Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Miklós avagy a Mikulás története... Mikulás valójában
  2020-12-05 18:04:57, szombat
 
   
  Szent Miklós avagy a Mikulás története...

Mikulás valójában Szent Miklós püspök volt, aki egész életét a jó cselekedetek jegyében élte. Számos legenda fűződik a nevéhez, ezekből alakult ki a ma ismert, szakállas jótevő alakja, aki a gyerekeknek hoz apróbb ajándékokat december 6-án.
Szent Miklós a IV. században élt és a kisázsiai Myra (ma Törökországban található) püspöke volt, akit már a hatodik században szentként ismerték és tisztelték. A tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok oltalmazója. Magyarországon Kecskemét város védőszentje. Életéről számos legenda ismert.
Szentként, Szent Miklós bőkezűbb volt a büntetésekben, mint a jutalom osztásban. A keresztény hagyomány szerint, megbüntette azokat, akik letértek a hit útjáról és egy virgáccsal ütötte a kezüket. Ezért mondják, hogy a szófogadatlan gyerekek virgácsot találnak csizmáikban ajándékok helyett.
December 5. este az egyik legjobban várt nap az évben, hiszen minden (jó) gyermek vágya, hogy találkozhasson a Mikulással, vagy legalábbis másnap reggel az ajándékaival. Hazánkban elterjedt szokás, hogy a kicsik saját maguk készítik elő kis csizmácskájukat vagy cipőjüket, hogy azt tisztán és csillogóan tegyék az ablakba. A világ más tájain azonban más szokások is uralkodnak, egyesekhez rénszarvasszánon, míg másokhoz a kéményen keresztül érkezik a nagyszakállú, aki a manók vagy krampuszok segítségével osztja szét ajándékait az arra érdemes gyerekek számára.
Szent Miklós története
Minden este órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra. Így történt a legendáját alkotó eset is, ami valójában megtörtént:
A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévő falatra is alig jutott. Három férjhez menés elött álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök , és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, a hóborította Taurus hegyről, mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte " Noel Baba" -nak, ami azt jelenti " Ajándékozó Apa".


 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Címkék: rénszarvasszánon, csizmácskájukat, szomszédságában, illatszerészek, törökországban, megajándékozta, gyógyszerészek, aranykereskedő, találkozhasson, elszegényedett, magyarországon, sziklaoldalban, beköszöntével, elnyomorodott, visszasietett, büntetésekben, adakozásaiért, szófogadatlan, adományozott, bepalánkolva, ajándékaival, rabszolgának, nagyszakállú, ajándékokkal, segítségével, beszélgetett, cselekedetek, rendszeresen, meghallotta, védőszentje, oltalmazója, hóborította, vitatkozott, gyerekeknek, tengerészek, ajándékokat, kisázsiai Myra, hatodik században, jutalom osztásban, keresztény hagyomány, virgáccsal ütötte, szófogadatlan gyerekek, egyik legjobban, kicsik saját, kéményen keresztül, manók vagy, arra érdemes, városka utcáin, legendáját alkotó, kolostor szomszédságában, elszegényedett nemes, másik férjhez, Szent Miklós, Magyarországon Kecskemét, Noel Baba, Ajándékozó Apa,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A pitypang legendája  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 13  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Zilahy Lajos mondta  Vidámság  "Ez egy csoda"  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó cica  jó reggelt  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Tavaszi este  A Magyar Költészet napja alkal...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Hogyan válunk hűségesekké?  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Azért kaptad  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magamnak  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 15  Nevelőszülőkhöz adták,  Segíts neki dicsérni Téged  Emlékezz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanmese  Bársony székben  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Müller Péter tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Zilahy Lajos mondta  Szép álmokat!  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az ember emlékekből áll  József Attila – Keresek ...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  40 felett  "Ez egy csoda"  Az ember  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy és kis csodák  Esterházy Péterre emlékezünk  Egyszerű  Egyszerű  A hagyma antibakteriális hatás...  Minden tavaszból őrizz.. 
Bejegyzés Címkék
kisázsiai Myra, hatodik században, jutalom osztásban, keresztény hagyomány, virgáccsal ütötte, szófogadatlan gyerekek, egyik legjobban, kicsik saját, kéményen keresztül, manók vagy, arra érdemes, városka utcáin, legendáját alkotó, kolostor szomszédságában, elszegényedett nemes, másik férjhez, nyitott ablak, marék aranyat, keszkenő aranyat, második lánynak, ablak alól, piros ruhás, napon nagyon, sziklaoldalban épült, nyitott tűzhely, legkisebb lány, kandalló szerű, pont bele, ismeretlen jótevőről, hóborította Taurus, jótevő maga, legkisebb lánynak, olyan darab, helyi aranykereskedő, szerencsés üzletet, titokzatos segítő, névnapja előestéjén, gyerekeket mindenféle, rénszarvasszánon, csizmácskájukat, szomszédságában, illatszerészek, törökországban, megajándékozta, gyógyszerészek, aranykereskedő, találkozhasson, elszegényedett, magyarországon, sziklaoldalban, beköszöntével, elnyomorodott, visszasietett, büntetésekben, adakozásaiért, szófogadatlan, adományozott, bepalánkolva, ajándékaival, rabszolgának, nagyszakállú, ajándékokkal, segítségével, beszélgetett, cselekedetek, rendszeresen, meghallotta, védőszentje, oltalmazója, hóborította, vitatkozott, gyerekeknek, tengerészek, ajándékokat, megbüntette, harisnyáját, csizmáikban, ajándékozó, felmászott, megtörtént, kereskedők, mindenféle, tisztelték, virgáccsal, zálogházak, csillogóan, mikulással, keszkenőbe, ismeretlen, ugyanebben, legalábbis, keresztény, édességgel, gyerekeket, ajándékait, egyesekhez, uralkodnak, emberekkel, gondjaikra, szerencsés, titokzatos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1403
  • e Hét: 18151
  • e Hónap: 37124
  • e Év: 266061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.