Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kezelheted magad a gyógyító természettel / 1
  2021-01-09 21:54:08, szombat
 
  A leghétköznapibb növények sok mindenre képesek. Sokat tehetsz egészséged, gyógyulásod érdekében a kertedből szedett, kamrában tárolt, vagy a boltban kapható zöldségek és egyéb élelmiszerek segítségével?

Burgonya
A burgonya C-vitamin forrás. A gyomorhurut a gyomorfekély és a bélgyulladás gyakori oka ellen hat. A nyers burgonyalé atropinhoz hasonló, görcsoldó, gyomorfájást csökkentő és szüntető hatóanyagot is tartalmaz.

Az európai népi orvoslás javallatai és receptjei: ,,fejforróság" és fejfájás (migrén) esetén nyers krumpliszeletes borogatás a halántéktájra; fagyott tagokra összetört, meleg, főtt krumpli. Forró vízzel leöntött nyers krumpli levében fürdetik a fájdalmas, reumatikus tagot, vagy meleg, főtt krumplival gőzölik, és helyileg ezzel melegítik a fájdalmas részeket.

A nyers reszelt burgonya talpra kötve lázcsillapító, szemre téve pedig enyhíti a szemgyulladást.
Cukron, dextrinen, keményítőn, aminosavakon, alma- és tejsavon és C-vitaminon kívül bőr- és nyálkahártya-védő A- és F-vitamint is tartalmaz, a bőrelváltozásokra ezért fejthet ki kedvező hatást.
A nyers burgonyalét sárgarépalével keverve, kis mézzel ízesítve torokgyulladás, garatgyulladás esetén, vagy köhögésnél alkalmazzuk. Melegen, vagy hidegen, ruha közé téve a fennmaró rostanyagait, felköthetjük a nyakra, vagy felrakható a mellkasra borogatásként. De szintén kis mézes vízzel összekeverve, csemegeként el is fogyaszthatjuk.

Nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A rossz szívműködés javulását hozhatja kiegészítő kúraként, ha nyers levéből reggel éhgyomorra 1 dl-nyit fogyasztunk több héten keresztül. Lázas állapotban mindenképp ajánlott a szív védelméről ilyen formában is gondoskodni.

Cékla
A cékla kiemelt hatása elsősorban a rákterápiákban van, de ezzel most nem foglalkozunk. Az összes növény közül a hagymán kívül a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma (100 g-ban 20,6 mg). Ez azért nagy jelentőségű, mert a szilícium révén a szervezet védekezőképessége igen nagymértékben fokozható.
Nyers céklalé vagy nyers céklareszelék hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), a plazmasejtek és a falósejtek felszaporodnak.
Klinikai gyakorlat alapján javaslata: 3/5 rész cékla, 1/5 rész sárgarépa, 1/5 rész zellergumó átszűrt présleve. A céklakúrát húsmentes étrend kísérje. 1 kg céklából normál körülmények között 700 ml lé nyerhető.
A népi orvoslás a nyers lét éppúgy, mint a reszelt, nyers, salátakészítésre használt gumót, vizelethajtónak (húgykiválasztónak), vérképzőnek és vértisztítónak tartja. Előnyös a gyenge tüdejűek, gyulladásra hajlamosak és tartós rekedtségben szenvedőknek, de a sebgyógyulást is elősegíti. Ezeket az alkalmazásokat kémiai vizsgálatok is igazolják.

A cékla nemcsak szilíciumot, hanem számos egyéb ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, rubídiumot, céziumot. A-, B1-, B2-, C- és P-vitamin is található benne. B-vitamin-komplex tartalma 300 gramm/100g.
A cékla nemcsak a sejtlégzést aktiválja, a védekező sejtrendszert és a vérképzést serkenti fokozott működésre, hanem javítja az idegműködést és az emésztést is. Heveny lázas megbetegedések (influenza, hűléses betegségek) esetén is ajánlatos fogyasztani.
Kiegészítő kúraként alkalmazva kedvezően befolyásolja az idegbetegségeket is.
Fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a fogzománcot károsíthatja, ezért a kinyert lét érdemes szívószál segítségével fogyasztani. Pép formájában vagy darabosan, egyéb élelmiszerrel fogyasszuk el a fogak védelmére.

Dió
A dió édes ízű, meleg hatású gyógyélelmiszer. A dió gyümölcse erősítő, súlygyarapodást elősegítő tulajdonságú. Mint ilyen, megkötés nélkül fogyasztható, akár magában, akár levesekben. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését. A máj a méregtelenítés egyik legfőbb szerve.

Fülfájásnál, a dióból kipréselt kis mennyiségű olajat a fülbe cseppentsük bele. Feloldja a lerakódott zsírt, azt ki is folyasztja. A gyulladást okozó baktériumokat felszámolja. Nagyon hamar gyógyít.

Olaját, pépjét, kelések és daganatok érlelésére, vagy felszámolására is alkalmazzák.

Segít megvédeni a szívet a betegségektől. Idegnyugtató hatása is van. Tejben főzve nyugtató, altató hatású. Mézben a diódarabok összeérnek és meghűlés, torokfájdalom esetén használhatók.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák gyógyításában is. Napi ajánlott adagja 15 dió, 3-szori, főétkezések utáni elrágcsálással, 5-5-5 dió.

A dióbél általános kémiai összetétele:
Nagyon kevés vizet, 15% fehérjét, 63% olajat, 14% szénhidrátot, 4 mg% Na sókat, 545 mg% K-ot, 70 mg% Ca-ot, 430 mg% P-t 4 mg% A-vitamint, 0,35 mg% B1-vitamint= Tiamin, 0,1 mg% Riboflavint= B2-vit., 1 mg% Niacint= B3-vit., 15 mg% C-vitamint tartalmaz.

A Dió termése zsíros-olaj tartalmú - linol és linolén, izolinolén és telítetlen zsírsavból áll (omega3). Juglont, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B7- (H-vitamin), C- és E-vitamint tartalmaz. Minden dióbél, eltérő arányokban, de tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, nátriumot és mangánt is.

Értékes növényi fehérjeforrás.
A dióbél fogyasztása csak kis adagokban ajánlott. A dióbél egyesek nyelvét, szájnyálkahártyáját irritálhatja, viszketést és a szájban kiütéseket, kimállást és aknét hozhat létre.

Fejes káposzta
A fejes káposztát eredetileg állattakarmányként termesztették, illetve a vadon nőtt egyedeit gyűjtötték. Későbbi nemesített fajtái kerültek be előbb a szegényebb emberek, majd később az általános élelmezésbe. Ajánlottabb inkább savanyított formában, vagy nyersen fogyasztani. A kelkáposzta jobban megfelel emberi tápláléknak, mint a fejes káposzta.

A savanyú káposzta nagy C-vitamin tartalmú. 1 kg savanyú káposztából kb. 500-600 ml lé nyerhető. Meghűlés, vagy járvány idején ajánlott akár napi fogyasztása is ennek a mennyiségnek.
Külsőleg bedagadt, fájó térdre, derékra: bármelyik káposzta leveleit felmelegített állapotban lekötjük a felületre, (vasalóval is fel lehet melegíteni ruha között), majd a még egy ruhával lefedjük és melegen tartjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: idegbetegségeket, salátakészítésre, vizelethajtónak, gyógyélelmiszer, krumpliszeletes, leghétköznapibb, súlygyarapodást, felszámolására, alkalmazásokat, fogyasztásánál, megbetegedések, vértisztítónak, elrágcsálással, felszaporodnak, rákterápiákban, káliumtartalma, fogyaszthatjuk, torokgyulladás, garatgyulladás, méregtelenítés, sárgarépalével, szemgyulladást, fogyaszthatnak, borogatásként, gyógyításában, élelmiszerrel, sebgyógyulást, termesztették, nagymértékben, torokfájdalom, lázcsillapító, betegségektől, baktériumokat, fehérjeforrás, sejtrendszert, halántéktájra, leghétköznapibb növények, kertedből szedett, boltban kapható, burgonya C-vitamin, bélgyulladás gyakori, nyers burgonyalé, európai népi, fájdalmas részeket, nyers reszelt, bőrelváltozásokra ezért, nyers burgonyalét, fennmaró rostanyagait, mellkasra borogatásként, rossz szívműködés, szív védelméről, cékla kiemelt, B1-vitamint= Tiamin, Riboflavint= B2-vit, Niacint= B3-vit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Táplálékok a máj egészségének ...  Szívet megérintő . . .  Öreg nő sóhajt  A tavasz nem csak önmagában sz...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Karinthy Frigyes: Almafa  Az erdőterápia egészségre gyak...  Alvó baby  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Fényvarázslat  Alvó baby  Manna OWell tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 27  Csak egy életed van....  Talppontok közérthetően  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Harang ( gif )  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Heltai Jenő: Március  Tibeti harangvirág  Búzavirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Az út  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Harang ( gif )  A víz abszolút súlya nem számí...  Szívet megérintő . . .  Esti képek  Görgess  Fülpontok  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Galaktikus kapcsolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fülpontok  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Alvó baby  Márciuzs 24.  Harang ( gif )  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó baby  Virág lány  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Öreg nő sóhajt  Jó éjszakát  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó kedv a világon  A nagy természet  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Nagy Feró megmondta?  képre írva  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Sokszor  Galaktikus kapcsolat  Búzavirág  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Tibeti harangvirág  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Graffiti bölcsesség 
Bejegyzés Címkék
leghétköznapibb növények, kertedből szedett, boltban kapható, burgonya C-vitamin, bélgyulladás gyakori, nyers burgonyalé, európai népi, fájdalmas részeket, nyers reszelt, bőrelváltozásokra ezért, nyers burgonyalét, fennmaró rostanyagait, mellkasra borogatásként, rossz szívműködés, szív védelméről, cékla kiemelt, összes növény, hagymán kívül, szilícium révén, szervezet védekezőképessége, szervezet védekezésében, falósejtek felszaporodnak, céklakúrát húsmentes, népi orvoslás, gyenge tüdejűek, alkalmazásokat kémiai, cékla nemcsak, sejtlégzést aktiválja, védekező sejtrendszert, vérképzést serkenti, fogzománcot károsíthatja, fogak védelmére, legyengült embert, diót nyugodtan, méregtelenítés egyik, dióból kipréselt, fülbe cseppentsük, lerakódott zsírt, gyulladást okozó, diódarabok összeérnek, dióbél általános, dióbél fogyasztása, dióbél egyesek, szájban kiütéseket, fejes káposztát, vadon nőtt, szegényebb emberek, általános élelmezésbe, kelkáposzta jobban, fejes káposzta, savanyú káposzta, ruhával lefedjük, idegbetegségeket, salátakészítésre, vizelethajtónak, gyógyélelmiszer, krumpliszeletes, leghétköznapibb, súlygyarapodást, felszámolására, alkalmazásokat, fogyasztásánál, megbetegedések, vértisztítónak, elrágcsálással, felszaporodnak, rákterápiákban, káliumtartalma, fogyaszthatjuk, torokgyulladás, garatgyulladás, méregtelenítés, sárgarépalével, szemgyulladást, fogyaszthatnak, borogatásként, gyógyításában, élelmiszerrel, sebgyógyulást, termesztették, nagymértékben, torokfájdalom, lázcsillapító, betegségektől, baktériumokat, fehérjeforrás, sejtrendszert, halántéktájra, felmelegített, védekezésében, céklareszelék, élelmiszerek, idegműködést, aminosavakon, szénhidrátot, idegnyugtató, nyomelemeket, rekedtségben, foglalkozunk, fogyasztható, plazmasejtek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1472
  • e Hét: 5050
  • e Hónap: 24912
  • e Év: 200787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.