|
2020-12-03 16:56:54, csütörtök
|
|
|
Rengeteg adat elérhető a világon különböző cikkekből és tanulmányokból, amelyek megerősítik a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Mégis úgy tűnik, csak nagyon kevesen használják ki a nyers fokhagyma adta előnyöket annak érdekében, hogy megőrizzék jó egészségüket. Ha megfázás, influenza vagy egyéb patogén eredetű betegségek gyötrik, a fokhagyma antibiotikus és vírusellenes hatásait többnyire figyelmen kívül hagyják.
Egy kis, vékony gerezd hozzáadható számos ételhez, így könnyebben fogyasztható. De ha a fokhagymagerezdet egy kanál mézzel veszi be, az is használ. A petrezselyem vagy a koriander rágása amellett, hogy csökkenti a fokhagymaszagot, még egészséges is. Bármely módot is válassza, fogyasszon 2-4 gerezd fokhagymát naponta egészsége megőrzése érdekében.
Talán a legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy ilyen jelentéktelen növény, hogy tud ennyi mindent nyújtani. De talán a nyers fokhagyma ízének vagy a rágás okozta kellemetlen leheletnek köszönhető hanyagolása. Tény, hogy magas illóolaj tartalma miatt epekő betegségben szenvedők sem igen fogyaszthatják (és tudjuk, az epekövesség korunk egyik népbetegsége).
Néhányan a fokhagyma ízének és szagának elkerülése érdekében fokhagyma kivonatot használnak.
6 érv a fokhagyma napi használata mellett:
1) A fokhagymában található diallil-diszulfid nevű aktív vegyület hatékonyabban és gyorsabban képes áttörni a kemény baktérium membránokon, mint az antibiotikum, amelynek számos veszélyes mellékhatása lehet.
Két különálló tanulmányban összehasonlító elemzést végeztek a nyers fokhagymakivonat ételmérgezést okozó baktériumra gyakorolt hatásairól. A vizsgálatok szerint a fokhagyma fogyasztásával megelőzhetjük a legtöbb ételmérgezést és elkerülhetjük a kórházi kezelést is.
2) Állatkísérletek során kutatók bebizonyították a fokhagyma jótékony tulajdonságait a cukorbetegség vonatkozásában. Megállapították, hogy a fokhagyma első sorban az inzulin aktivitásra van hatással, s így csökkenti a vércukorszintet.
3) A fokhagyma képes kiirtani az olyan baktériumokat a szervezetből, mint a Yersinia pestis, amely bubópestishez vagy a ,,fekete halálhoz" vezethet.
Habár a bubópestis nem jellemző napjainkban, van néhány egyedülálló eset Európában. De a lényeg a fokhagyma antibiotikus, vírusellenes és gombaellenes hatása, mely számtalan betegségre nézve gyógyító hatású.
A fokhagyma napi fogyasztásával biztosíthatja a szervezet profilaktikus (megelőző) védelmét, ezzel megakadályozván a fertőzések kialakulását.
4) A szív- és érrendszer egészsége a fokhagyma fogyasztásával növelhető. A fokhagyma bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a homocisztein szintet. A magas homocisztein szint érzékeny markere a szív- és keringési rendszer degeneratív betegségeinek és talán jobban előre jelzi az infarktus vagy a stroke bekövetkeztét, mint a magas koleszterin. A fokhagyma az oxidált LDL koleszterin szintjét csökkenti. Az a koleszterin, amely nem oxidálódik, fontos szerepet játszik az idegek és az agy szöveteinek fejlődésében, csak úgy, mint a D3 vitamin szintézisében. Tehát a koleszterin oxidációjának korlátozása sokkal észszerűbb, mint magának a koleszterin mennyiségének a korlátozása.
A fokhagyma tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást, csökkenti a trigliceridek mennyiségét a vérben, feloldja a vérrögöket és stabilizálja az artériás plakkokat, megakadályozza a fontos lipidek oxidációját, amelyek sejtpusztuláshoz vezetnek. Mindezt mellékhatások nélkül, természetesen.
A fokhagyma véralvadásgátlóként is funkcionál.
5) A fokhagyma erős antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, és igazi bajnok a rák elleni küzdelemben. Számos, a fokhagymában található értékes vegyület, beleértve a ként, a szelént és az allicint, hozzájárul a rákos sejtek apoptózisához (programozott sejthalál), amelyet a rákos sejtek igyekeznek elkerülni.
6) Aki teheti, minden nap fogyasszon el legalább egy-két gerezdet az étkezései alkalmával.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: fokhagymakivonat, sejtpusztuláshoz, megakadályozván, vércukorszintet, fokhagymaszagot, megállapították, állatkísérletek, bebizonyították, összehasonlító, fogyaszthatják, fogyasztásával, tulajdonságait, megakadályozza, vonatkozásában, immunrendszert, tanulmányokból, jelentéktelen, szintézisében, mennyiségének, oxidációjának, bekövetkeztét, betegségeinek, baktériumokat, apoptózisához, ételmérgezést, elkerülhetjük, cukorbetegség, megelőzhetjük, biztosíthatja, hatékonyabban, bubópestishez, trigliceridek, profilaktikus, bizonyítottan, természetesen, mellékhatások, világon különböző, fokhagyma egészségre, nyers fokhagyma, fokhagyma antibiotikus, kanál mézzel, petrezselyem vagy, koriander rágása, legtöbb ember, ilyen jelentéktelen, rágás okozta, epekövesség korunk, fokhagyma ízének, fokhagyma napi, fokhagymában található, kemény baktérium, nyers fokhagymakivonat,
|
|
|
|
világon különböző, fokhagyma egészségre, nyers fokhagyma, fokhagyma antibiotikus, kanál mézzel, petrezselyem vagy, koriander rágása, legtöbb ember, ilyen jelentéktelen, rágás okozta, epekövesség korunk, fokhagyma ízének, fokhagyma napi, fokhagymában található, kemény baktérium, nyers fokhagymakivonat, vizsgálatok szerint, fokhagyma fogyasztásával, legtöbb ételmérgezést, kórházi kezelést, fokhagyma jótékony, cukorbetegség vonatkozásában, fokhagyma első, inzulin aktivitásra, fokhagyma képes, olyan baktériumokat, szervezet profilaktikus, fertőzések kialakulását, fokhagyma bizonyítottan, homocisztein szintet, magas homocisztein, infarktus vagy, stroke bekövetkeztét, magas koleszterin, koleszterin oxidációjának, koleszterin mennyiségének, fokhagyma tágítja, trigliceridek mennyiségét, artériás plakkokat, fontos lipidek, fokhagyma erős, rákos sejtek, étkezései alkalmával, fokhagymakivonat, sejtpusztuláshoz, megakadályozván, vércukorszintet, fokhagymaszagot, megállapították, állatkísérletek, bebizonyították, összehasonlító, fogyaszthatják, fogyasztásával, tulajdonságait, megakadályozza, vonatkozásában, immunrendszert, tanulmányokból, jelentéktelen, szintézisében, mennyiségének, oxidációjának, bekövetkeztét, betegségeinek, baktériumokat, apoptózisához, ételmérgezést, elkerülhetjük, cukorbetegség, megelőzhetjük, biztosíthatja, hatékonyabban, bubópestishez, trigliceridek, profilaktikus, bizonyítottan, természetesen, mellékhatások, gombaellenes, fogyasztható, vírusellenes, népbetegsége, egészségüket, petrezselyem, fokhagymában, homocisztein, stabilizálja, fejlődésében, kialakulását, antibiotikus, programozott, tanulmányban, antibiotikum, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4775
- e Hét: 13557
- e Hónap: 45043
- e Év: 249744
|
|
|