Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tényleg olyan rosszak vagyunk?
  2021-02-28 21:38:50, vasárnap
 
   
  Tényleg olyan rosszak vagyunk?

Egy határozottan optimista, téveszmék uralta korban élünk, amely az embert helyezi az univerzum középpontjába, és kiáltja ki minden dolog mércéjének. Az ember csődközeli történelme, lesújtott lelkiismerete és a Szentírás tanítása ellenére nagyokat mond az erényről, az érdemekről, és egy ragyogóbb jövővel kérkedik. Mérhetetlen erkölcstelenségét és folyamatos elkorcsosulását azzal palástolja, hogy egyszerűen megváltoztatja az erkölcsi szabályokat, és amit korábban gonosznak tartott, átkereszteli jóra. E hatalmas megtévesztés miatt nem meglepő, hogy a Szentírás vádiratára ezzel a kérdéssel válaszolunk: Tényleg ennyire rosszak vagyunk? A biblikus válasz az, hogy: Igen, tényleg ennyire rosszak vagyunk!
A Szentírás világosan tanúsítja, hogy Noé napjaiban Isten hatalmas özönvizet bocsátott a földre. Ezt az isteni ítéletet az emberek istentelensége és mérhetetlen erkölcstelensége váltotta ki. A Szentírás ezt így írja le: ,,Amikor látta az Úr, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az Úr, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében". Nem csupán az emberi gonoszság gondolata szembeötlő a fenti idézetben, hanem annak mértéke is: ,,szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz". Ez az egyik legerőteljesebb állítás a Szentírásban az ember teljes, gyökeres vagy átható romlottságáról. Első pillantásra ez a vád szélsőségesnek tűnik, és azt gondolnánk, hogy csupán néhány hírhedt, megbélyegzett lelkiismeretű alakra vonatkoztatható a történelemben. Amikor azonban közelebbről vizsgáljuk a kérdést, nyilvánvalóvá válik, hogy mindannyiunknak szembe kell néznie ezzel a váddal.
Képzeljük csak el, hogy létezik egy olyan eszköz, amely képpé tudja alakítani minden gondolatunkat, ami valaha átfutott az agyunkon, és utána a gondolatainkból készítenének egy filmet, amit bárki megnézhet. És most azt képzeljük el, hogy az összes családtagunk, barátunk és ismerősünk látni akarja ezt a filmet. Vajon nem követnénk el mindent, hogy ezt megakadályozzuk? És ha mégis megnéznék, nem találnánk nehéznek, akár lehetetlennek is, hogy valaha az életben még egyszer a szemükbe nézzünk? Ha pedig minden józan ész ellenére nagy bátran azt mondanánk, hogy nincs szégyellnivalónk, ez nem annak lenne a bizonyítéka, hogy hazudunk, vagy téveszméink vannak, vagy teljesen eltompult a lelkiismeretünk? Az az igazság, hogy közülünk még a legjobbaknak is vannak olyan aljas gondolatai, amelyeket a legközelebbi barátaikkal sem osztanának meg! Mindez azt mutatja, hogy valami egyszerűen nincs rendben velünk. Hajlamosak vagyunk a gonoszra, és azok a dolgok vonzanak minket a legjobban, amelyeket a lelkiismeretünk ellenez és elítél. Ezzel a problémával küszködtek a gondolkodás történetének legfelvilágosultabb filozófusai, erkölcstanítói és teológusai is. Pál apostol az emberi faj dilemmáját így panaszolta el: ,,Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök".
Fontos megértenünk, hogy az a gonoszság, amiről az előzőekben beszéltünk nem korlátozódik az özönvíz előtti korszakra. Más szavakkal: sem az özönvíz nem mosta el az ember gonoszra való hajlamát, sem Noé nem volt képes jobb örökséget hagyni utódaira, mint Ádám. Közvetlenül azután, hogy a víz leapadt, és Isten megparancsolta Noénak, hogy hagyja el a bárkát, az Úr ezekkel a szavakkal leplezte le az emberi szívben hátramaradt folyamatos romlottságot, amely az újjá nem született karakter védjegye lesz a világ végezetéig: ,,Amikor az Úr megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem".
Az özönvíz előtt Isten megállapította, hogy az ember szívének minden szándéka folyamatosan gonosz. Az özönvíz után némi változás állt be. Nem csak az derült ki, hogy az ember szívének minden indulata gonosz, hanem a gonosz eredetét is felfedte az Úr: az születésétől fogva az ember szívében lakozik. Ez az ember ádámi öröksége. Bár a Szentírás ezt a rejtélyt nem oldja fel, de ettől még igaznak ismeri el. Az ember bűnben fogan és vétekben születik; az anyaméhtől fogva elidegenedik, és születésétől kezdve tévelyeg. Ezért nem kell a gyermekeknek megtanítani az önzést és az álnokságot, hanem a szülőknek és másoknak buzgón azon kell munkálkodniuk, hogy megtanítsák nekik, hogyan fékezzék meg magukban az önzést, hogy igazat beszéljenek, és törődjenek mások jólétével. Ha valaki abban reménykedik, hogy egy nap a gyerekek fogják irányítani a világot, még sosem volt tanúja annak a könyörtelen és brutális rendnek, amit a kisebb gyerekek képesek kialakítani egymás közt, és nem látott még olyan gyereket, akinek a másik játéka kell. Ha bárki ennek az ellenkezőjét állítja, nézze meg a történelmet és az esti híradót!
A Szentírás azt tanítja, hogy az ember azért cselekszik gonoszul, mert gonoszság lakik benne. Ez a belső romlottság átjárja és hatással van minden gondolatára, cselekedetére és tettére. Ézsaiás próféta kesergése kifejezően ábrázolja ezt az igazságot: ,,És mi mindnyájan olyanok voltunk, mint a tisztátalan, és mint megfertőztetett ruha minden mi igazságaink, és elhervadánk, mint a falomb mindnyájan, és álnokságaink, mint a szél hordának el bennünket!" Sokféle vélemény forog közkézen azzal kapcsolatban, hogy mit értett Ézsaiás a megfertőztetett ruha alatt. A legtöbben úgy vélik, hogy itt Ézsaiás olyan öltözékre utal, amely rituálisan tisztátalanná vált halottal való érintkezés, vagy vérfolyás miatt, esetleg lepra következtében. A továbbiakban a három közül az utolsó esettel fogunk foglalkozni.
A történelem során a lepra az egyik legszörnyűbb betegség volt, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy plasztikusan ábrázolja a bűnt. A lepra addig pusztítja a testet, amíg az bűzös rothadó hústömeggé nem válik. Nem csak a betegségben szenvedő ember, hanem a környezete számára is elviselhetetlen. Ennek ismeretében képzeljük most el, hogy a helyi Optimista Klub úgy dönt, hogy befogad egy szegény leprást és szalonképessé teszi őt. Óvatosan lemossák minden tagját, a szagát pedig a legdrágább illatszerekkel fedik el. Végül a legfinomabb selyemből szőtt hófehér ruhába öltöztetik, és bemutatják az egész világnak. Lehetséges, hogy fáradozásukkal átmenetileg jót tesznek a leprásnak, őket pedig ünnepelni fogják, de ez nem sokáig tart: a máz hamar eltűnik. Az ember testének rothadása át fog vérezni a fehér selymen, bűze pedig hamarosan elnyomja majd a parfüm illatát. Az ember, az öltözék, és minden, amihez hozzáér pillanatokon belül rothadt és leprás lesz.
Ugyanez mondható el a bűnös emberről. Nem számít milyen vallási vagy erkölcsi megújulást erőltet magára, belül ugyanaz marad. Jézus úgy írja le az ilyen embert, mint a poharat, amely kívül tiszta ugyan, de belül utálatossággal van tele; mint a fehérre meszelt sírt, amely halottak csontjaival van megrakva. Ahogyan a leprás vére átszivárog a ruhán, és az öltözéket ugyanolyan visszataszítóvá teszi, mint annak gazdáját, az emberi szív vagy természet romlottsága is hasonlóképpen járja át, és teszi tisztátalanná az ember minden gondolatát, szavát és cselekedetét. Ez az oka annak, hogy az újjá nem született ember képtelen jogot szerezni arra, hogy a saját tettei vagy érdeme alapján megállhasson Isten előtt. A legkiválóbb cselekedetei is olyanok Isten előtt, mint a mocskos és utálatos ruhadarabok!
Az evangélium megértéséhez és másokkal való megosztásához alapvetően fontos, hogy megértsük az emberi természetet. Ha az ember alapvetően jó lenne, vagy ha maradt volna benne valami - akár csak egy szikrányi - jóság is, akkor a prédikátornak lenne arra hatalma, hogy meggyőzze őt, neki pedig lenne ereje, hogy válaszoljon. Ha azonban az ember gyökeresen romlott, akkor csakis Isten természetfeletti hatalma tudja megnyitni a szívét és az elméjét, és gondoskodni a megtéréséről, valamint az üdvösségéhez szükséges hitről.
Mint keresztyéneket és az evangélium szolgálóit, Isten bennünket nem csupán arra hívott el, hogy az Ő nagyságát és kegyelme gazdagságát hirdessük, hanem arra is, hogy Igéje fényében és a Szentlélek erejével feltárjuk az emberi szív valós állapotát. Ez utóbbi, vagyis az ember erkölcsi romlottságának leleplezése vezeti el az embert oda, hogy ne bízzon a testben, hanem Krisztusban dicsekedjen. Az ember erkölcsi sötétségének koromfekete éjszakáján így ragyog fel Isten két ikercsillaga: a kegyelem és az irgalom.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: természetfeletti, erkölcstelensége, szégyellnivalónk, megfertőztetett, megakadályozzuk, vonatkoztatható, elkorcsosulását, mindannyiunknak, lelkiismeretünk, visszataszítóvá, elviselhetetlen, legerőteljesebb, elhatalmasodott, gondolatainkból, fáradozásukkal, illatszerekkel, romlottságának, erkölcstanítói, utálatossággal, keresztyéneket, megszomorodott, megállapította, romlottságáról, szélsőségesnek, megváltoztatja, istentelensége, megparancsolta, cselekedetére, szalonképessé, következtében, lehetetlennek, tisztátalanná, prédikátornak, munkálkodniuk, megbélyegzett, nyilvánvalóvá, határozottan optimista, embert helyezi, univerzum középpontjába, ember csődközeli, ragyogóbb jövővel, erkölcsi szabályokat, kérdéssel válaszolunk, biblikus válasz, isteni ítéletet, emberek istentelensége, emberi gonoszság, ember szívének, fenti idézetben, egyik legerőteljesebb, ember teljes, olyan eszköz, Optimista Klub, Paul Washer,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretetem jeléül , bárkinek k...  Kellemes teázást  Szabadság és szeretet  Rózsaszin rózsák  493 az új fertőzött, elhunyt 9...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Aki Istenben hisz  Facebookon kaptam  Isten útjai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Igazi barátok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Károlyi Amy: Fiatal lány tavas...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet tisztelete  Madarak és fák napja  A férfiaknak több pihenésre v...  Fa nélkül egy fillért sem ér a...  Jó reggelt mindenkinek!  Benedek Elek: Megjöttek a fecs...  Apatit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tiéd a szívem  Igazság  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illatos  Túl sok mindenben hiszünk  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó éjszakát!  Szabadság és szeretet  Szavak tömlöcében  Facebookon kaptam  Vasárnap, a családdal étteremb...  Edmund Valler: Öregség  Naplemente  Naplemente  Facebookon kaptam  Hogyan imádkozom?  Akvamarin  Szeretetem jeléül , bárkinek k...  Amikor megtanulod uralni az en...  Facebookon kaptam  Igazi barátok  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Tulipàn csokor  Olyan sok van, amit tudni akar...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Vasárnap, a családdal étteremb...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy barátságos embernek sok ba...  Naplemente  Facebookon kaptam  Benedek Elek: Gólya, gólya, gó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Png kutya  Isten útjai  Madarak és fák napja  Az avókádóolaj gyógyhatásairól  Isten eljött  Benedek Elek: Gólya, gólya, gó...  Facebookon kaptam  A házasság nem kész termék, ha...  Van, amikor lehetetlen erősnek...  Köszönet és hála NEKTEK !!  Rózsaszin rózsák  Igazság  Lazurit  Túl sok mindenben hiszünk  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Facebookon kaptam  Az Úr az én oltalmam  Károlyi Amy: Fiatal lány tavas...  Madarak és fák napja  Arany János - Bolond Istók /ré...  Kellemes teázást  Png nő  Facebookon kaptam  Naplemente  Isten eljött  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
határozottan optimista, embert helyezi, univerzum középpontjába, ember csődközeli, ragyogóbb jövővel, erkölcsi szabályokat, kérdéssel válaszolunk, biblikus válasz, isteni ítéletet, emberek istentelensége, emberi gonoszság, ember szívének, fenti idézetben, egyik legerőteljesebb, ember teljes, olyan eszköz, gondolatainkból készítenének, összes családtagunk, szemükbe nézzünk, legközelebbi barátaikkal, dolgok vonzanak, lelkiismeretünk ellenez, problémával küszködtek, gondolkodás történetének, előzőekben beszéltünk, özönvíz előtti, ember gonoszra, szavakkal leplezte, emberi szívben, világ végezetéig, kedves illatot, ember miatt, özönvíz előtt, özönvíz után, gonosz eredetét, születésétől fogva, ember szívében, ember ádámi, ember bűnben, anyaméhtől fogva, gyermekeknek megtanítani, gyerekek fogják, kisebb gyerekek, másik játéka, ellenkezőjét állítja, esti híradót, ember azért, belső romlottság, falomb mindnyájan, szél hordának, megfertőztetett ruha, három közül, utolsó esettel, történelem során, egyik legszörnyűbb, lepra addig, bűzös rothadó, betegségben szenvedő, környezete számára, helyi Optimista, szegény leprást, szagát pedig, legdrágább illatszerekkel, legfinomabb selyemből, egész világnak, ember testének, fehér selymen, parfüm illatát, bűnös emberről, ilyen embert, fehérre meszelt, leprás vére, öltözéket ugyanolyan, emberi szív, ember minden, saját tettei, legkiválóbb cselekedetei, evangélium megértéséhez, emberi természetet, ember alapvetően, szikrányi &#8211, prédikátornak lenne, ember gyökeresen, üdvösségéhez szükséges, evangélium szolgálóit, ember erkölcsi, természetfeletti, erkölcstelensége, szégyellnivalónk, megfertőztetett, megakadályozzuk, vonatkoztatható, elkorcsosulását, mindannyiunknak, lelkiismeretünk, visszataszítóvá, elviselhetetlen, legerőteljesebb, elhatalmasodott, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 805 db bejegyzés
Összes: 30337 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 2454
  • e Hónap: 10094
  • e Év: 248570
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.