Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
November havi névnapok
  2009-11-01 00:25:35, vasárnap
 
   
 
Nyilas, avagy Szent András hava



Az ősz az ember-es hónapok, de kivált november és december, amikor vége a betakarításnak, a szüretnek: a nagy névnapozások ideje.

Imre november 3-án tartja a névnapját. I. István királyunk fia, Imre herceg is ezt a nevet viselte, amely germán eredetű, ott Amalrich volt eredeti formája. Ez összetett szó: utolsó eleme a mai - reich megfelelője azt jelentette: hatalmas, híres, királyi, első eleme, az Amal pedig egy gót királyi család neve volt.
Volt olyan föltevés, hogy az amerikai földrész neve a mi Szent Imre hercegünk nevéből származik, ő tette népszerűvé ezt a nevet Itáliában, s az olasz tengerész Amerigo Vespucci így kapta e név olaszos változatát keresztnévül, s az ő beszámolói alapján nevezte az új földrészt Ealdesmüller 1507-i atlasza Terra Americanatnak - Imre-föld-nek -, Vespucci Amerigo a magyar szent nevétől függetlenül alakult ki a germán Amalrichból az olaszban. Imre nevű szentet csak egyet ismer a katolikus egyház, Árpád-házi Szent Imrét, de ő nem közvetlenül volt a névadója az amerikai földrésznek.
Imrét latinul Emericusnak majd hibásan Emricumnak, Hemriciusnak, s végül Henricusnak írták, s így István király fia bajor nagybátyjának, Henriknek a nevét kapta a keresztségben.
A valóságban a július 13-i Henrik a germán Heimrich származéka, s ilyesféle a jelentése: körülkerített birtokán uralkodó. Az angolban Henry alakban honosodott meg, s kialakult becéző alakja, a Harry, amely nagy ritkán nálunk is előfordul. A Henrik női párja a március 16-ig Henriett, ill. Henrietta. 1967-ben hazánkban 39 Henrikre 93 Henriett és 8 Henriette jutott.

Lénárd Imre napja után következik a naptárban, a középkor egyik leghíresebb, legnépszerűbb szentje volt, különösen bajor-osztrák területen. Legendás alakjáról annyit tudunk, hogy a VI. században élt remeteként a mai franciaországi Limoges környékén, s hogy az emberek és állatok orvosaként tisztelték, s a rabok, a kovácsok és a pásztorok védőszentje volt.
Nevének jelentése a germán Leonhard szó szerint, amely azt jelenti: oroszlánszívű, erős, mint az oroszlán. 1967-ben hat családban választották ezt a nevet. A szent csodatevését Bod Péter örökítette meg a XVIII. Században.
Lénárt női megfelelője Leonarda november 27-re esik.
A Leonhard-ok közül legnevezetesebb a Szentföldre 1190-ben kereszteshadjáratot vezető angol Richard the Lionheart, azaz Oroszlánszívű Richárd, Walter Scott regényének a hőse.
A Richárd név germán eredetű, akácsak Lénárd, jelentése: erős fejedelem. Névnapjuk van novemberben is 15-én, de február 7-én is, ez Szent Richárd angol püspök emlékünnepe. 1967-ben 79-en kapták a Richárd nevet.


Cecilia november 22-én ünnepel, Cilikkel, Cilikékkel, de csak egy becéző nevet lehet anyakönyvezni a Cicellét, amely Arany János Rozgonyiné c. balladájában is előfordul.Cicelle június 3-ra esik. Ceciliát 1967-ben félszáz kislány kapta.
A név jelentése: a római Caecílius nemzetség nevéből lett Cecil, ill. Cecilián férfinév - április 16-án van az ünnepük -, s ebből annak női megfelelője a Cecilia. Maga a római nemzhetségnév caecus - vak - szóra vezethető vissza, s úgy kapta a nemzetség névadó őse, hogy a csatában fél szemét elvesztette, mint nálunk Vak Bottyán. A Cecilia névhez legenda is fűződik: Szent Cecilia Kórus a III. századból ókeresztény vértanú lett. Cecilia az egyházi zene védőszentje, aki a szegedi néphit szerint a Holdban él, ott hegedül, Szent Dávid fia pedig táncol hozzá.
Hogyan lett a középkor végén a musica sacra: az isteni zene - védőszentje, nem egészen világos. A legendájában égi jegyese lehetett, a házasságban is szűzen élt, a régi szólás szerint az ördög menekül arról a helyről, ahol tiszta zenét hall. Raffaello, az olasz reneszánsz festője már orgonával, muzsikáló angyalok között ábrázolta, Liszt Ferenc pedig oratóriumot szerzett a tiszteletére.

Klaudia emlkeztett Ceciliára, nem hízelgő jelentéssel: a római Claudius nemzetség nevére vezethető vissza, a nemzetség pedig a claudis, sánta, féllábú közszóból vette eredetét.
A latin Claudius férfinév magyar megfelelője Kolos, s ugyanez áll a Scholastica női név után is. Február 10-i Skolasztika névben a mi iskola szavunk latin eredetije, a schola rejlik benne, s azt jelenti az iskolához tartozó, tanító, ill. tanuló.
1967-ben 5-en kapták a Kolos nevet.

Kelemen november 23-i ünneplőkkel jelentése már hízelgőbb, mint a Claudiusé: jámbor, szelid jelentésű latin Clement származéka.
században élt Kelemen pápa Péternek, Jézus apostolának volt tanítványa, a harmadik utóda a pápai trónusnak. A bányászok egykor védőszentjüket tisztelték benne. A rozsnyói Kálvária XVIII. Századi kápolnájában ott látható ma is a képe, úgyszintén Körmöcbánya Szentháromság-szobrának egyik kődomborművén. Az Érdi-kódex mondja el, hogyan lett a bányászok védőszentje. Hitéért a Fekete-tenger partjára, egy márványtáblába száműzték rabszolgamunkára, ahol a munkások a szomjúságtól is sokat szenvedtek. Ő azt mondta a többieknek: Imádkozzatok! Meglátott egy bárányt, a jobb lábával vermet vájván, azt jelentvén, hogy ott ássanak, az Úristen vizet adott nekik.
Kelemen női párja a november 23-i Klementina: 1967-ben öten kapták ezt a nevet.

Márton november 11-én üli a névnapját, a híres Márton-napi lúd elfogyasztásával. Ez a nap fontos időjósló nap volt régen. A Márton napra levágott lúd mellcsontja megmondta, hogy milyen idő várható, ha barna volt, esős, ha fehér, havas telet vártak. Hogyan került a magyaros ruha Szent Mártonra?
A hagyomány szerint a későbbi tours-i püspök a mai Magyarország földjén, római Pannoniának Sabaria nevű városában - a mai Szombathely elődjében - született Krisztus után 316-ban.
A kegyes cselekedet, a köpenye megfelezése már nem magyar földön történt, hanem a galliai - franciaországi - Amiens-ben. E földön lett később püspök, majd Franciaország védőszentje.
Egyes legendák tudni vélik, hogy a pannóniai származású szent életű püspök nem Sabariában, hanem a mai pannonhalmi apátság helyén születetett, amely korábban valóban a Szent Márton (Győrszentmárton) nevet viselte, mindaddig, míg Kazinczy Pannónhalmára át nem keresztelte. Nem ok nélkül adott magyar ruhát rá az osztrák szobrász.
November 11-én a rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten Mars szent madara volt: a harcius madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől. Mátyási József lúdjával is megemlékezik nemének e dicső fegyvertényé-ről.
A kakas itt gallokat jelenti, egy téves népi szófejtés alapján, amely népnevet a kakas jelentésű gallus szóhoz kapcsolta. A lúd római szófejtéssel ,,avis martis - Mars isten madara, afféle népi szófejtéssel avis Martim - Márton madara lett a keresztény naptárban, a protestánsok még Luther Márton nevenapjára ürítgették a poharaikat ilyenkor.
A név pedig - amint az avis Martis már elárulta: latin eredetű hadisten, Mars nevéből ered, s azt jelenti: Mars istenhez hasonló, vagyis merész, bátor.

Andrásnak két névrokona van, az Endre és az Andor. Mindhárom közös őse: a férfi, ill. férfias jelentésű ógörög, Andriász. András a görög név latinos Andreál jelentésből honosodott meg, az Endre a görög név szláv Andrej, vagy németes Endres, Enderle formájából. Andorjás alakban fordult elő - Hernádszentandrás neve egy XIV. századi oklevélben pl. Zent Andoryas, a mai Rábaszentandrás neve 1469-ben már Zenthandras, Árpád-korban az Endre ugyanolyan népszerű volt, mint az András, Rábaszentandrás mellett Szentendre is földrajzi név, 1458-i oklevélben Zenthendre formában tűnik föl. Később Endre feledésbe merült, a tudós XVIII. Századi erdélyi prédikátor, Bod Péter irányította rá a figyelmet....
Katona József, a drámaírás megteremtője is ezért nevezte XIII. században játszódó szomorújátékában II. Endrének. 1504 Andrással szemben 251 Endrét kereszteltek meg, hátuk mögött kullog Andor 55 fővel.
1945. előtt a rendőrőket is Andrisnak becézték.
Ma Bandinak nevezzük a becenevüket. Andorról még annyit, hog a régi Andorjásból rövidülhetett, mások szerint a római Andronicus személynév régi magyar Andornak alakjából. Andornaktálya mutatja, hogy földrajzi névhez kapcsolva itt játszódott egyik Andor története.


Jánost 1967-ben 4420-an kapták, Erzsébetet pedig 3394-en, de ha hozzájuk vesszük az Izabellákat - Elisabeth nyugati keresztnévként, eredeti jelentése: Isten az én esküvésem Ilosvai verses névmagyarázata szerint.
Erzsébet a bibliai Újszövetség, Lukács apostól evangéliuma szerint Zakariás főpap felesége volt, Keresztelő János anyja, kinek születése a Jézusét megelőzte. Héthónapos terhesen meglátogatta Máriát a Biblia szerint, mint názáreti ács feleségét, s Erzsébet méhében a magzat örvendező repedéssel jelezte a Megváltó közelségét. Erzsébet mondta ekkor isteni sugallatra, hogy:"üdvözlégy". M.S. mester 1506-ban megfestette e bibliai történetet.
Erzsébetekről, a Lizikről, Izabellákról, Izákról szólva a december 1-i Elzákat sem hagyhatjuk említés nélkül: az Elza nem más, mint Erzsébet nemes Elisabeth alakjának - Beethoven Für Elise) rövidülése. Az Elizából lett nálunk az Elza.
1967-ben 15 kislány kapta az Elisa nevet, míg a május 6-i Elizt csak egyetlenegy, s május 24-i Elizát pedig egy sem.
Becéző alakjai: Örzse, Bözsi, Zsóka, Böske.
Erse-Perse, Örzse-pörzse ikerszó volt, a Pörzse ebből önállósult, majd lett belőle Börzse, majd Bözse, Bözsi, Böszike, végül Böbe.


Katalin Erzsébet vetélytársa, míg Erzsébetek november 19-én, a Katák, Katalinok november 25-én tartják névnapjukat. 1967-ben 3779-en kapták ezt a szép nevet. Hozzánk a németből került Katharina alakban, oda viszont a görögből, ahol Aikatheriné azt jelentette: mindig tiszta. A görögökhöz egyiptomi alakban jutott, ahol azt jelentette: korona.

A középkori nagy népszerűségbe belejátszott Alexandriai Katalin legendája, aki bölcsességével ötven tudóst nyert meg a kereszténységnek, s mikor Maxentius császár kerékbe törette, a kínzóeszköz a legenda szerint darabokra hullt. Lefejezésekor pedig holttestét angyalok vitték a Sinai-hegyre, ahol tiszteletére kolostort építettek.
A Kata, Kató, Katinka, Kitty, Katica egyaránt e név változatai.
 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: szomorújátékában, kereszténységnek, elfogyasztásával, rabszolgamunkára, legnevezetesebb, rábaszentandrás, győrszentmárton, franciaországi, védőszentjüket, betakarításnak, névmagyarázata, bölcsességével, keresztnévként, márványtáblába, rövidülhetett, andornaktálya, nagybátyjának, americanatnak, népszerűségbe, rajtaütésétől, pannónhalmára, franciaország, szentháromság, keresztségben, nemzhetségnév, anyakönyvezni, oroszlánszívű, erzsébetekről, körülkerített, legnépszerűbb, lefejezésekor, kődomborművén, protestánsok, ealdesmüller, magyarország, tiszteletére, ember-es hónapok, nagy névnapozások, nevet viselte, amerikai földrész, nevet Itáliában, olasz tengerész, magyar szent, germán Amalrichból, katolikus egyház, amerikai földrésznek, nevét kapta, július 13-i, germán Heimrich, angolban Henry, március 16-ig, középkor egyik, Szent András, Szent Imre, Amerigo Vespucci, Terra Americanatnak, Vespucci Amerigo, Árpád-házi Szent Imrét, Lénárd Imre, Oroszlánszívű Richárd, Walter Scott, Szent Richárd, Arany János Rozgonyiné, Szent Cecilia Kórus, Szent Dávid, Liszt Ferenc, Kálvária XVIII, Körmöcbánya Szentháromság-szobrának, Szent Mártonra, Pannoniának Sabaria, Szent Márton, Kazinczy Pannónhalmára, Mátyási József, Luther Márton, Zent Andoryas, Később Endre, Katona József, Keresztelő János, Beethoven Für Elise, Katalin Erzsébet, Alexandriai Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Akarat  Png cica  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Lóhere  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Nagyon különös  Png cica  képre írva  Jó éjszakát  Albert Einstein gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sose bánj semmit  Png nő  Png kislány  A sors  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png lepke  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png cica  Egy maradéktalanul uralt világ  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Elköszönt  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy bizonyos határt  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Fekete-erdő desszert  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png cica  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
ember-es hónapok, nagy névnapozások, nevet viselte, amerikai földrész, nevet Itáliában, olasz tengerész, magyar szent, germán Amalrichból, katolikus egyház, amerikai földrésznek, nevét kapta, július 13-i, germán Heimrich, angolban Henry, március 16-ig, középkor egyik, pásztorok védőszentje, germán Leonhard, szent csodatevését, becéző nevet, római Caecílius, római nemzhetségnév, egyházi zene, szegedi néphit, középkor végén, musica sacra, isteni zene, régi szólás, ördög menekül, olasz reneszánsz, római Claudius, nemzetség pedig, latin Claudius, schola rejlik, iskolához tartozó, harmadik utóda, pápai trónusnak, bányászok egykor, rozsnyói Kálvária, bányászok védőszentje, márványtáblába száműzték, jobb lábával, november 23-i, híres Márton-napi, magyaros ruha, hagyomány szerint, későbbi tours-i, kegyes cselekedet, köpenye megfelezése, galliai &#8211, pannóniai származású, osztrák szobrász, rómaiak Aesculapiust, orvosistent ünnepelték, hadisten Mars, harcius madarak, gallok éjszakai, téves népi, kakas jelentésű, keresztény naptárban, poharaikat ilyenkor, avis Martis, tudós XVIII, régi Andorjásból, római Andronicus, bibliai Újszövetség, magzat örvendező, szép nevet, németből került, görögökhöz egyiptomi, középkori nagy, legenda szerint, szomorújátékában, kereszténységnek, elfogyasztásával, rabszolgamunkára, legnevezetesebb, rábaszentandrás, győrszentmárton, franciaországi, védőszentjüket, betakarításnak, névmagyarázata, bölcsességével, keresztnévként, márványtáblába, rövidülhetett, andornaktálya, nagybátyjának, americanatnak, népszerűségbe, rajtaütésétől, pannónhalmára, franciaország, szentháromság, keresztségben, nemzhetségnév, anyakönyvezni, oroszlánszívű, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 2555
  • e Hónap: 8796
  • e Év: 61062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.