|
2021-04-20 21:54:05, kedd
|
|
|
A jód hiánya szervezetünkben csökkenti testünk természetes méregtelenítő funkcióját, emellett pedig megzavarhatja a pajzsmirigy működését és bizonyos rákos daganatok növekedését is elősegítheti.
Egyes kutatók szerint a Föld lakosságának legnagyobb része jódhiányban szenved, éppen ezért a jód tartalmú ételek fogyasztása nagyban elősegítheti egészségünk megőrzését.
Az egyik legjobb természetes jódforrás a dió.
A jód igen illékony és bár a tengerek vize, következésképpen a tengeri élőlények sok jódot tartalmaznak, de a tengerektől távolodva a talajban egyre kevesebb a jód. Vannak kifejezetten jódszegény területek is, pl. hazánk nagy része is ide sorolható.
A 20-as évekig a jódhiányos strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás) népbetegségnek számított, ekkor kezdtek el fokozatosan jódot adagolni az étkezési sóhoz, s ez sokat javított ezen a helyzeten.
Manapság azonban az emberek nagy része újra elkezdte csökkenteni a jódbevitelt, ráadásul az ételekben található egyéb összetevők (pl. klór, fluorid, bróm) blokkolják a szervezetben a jód receptorokat, így csökken a szervezet jódszintje.
A klór nagy mennyiségben található meg pl. az ivóvízben, a fluorid a különböző fogkrémekben, a bróm pedig a pékárukban.
A fogkrémek döntő többsége kifejezetten sok fluoridot tartalmaz, ami a jód hatását részben közömbösíti.
Ez a három elem nem kedvez a pajzsmirigy egészségének, de testünk más részeinek sem. Az utóbbi években pl. több tanulmány jelent meg arról, hogy a bróm depressziót, fejfájást, hallucinációt vagy akár skizofréniát okozhat.
A jód és mellrák kapcsolata
Korábbi adatok elemzéséből úgy tűnik, hogy szoros kapcsolat lehet a pajzsmirigy rendellenességek és a mellrák kialakulási esélye között. Az USA-ban pl. jelenleg minden 7. nőt érint a mellrák kialakulása, míg 30 évvel ezelőtt, amikor jóval magasabb volt a jód fogyasztás, minden 20. nőnél alakult ki mellrák.
Érdekes az is, hogy Japánban, ahol köztudottan nagyon magas az egy főre vetített jódbevitel, a pajzsmirigy betegségek és mellrák gyakorisága sokkal alacsonyabb. Azonban, amikor japán nők Amerikába költöznek és áttérnek az amerikai táplálkozásra (mely sokkal kevesebb jódot tartalmaz), meredeken megnő ezen betegségek előfordulása.
Rendszeres D-vitamin bevitel, jód tartalmú ételek fogyasztása és sok zöldség és gyümölcs -ez lehet a pajzsmirigy betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja.
Sok jódot tartalmaz pl. a dió. Amikor diót törünk, éppen a benne lévő jódtól barnulnak meg az ujjaink. Már napi 6-8 szem dió elfogyasztásával sokat tettünk a jódhiány megelőzése érdekében. Ha még napi 2 szem brazil diót is megeszünk, melynek szelén tartalma igen magas, akkor ezzel a két dióféleséggel már szinte kényeztetjük a pajzsmirigyünket.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: rendellenességek, elfogyasztásával, következésképpen, pajzsmirigyünket, szervezetünkben, megnagyobbodás, népbetegségnek, méregtelenítő, megelőzésének, táplálkozásra, megzavarhatja, dióféleséggel, hallucinációt, receptorokat, tartalmaznak, elősegítheti, előfordulása, fogkrémekben, szervezetben, kifejezetten, kényeztetjük, skizofréniát, mennyiségben, lakosságának, egészségének, kialakulása, fogyasztása, természetes, depressziót, köztudottan, pajzsmirigy, csökkenteni, jódbevitelt, tengerektől, egészségünk, alacsonyabb, pajzsmirigy működését, egyik legjobb, tengerek vize, tengeri élőlények, tengerektől távolodva, talajban egyre, 20-as évekig, jódhiányos strúma, étkezési sóhoz, emberek nagy, ételekben található, szervezet jódszintje, klór nagy, különböző fogkrémekben, bróm pedig, fogkrémek döntő, Rendszeres D-vitamin,
|
|
|
|
pajzsmirigy működését, egyik legjobb, tengerek vize, tengeri élőlények, tengerektől távolodva, talajban egyre, 20-as évekig, jódhiányos strúma, étkezési sóhoz, emberek nagy, ételekben található, szervezet jódszintje, klór nagy, különböző fogkrémekben, bróm pedig, fogkrémek döntő, három elem, pajzsmirigy egészségének, utóbbi években, bróm depressziót, pajzsmirigy rendellenességek, mellrák kialakulási, mellrák kialakulása, pajzsmirigy betegségek, amerikai táplálkozásra, benne lévő, jódhiány megelőzése, rendellenességek, elfogyasztásával, következésképpen, pajzsmirigyünket, szervezetünkben, megnagyobbodás, népbetegségnek, méregtelenítő, megelőzésének, táplálkozásra, megzavarhatja, dióféleséggel, hallucinációt, receptorokat, tartalmaznak, elősegítheti, előfordulása, fogkrémekben, szervezetben, kifejezetten, kényeztetjük, skizofréniát, mennyiségben, lakosságának, egészségének, kialakulása, fogyasztása, természetes, depressziót, köztudottan, pajzsmirigy, csökkenteni, jódbevitelt, tengerektől, egészségünk, alacsonyabb, gyakorisága, közömbösíti, növekedését, fokozatosan, elemzéséből, jódhiányban, kialakulási, jódszegény, betegségek, jódszintje, jódhiányos, blokkolják, jódbevitel, funkcióját, legnagyobb, megelőzése, pékárukban, összetevők, kapcsolata, megőrzését, fogyasztás, rendszeres, sorolható, tanulmány, fejfájást, kapcsolat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2092
- e Hét: 6937
- e Hónap: 38423
- e Év: 243124
|
|
|