Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Astra Zeneca és a vérrögösödés
  2021-04-15 12:30:26, csütörtök
 
  Jonathan Este: A trombocitopénia és az AstraZeneca

Fordította:Czárán Judit
Forrás: Jonathan Este: What is thrombocytopenia, the rare blood condition possibly linked to the AstraZeneca vaccine?

A fejlett országok legtöbbike felfüggesztette az AstraZeneca vakcina adását, sok helyen a másodikat sem adják már be. Hasonló sorsa jutott az USA több államában a Johnson & Johnson Janssen vakcinája is és a lavina hömpölyög tovább.

A fejlett országok legtöbbike felfüggesztette az AstraZeneca vakcina adását, sok helyen a másodikat sem adják már be. Hasonló sorsa jutott az USA több államában a Johnson & Johnson Janssen nevű vakcinája is és a lavina hömpölyög tovább. Mára a Johnson & Johnson önként felfüggesztette a vakcinája további klinikai próbáit is (x). Bár a Szputnyik V. is vektor alapú, mint a felfüggesztett státuszú vakcinák, orosz források szerint ez nem okoz vérrögösödést . Dánia végleg elutasította az AstraZeneca használatát (xxx). Becslések szerint 40 ezer emberből egynél lép fel vérrögképződés.

A szövetségi kormány felszólította Ausztrália illetékes hatóságait, hogy sürgősen vizsgálják meg az Európai Gyógyszerügynökség kutatási eredményeit, amelyek szerint elképzelhető, hogy összefüggés van az Oxford/AstraZeneca Covid vakcinája és egy ritka vérrögképződés között .

Ezt megelőzték az elmúlt hetek hírei a világ számos országából, amelyek arról számoltak be, hogy néhány ember szervezetében vérrögök alakultak ki az AstraZeneca vakcina beadását követően. Ez történt egy Melbourne-ben kórházba szállított férfi esetében is . A kutatók arra jutottak, hogy itt egy "vakcina által okozott protrombotikus immuntrombocitopénia" (angol rövidítés VIPIT) névre keresztelt jelenségről van szó . De mit jelent ez a valóságban, mennyire komoly a kockázat, és milyen következményekkel jár az ausztráliai oltási protokollra nézve - amely jelenleg elsősorban az AstraZeneca vakcinára támaszkodik?

Alacsony vérlemezke szám
Ahogy a neve is jelzi, a VIPIT a trombocitopénia nevű betegség egy fajtája, amelynek során a trombociták (nagyon apró vérrészecskék vagy vérlemezkék) száma szignifikánsan csökken . A vérlemezkék rögökké állnak össze, hogy megállítsák a vérzést, így ha nincs elég vérlemezke a vérünkben, a szervezetünk nem tud rögöket formálni, vagyis megalvadni. Ez túlzott vérzést okozhat.

A betegségnek van genetikai összetevője , de 300 gyakran használt gyógyszer is előidézheti , beleértve a penicillint és bizonyos fájdalomcsillapítókat . Nagyon ritkán a tonikhoz ízfokozóként használt kinin is okozhat trombocitopéniát .

A VIPIT erős fejfájással, hasüregi fájdalommal, agyvérzéssel, illetve látási zavarokkal járhat , akárcsak a vakcinához nem köthető trombocitopénia.

A trombocitopénia ritka eseteiben a rögök azokban az erekben alakulnak ki, amelyek elvezetik a vért az agyból (11). Az Európai Gyógyszerügynökség 169 esetben kapott jelzést agyi vérrögök kialakulásáról az AstraZeneca oltást követően . Súlyos esetben a trombocitopénia akár végzetes is lehet. A beszámolók szerint az AstraZeneca vakcinával összefüggésbe hozható halálesetek is voltak, az Egyesült Királyságban például 19 .

Úgy tűnik, hogy a VIPIT 4-20 nappal az oltás beadását követően jelentkezik , és egyelőre többnyire 65 év alatti nők esetében fordult elő .

Szóval hogyan tud ez a vakcina potenciálisan trombocitopéniát okozni? A "protrombotikus immun" rész arra utal, hogy a betegség a túlzott immunválasszal függhet össze, úgyhogy ezen a nyomon érdemes elindulni.

Vérzési rendellenességek
Ha a vérerek valamilyen módon sérülnek, a vér vérlemezkéket és számos más alvadási faktort (vagy fehérjét) tartalmaz, amelyek segítenek meggátolni a vérvesztést az erekből. Ha ezeknek a vérlemezkéknek a száma vagy működése, vagy az alvadási fehérjék csökkennek, akkor "vérzési rendellenességek" lépnek fel .

A vérlemezkék a csontvelőben termelődnek, az alvadási faktorok pedig a májban. Mindkettőre hatással van az egyéni genetikai állományunk. Így aztán azok a genetikai eltérések, amelyek káros hatással vannak a két szerv bármelyikére, eredményezhetnek vérzési rendellenességet. A vérereket érő súlyos sérülés is okozhat túlzott vérzést, ami sebészeti beavatkozást igényel.

Azoknál a betegeknél, akik valamilyen vérlemezke rendellenességben szenvednek, gyakoriak az ütésnyomok, a végtagokon és törzsön látható foltok, valamint a visszatérő orr- és ínyvérzés (ezeket együttesen "bőr- és nyálkahártya vérzésnek" nevezzük).

Azoknál, akiknek a véralvadási faktoraikban hiányosságaik vannak, ízületi, izombeli vagy létfontosságú szerven, például a koponyán belüli vérzés jelentkezhet . Nőknél fokozott menstruációs vérzés hívhatja fel rá a figyelmet. Azoknál a betegeknél, akiknek csak enyhe vérzési rendellenességeik vannak, lehet, hogy csak akkor jelenik meg a probléma, amikor először kerül sor sebészeti beavatkozásra az életükben, vagy súlyosabban megsérülnek.

A vérzési rendellenességek diagnózisa komplex és gondos vizsgálatot igényel a túlzott vérzékenységgel kapcsolatos előzmények, a családi halmozódás (vagy annak hiánya) és a vérlemezke és alvadási faktorok széles körű laboratóriumi értékelése tekintetében. Ezeket a vizsgálatokat szakember végzi, akit hematológusnak hívnak.

Az egyik vérzési rendellenesség, amiről sokan hallottak, a hemofília. Ezt a betegséget az okozza, ha valakinek a normálisnál 40%-kal kevesebb alvadási (pontosabban a VIII-as) faktora van. Ez viszonylag ritka, 10.000-ből egyet érint (az ausztrál népesség 0,01%-a) . A hemofília ízületi és izomvérzéssel jár, és a betegek egész életükben arra szorulnak, hogy a vérükbe kívülről vigyék be ezt a hiányzó véralvadási faktort.

A vérzési rendellenességek kezelése a diagnózison és a betegség súlyosságon múlik. Azok, akiknek alvadási faktor hiányuk van, helyettesítő faktor koncentrátumot kaphatnak a betegség súlyosságától függő gyakorisággal. A vérlemezke hiány kezelése komplex feladat, de akár vérlemezke transzfúziót is magában foglalhat. Van egy gyógyszer, a tranexámsav, amelyet ugyancsak a vérzés megelőzésére használnak.

Az öröklődő vérzési rendellenességekben szenvedő betegeknél a vérzés olyan erős lehet, hogy akár el is vérezhetnek, ha nem kapnak megfelelő kezelést a vérzés elállítására, vagy műtétek előtt, annak megelőzésére.

Véralvadási rendellenességek
Bár fontos, hogy a vérünk szükség esetén képes legyen megalvadni, ha sérülés nélkül is rögök képződnek az ereinkben, az súlyos következményekkel járhat.

A "trombózis" olyan vérrögképződésre utal, ami az ereken belül történik, és gátolja a vér áramlását. A rög egy része leválhat, és továbbkeringhet a testben, ezt a folyamatot embóliának nevezzük. A trombózis az artériákban keletkezik (azokban az erekben, amelyek a szívből szállítják a vért a szervek felé) vagy a vénákban (azok az erek, amelyek a szervektől szállítják a vért a szív felé).

Az artériákban a torlódások (artériás trombózis) gátolják a vérellátást, oxigén- és glükózhiányt okoznak, melyek mindegyikére szükség van a szövetek életben maradásához. A vénás trombózis (a vénákban keletkező torlódások) akadályozza a vér áramlását a szervektől a szív felé. Mindkét esetben embólia lép fel.

A kóros véralvadás gyakran a vénákban történik, ez a vénás tromboembólia, vagy VTE, ami a mélyvénás trombózist (angol rövidítés DVT - a mély vénában, gyakran a lábakban keletkező trombózist) és a tüdőembóliát (PE - torlódás a tüdőben) is magába foglalja. Ilyenkor a vérrög a mély vénából a tüdő felé mozdul el.

Sebészeti beavatkozások, komolyabb sérülések és a hosszan tartó mozdulatlanság is okozhat vénás tromboemóliát. De más rizikófaktorok is vannak, amelyek megváltoztathatják a vér összetevőit és ezzel hozzájárulhatnak a trombózis kialakulásához (19). Idesorolhatók az ösztrogéntartalmú szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták, a terhesség, a gyulladásos bélbetegség, az örökletes trombofília (egy örökletes rendellenesség, amely valószínűsíti a vérrögök kialakulását) és sok minden más.

A mélyvénás trombózis lábfájdalommal, duzzanattal, kipirosodással jár, míg a tüdőembólia mellkasi fájdalmat, légszomjat, vér felköhögést vagy ájulást okozhat. Ezeket a tüneteket más problémák is okozhatják, ezért az alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis megerősítéséhez.

A fenti betegségek kezelése elsősorban a véralvadási egyensúly helyreállításából áll, amelyhez véralvadásgátlókat használnak.

Egészen a legutóbbi időkig az egyetlen szájon át szedhető véralvadásgátló szer a warfarin volt, amely komoly interakcióba lépett különböző ételekkel és más gyógyszerekkel, ezért gyakori vérvizsgálatra volt szükség, hogy ellenőrizzék a hatékonyságát. De ma már léteznek új és jobb véralvadásgátlók (mint például az apixaban és a rivaroxaban), amelyek szedésénél már nincs szükség rendszeres laborvizsgálatra.

Ezen kívül úgy tűnik, hogy biztonságosabbak is, ugyanis kisebb kockázatot jelentenek a komolyabb vérzések, például a koponyavérzés kialakulása szempontjából . Ellenszerek léteznek, ha a beteg vérzik (műtét közben vagy baleset miatt), és arra van szüksége, hogy megalvadjon a vére.

A vérrögök az artériákban szívizomelhaláshoz (érelzáródás a szívben) és iszkémiás stroke-hoz (agyi érelzáródáshoz) vezethetnek - mindkettő a szív- és érrendszeri betegségek közé tartozik.

A dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség, az elhízás és az öröklődés növelheti az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát . A szívroham szívelégtelenséghez/szívleálláshoz, míg a stroke végtag funkció vesztéshez és érzékelésvesztéshez vezethet, és mindkettő végződhet halállal.

Így aztán fontos, hogy ezeket a rizikófaktorokat figyelembe vegyük, és minimalizáljuk a bekövetkezésük kockázatát. Miután kialakultak, az orvos trombocitagátló gyógyszert (például aszpirint) és más szereket írhat fel annak érdekében, hogy az érkatasztrófa ne ismétlődjön meg. Néhány betegbe sztenteket ültetnek be oda, ahol az elzáródás történt, hogy megakadályozzák annak megismétlődését.

A vérlemezkék és a COVID-19
Az Astra Zeneca vakcina arra készteti a sejteket, hogy előállítsák a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) egy specifikus részét, a tüskefehérjét. Ez tapad a sejtekhez, amikor megfertőződünk.

A vakcina stimulálja az immunrendszerünket, hogy antitesteket generáljon a tüskefehérje ellen, és ezzel megtanítja a szervezetet, hogy immunválaszt adjon a SARS-CoV-2 vírusra, ha a jövőben újra találkozik vele.

De úgy tűnik, hogy egyes emberekben az Astra Zeneca vakcina olyan antitesteket termel, amelyek vérlemezkékkel reagálnak, összeragasztja őket, és ez vérrögképződéshez vezethet. Ami viszont csökkenti a vérben levő vérlemezkék számát, és ez trombocitopéniát okozhat.

Ezek az antitestek hasonlóak azokhoz, amiket néhány véralvadásgátló gyógyszert (heparint) szedő embernél találtak. A heparinra adott immunválasz a vérlemezkékhez kapcsolódó antitesteket generál. Ez néhány embernél vérrög kialakulásához vezet, amit "heparin okozta trombocitopéniának" hívunk . 20-ból egy beteg esetében fordul elő, hogy a véralvadásgátló trombocitopéniát okoz .

Hangsúlyozva, hogy az ok-okozati összefüggés még nem megállapított, nem lehetetlen, hogy az AstraZeneca vakcina biológiai hatásmechanizmusa ugyanaz, mint amin keresztül jelenlegi ismereteink szerint a heparin trombocitopéniát okoz.

Milyen gyakori?
A trombocitopénia az Egyesült Államokban természetes körülmények között nagyjából 30.000 felnőttet érint évente .

Ennek a vakcina által esetlegesen kiváltott fajtája, a VIPIT az Ausztráliai és Új Zéland-i Trombózis és Hemosztázis Társaság (Thrombosis and Haemostasis Society of Australia and New Zealand) szerint, annyira ritka, hogy 500.000 emberből egyet érint . A társaság azonban hozzáteszi, hogy az adataik hiányosak.

Különböző országok különböző arányokat jelentettek. Norvégiában például, egyelőre 25.000-ből egy 65 év alatti felnőttnél tapasztaltak alacsony vérlemezke számot, vérzést és kiterjedt trombózist (vérrögöt) .

Természetesen az a lehetőség, hogy ezeknek a trombocitopénia eseteknek egy része talán oltás nélkül is fellépett volna, komplikáltabbá teszi a vakcinához kapcsolódó esetek megértését. De összességében a trombocitopénia gyakoribbnak tűnik az össz-populációban, mint azokban, akiket beoltottak.

Ahogy folytatjuk a világ népességének beoltását, valószínűleg az emberek egy kis része továbbra is szembesülni fog ezzel a komplikációval. Az, hogy megállapíthatunk-e okozati kapcsolatot az AstraZeneca vakcina és a trombocitopénia között, további vizsgálatokat igényel.

Legyen tudatában, de ne ijedjen meg
A folyamatban lévő vizsgálatok közepette egyes országok, mint például Norvégia , szünetelteti az AstraZeneca alkalmazását. Mások korlátozták a vakcina beadását bizonyos csoportokra, ilyen pl. Kanada , ahol csak 55 év feletti felnőtteket oltják vele, akiknél magasabb a Covid-19 kockázata és alacsonyabb a vérrög kialakulásáé. Közben az Egyesült Királyságban megígérték, hogy a fiatalok számára elérhetővé tesznek más vakcinákat is .

Várjuk meg, mit mondanak az ausztrál szakemberek. De ami általában a felnőtt populációi illeti, egyetértünk az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO megállapításával, miszerint az AstraZeneca vakcina pozitív hatásai meghaladják a kockázatokat .
Ezzel együtt nem árt, ha óvatosak vagyunk. A következő tüneteket figyeljük az oltás után 28 napban (28):
- légszomj
- mellkasi vagy hasi fájdalom
- dagadás vagy hidegségérzés a lábban
- erős, illetve egyre erősebb fejfájás
- homályos látás
- tartós vérzés
- több apró seb, piros vagy lila foltok vagy vérhólyagok a bőr alatt.

Ha ezek bármelyikét észleli magán és aggódik, keresse fel az orvosát.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: vérrögképződésre, trombocitopéniát, rendellenességek, megállapításával, rizikófaktorokat, véralvadásgátlók, hozzájárulhatnak, eredményezhetnek, rendellenességet, thrombocytopenia, laborvizsgálatra, megállapíthatunk, biztonságosabbak, trombocitopénia, továbbkeringhet, felfüggesztette, megakadályozzák, véralvadásgátló, megerősítéséhez, trombocitagátló, megismétlődését, vérzékenységgel, koncentrátumot, szignifikánsan, vérlemezkékkel, összeragasztja, immunválasszal, bekövetkezésük, protrombotikus, rendellenesség, komplikáltabbá, érelzáródáshoz, kialakulásának, szívleálláshoz, minimalizáljuk, komplikációval, fejlett országok, lavina hömpölyög, vakcinája további, felfüggesztett státuszú, szövetségi kormány, ritka vérrögképződés, elmúlt hetek, világ számos, kutatók arra, ausztráliai oltási, trombocitopénia nevű, vérlemezkék rögökké, tonikhoz ízfokozóként, trombocitopénia ritka, rögök azokban, erekben alakulnak, Astra Zeneca, Jonathan Este, Czárán Judit, Johnson Janssen, Szputnyik, Európai Gyógyszerügynökség, AstraZeneca Covid, Egyesült Királyságban, Egyesült Államokban, Zéland-i Trombózis, Hemosztázis Társaság, Haemostasis Society,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robin Wight pitypang szobra  40 felett  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Isten hűségének mértéke  Egy barátság története  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Ady Endre - Mindegy átka  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vidámság  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Egyszerű  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Különleges  IGEN így  Előfordul, hogy  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila - Kopogtatás nél...  ajándék, mellyel meglepem  Az ember  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Szívek  Márai Sándor tollából  Szívek  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Szívek  Bársony székben  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  A pitypang legendája  Magamnak  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Bársony székben  képre írva  Tavaszi este  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Egy barátság története  Vito Giaquinto gondolata  Nagy és kis csodák  Magyar költészet napja  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  jó reggelt  Hogyan válunk hűségesekké?  Borzasztó  40 felett  Hamvas Béla  Alvó cicák  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fejlett országok, lavina hömpölyög, vakcinája további, felfüggesztett státuszú, szövetségi kormány, ritka vérrögképződés, elmúlt hetek, világ számos, kutatók arra, ausztráliai oltási, trombocitopénia nevű, vérlemezkék rögökké, tonikhoz ízfokozóként, trombocitopénia ritka, rögök azokban, erekben alakulnak, trombocitopénia akár, beszámolók szerint, oltás beadását, vakcina potenciálisan, túlzott immunválasszal, nyomon érdemes, vérerek valamilyen, száma vagy, alvadási fehérjék, csontvelőben termelődnek, alvadási faktorok, egyéni genetikai, genetikai eltérések, visszatérő orr-, véralvadási faktoraikban, koponyán belüli, vérzési rendellenességek, túlzott vérzékenységgel, családi halmozódás, vizsgálatokat szakember, egyik vérzési, normálisnál 40%-kal, ausztrál népesség, hemofília ízületi, betegek egész, vérükbe kívülről, hiányzó véralvadási, betegség súlyosságon, betegség súlyosságától, vérlemezke hiány, vérzés megelőzésére, öröklődő vérzési, vérzés olyan, vérzés elállítására, vérünk szükség, súlyos következményekkel, ereken belül, része leválhat, folyamatot embóliának, artériákban keletkezik, szívből szállítják, szervek felé, szervektől szállítják, szív felé, szövetek életben, vénás trombózis, vénákban keletkező, kóros véralvadás, vénákban történik, vénás tromboembólia, mélyvénás trombózist, mély vénában, lábakban keletkező, mély vénából, tüdő felé, hosszan tartó, trombózis kialakulásához, ösztrogéntartalmú szájon, gyulladásos bélbetegség, örökletes trombofília, örökletes rendellenesség, vérrögök kialakulását, mélyvénás trombózis, tüdőembólia mellkasi, alapos kivizsgálás, diagnózis megerősítéséhez, fenti betegségek, véralvadási egyensúly, legutóbbi időkig, egyetlen szájon, warfarin volt, komolyabb vérzések, koponyavérzés kialakulása, beteg vérzik, magas vérnyomás, magas koleszterin, öröklődés növelheti, artériás vérrögök, stroke végtag, rizikófaktorokat figyelembe, bekövetkezésük kockázatát, orvos trombocitagátló, elzáródás történt, specifikus részét, vakcina stimulálja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 524 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1710
  • e Hét: 3693
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 222143
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.