Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
/3/ Kezelheted magad a gyógyító természettel
  2021-01-09 22:04:04, szombat
 
 


Méz
A méz fontos terapeutikás hatása antibiális tulajdonságában rejlik. A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A méz monoszaharidokból áll, amelyek azonnal felszívódhatnak, rögtön a véráramba kerülhetnek. A kimerülést gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.

Súlyos és hosszan tartó száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál méze ajánlatos, amit sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A gyomorban a méz stabilizálja a savháztartást. A méz segíti az emésztést. A máj ellátása elősegíti például a méregtelenítést, így felbecsülhetetlen jelentősége van például gombamérgezés, altatás utáni méregtelenítés és egyéb mérgezések esetében.

A méz nem csak a májra, hanem a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre is kedvező, védő hatást gyakorol. Ez lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátbevitel határain belül mézet fogyasszanak és ezáltal olyan anyagokhoz jussanak, amit másból nem kaphatnának meg.

Japán orvosok állítják, hogy a méz elismerten javulást biztosít az emésztési betegségek, bőrbetegségek esetében, javítja a légzőszerveket, a keringési szerveket, idegeket, érzékszerveket, fogakat, az anyagcserét stb. Bolgár orvosok is elismerik a méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő hatását. Nem csak szájon át, hanem aerosol és elektroforézis útján is visznek be a szervezetbe szükséges mézmennyiségeket. Eddig 15 000 páciensnél kezelték a légzőrendszer bizonyos betegségeit (orrnyálkahártya gyulladás, torokgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, gégehurut, légcsőhurut, hörghurut) úgy, hogy a páciensek 92 %-ban visszanyerték egészségüket.

Magyar tapasztalatok a méz gyógyhatásáról
Ha a kisgyerek köhögött, hólyagpapírra mézet kentek és a mellkasára borították. Valahol mézet és zsírt kentek egy rongyra és azt tették a beteg mellére. Egyes helyeken mézes tormalevelet vagy dohánylevelet tettek arra a helyre, ahol a tüdőszúrást érezték. A mézes borítást 1-2 óráig kellett azonos felületen tartani.

Kenőcsöket, flastromokat úgy készítettek, hogy mézet kevertek össze tört lenmaggal vagy gabonaliszttel és tojássárgájával vagy lenmagdarával és tejjel vagy viasszal és zsírral vagy viasszal és vajjal. Ezeket a keverékeket rákenték a torokra (kívülről), kelésekre, daganatokra, gyulladásokra. Tiszta mézzel kenték be az égett vagy forrázott sebeket.

Az emésztés javítására és gyomorfájás ellen javasolták, hogy reggel színmézet egyen a beteg, vagy itala meleg-tejes méz legyen. Lázas betegnek híg mézet adtak inni.

Legáltalánosabban a mézet megfázás, köhögés, rekedtség ellen használták. Ették magában és teában vagy tejben feloldva. Javasolták a mézet gyomorhurut és emésztési zavarok ellen, idegesség megszüntetésére, köhögés, rekedtség, vérszegénység, sápkór, sárgaság, asztma és álmatlanság ellen, de súlyosabb esetekben is hasznosnak találták ezt a legtömegesebb kaptárterméket.

A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós (1857) is megemlékezik. Az egykor híres mézsör fogyasztását is nagyon egészségesnek tartották. A mézbor az ünnepek, nagy összejövetelek itala. A mézbe bármely gyógynövény friss állapotban belekeverhető, és vivőanyagként használható.

Nemesszeghy Kálmán (1909) szövegének egy részét szó szerint közlöm és ajánlom az olvasó figyelmébe:

,,A méznek használata sok féle betegségből kigyógyította az embert, sőt még olyan esetek is fordultak elő, hogy akinél a gyógyszer nem használt, a méznek az élvezete állította helyre az egészségét."

,,Kiknek sok és hangos beszéddel jár hivatásuk teljesítése ajánlatos, hogy napközben többször fogyasszanak tiszta mézet vagy mézzel ízesített langyos vízzel öblögessék a torkukat."

Méz hasmenés ellen
Mézbe vegyítsünk finomra törött szerecsendiót és finomra törött fahéjat, ebből a szükségeshez képest vegyünk be.

Méz rekedtség ellen
2 tojássárgáját keverjünk össze 2 evőkanál mézzel. Öntsünk rá fél csészényi forró feketekávét, kavarjuk össze és olyan forrón, ahogy bírjuk, igyuk meg. Ezt naponta legalább háromszor ismételjük meg. Együnk naponta többször egy-egy szeletke lépesmézet.

Legjobban bevált a kakukkfű (thymian) mézzel való használatának gyógyereje. Szamárhurutnál is kitűnő, mivel a köhögési ingert csillapítja, görcsöt csillapító és nyálkaoldó hatása miatt. Vegyünk kakukkfűteát, főzzünk meg egy csészére valót, leszűrjük, teszünk bele egy evőkanál virág- vagy hársmézet és jó forrón igyuk meg. Napjában legalább háromszor kell inni.

Köhögés ellen
Vegyünk egy nagy fekete-retket, tetejét vágjuk le, belsejét karalábéfúró kanállal szépen szedjük ki, mint ahogy a tölteni való karalábénál szoktuk. Egy kis lábasba tegyünk 1 deciliter mézet, pirítsuk meg világosbarnára, vigyázni kell, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Öntsük azon forrón a retekbe, abban a pillanatban megjegecesedik, később azonban levet ereszt, ezt kell azután naponta többször leinni róla. Ugyanezt megtehetjük vastag sárgarépával is. Ez a legjobb nyálkaoldó és köptető úgy felnőtteknek, mint gyermekeknek.

Limonádé lázas betegeknek
Egy pohárba csavard 1 citromnak a levét, tégy 1 evőkanál mézet hozzá, kavard jól össze, öntsd tele a poharat hideg vízzel. Meghűléskor kitűnő hatású.

Tüdőcsúcshurut ellen
Egy darab tormát, egy bazsarózsagyökeret egyenlő adagban megreszelünk és annyi virágmézet öntünk rá, hogy összekavarható legyen. Meleg helyre tesszük, hogy jól összeérjen, reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy teáskanállal kell bevenni. Aki türelemmel használja megszakítás nélkül, még a legmakacsabb idült bajnál is sikeres gyógyulást hoz.

Hörghurut ellen
Kitűnő gyógyhatása miatt nem győzőm eléggé dicsérni, mert amilyen egyszerű, olyan csodahatású. Gyermekek a legszívesebben beveszik. Két nagy fej fokhagymát megtisztítunk, táblácskán teljesen széjjel zúzzuk, bögrébe tesszük és annyi mézet öntünk rá, hogy könnyen összekavarható legyen. Folytonos kavargatás mellett szép világos barnára megpirítjuk, napjában többször adjunk belőle egy-egy jó késhegynyit.

Torokgyulladás ellen
Főzzünk fél liter kamilla-zsályateát, tegyünk bele 2 evőkanál virágmézet, céklalevet, 1 dkg porrá tört timsót, ezzel naponta többször öblítsük ki a torkunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: baktériumellenes, gyulladásellenes, mézmennyiségeket, gennyeltávolító, tulajdonságában, megszüntetésére, orrnyálkahártya, hasnyálmirigyre, felszívódhatnak, méregtelenítést, tojássárgájával, érzékszerveket, összekavarható, méregtelenítés, legszívesebben, torokgyulladás, tüdőcsúcshurut, elektroforézis, szamárhurutnál, kaptárterméket, gyógyhatásáról, megjegecesedik, összejövetelek, légzőszerveket, világosbarnára, gabonaliszttel, engedélyezett, bőrbetegségek, savháztartást, megtisztítunk, gombamérgezés, érzéstelenítő, légzőrendszer, lenmagdarával, vivőanyagként, hólyagpapírra, véráramba kerülhetnek, kimerülést gyorsan, kanál méze, szájban tartani, engedélyezett szénhidrátbevitel, emésztési betegségek, keringési szerveket, szervezetbe szükséges, légzőrendszer bizonyos, kisgyerek köhögött, mellkasára borították, beteg mellére, tüdőszúrást érezték, mézes borítást, keverékeket rákenték, égett vagy, Reguly Antal, Nemesszeghy Kálmán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mélységes szomorúsággal  Szent-Györgyi Albert gondolata  Rejtő Jenő versei  Nagy László - Szerelem emléke  Paul David Tripp Március 16  Könnyáztatta asszonysorsok  Házi botox  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Nagy László - Szerelem emléke  Vágy, élet és sugár  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Könnyáztatta asszonysorsok  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Gősi Vali - Tükre lennék...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdet  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A közszereplő  Márciusi eső  A tékozló és Isten gondviselés...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  A közszereplő  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Ne feledjük: a föld jóval több...  Nyíljatok meg  Csendes éjszakán  Alvó baby  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Meghitt estéken . . .  Kezdet  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Dóró Sándor: Tétova lét  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Alvó kislány  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Dóró Sándor: Ma  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Csendes éjszakán  A csonk és a facsemete  Rochefoucauld - a bölcs  Könnyáztatta asszonysorsok  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Atyám !  Nyíljatok meg  Dóró Sándor: Tétova lét  Szent-Györgyi Albert gondolata  Paul David Tripp Március 16  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
véráramba kerülhetnek, kimerülést gyorsan, kanál méze, szájban tartani, engedélyezett szénhidrátbevitel, emésztési betegségek, keringési szerveket, szervezetbe szükséges, légzőrendszer bizonyos, kisgyerek köhögött, mellkasára borították, beteg mellére, tüdőszúrást érezték, mézes borítást, keverékeket rákenték, égett vagy, emésztés javítására, mézet megfázás, mézet gyomorhurut, legtömegesebb kaptárterméket, mézes pálinka, egykor híres, mézbe bármely, olvasó figyelmébe, méznek használata, élvezete állította, szükségeshez képest, köhögési ingert, csészére valót, evőkanál virág-, nagy fekete-retket, tölteni való, pillanatban megjegecesedik, legjobb nyálkaoldó, pohárba csavard, poharat hideg, darab tormát, teáskanállal kell, legmakacsabb idült, legszívesebben beveszik, baktériumellenes, gyulladásellenes, mézmennyiségeket, gennyeltávolító, tulajdonságában, megszüntetésére, orrnyálkahártya, hasnyálmirigyre, felszívódhatnak, méregtelenítést, tojássárgájával, érzékszerveket, összekavarható, méregtelenítés, legszívesebben, torokgyulladás, tüdőcsúcshurut, elektroforézis, szamárhurutnál, kaptárterméket, gyógyhatásáról, megjegecesedik, összejövetelek, légzőszerveket, világosbarnára, gabonaliszttel, engedélyezett, bőrbetegségek, savháztartást, megtisztítunk, gombamérgezés, érzéstelenítő, légzőrendszer, lenmagdarával, vivőanyagként, hólyagpapírra, szerecsendiót, egészségesnek, használatának, kigyógyította, dohánylevelet, tojássárgáját, orrmelléküreg, gyulladásokra, vérszegénység, legtömegesebb, visszanyerték, tapasztalatok, belekeverhető, felnőtteknek, megemlékezik, készítéséről, sárgarépával, fogyasztását, gyermekeknek, tormalevelet, egészségüket, biológiailag, szívserkentő, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 23761
  • e Év: 199636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.