Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Természetes antibiotikumok(13)
  2010-07-26 18:08:17, hétfő
 
  Természetes antibiotikumok (13) szakanyag

Propolisz:
Ez a természetes anyag a növény- és az állatvilág közös terméke. Eddig csak tisztán növényi eredetű gyógyhatású és hatóanyagokról volt szó, de az állatok is használnak antibiotikus hatású anyagokat, hogy a baktériumok, vírusok és egyéb paraziták ellen megvédjék.

Amikor augusztus és október között véget ér a virágmézgyűjtés időszaka, és a méheknek fel kell készülniük a télre, egyes dolgozók a levélrügyből gyantát és kérget gyűjtenek. Főleg a jegenye, fűzfa, nyírfa, gesztenye, fenyőfákra repülnek, hogy a ragacsos anyagot leszüreteljék.
A propoliszgyűjtéshez gyümölcsfákat és virágokat is felhasználnak.

A propolisz név görög eredetű, jelentése: 'a város előtt', amely arra utal, hogy a méhek ezzel az anyaggal tapasztják be, védik és erősítik a kaptárt. Értelemszerűen a propoliszt ,,városi védőrendszernek" is fordíthatnánk.
Minden 4,5 mm-nél kisebb repedést és lyukat a szorgalmas dolgozók azonnal betapasztanak propolisszal, a nagyobb lyukakat pedig méh-gyantával.
A méheknek ezt a képességét a méhészek hasznosítják úgy, hogy kisebb repedéseket hoznak létre a kaptárban, hogy gyantát gyűjthesse-nek. Nem szabad azonban évente több mint 100 g propoliszt elvenni a méhektől, mert ellenkező esetben kárt tennénk bennünk.

A méhek higiéniai okokból a kaptár minden falát leheletvékony propolisszal vonják be. Az újonnan épült kaptárakat is először propolisszal tisztítják meg és fertőtlenítik, mielőtt a királynő elhelyezné benne petéit.

A méhek az illetéktelen betolakodók tetemét is propolisszal mumifikálják, aminek valószínűleg a méhgyanta kiváló antibakteriális hatása az oka. A tetem így nem bomlik el, és a méheket nem fenyegeti a rossz szag és a káros baktériumok megjelenése. A tudósok azt is felfedezték, hogy a méhek a méhkas bejáratát is propolisszal vonják be,így amikor berepülnek, fertőtlenítik a lábukat, mielőtt a ,,tiszta szobába" lépnének.

A propolisz hatóanyagai:

Az összegyűjtött gyantát a méhek először az emésztőfolyadékkal összekeverik, és így lesz belőle propolisz.
Ez a folyadék olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek a növényi gyantából kioldani a gyógyhatású anyagokat.
A kifinomult méhek képesek növényekből gyógyszert előállítani a nyersanyag feldolgozásával. Ez a képességük már évmilliók óta megvan.

A propolisz legaktívabb hatóanyagai a fiavonok és flavonoidok, szerves savak és illóolajok. A virágok pollenje, amelyből egy-egy méhraj évente kb. 50 kg-ot gyűjt, kb. 5%-át adja a hatóanyag-tartalomnak.

Maguk a pollenek a természet legtisztább gyógyszerei, számos jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

A propoliszban több mint 130 hatóanyag van, aminek nagy részét még nem sikerült azonosítani. Ezen belül tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint a kalcium, vas, réz, kobalt, nikkel, cink, szilícium, vanadium és titán.
A nyomelemekre szervezetünknek csak minimális mennyiségben van szüksége a létfontosságú biokémiai folyamatokhoz, többek között az erős immunrendszerhez.

Tudományos kutatások:

Manapság neves intézmények, mint a müncheni Max Planck Biokémiai Intézet is, kutatják a propolisz antibiotikus tulajdonságait. Az '50-es évek óta vizsgálják és bizonyítják az orvosi-gyógyszerészeti kutatások a propolisz hatékonyságát baktériumok, vírusok és gombák ellen.

Kari Lund Augaard dán kutató foglalkozott a legintenzívebben a propolisz-szal. A több mint 16 000 emberen elvégzett kutatások a következő tényeket támasztották alá:

A propolisz számos mikroorganizmussal szemben hatékony antibiotikum, amely a nagyon ritkán fellépő allergiás tünetektől eltekintve, nem okoz mellékhatást, és nem alakul ki vele szemben rezisztencia. A fiavonok és flavonoidok az embernél katalizátorként megerősítik a szervezet immunrendszerét.

A propolisz aktiválja a csecsemőmirigyet, amely az emberi hormon- és immunrendszer központi szerve.
A propolisz a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódás sebességét akár kétszeresére is növeli. Ezzel magyarázható látványos sejtforradás-előse-gítő és gyulladáscsökkentő hatása. Ez lehet az alapja az acnékra és a herpeszre kifejtett jótékony hatásának is.

A geriátriában, azaz az idős emberek kezelésében a propolisz bebizonyította, hogy kúraszerű alkalmazása a testi és lelki jóllétet is javítja.

A propolisz minden gyulladásban, valamint a bőr és a nyálkahártya gennyes megbetegedéseiben is hatékony. Ezzel nagyon széles felhasználási területet le lehet fedni, hiszen az emberi szervezet belső felületét különböző típusú nyálkahártyák fedik. A teljes emésztőrendszer a szájüregtől kezdve a végbélig, vagy a légzőszervek az orrtól a légcsöveken át a legkisebb tüdőhólyagocská-kig.
A húgyutak és a nemi szervek is jól reagálnak a méhgyantára, ugyanígy az ízületek, amelyeket szintén finom hártyák borítanak, és így teszik lehetővé az ízületek fájdalommentes mozgását.

A propolisz számos anyagcserezavarban bizonyítottan hatásos. A magas vérlipidszint és a keringési zavarok ellen is hatékony. Természetesen nincs olyan szer a világon, ami megelőzné az állandó egészségtelen és ésszerűtlen táplálkozás és életmód következményeit.

A propolisz szerepe az allergia kezelésében:

Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a propolisznak allergiaellenes hatása is van. Ennek hátterében valószínűleg a méhgyantában található jelentős mennyiségű pollen és a propolisz hatóanyagainak kombinációja áll. Ha egy pollenekre allergiás személy már hetekkel a panaszok várható megjelenése előtt óvatosan adagolva virágport szed, megvan rá az esély, hogy a szervezet hozzászokik az allergé-nek jelenlétéhez a bélben, és nem reagál olyan erőteljesen, amikor a pollen a hagyományos módon, a légutakon keresztül jut a szervezetbe. Ha ezeket a polleneket, ahogy a propoliszban is, gyulladáscsökkentő és duzzadást megszüntető anyagokkal egészítjük ki, akkor az allergia súlyosságától függően hatékony javulást lehet elérni. Ilyenkor az is fontos,hogy a propolisz olyan méhésztől származzon, aki nem több mint 10 km-re él a beteg otthonától.

Egy kis teszt segítségével kideríthető, hogy az allergiában szenvedő beteg bírja-e a propoliszt. Kis mennyiségű propoliszkenőcsöt vagy -olajat tegyünk egy kb. 1 cm átmérőjű területre a könyök belső hajlatába vagy az alkar belső oldalára, 24 óránként háromszor egymás után. Ha nem látható egyértelmű pirosodás, akkor a szervezet nagy valószínűséggel jól viseli a propoliszt.
A következőkben áttekintést adunk a propolisz felhasználási területeiről.

A fül-, orr-, torok- és gégebetegségeknél:
száj vagy a garat nyálkahártyájának gyulladásakor megfázás, krónikus és akut formájában melléküreg-gyulladásokban mandulagyulladásnál (tüszős is) fülgyulladásokban külsőleg

A légutak megbetegedéseiben: szénanáthában
köhögés és bronchitis akut és krónikus formájában asthma bronchialéban kiegészítő terápiaként tuberkulózisban

Az emésztőrendszer megbetegedéseiben:
fogínygyulladásban általános száj- és foghigiéniában
szájszag esetén aftában
parodontosisban
szájpenésznél
fogfájásban
fogfertőzésekben
foghúzás kezelésében
gyomornyálkahártya-gyulladásban
gyomor- és bélfekély kezelésében
epehólyag-gyulladásban
általános epefájdalmakban

Alhasi szervek megbetegedéseiben:
a vese, a húgyutak és a húgyhólyag gyulladásában
prosztatamegbetegedésekben
hüvelyfertőzésekben fluor vaginalisban: különböző hüvelyi eredetű folyások

Bőr- és bőrfüggelékek megbetegedéseiben:
pikkelysömörben (psoriasis)
herpes
labialisban
sugárzás okozta ártalmakban
túlzott szarusodásban, pl. a kéz felszínén
abscessusoknál, furunkulusoknál
nehezen gyógyuló, gyulladt, esetleg gennyes sebeknél
szemölcsnél, bőrkeményedésnél, tyúkszemnél, hegeknél
pelenkakiütéseknél

Sérülések esetén:
vágásoknál elfertőződés megelőzésére
zúzódásoknál
fagyás oknál, fagydaganatoknál
égéseknél, napégéseknél

Anyagcserezavarokban: magas vérnyomásban
megnövekedett vérlipid- és koleszterinszintnél
keringési zavaroknál
arterioszklerózisban

Immunrendszeri problémákban:
a légutak, a mandula és a vizeletkiválasztó szervek visszatérő gyulladásánál általános immungyengeségnél megfázások megelőzésére

A méhgyanta tinktúra, tabletta, kenőcs és olaj formájában kapható. A propolisz a nappali krémektől kezdve a fogkrémig számos kozmetikai termékben megtalálható, bár általában csak nagyon kis mennyiségben. Érdeklődjön a bioüzletekben vagy a gyógyszertárban, hogy milyen magas propolisztartalmú termékek kaphatók. Egy jó minőségű tinktúra 50-70% propoliszt tartalmaz.

Az orrmelléküreg, a szájnyálkahártya, a fogíny és a torok gyulladása esetén csepegtessünk 10-20 csepp propolisztinktúrát egy szelet kenyérre, és alaposan rágjuk meg, mielőtt lenyelnénk. így az egész szájüreget bejárja az oldat, és az illóolajok elérik a melléküreget.

Az általános ellenálló képesség javítása érdekében tegyünk naponta 2-3-szor 10 cseppet egy pohár ( langyos) vízbe és igyuk meg. Ezt a kúrát évente többször megismételhetjük, egy-egy alkalommal 3-4 héten keresztül tartsuk be.

Lábgombásodás esetén a tinktúrát hígítás nélkül reggel és este fültisztítóval vigyük fel a beteg területre, és hagyjuk rászáradni.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Címkék: legintenzívebben, fagydaganatoknál, csecsemőmirigyet, megismételhetjük, immunrendszerhez, szájnyálkahártya, bőrkeményedésnél, fogfertőzésekben, parodontosisban, virágmézgyűjtés, tuberkulózisban, emésztőrendszer, védőrendszernek, epefájdalmakban, furunkulusoknál, immunrendszerét, katalizátorként, pikkelysömörben, tüdőhólyagocská, valószínűséggel, szervezetünknek, gyógyszerészeti, következményeit, allergiaellenes, feldolgozásával, gyógyszertárban, antibakteriális, abscessusoknál, gyulladásokban, tulajdonságait, hatóanyagainak, foghigiéniában, fültisztítóval, immunrendszeri, hatóanyagokról, antibiotikumok, természetes anyag, állatvilág közös, virágmézgyűjtés időszaka, levélrügyből gyantát, ragacsos anyagot, város előtt, méhek ezzel, anyaggal tapasztják, propoliszt „, szorgalmas dolgozók, nagyobb lyukakat, méhészek hasznosítják, méhek higiéniai, kaptár minden, újonnan épült, királynő elhelyezné, Planck Biokémiai Intézet, Kari Lund Augaard,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Agárdi Gábor gondolata  képre írva  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az út  Sadhguru idézet  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  A szeretetről  Amikor még kicsi voltál...  Szép estét  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  A szeretetről  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Reményik Sándor: Itt most virá...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Nárcisz  Nem azt látja  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  A tavasz nem csak önmagában sz...  Szép estét  A nagy természet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Táplálékok a máj egészségének ...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Manna OWell tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan,  képre írva  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó baby  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás 
Bejegyzés Címkék
természetes anyag, állatvilág közös, virágmézgyűjtés időszaka, levélrügyből gyantát, ragacsos anyagot, város előtt, méhek ezzel, anyaggal tapasztják, propoliszt &#8222, szorgalmas dolgozók, nagyobb lyukakat, méhészek hasznosítják, méhek higiéniai, kaptár minden, újonnan épült, királynő elhelyezné, illetéktelen betolakodók, méhgyanta kiváló, rossz szag, káros baktériumok, méhkas bejáratát, propolisz hatóanyagai, összegyűjtött gyantát, méhek először, folyadék olyan, növényi gyantából, gyógyhatású anyagokat, kifinomult méhek, nyersanyag feldolgozásával, propolisz legaktívabb, virágok pollenje, természet legtisztább, emberi szervezetre, propoliszban több, nyomelemekre szervezetünknek, létfontosságú biokémiai, erős immunrendszerhez, propolisz antibiotikus, propolisz hatékonyságát, több mint, következő tényeket, propolisz számos, nagyon ritkán, embernél katalizátorként, szervezet immunrendszerét, propolisz aktiválja, emberi hormon-, sejtek anyagcseréjét, sejtosztódás sebességét, herpeszre kifejtett, idős emberek, propolisz bebizonyította, propolisz minden, nyálkahártya gennyes, emberi szervezet, teljes emésztőrendszer, szájüregtől kezdve, nemi szervek, ízületek fájdalommentes, magas vérlipidszint, keringési zavarok, állandó egészségtelen, propolisz szerepe, allergia kezelésében, propolisznak allergiaellenes, méhgyantában található, propolisz hatóanyagainak, pollenekre allergiás, panaszok várható, szervezet hozzászokik, allergé-nek jelenlétéhez, hagyományos módon, légutakon keresztül, allergia súlyosságától, propolisz olyan, beteg otthonától, allergiában szenvedő, könyök belső, alkar belső, szervezet nagy, következőkben áttekintést, propolisz felhasználási, garat nyálkahártyájának, légutak megbetegedéseiben, emésztőrendszer megbetegedéseiben, húgyhólyag gyulladásában, vizeletkiválasztó szervek, méhgyanta tinktúra, nappali krémektől, fogkrémig számos, bioüzletekben vagy, torok gyulladása, szelet kenyérre, egész szájüreget, illóolajok elérik, általános ellenálló, kúrát évente, tinktúrát hígítás, beteg területre, legintenzívebben, fagydaganatoknál, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5241
  • e Hónap: 25103
  • e Év: 200978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.