|
2021-04-21 20:24:55, szerda
|
|
|
Sokan a fekete áfonya egészségügyi előnyeit ismerik, pedig a vörös áfonyának is csodálatos hatásai vannak, hiszen gazdag tárháza az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak.
A vörös áfonya a roston és a szénhidráton kívül még káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot, C-, K- és A-vitamint is tartalmaz, de gazdag forrása a B6- és az E-vitaminnak is.
Az oxidációs folyamatok a szervezetünkben negatívan hatnak az egészségünkre, olyannyira, hogy akár rákos megbetegedést is okozhatnak. A stressz nagyon károsítja az egészséget, ezt akár a napi problémák, akár a környezeti hatások vagy egyes ételek is kiválthatják. Az antioxidánsoknak nagyon hasznos szerepük van ilyenkor, hiszen védelmet jelentenek a sejtkárosodással szemben. A vörös áfonya gazdag tárháza az antioxidánsoknak, hiszen bőségesen tartalmaz C-vitamint, flavonolokat, antociánokat és flavonoidokat is.
A vörös áfonya polifenolokban is rendkívül gazdag. Ilyen polifenol például a kvercetin. Ez az antioxidáns erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami nagyon hasznos, hiszen így elkerülhetővé válhatnak az olyan krónikus betegségek, mint szív- és érrendszeri betegségek. Egyes tanulmányok arról is beszámoltak, hogy a kvercetinben gazdag táplálok hatékonyak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.
A vörös áfonya nagy segítség lehet a húgyúti fertőzések megelőzésében is. Kialakulásáért sok esetben az E. coli baktérium tehető felelőssé, azonban ha rendszeresen fogyasztjuk a vörös áfonyát, akkor ez a baktérium nem tud megtapadni a húgyhólyagban és így fertőzést sem tud okozni.
A cukorbetegség egy krónikus betegség, amelynek során a glükóz szintje megemelkedik a vérben, emellett oxidatív károsodást okoz az erekben és az idegekben, szövődményként pedig még szív- és szembetegségek is kialakulhatnak. A vörös áfonya rendszeres fogyasztásával azonban csökkenhet a vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél.
A vörös áfonya rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását, illetve csökkentheti és meg is szüntetheti az artériákban a gyulladást, ezzel pedig jelentősen mérséklődik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Az áfonya emellett prebiotikus táplálék is, így nagyon hatékony a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és megtartásában.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: antioxidánsoknak, cukorbetegségben, sejtkárosodással, szervezetünkben, kialakulásáért, szívbetegségek, fogyasztásával, polifenolokban, szembetegségek, kialakulhatnak, szövődményként, fenntartásában, cukorbetegség, húgyhólyagban, megelőzésében, vércukorszint, elkerülhetővé, egyensúlyának, egészségünkre, megtartásában, flavonoidokat, megbetegedést, kiválthatják, kvercetinben, flavonolokat, antociánokat, rendszeresen, szénhidráton, kialakulását, csökkentheti, vitaminoknak, megemelkedik, egészségügyi, személyeknél, rendelkezik, antioxidáns, fekete áfonya, vörös áfonyának, ásványi anyagoknak, vörös áfonya, szénhidráton kívül, oxidációs folyamatok, szervezetünkben negatívan, stressz nagyon, napi problémák, környezeti hatások, antioxidánsoknak nagyon, sejtkárosodással szemben, antioxidáns erős, olyan krónikus, kvercetinben gazdag, bélflóra egyensúlyának,
|
|
|
|
fekete áfonya, vörös áfonyának, ásványi anyagoknak, vörös áfonya, szénhidráton kívül, oxidációs folyamatok, szervezetünkben negatívan, stressz nagyon, napi problémák, környezeti hatások, antioxidánsoknak nagyon, sejtkárosodással szemben, antioxidáns erős, olyan krónikus, kvercetinben gazdag, bélflóra egyensúlyának, húgyúti fertőzések, vörös áfonyát, krónikus betegség, glükóz szintje, 2-es típusú, szívbetegségek kialakulását, áfonya emellett, antioxidánsoknak, cukorbetegségben, sejtkárosodással, szervezetünkben, kialakulásáért, szívbetegségek, fogyasztásával, polifenolokban, szembetegségek, kialakulhatnak, szövődményként, fenntartásában, cukorbetegség, húgyhólyagban, megelőzésében, vércukorszint, elkerülhetővé, egyensúlyának, egészségünkre, megtartásában, flavonoidokat, megbetegedést, kiválthatják, kvercetinben, flavonolokat, antociánokat, rendszeresen, szénhidráton, kialakulását, csökkentheti, vitaminoknak, megemelkedik, egészségügyi, személyeknél, rendelkezik, antioxidáns, szüntetheti, prebiotikus, érrendszeri, mérséklődik, artériákban, fogyasztása, fogyasztjuk, magnéziumot, beszámoltak, tanulmányok, betegségek, környezeti, egészséget, okozhatnak, jelentenek, megtapadni, jelentősen, fertőzések, hatékonyak, rendszeres, csökkenhet, gyulladást, károsodást, anyagoknak, olyannyira, csodálatos, folyamatok, vitaminnak, baktérium, tartalmaz, bőségesen, kalciumot, negatívan, oxidációs, felelőssé, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
472 db bejegyzés |
Összes: |
49265 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 178
- e Hét: 5419
- e Hónap: 25281
- e Év: 201156
|
|
|