Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Március - Böjtmás hava - tavaszelő Márciust a magyar népi
  2021-02-28 20:35:48, vasárnap
 
   
  Március - Böjtmás hava - tavaszelő

Márciust a magyar népi kalendárium böjtmás havának nevezi, az elnevezés a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. Tavaszelő, kikelet hava.
A meteorológusok tavaszelőként tartják számon. Rovásírásos emlékeinkben mint kikelet hava szerepel, a régi magyar katolikus naptár böjtmás havaként említi. A régi rómaiaknál az év első hónapja volt; márciust a hadba vonulás időszakának is tartották, így lett a harcias természetű Mars isten a hónap névadója.
Március régi magyar neve böjtmás hava: a húsvét előtti nagyböjt legnagyobb része legtöbbször erre a hónapra esik. A nagyböjti időszak megtartása a VII. századtól vált szokássá, II. Orbán pápa rendelkezése folytán. Gyakran márciusra húzódik a vízkeresztkor kezdődő és húshagyó keddig tartó farsang farka, a legnagyobb karneválok, farsangi mulatságok időszaka. A húshagyó keddet követő nap, hamvazószerda, a nagyböjt kezdete - minthogy húsvét mozgó ünnep - egyes években március 10-ére is eshet.
Húsvét legkorábban március 22- ére eshet, így ha nem is túl gyakran, de március Jézus feltámadásának, a legnagyobb egyházi ünnepek egyikének hónapja is. Mint ismeretes, a húsvéttal együtt mozognak az ahhoz kötődő ünnepek is - így a nagyhete t megkezdő virágvasárnap a barkaszenteléssel.
A március tizenkettedikére eső Gergely-nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban. A jeles naphoz kötődő népszokás a Gergely-járás: az iskoláskorú gyermekek országosan ismert, színjátékszerű játéka. Elsősorban köszöntő, adománygyűjtő célja volt: a diákok ezekből az adományokból teremtették meg a tanulásukhoz szükséges anyagi feltételeket. E napon vetélkedőket, diákpüspök-választást és felvonulásokat rendeztek. Gergely napjához termés- és időjárásjóslás is kapcsolódott: ,,ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz."
Az egymást követő Sándor, József és Benedek-napokhoz kapcsolódó megfigyelés szerint: ,,Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget!" A három jeles nap közül szokásokban talán leggazdagabb 19-e, a gyermek Jézus gondviselőjének, Józsefnek ünnepe. E napon érkeznek a fecskék. ,,Fecskét látok, szeplőt hányok!" Március 21-én a bencés rendet alapító Szent Benedeket ünnepeljük.
A csillagászati tavasz 21-én kezdődik, amikor a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakákét, a néphagyomány mégis 24-ére, ,,harmatszedés napjára" teszi az igazi tavasz kezdetét. E napon bizonyos tájegységeken kovászba keverték a hajnali harmatot.
Március huszonötödike, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja; Jézus Krisztus fogantatásának ünnepnapjaként tartja számon a katolikus egyház. December 25-éig, Jézus születésnapjáig éppen kilenc hónap telik el gyümölcsoltótól. A naphoz kötődő népszokás a búzaszentelés, a fák oltására, szemzésére.
Ha nap süt a rétre
a rét közepére
gyerünk, gyerekek, csapatostól.
Hozzuk ki a labdát,
rakjunk güzü-csapdát,
csattogjon a csillagos ostor.
(Weöres Sándor: Ha nap süt a rétre, részlet)
Március a tavaszvárás, a jó idő beköszöntének hónapja. Nem véletlen a hónap régi magyar elnevezése, kikelet hava. Végre megérkezik a földművesek által is olyannyira várt tavasz, elkezdődhetnek a kinti munkák: a férfiak szántanak-vetnek, az asszonyok hagymát, borsót, répát, zöldséget, palántának való magokat veteményezhetnek végre. A méhészek kiviszik a méheket, a gazdák kiterelik az állatokat, elkezdődnek a tavaszi nagytakarítások és a szövések-fonások. Vége a télnek: emberek és állatok kimozdulhatnak a szabadba. Kikelet...
A tavaszelő még változékony időjárásához számos népi megfigyelés kapcsolódik:
,,március, ha nedves, gazdának nem kedvez"; ,,valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben"; ,,ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves"; ,,fú és havaz, úgy lesz tavasz"; ,,tavaszbúza ravasz búza"; ,,ha január meleg volt, március hideg"; ,,száraz március szép májust jövendöl"; ,,ha márciusban ugrándoznak, láncra perdülnek a bárányok, áprilisban újra akolban rekednek"; ,,ha dörög Benedek, akkor negyven napi szárazságra számíthatsz"; ,,amilyen időjárás van március 9. körül, olyan marad egész hónapban"; ,,éjnapegyenkori szélvészek termékeny esztendőre mutatnak"; ,,ha a harangok messze hallatszanak, nagy eső következik"; A tizedikére eső Ildikó napja még hosszú hideggel fenyeget: ,,ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy".
 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Címkék: tizenkettedikére, veteményezhetnek, nagytakarítások, gondviselőjének, születésnapjáig, gyümölcsoltótól, időjárásjóslás, meteorológusok, feltámadásának, kimozdulhatnak, felvonulásokat, színjátékszerű, éjnapegyenkori, ünnepnapjaként, elkezdődhetnek, fogantatásának, beköszöntének, adománygyűjtő, virágvasárnap, hamvazószerda, búzaszentelés, tájegységeken, tavaszelőként, vízkeresztkor, boldogasszony, csillagászati, huszonötödike, emlékeinkben, időjárásához, harmatszedés, gyümölcsoltó, néphagyomány, leggazdagabb, tanulásukhoz, feltételeket, vetélkedőket, magyar népi, húsvét előtti, nagyböjt legnagyobb, hónapra esik, meteorológusok tavaszelőként, régi magyar, régi rómaiaknál, hadba vonulás, harcias természetű, hónap névadója, nagyböjti időszak, vízkeresztkor kezdődő, legnagyobb karneválok, húshagyó keddet, nagyböjt kezdete, legnagyobb egyházi, Szent Benedeket, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Jézus Krisztus, Weöres Sándor, Szent György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyámról való emlékek  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Eduardo Sacheri gondolata  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Paul David Tripp Április 14  Szép estét kedves látogatóimna...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Mindig lesz olyan  Önmaga ellenére  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péterre emlékezünk  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  ajándék, mellyel meglepem  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A Magyar Költészet napja alkal...  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előfordul, hogy  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  Gebhardt Nóra versei II.  39 ígéret  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Töröld le  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Egyszerű  Márai Sándor tollából  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Walter Chrysler mondta  Előnyök, amelyeket a meditáció...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Báthory Attila: Sorsom ösvénye... 
Bejegyzés Címkék
magyar népi, húsvét előtti, nagyböjt legnagyobb, hónapra esik, meteorológusok tavaszelőként, régi magyar, régi rómaiaknál, hadba vonulás, harcias természetű, hónap névadója, nagyböjti időszak, vízkeresztkor kezdődő, legnagyobb karneválok, húshagyó keddet, nagyböjt kezdete, legnagyobb egyházi, húsvéttal együtt, ahhoz kötődő, március tizenkettedikére, jeles naphoz, iskoláskorú gyermekek, diákok ezekből, adományokból teremtették, tanulásukhoz szükséges, egymást követő, három jeles, gyermek Jézus, bencés rendet, csillagászati tavasz, nappalok hosszúsága, néphagyomány mégis, igazi tavasz, hajnali harmatot, katolikus egyház, naphoz kötődő, csillagos ostor, hónap régi, földművesek által, kinti munkák, férfiak szántanak-vetnek, asszonyok hagymát, méhészek kiviszik, gazdák kiterelik, tavaszi nagytakarítások, harangok messze, napon fagy, tizenkettedikére, veteményezhetnek, nagytakarítások, gondviselőjének, születésnapjáig, gyümölcsoltótól, időjárásjóslás, meteorológusok, feltámadásának, kimozdulhatnak, felvonulásokat, színjátékszerű, éjnapegyenkori, ünnepnapjaként, elkezdődhetnek, fogantatásának, beköszöntének, adománygyűjtő, virágvasárnap, hamvazószerda, búzaszentelés, tájegységeken, tavaszelőként, vízkeresztkor, boldogasszony, csillagászati, huszonötödike, emlékeinkben, időjárásához, harmatszedés, gyümölcsoltó, néphagyomány, leggazdagabb, tanulásukhoz, feltételeket, vetélkedőket, rendelkezése, kapcsolódott, hallatszanak, adományokból, földművesek, iskoláskorú, változékony, megfigyelés, elkezdődnek, legtöbbször, kapcsolódik, teremtették, legkorábban, kalendárium, időszakának, rovásírásos, ugrándoznak, szokásokban, tavaszvárás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 994
  • e Hét: 3714
  • e Hónap: 22687
  • e Év: 251624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.