|
2020-12-08 22:29:35, kedd
|
|
|
A saláta gyógyhatásait régóta kutatják, és számos, a szervezet számára előnyös hatásról számoltak be idáig.
Antioxidáns hatás
A salátalevél a legtöbb növényi ételhez hasonlóan igen jó antioxidáns hatással bír, habár ezen tulajdonsága elmarad a paprika vagy a brokkoli antioxidáns védelmétől. Azt is kimutatták, hogy három napos hűtőben való tárolás oly mértékben csökkenti a benne lévő hasznos anyagok mennyiségét, hogy lényegében nem képes növelni a szervezet antioxidáns védelmét. Ennek alapján mindenképpen érdemes frissen szedett salátát fogyasztani. Fel kell hívni a figyelmet azonban, hogy a jégsaláta antioxidáns hatóanyag-tartalma csupán töredéke a zöld vagy vörös levelű változaténak.
Daganatellenes hatás
A saláta rák elleni hatását több ráktípussal szemben is igazolták. Az emlőrák megelőzésének lehetőségei közül fontos szerepe van a salátának, ugyanis a benne lévő fitoösztrogének rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti e daganattípus előfordulását. Egyes becslések szerint akár tized részére csökkenthető az emlőkarcinóma kockázata a zöldségfélék, köztük a saláta bőséges bevitelével.
A vastagbéldaganatok prevenciójában a növény magas lutein szintje, valamint magas béta-karotin tartalma játssza a fő szerepet. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a gyomorrák kifejlődésének megakadályozásában is bizonyítottan hatásos a saláta. E hatást közel 30 éve ismerjük, elsősorban azokban az országokban van nagy szerepe, ahol a gyomorrák előfordulása igen magas (pl. Japán). Sajnos az utóbbi években a magyar esetek száma is jelentősen emelkedett, így nálunk is érdemes visszatérni a salátaevésre.
Meglepő, de a saláta, úgy tűnik, védelmet nyújt a tüdőrákkal szemben is. Az eddigi vizsgálatok igazolták, hogy azok körében, akik sohasem dohányoztak, a tüdődaganat kockázatát 25%-kal csökkenti a rendszeres salátafogyasztás, míg a dohányzóknál is csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.
Vitaminforrás
A saláta igen gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin igen erős antioxidáns hatású vegyület, a salátából való felszívódását olajos öntetek nagymértékben fokozzák. Kimutatták, hogy az olajos öntet nélkül fogyasztott salátából az A-vitamin hasznosulása minimális vagy akár egyáltalán nem szívódik fel.
A másik fontos salátavitamin a K-vitamin, amely a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges. Kimutatták, hogy a K-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontsűrűséghez. Csípőtöréses eseteket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres salátafogyasztás nagymértékben csökkenti a csontritkulásból eredő csípőtörések számát, így különösen a közép- és idősebb korosztálynak ajánlható e növény a csontok szilárdságának megóvása érdekében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: salátafogyasztás, nélkülözhetetlen, csontritkulásból, csontsűrűséghez, fitoösztrogének, következtetésre, szilárdságának, prevenciójában, kialakulásának, kifejlődésének, daganatellenes, korosztálynak, vitaminforrás, véralvadáshoz, előfordulását, nagymértékben, felszívódását, gyógyhatásait, megelőzésének, emlőkarcinóma, bizonyítottan, salátavitamin, zöldségfélék, csökkenthető, valószínűleg, mindenképpen, csípőtöréses, változaténak, hasznosulása, daganattípus, tulajdonsága, egészségéhez, előfordulása, csípőtörések, salátaevésre, dohányzóknál, saláta gyógyhatásait, szervezet számára, legtöbb növényi, paprika vagy, brokkoli antioxidáns, benne lévő, szervezet antioxidáns, figyelmet azonban, jégsaláta antioxidáns, zöld vagy, emlőrák megelőzésének, emlőkarcinóma kockázata, saláta bőséges, növény magas, gyomorrák kifejlődésének, gyomorrák előfordulása,
|
|
|
|
saláta gyógyhatásait, szervezet számára, legtöbb növényi, paprika vagy, brokkoli antioxidáns, benne lévő, szervezet antioxidáns, figyelmet azonban, jégsaláta antioxidáns, zöld vagy, emlőrák megelőzésének, emlőkarcinóma kockázata, saláta bőséges, növény magas, gyomorrák kifejlődésének, gyomorrák előfordulása, utóbbi években, magyar esetek, tüdőrákkal szemben, eddigi vizsgálatok, tüdődaganat kockázatát, rendszeres salátafogyasztás, betegség kialakulásának, saláta igen, salátából való, olajos öntet, másik fontos, csontok egészségéhez, megfelelő csontsűrűséghez, következtetésre jutottak, csontritkulásból eredő, csontok szilárdságának, salátafogyasztás, nélkülözhetetlen, csontritkulásból, csontsűrűséghez, fitoösztrogének, következtetésre, szilárdságának, prevenciójában, kialakulásának, kifejlődésének, daganatellenes, korosztálynak, vitaminforrás, véralvadáshoz, előfordulását, nagymértékben, felszívódását, gyógyhatásait, megelőzésének, emlőkarcinóma, bizonyítottan, salátavitamin, zöldségfélék, csökkenthető, valószínűleg, mindenképpen, csípőtöréses, változaténak, hasznosulása, daganattípus, tulajdonsága, egészségéhez, előfordulása, csípőtörések, salátaevésre, dohányzóknál, vizsgálatok, antioxidáns, folyamatért, salátalevél, dohányoztak, mennyiségét, lehetőségei, visszatérni, tüdődaganat, országokban, fogyasztott, bevitelével, ráktípussal, fogyasztani, fogyasztása, egyáltalán, tüdőrákkal, kimutatták, rendszeres, köszönhető, emelkedett, kockázatát, elsősorban, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
128 db bejegyzés |
e év: |
463 db bejegyzés |
Összes: |
49256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 574
- e Hét: 4152
- e Hónap: 24014
- e Év: 199889
|
|
|