Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1863. augusztus 3-án született Gárdonyi Géza, az Egri csill
  2021-08-03 09:03:00, kedd
 
   
  1863. augusztus 3-án született Gárdonyi Géza, az Egri csillagok c. regény írója!📙
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Hol terem a magyar vitéz?
(részlet)
1
"A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb.
Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen sütött. A víz tetszett nekik.
Először csak a lábukat mártogatták bele, azután beleereszkedtek térdig. Gergelynek megvizesedett a gatyácskája, hát ledobta. Aztán az ingét is ledobta. Egyszer csak ott lubickol meztelenen mind a kettő.
Fürödhetnek: nem látja ott őket senki. A pécsi út jó messze van oda, s az erdő végtelen. Ha valaki meglátná őket, lenne is nemulass! Mert a fiúcska csak hagyján - az nem úrfi; de a leányka az a tekintetes Cecey Péter úr leánykája - kisasszony -, és úgy illant el hazulról, hogy senki se látta.
Még így csupaszon is látszik rajta, hogy úrileány: kövér, mint a galamb, és fehér, mint a tej. Ahogy ugrándozik a vízben, a két kis szöszke hajfonat ide-oda röppen a hátán.
- Derdő - mondja a fiúnak -, uttyunk.
A Gergőnek nevezett, soványka, barna fiú háttal fordul. A leányka belekapaszkodik a nyakába. Gergő megindul a part felé, a leányka meg a víz színén lebeg és rugódozik.
Azonban hogy a parthoz érnek, Gergő belefogódzik a kákabokor zöld üstökébe, és aggodalmasan néz körül.
- Jaj, a szürke!
Kilép a vízből, és ide-oda futkos, vizsgálódik a fák között.
- Várjon, Vicuska - kiáltja a leánynak -, várjon, mindjárt jövök!
S azon meztelenen elnyargal.
Néhány perc múlva egy vén, szürke lovon tér vissza. A ló fején hitvány madzag kötőfék. Össze volt az kötve a lábával, de eloldozódott.
A gyerek szótlanul csapkodja a lovat egy somfagallyal. Az arca sápadt. Hogy visszaérkezik a fürdőhelyre, a lónak a nyakába kapaszkodik, s lecsúszik, leugrik róla.
- Bújjunk el! - mondja dideregve. - Bújjunk el! Törököt láttam.
A lovat egy-két rántással fához köti. Felkapkodja a földről a ruháját. S fut a két meztelen kisgyerek egy galagonyabokornak. Megbújnak, meglapulnak a bokor mögött az avarban.
Abban az időben nem volt ritkaság a török az utakon. S te, kedves olvasóm, aki azt gondolod, hogy az a két gyerek most, ezen a nyáron fürdött a patakban, bizony csalódol. Hol van már az a két gyerek, hol? És hol vannak mindazok az emberek, akik ebben a könyvben eléd jönnek, mozognak, cselekszenek és beszélnek? Por az mind!
Hát csak tedd félre az idei kalendáriumot, tisztelt olvasóm, és vedd elő gondolatban az 1533-it. Annak az évnek a májusában élsz te mostan, s vagy János király az urad, vagy a török, vagy I. Ferdinánd."
(Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben is kiadott regénye, az egyik legismertebb, legolvasottabb magyar történelmi regény.)
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Címkék: belekapaszkodik, beleereszkedtek, folytatásokban, legolvasottabb, megvizesedett, visszaérkezik, kalendáriumot, aggodalmasan, cselekszenek, somfagallyal, legismertebb, hétesztendős, belefogódzik, eloldozódott, meglapulnak, fürödhetnek, gondolatban, vizsgálódik, fürdőhelyre, mártogatták, kapaszkodik, gatyácskája, felkapkodja, ugrándozik, gergelynek, tekintetes, történelmi, meztelenen, kisasszony, csupaszon, leánykája, csapkodja, elnyargal, beszélnek, fiatalabb, szótlanul, magyar vitéz, erdőben jártak, lábukat mártogatták, erdő végtelen, fiúcska csak, leányka belekapaszkodik, part felé, parthoz érnek, kákabokor zöld, gyerek szótlanul, arca sápadt, nyakába kapaszkodik, lovat egy-két, bokor mögött, nyáron fürdött, könyvben eléd, Gárdonyi Géza, Cecey Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Magamnak  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Zilahy Lajos mondta  Jó éjszakát  Egy gondolat  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ott van  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ember  Tanmese  Annyira tisztelem a szabadságo...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Önmaga ellenére  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Csend  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Segíts neki dicsérni Téged  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kislány  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 13  Ismeretlen: Ikarusz monda  Magamnak  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Csend  Tanácsok egy pszichológustól  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szívek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sorsunk miatt...  A Magyar Költészet napja alkal...  Paul Éluard - És egy mosoly  Megígért békesség  Tanmese  Szívek  Sorsunk miatt...  Anyák napjára  Egyszerű  Különleges  Szabó T. Anna - Pitypang  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az ókori görögök sebkezelésre ...  képre írva  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  40 felett  Egy gondolat  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  A sorsod 
Bejegyzés Címkék
magyar vitéz, erdőben jártak, lábukat mártogatták, erdő végtelen, fiúcska csak, leányka belekapaszkodik, part felé, parthoz érnek, kákabokor zöld, gyerek szótlanul, arca sápadt, nyakába kapaszkodik, lovat egy-két, bokor mögött, nyáron fürdött, könyvben eléd, idei kalendáriumot, májusában élsz, egyik legismertebb, belekapaszkodik, beleereszkedtek, folytatásokban, legolvasottabb, megvizesedett, visszaérkezik, kalendáriumot, aggodalmasan, cselekszenek, somfagallyal, legismertebb, hétesztendős, belefogódzik, eloldozódott, meglapulnak, fürödhetnek, gondolatban, vizsgálódik, fürdőhelyre, mártogatták, kapaszkodik, gatyácskája, felkapkodja, ugrándozik, gergelynek, tekintetes, történelmi, meztelenen, kisasszony, csupaszon, leánykája, csapkodja, elnyargal, beszélnek, fiatalabb, szótlanul, májusában, rugódozik, csillagok, kisgyerek, rántással, dideregve, született, megbújnak, megjelenő, kákabokor, lecsúszik, augusztus, ferdinánd, végtelen, nemulass, tetszett, lubickol, ritkaság, meztelen, meglátná, gondolod, mindjárt, könyvben, patakban, fürödnek, tisztelt, mozognak, gárdonyi, hajfonat, nevezett, gergőnek, soványka, üstökébe, csalódol, megindul, hazulról, úrileány, találtak, leánynak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 135
  • e Hét: 12219
  • e Hónap: 31192
  • e Év: 260129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.