Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Diókopács (dióburok) főzet hétköznapi bajokra
  2020-12-28 22:30:02, hétfő
 
 



A diókopácsban a diófa hatóanyagai jelentős mennyiségben megtalálhatók. Flavonoidokban rendkívül gazdag. Vizsgálatok igazolják, hogy 12-féle flavonoid található a zöld dióburokban.

A dióburok gyógyhatását már Hippokratész is ismerte és ismertette, gyomor- és bélbetegségek ellen dióburok-főzetet alkalmazott. Tanai elterjedtek, Angliában és máshol Európában is ismert volt a dióburok-főzet, mint a gyomor- és bélhurut gyógyszere. A törököknél a kopács ecettel leöntve gyomorerősítő házi szer volt.

A törökök a kopács főzetét ülőfürdőként is használták, húgyúti megbetegedésekre és női bajokra. A falusi török asszonyok a szülés utáni méh-összehúzódást úgy segítették elő, hogy a diókopácsot megpörkölték - szárítani nem volt idő, - összetörték, szőlősziruppal keverték, és borogatásként használták. Összehúzta az ereket, megszüntette a vérzést. A szárított, összetört kopácsot mézzel keverve a fogínyre kenték, a fogínygyulladás megszüntetésére.

Szárított, pörkölt diókopácsot a horvátok is használtak, de nem vérzés ellen, hanem a vizelés megkönnyítésére.

Megszáríthatjuk a napon vékony rétegben kiterítve, nyitott sütőajtónál, aszalógépben. Vigyázzunk, hogy a hőfok ne haladja meg a 40 fokot értékes C-vitamin tartalma miatt, a 30 fokot viszont érje el a hőmérséklet.

Használj kesztyűt, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét!





A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz. A juglon az emberi szervezetet nem károsítja. Elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat.

A juglon mellett a diókopács további fontos hatóanyaga a csersav (tanninsav), mely úgy hat az ember hámszöveteire, hogy összehúzza, összeszorulásra bírja a hámsejteket. Ugyanilyen összehúzó hatása van a nyálkahártyákra és a kapilláris csövekre. Ezen kívül lázat és viszketést csökkentő hatásai is ismertek. A tannin baktériumölő is, kapcsolatba lép a baktérium fehérjéivel, és tönkreteszi azokat. Legnagyobb arányban a zöld kopács tartalmazza a dió részei közül.

A diófát kiemelten fontos gyógynövényünknek tekinthetjük. A juglon és a csersav az a két hatóanyag, ami igazolja a sok évszázados népi megfigyeléseket a dió gyógyhatásáról itthon és világszerte.

Mire használhatjuk a diókopács főzetét?
Ugyan úgy használhatjuk, mint a diólevél teát, de a kopácsnak intenzívebb a hatása. Íme néhány felhasználási mód:
izzadás-, bél- és gyomorhurut esetén,
a diókopács teának bélféregölő hatása is ismert,
rendkívül hatékony száraz köhögés ellen,
bőrfertőtlenítés és hajhullás kezelésére is használható,
általános erősítőszer,
gyógyítja a szájüreg és a torok betegségeit, gargarizálhatunk vele mandulagyulladás esetén,
összehúzó-, baktériumölő hatása miatt kitűnő szájvíz fogíny betegségekre és a rossz lehelet kezelésére,
javítja az étvágyat,
ülőfürdőként húgyúti megbetegedésekre és női bajokra is használhatod,
a dió kopács külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony a sebek begyógyítására,
gyomor- és bélelnyálkásodásra,
higanymérgezésre,
túlzott lábizzadásra,
ekcémára,
ótvar ellen - diókopács főzetes hajmosás rendbe teszi a fejbőrt.

Diókopács főzet készítése
Három-négy evőkanálnyi szárított zöld dióburkot tegyünk fél liter forró vízbe és főzzük egy percig, majd hagyjuk állni két óráig. Lehűlés után szűrjük le és fogyasszuk, ha lehet ízesítés nélkül, de tehetünk bele mézet. Természetesen, ha külsőleg használjuk, akkor nem kell édesíteni.

Csak a dió zöld burkát használhatjuk gyógyászati célra, mert a feketén begyűjtött burokmaradvány már veszít értékes beltartalmából. Lecsökken C-vitamin- és csersavtartalma, ami a zöld kopácsban bőven jelen van.

A zöld dióburkot diószüretkor nyerhetjük nagy mennyiségben. Próbáljuk leverni, vagy lerázni, esetleg az alsó ágakról leszedni azokat a diókat, amelyeken még rajta van a burok, de már könnyen lefejthető. Ha még jobb minőségű alapanyagot szeretnénk gyógyászati célja, akkor már a dió szétrepedése előtt is lefejthetjük késsel, körbevágva. A feketedő és a romló foltokat vágjuk ki, ne használjuk fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: megbetegedésekre, higanymérgezésre, gargarizálhatunk, mandulagyulladás, bőrfertőtlenítés, megfigyeléseket, lemoshatatlanul, összeszorulásra, megkönnyítésére, nyálkahártyákra, megszáríthatjuk, csersavtartalma, fogínygyulladás, megszüntetésére, flavonoidokban, gyógyhatásáról, beltartalmából, burokmaradvány, szőlősziruppal, begyógyítására, bélbetegségek, összehúzódást, hámszöveteire, baktériumokat, borogatásként, használhatjuk, megtalálhatók, természetesen, gyomorerősítő, felhasználási, megszüntette, diószüretkor, megpörkölték, ülőfürdőként, lefejthetjük, szétrepedése, diófa hatóanyagai, zöld dióburokban, dióburok gyógyhatását, kopács ecettel, kopács főzetét, falusi török, szülés utáni, diókopácsot megpörkölték, fogínyre kenték, fogínygyulladás megszüntetésére, vizelés megkönnyítésére, napon vékony, diókopács juglont, emberi szervezetet, betegségeket okozó, juglon mellett, Lecsökken C-vitamin-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeüleidtől tanultad  Jó éjszakát  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Intelem  Üdvözöllek az oldalamon  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A kávé  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó cica  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Csendes éjszakán  Paul David Tripp Március 15  Könnyáztatta asszonysorsok  A kávé  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Cicus virággal  A gyomorrontás tojással is kez...  Hernádkak  Az embernek fiatal korában van  Könnyáztatta asszonysorsok  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Mélységes szomorúsággal  Heltai Jenő: Szabadság  Esti kép  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Mi a különbség  Házi botox  Az ünnepről  Könnyáztatta asszonysorsok  Sajnos ezt elBalogozták  Amikor 5 éves voltam,  képre írva Március 15 -re emlé...  Alvó cica  Házi botox  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Csörög a telefonom  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Müller Péter tollából  Hernádkak  Kakaós piskóta  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Márciusi eső  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Jóga férfiaknak  Nem mindegy  Az ünnepről  Rőzsehordó nő szobra  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  A magyar sajtó napja március 1...  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Vágy, élet és sugár  Mindig tud adni ,  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Rochefoucauld - a bölcs  Amikor még rangja volt...  Kakaós piskóta  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Alvó kislány  Rochefoucauld - a bölcs 
Bejegyzés Címkék
diófa hatóanyagai, zöld dióburokban, dióburok gyógyhatását, kopács ecettel, kopács főzetét, falusi török, szülés utáni, diókopácsot megpörkölték, fogínyre kenték, fogínygyulladás megszüntetésére, vizelés megkönnyítésére, napon vékony, diókopács juglont, emberi szervezetet, betegségeket okozó, juglon mellett, diókopács további, ember hámszöveteire, kapilláris csövekre, tannin baktériumölő, baktérium fehérjéivel, zöld kopács, diófát kiemelten, diókopács főzetét, diólevél teát, kopácsnak intenzívebb, diókopács teának, torok betegségeit, rossz lehelet, sebek begyógyítására, feketén begyűjtött, zöld kopácsban, zöld dióburkot, alsó ágakról, romló foltokat, megbetegedésekre, higanymérgezésre, gargarizálhatunk, mandulagyulladás, bőrfertőtlenítés, megfigyeléseket, lemoshatatlanul, összeszorulásra, megkönnyítésére, nyálkahártyákra, megszáríthatjuk, csersavtartalma, fogínygyulladás, megszüntetésére, flavonoidokban, gyógyhatásáról, beltartalmából, burokmaradvány, szőlősziruppal, begyógyítására, bélbetegségek, összehúzódást, hámszöveteire, baktériumokat, borogatásként, használhatjuk, megtalálhatók, természetesen, gyomorerősítő, felhasználási, megszüntette, diószüretkor, megpörkölték, ülőfürdőként, lefejthetjük, szétrepedése, mennyiségben, diókopácsban, betegségekre, baktériumölő, használhatod, betegségeket, aszalógépben, sötétbarnára, glikozidokat, lábizzadásra, tekinthetjük, hippokratész, gyógyhatását, hámsejteket, betegségeit, diókopácsot, elterjedtek, evőkanálnyi, kapcsolatba, dióburokban, összetörték, erősítőszer, tartalmazza, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 888
  • e Hét: 4466
  • e Hónap: 24328
  • e Év: 200203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.