Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Önismereti bakik
  2020-12-15 13:35:24, kedd
 
   
  Énképünk egyrészt a külvilág véleményéből, másrészt a saját magunk által önmagunkról szerzett élmények és tapasztalatok sokaságából épül fel.

Ám nagyon nem mindegy, hogy milyen e kettő aránya!

Egy felmérés adatai szerint az emberek 74%-a külső visszajelzésekre alapozza az Énképét. Azaz 4-ből 3-an túlnyomórészt "second hand" (másodkézből szerzett) önismerettel rendelkeznek, vagyis a számunkra fontos és kevésbé fontos személyektől származó sok apró részletekből, elejtett kijelentésekből rakták össze azt a valamit, amit “Én vagyok"-nak gondolnak.

Olyan ez, mintha üldögélne benned egy ismeretlen vagy alig ismert kis (l)ÉN(y), aki hatással van rád - néha segít, de sokszor inkább gátol - és gyakran a tudtod nélkül irányítja életedet. Marionett bábuként rángat, hol kénye-kedve szerint, hol pedig a külvilág elvárásainak való megfelelési-, illetve bizonyítási vágyad szálait mozgatva. Riasztó nem?

Így nem csoda,
ha rosszul érzed magad a bőrödben
ha gyakran elégedetlen és frusztrált vagy,
ha jócskán alul maradsz a képességeidnek és valós értékeidnek,
ha nem tudod kibontakoztatni a benned rejlő kincseket és tehetséget,
ha úgy érzed, sötétben tapogatózol, nem tudod merre indulj el
ha folyton ugyanazokat a köröket futod, nem jutsz egyről a kettőre,
ha életedet és kapcsolataidat megkeserítő pszichológiai játszmákba bonyolódsz
ha szenvedsz attól, hogy mások nem becsülnek, sőt kihasználnak,
ugyanakkor félsz attól is, hogy önmagad légy, nehogy konfliktusba keveredj és magadra haragíts másokat.

Mi a baj a "second hand önismerettel"? Hogyan rombol?

1. probléma: A "second hand önismeret" csalóka és megtévesztő.
Reggel odaállsz a tükör elé, belenézel, de nem azt látod, aki odaállt, aki valójában vagy, hanem azt, amit mások odavetítettek rólad. Kövérnek látod magad, mert a divatlapok azt sugallják, hogy aki már 40-42-es vagy annál nagyobb ruhát hord, az kövér. Ügyetlennek látod magad, mert gyerekkorodban valaki elég sokszor elmondta: "ej, édes lányom, milyen kétbalkezes vagy!". Ostobának látod magad, mert nem mentek a reáltárgyak a suliban.

Hiszen amit így magadról gondolsz, az nagymértékben függ a véleményalkotó:
- értékrendjétől, értékítéletétől (attól, hogy ők mit tartottak helyesnek, fontosnak, "normálisnak")
- gondolataitól (...értelmi szintjétől, bölcsességétől)
- érzelmeitől, érzelemvilágától (ahogy hozzád, önmagához és általában a világhoz viszonyult)
- szokás- és elvárásrendszerétől.

Olyannak látod magad, amilyennek mások szerint vagy, olyan próbálsz lenni, amilyennek szerintük kellene, és olyan dolgokat teszel, amit szerintük tenned kellene.

2. probléma: Hibás következtetésekre jutsz önmagaddal kapcsolatban.
Ami főleg önkorlátozó gondolkodásmódban, életfelfogásban és negatív életprogramban nyilvánul meg. Ha pl.: elhitted magadról, hogy ügyetlen vagy, akkor félsz majd kipróbálni dolgokat, mondván, "ááá, ez nekem úgysem sikerülne". Ha elkönyvelted magadban, hogy csúnya/kövér/buta vagy, akkor félsz megismerkedni bárkivel, gondolván: "kinek is kellenék én (így)"" vagy "hogy is szerethetne engem (így) bárki is".

3. probléma: Rendszerint alacsony önértékelést és alacsony önbizalmat eredményez.
Ez pedig kihat az életed minden területére: a kapcsolataidra, a magánéletedre, a munkádra, teljesítményünkre, a lelki és kedélyállapotodra, és akár az egészségedre is.

4. probléma: Nem segíti az előrelépést, és hogy a saját életedet éld.
Olyan dolgokat próbálsz kihozni önmagadból, ami nincs meg benned, vagy olyan célokat akarsz elérni, ami nem a tiéd, vagy aminek az elérése aránytalanul nagy energiabefektetést követel. Mindeközben elnyomod és nem használod ki a meglévő képességeidet - csak azért, mert az nem illik bele vagy ütközne a külvilág által elvárt képpel. +"Ezt nem tehetem.", "Ez nálunk nem volt divat.", "Jaj, mit fognak szólni az emberek?!")
.
Hogyan számold fel ezt az áldatlan, lélekromboló állapotot?
Mi kell ahhoz, hogy végre teljesebb, örömtelibb, kiegyensúlyozottabb és sikeresebb életet élhess?
Olyan életet, ahol szereted és elégedett vagy önmagaddal, és mások is szeretnek és elismernek. Ahol tudod, ki vagy, mit akarsz, mi a fontos számodra, és azt is merre indulj el és hogyan bontakoztasd ki önmagad. Mindezt úgy, hogy közben figyelembe veszed mások érdekeit is, de anélkül, hogy folyton mások rosszalló pillantásai miatt aggódnál és szorongnál, vagy feladnád Önmagad.

Hogyan indulj el?
Kezdj el figyelni, barátkozni és törődni önmagaddal! Kezdd el megismerni önmagad! Vedd elő és vizsgáld át az Énkép-batyudat, hogy mi van benne és hogyan került bele? Mi az, ami szerinted is igaz, helytálló? És mi az, ami fals vagy már idejét múlt, ami csak lelassít és visszahúz - ezeket szórd ki! Majd keress és tégy az Énkép batyudba olyan élményeket és tapasztalatokat, ami megerősít, segít és továbbvisz utadon.

De vigyázz, az "Én" érzékeny és kényes jószág! Nem ronthatsz rá ajtóstul, mert sündisznóvá válik. Szépen, finoman, türelmesen kívülről-befelé haladva kezdd vizsgálni önmagad.

Elsőként a viselkedésedet és a személyiségedet vedd górcső alá! A személyiség lényed külső burka, ami kapcsolatban van lelked mélyebb rétegeivel és a külvilággal is. Személyiséged és viselkedésed képet ad arról, hogyan kezeled és oldod meg a problémákat, hogyan alakítasz ki és tartasz fenn kapcsolatot az emberekkel, hogyan viselkedsz.
.
Na de, hogyan igazodj el a személyiség összetett és bonyolult világában?

Ez már a tudósoknak, az orvosoknak és a pszichológusoknak is komoly fejtörést okozott. Sokan és sokféle megközelítési módot találtak ki erre. Az egyik legősibb és a legegyszerűbb módszer a típustanok megalkotása volt, ami már a jó öreg görög orvosnak, Hippokratésznek is bevált.

A személyiségtipológiák lényege, hogy az embereket valamilyen testi vagy viselkedésbeli sajátosságaik, hasonlóságaik alapján több típusba sorolták. A közös vonások alapján következtetni lehet a jellemre, a lelki mozgatórugókra és a várható viselkedésre.
.
Hogyan segítenek neked a személyiségtípusok?
Ha megismered a különböző típusokat, rájössz arra, hogy mennyire másképp látják az emberek a világot, és milyen eltérő módon reagálnak ugyanarra a helyzetre. Így a számodra esetleg furcsa vagy irritáló magatartást már nem feltétlenül az ellened irányuló szándékos ellenségeskedésnek vagy gyanakvásnak tekinted, hanem az adott típusra jellemző akaratlan és számára teljesen természetes reakciónak.

Ha felismered, milyen típusba tartozol, illetve a társaid milyen típusúak, akkor:
jobban fogod érteni önmagad és mások viselkedésének mozgatórugóit,
megértőbb és elfogadóbb leszel önmagaddal és másokkal,
kevesebbet kritizálod magad a hibáid és a hiányosságaid miatt, vagy másokat az övéik miatt
nem vársz el magadtól olyant, ami nincs (vagy még nincs) meg benned,
és másoktól sem olyant, ami bennük nincs meg,
ez nagymértékben javítja a gyermekeiddel, szerelmeddel, barátaiddal vagy a munkatársaiddal való kommunikációt és együttműködést, együttélést.
ráadásul tudatosabban állhatsz neki önmagad fejlesztésének, és másoknak is jobban segíthetsz a kibontakozásban.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: érzelemvilágától, visszajelzésekre, hippokratésznek, kijelentésekből, személyiségedet, tapasztalatokat, munkatársaiddal, életfelfogásban, kibontakozásban, kibontakoztatni, értékítéletétől, képességeidnek, viselkedésedet, bölcsességétől, viselkedésének, életprogramban, kapcsolataidra, véleményalkotó, fejlesztésének, gyerekkorodban, együttműködést, értékrendjétől, mozgatórugókra, kapcsolataidat, viselkedésbeli, személyiséged, mozgatórugóit, nagymértékben, képességeidet, gyermekeiddel, megismerkedni, magánéletedre, hiányosságaid, hasonlóságaik, sajátosságaik, legegyszerűbb, külvilág véleményéből, saját magunk, felmérés adatai, emberek 74%-a, számunkra fontos, ismeretlen vagy, tudtod nélkül, külvilág elvárásainak, benned rejlő, köröket futod, nagymértékben függ, világhoz viszonyult, életed minden, saját életedet, elérése aránytalanul, meglévő képességeidet, Szabó Szilvia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ismeretlen: Ikarusz monda  Vidámság  Robert Merle tollából  Robin Wight pitypang szobra  Jó nap volt  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 15  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szabó T. Anna - Pitypang  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  képre írva  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Nagy és kis csodák  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul Éluard - És egy mosoly  Otthon  Somlyó Zoltán - Orgonával  Egy barátság története  Erdei gyöngyvirág  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Töröld le  Eduardo Sacheri gondolata  39 ígéret  Sorsunk miatt...  Otthon  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egyszerű  Martin Buber, A haszidim meséi  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  különleges  képre írva  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Bársony székben  Magyar költészet napja  Egyszerű  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk 
Bejegyzés Címkék
külvilág véleményéből, saját magunk, felmérés adatai, emberek 74%-a, számunkra fontos, ismeretlen vagy, tudtod nélkül, külvilág elvárásainak, benned rejlő, köröket futod, nagymértékben függ, világhoz viszonyult, életed minden, saját életedet, elérése aránytalanul, meglévő képességeidet, külvilág által, fontos számodra, személyiségedet vedd, személyiség lényed, személyiség összetett, egyik legősibb, legegyszerűbb módszer, típustanok megalkotása, embereket valamilyen, közös vonások, lelki mozgatórugókra, várható viselkedésre, különböző típusokat, számodra esetleg, ellened irányuló, adott típusra, társaid milyen, hiányosságaid miatt, övéik miatt, munkatársaiddal való, érzelemvilágától, visszajelzésekre, hippokratésznek, kijelentésekből, személyiségedet, tapasztalatokat, munkatársaiddal, életfelfogásban, kibontakozásban, kibontakoztatni, értékítéletétől, képességeidnek, viselkedésedet, bölcsességétől, viselkedésének, életprogramban, kapcsolataidra, véleményalkotó, fejlesztésének, gyerekkorodban, együttműködést, értékrendjétől, mozgatórugókra, kapcsolataidat, viselkedésbeli, személyiséged, mozgatórugóit, nagymértékben, képességeidet, gyermekeiddel, megismerkedni, magánéletedre, hiányosságaid, hasonlóságaik, sajátosságaik, legegyszerűbb, következtetni, tapasztalatok, odavetítettek, kommunikációt, megközelítési, gondolataitól, pszichológiai, túlnyomórészt, konfliktusba, elkönyvelted, tudatosabban, önismerettel, aránytalanul, elvárásainak, szerelmeddel, kapcsolatban, bontakoztasd, egészségedre, önértékelést, kihasználnak, lélekromboló, viselkedésed, gyanakvásnak, rendelkeznek, személyektől, részletekből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 741
  • e Hét: 10855
  • e Hónap: 24604
  • e Év: 229305
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.