, elszaporodnak, napraforgómag, megbetegedést, fogyasztanunk, búzacsíraolaj, táplálékokban, rendszeresen, locsolhatunk, egészségesek, védekezésben, táplálékokat, szervezetben, pisztáciában, megőrzésében, eredményesen, mennyiségben, fenyőmagban, egészségünk, nélkülözhetetlen antioxidáns, antioxidáns vitamin, egészségünk megőrzésében, káros hatású, egészségünkre nézve, zsírban oldódó, különféle betegségek, szívbetegségek kialakulásának, érrendszerünk egészségére, kognitív funkcióink, olyan betegségek, szemünk egészsége, makuladegeneráció elleni, belőlük nyert, magvak közül, napraforgómagot érdemes,
|
|
|
|
nélkülözhetetlen antioxidáns, antioxidáns vitamin, egészségünk megőrzésében, káros hatású, egészségünkre nézve, zsírban oldódó, különféle betegségek, szívbetegségek kialakulásának, érrendszerünk egészségére, kognitív funkcióink, olyan betegségek, szemünk egészsége, makuladegeneráció elleni, belőlük nyert, magvak közül, napraforgómagot érdemes, legkönnyebben talán, napraforgómaghoz jutunk, maréknyi fedezheti, magnézium vagy, búzacsíraolaj tartalmazza, olajokat használhatjuk, kisebb maréknyit, pozitív hatásait, napraforgómaghoz, nélkülözhetetlen, kulcsfontosságú, szervezetünkben, érelmeszesedést, cukorbetegséget, napraforgómagot, antioxidánsként, kialakulásának, zöldpaprikában, szívbetegségek, szervezetünkbe, használhatjuk, érrendszerünk, egészségünkre, elfogyasztani, dresszingként, legkönnyebben, elszaporodnak, napraforgómag, megbetegedést, fogyasztanunk, búzacsíraolaj, táplálékokban, rendszeresen, locsolhatunk, egészségesek, védekezésben, táplálékokat, szervezetben, pisztáciában, megőrzésében, eredményesen, mennyiségben, fenyőmagban, egészségünk, fogyasztása, javulhatnak, antioxidáns, fogyasztunk, rendelkezik, mennyiséget, tartalmazza, brokkoliban, egészségére, vitaminból, vitaminban, zöldségben, mángoldban, jelentősen, avokádóban, rendszeres, mogyoróban, kockázatát, amennyiben, betegségek, mandulában, táplálékok, alkalommal, csökkenhet, funkcióink, százalékát, anyagokban, szükséglet, okozhatnak, vitaminhoz, tápanyagot, elsősorban, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1512
- e Hét: 15880
- e Hónap: 29629
- e Év: 234330
|
|
|