Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eltűntek a tavalyi befizetések
  2009-02-22 00:33:19, vasárnap
 
 

Eltűntek a tavalyi befizetések


Nyugdíj előtt állók, most kell észnél lenni!
uzlet@hetivalasz.hu

9. évfolyam 8. szám, 2009.02.19

Tavaly a kötelező magánnyugdíjpénztáraknak és az önkéntes pénztáraknak befizetett összeg teljes egészében elúszott a pénzügyi válság és a hibás nyugdíjpolitika miatt. A vagyonvesztés igen eltérő lehet az egyes magánbiztosítók között. A Heti Válasz annak járt utána, mit tegyenek a vesztesek.

A tavalyi év megrázkódtatást hozott a kötelező magán-nyugdíjbiztosítás résztvevői számára. A kormány ugyanis hibás döntéssel éppen a gazdasági válság idejére időzítette az úgynevezett választható portfólióra való áttérést. Míg korábban a pénztárak minden hozzájuk érkező pénzt azonos módon kezeltek, addig most az ügyfelek választhattak: nagyobb kockázatot vállalnak-e a magasabb nyereség reményében. Normálhelyzetben a részvények kockázatosak, de nagyobb haszonnal kecsegtetnek, mint a garantált, de kisebb hozamú állampapírok. Válság idején mindez megfordul.

Mínuszok évadja

Hiába alakítottak ki három eltérő részvény-kötvény arányú csomagot, a magyar lakosság döntő többsége csak a nyugdíjkorhatár közelébe érve kezd az időskori biztonságán gondolkodni, ezért nem foglalkozott a pénztárától érkező levelekkel. A nem választás is választás volt azonban, mert így a törvény alapján mindenkit az életkora alapján soroltak be. A tagság többségét kitevő fiatalok számára döntően magasabb kockázatú papírokat vásároltak, az idősebbeknek viszont zömmel kötvényeket vettek.



Az amúgy is mély válságot súlyosbította, hogy a pénztárak sorban eladták a biztonságos állampapírokat, és helyettük a bedőlő tőzsdén részvényt jegyeztek. A hatás drámai volt, és nemcsak a pénztártagokra, az amúgy is ingatag magyar kötvénypiacot is megroggyantotta ez az intézkedés.

Tavaly a harmadik negyedévig 232 milliárd forint mínuszba fordult a magánnyugdíjpénztárak befektetési tevékenysége a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint, magyarán ennyit buktak. A harmadik negyedév végére a hozam már szinte mindenütt "viszemmé" alakult át, pénztáranként 10 és 20 százalék a zuhanás mértéke.

A veszteség nagysága több mindenen múlott. A jelek szerint leginkább azon, ki melyik portfólióba kérte magát, vagy ennek híján hova osztották be. (Néhány pénztár kimaradt ebből, mivel a késlekedve lépők végül felmentést kaptak az alól, hogy a zuhanó tőzsdékről vásároljanak.) A legjobban a "klasszikus" vagyis a döntően állampapírokba fektető csoport járt, itt az első fél évben (vagyis még a nagy válság előtt) átlagosan mínusz 1,23 százalék volt az átlagos hozam. A "kiegyensúlyozott" portfólió 5,86 százalékot vitt, míg a "növekedési" - nevére rácáfolva - 10,55 százalékkal apasztotta a megtakarításokat, mert ebbe döntően a tőzsdén vásároltak.

Köddé vált befizetések

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb számításában a nagy alapkezelőket szerepelteti. A piac mintegy hetven százalékát lefedő tagsági körükben 2008. szeptember 30-a és december 31-e között 6,4 százalékkal csökkent a kezelt vagyon nagysága - nyilatkozta lapunknak Farkas Miklós, a Bamosz főmunkatársa. A szakemberek becslése szerint 2008-ban éves szinten mintegy tízszázalékos negatív hozam jellemezte a magánpénztári szektor teljesítményét. Vagyis a veszteségek a múlt évi összes befizetést felzabálták. A magyar adatok megerősítik azt a korábbi romániai elemzést, amely szerint a magánnyugdíjalapok tavaly Kelet-Közép-Európában kilenc-, ebből Magyarországon több mint kétmilliárd eurót buktak. A romániai szakértők is úgy látták: a 2008-ban befizetett magyarországi tagdíjak egy az egyben köddé váltak.

Az idősebbeknél, illetve a választható portfóliót később bevezető magánpénztáraknál a veszteségek kisebbek lehetnek, mivel az ő tagdíjaikból nagyobb arányban vásárolhattak a még a válság idején is biztos befektetésnek számító állampapírokat. A PSZÁF közlése szerint a legjobb helyzetben azok a nyugdíj előtt állók vannak, akik a "klasszikus" portfólióra álltak át, mert ebben a részvények aránya még kisebb, mint a régi előírások szerint volt. A hozamrátákat az is meghatározza, mennyire ügyesen kezelik a befektetéseket. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy azok a magánnyugdíjpénztárak muzsikálnak jobban, amelyek nem rendelkeznek saját befektetési alapkezelővel, tehát jellemzően nem a nagy, hanem a kisebb tagságúak.

A legfontosabb persze, hogy mit lehet tenni ezekben a válságos időkben? Mindezt ahhoz lehetne hasonlítani, mintha a lakásunkat éppen az ingatlanárak esése idején adnánk el, tanácsosabb megvárni, amíg újra felfelé szöknek a négyzetméterárak. Emiatt nemhogy pénztárat nem érdemes váltani, amíg nem stabilizálódik a részvénypiac, de még portfóliót sem.

Csak semmi pánik

Nem mindenkire vonatkozik azonban, hogy a legjobban azt teszi, ha nem tesz semmit. A pénztártagok közül 35 ezren 55 évnél idősebbek, nekik érdemes elgondolkodniuk azon: visszatérnek-e a tisztán társadalombiztosítási nyugdíjba. 2012. december 31-ig ugyanis ezt bárki megteheti, ha magán-nyugdíjpénztári befizetései annyira leértékelődtek, hogy az ebből származó ellátása a tb-nyugdíj negyedénél kevesebb volna, és tíz évnél nem régebben lépett át a vegyes rendszerbe. Ez azért fontos, mert 1999 augusztusáig volt lehetősége a nem pályakezdőknek áttérni a vegyes rendszerbe, tehát tömegesen lehetnek olyanok, akiknél ez a határidő idén augusztusban jár le. A rendvédelmi dolgozók 2010. december 31-ig jogosultak a visszalépésre, ha igazolni tudnak 20 szolgálati évet.

A döntéshez azonban érdemes előzetesen tájékozódni a várható társadalombiztosítási nyugdíjuk és befektetéseik állásáról is. Azoknak a nyugdíjkorhatárt elérő "vegyes nyugdíjasoknak", akik nem akarnak visszatérni a tisztán tb-nyugdíjba, még mindig érdemes eljátszaniuk a gondolattal, hogy csak félig vonulnak nyugállományba - felveszik a tb-től származó ellátmányt, ám a magánnyugdíjpénztártól egyelőre nem kérnek nyugdíjat. A pénztáruk befektetési politikájától függően ezzel sok százezer forintos, de akár milliós veszteséget is elkerülhetnek.



Hozzászólok
Fórum a témában
Az utolsó hozzászólások:

Hozzászóló:
toto
2009-02-21 21:59
Az Önkéntes pénztáram már 2007 utolsó negyedévében-os hozamot produkált!
2008 nyarán lehetett/ kellet portfóliót választani.
én 50 éves vagyok, de a a kisebb hozamú, de a kisebb veszeteségget hozható portfóliót választottam-
Ennek ellenére a+7-8 %-os hozam helyett 2008-ra kb. -18-20-%-os hozamot produkáltak "Profi"?
befektetők, akik nem kevés jutalékot nyúltak le ezért a tevékenységért!
Itt valami nagyon bűzlik!
A nyugdíjpénztári kedevzményeket pártállástól függyetlenül folyamatosan nyirbálja a Fidesz, de az MSZP is! Akkor miről beszélünk !!!??
Hozzászóló:
matyo
2009-02-21 21:50
Sajnos a visszalépés feltételei olyan szigorúak (öregségi nyugellátásra jogosultságot szerző életkor, 120 hónapot meg nem haladó tagság), hogy nagyon kevés embernek alternatíva.

"Kezdeményezhetik a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésüket azok a saját jogú öregségi nyugellátásra jogosultságot szerző (ideértve a szolgálati nyugdíjat is) Pénztártagok,
akik 120 hónapot meg nem haladó, különböző pénztárakban eltöltött és összeszámított pénztártagsági jogviszonnyal rendelkeznek, és akiknél - a magánnyugdíjpénztár tájékoztatása szerint - a megállapítható magánnyugdíjpénztári járadékszolgáltatás várható havi összege nem éri el a pénztártagok társadalombiztosítási (szolgálati) nyugdíj megállapítási szabályai szerinti (azaz 75%-os mértékű) nyugellátás havi összegének 25 százalékát.
A fenti feltételek fennállása esetén a visszalépésre (visszalépés kezdeményezésére) legkésőbb 2012. december 31-ig van lehetőség."
Hozzászóló:
Havanagi
2009-02-21 20:04
Katasztrófális helyzetbe kerültek a nyugdíjalapok a tőzsdére vitellel.Valóban minden csapból az folyt,hogy hosszú távon milyen jól járnak majd az ügyfelek,mert ugyan magasabb a kockázat,de magasabb lesz a haszon is,hiszen hosszabb távon ez lesz a nyerő.Ki volt a tőzsde elnöke? Szalay Berzeviczi Attila volt, aki kánonban harsogta a médiával, a kormánnyal a szirén éneket.Akkor,amikor már hozzáértő pénzügyi szakemberek nemhogy látták,de TUDTÁK !, hogy közeleg a katasztrófa.Mi volt a terv a becsődöltetéssel?
Nem nehéz kitalálni.
Futnak az emberek a pénzük után, ledugják a torkukon a világgazdasági válság szlogent.Ebbe minden belefér.Csodálkozom,hogy az okfejtésbe még eddig nem jutottak el,még nem eszméltek fel.
A Szalay úr az olimpiát szervezi. No comment!
Hozzászóló:
TAAT
2009-02-21 18:32
Javaslom, a T Heti Válasz oknyomozó munkatársainak, hogy tárják a nyilvánosság elé, hogy jogszabály alkotás során mi előzte meg az írásban összefoglalt végeredményt. Nevezetesen, hogy tavaly a kötelező magánnyugdíj-pénztáraknak és az önkéntes pénztáraknak befizetett összeg teljes egészében elúszott a pénzügyi válság és a hibás nyugdíjpolitika miatt. Természetesen annak okát is, - ami már ténynek nem újdonság - hogy a nevezett pénztárak, ugyan eltérő módon, de miért produkáltak szerény hozamot az elmúlt 10 évben.

1./ Ki javasolta a kormánynak, hogy a magánnyugdíj-pénztáraknak az állampapírokban lévő befizetések egy részét, tőzsdén jegyzett részvényekre kell váltani?
2./ Ki terjesztette be, a törvényjavaslatot?
3./ Az országgyűlésben melyik pártok szavazták meg a törvény módosítását?

Kérdezem ezt azért, mert a politikusok és ,,mértékadó" közgazdászok közül, többen nyilatkoztak arról, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismerete (kultúrája) hiányos. Csak a hagyományos (banki) befektetéseket ismeri.

Sajnos meg kell állapítanom, hogy a magyar politikusokra és ,,mértékadó" közgazdászokra is illik ez a megfogalmazás. Ellenkező esetben nem került volna sor olyan jogszabály megalkotására, amely szerint a magánnyugdíj-pénztáraknak az állampapírokban lévő befizetések egy részét, tőzsdén jegyzett részvényekre kell váltani, közvetlenül a tőzsdei zuhanás előtt. Illetve később elmulasztották, a közeledő válság jeleire, a megfelelő visszavonó intézkedések megtételét.

Ugyan is, Nouriel Roubini a New York University professzora már 2006-ban elmondta a válságra vonatkozó előrejelzését. De ezen túl, aki figyelte az amerikai gazdaságot az legkésőbb 2007. év októberében észlelhette a new-yorki tőzsde megtorpanását, a DJIA 14 000 pont közeléből folyamatosan esni kezdett, de még nem tragikus léptékben. Ez csak 2008. év nyarán következett be. Azóta már 7 500 alá esett. Ez közel 50 % árfolyam-zuhanást jelent.

A magyar politikusok és ,,mértékadó" közgazdászok, még 2008. év szeptemberében is komolyan azt hitték, hogy ,,nem gyűrűzik be"?

Itt egy példa, a hazai közgazdászok (intézetek) előrelátásárról.

Cím: ,,Ecostat: jövőre 3 százalék feletti GDP-növekedés"
Alcím: ,,A GDP 3,7 százalékát kitevő, idei államháztartási hiány jövőre 3,2 százalékra csökkenhet, míg a GDP növekedése 3,2 százalékra gyorsulhat a 2008-as 2,2 százalékról - derül ki az Ecostat legfrissebb előrejelzéséből."
LINK

Ez az ,,Intézet" még szeptember végén is 2.2 %-os GDP növekedést prognosztizált. 2008-ra. A 2009. évre pedig 3.2 %-ot. Annak ellenére, hogy már 2007. év őszén lehetet érezni a visszaesés előszelét, akkor kezdett esni a DJIA közel14 000-ről, de 2008. év nyaráig nem volt tragikus a helyzet, ám akkor megkezdte hatalmas zuhanását és azóta már 7 500 pont alatt van. Hogy ezt a 2007. év őszi jelzést és később 2008 nyarán bekövetkezett zuhanást miért nem észlelte az Ecostat, azt csak Belyó Pál tudja.

Az ominózus törvénnyel a politika jelentős kárt okozott a biztosítottaknak. De nem csak neki, hanem az államháztartásnak is. Tekintettel arra, hogy az állami nyugdíj ellátásba visszalépők esetében, nem csak nyugdíj 50 %-át kell majd fizetni részükre, hanem kiegészítést is, ezzel kárpótolni őket, a kötelező magánnyugdíj-pénztáraknál elszenvedett veszteségeik miatt.

Szerintem, a társadalomnak e kérdésben is, ismernie kellene az előzményeket.


http://www.hetivalasz.hu/cikk/0902/eltuntek_befizetesek_nyugdij
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: becsődöltetéssel, biztosítottaknak, megtakarításokat, négyzetméterárak, nyugdíjkorhatárt, kezdeményezésére, normálhelyzetben, kezdeményezhetik, kiegyensúlyozott, nyugdíjpénztári, állampapírokban, magánbiztosítók, előrejelzéséből, megrázkódtatást, elgondolkodniuk, visszalépésüket, nyugdíjpolitika, országgyűlésben, nyugdíjkorhatár, államháztartási, előrelátásárról, megroggyantotta, pályakezdőknek, pénztártagsági, állampapírokat, szeptemberében, közgazdászokra, magyarországon, megállapítható, leértékelődtek, teljesítményét, felügyeletének, befektetéseket, katasztrófális, elmulasztották, munkatársainak, tavalyi befizetések, önkéntes pénztáraknak, pénzügyi válság, hibás nyugdíjpolitika, vagyonvesztés igen, egyes magánbiztosítók, kormány ugyanis, gazdasági válság, úgynevezett választható, pénztárak minden, ügyfelek választhattak, magasabb nyereség, részvények kockázatosak, magyar lakosság, nyugdíjkorhatár közelébe, időskori biztonságán, Heti Válasz, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, Befektetési Alapkezelők, Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, Farkas Miklós, Szalay Berzeviczi Attila, Nouriel Roubini, York University, Belyó Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png telefon  Nem méltó hozzád  Png nő  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Idő  Radikális szeretet  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Lóhere  Popper Péter szavai  George Gordon Lord Byron: Inez...  Németh László tollából  Hiányzik  George Byron - Ahogy itt jár -...  Sose bánj semmit  Erdőn  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Soha ne kedvezz...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete István - Akác  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bounty krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tanuld meg ezt a versemet  Bertolt Brecht -től idézet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png fotel  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Soha ne kedvezz...  Png férfi  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét  Png virág  Png nő  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Akarat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png nő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Erdőn  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Garai Gábor - Takarítás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrizkednünk kell...  Mai harmónia kártyám  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
tavalyi befizetések, önkéntes pénztáraknak, pénzügyi válság, hibás nyugdíjpolitika, vagyonvesztés igen, egyes magánbiztosítók, kormány ugyanis, gazdasági válság, úgynevezett választható, pénztárak minden, ügyfelek választhattak, magasabb nyereség, részvények kockázatosak, magyar lakosság, nyugdíjkorhatár közelébe, időskori biztonságán, pénztárától érkező, törvény alapján, életkora alapján, tagság többségét, idősebbeknek viszont, pénztárak sorban, biztonságos állampapírokat, bedőlő tőzsdén, hatás drámai, harmadik negyedévig, harmadik negyedév, zuhanás mértéke, veszteség nagysága, jelek szerint, késlekedve lépők, zuhanó tőzsdékről, döntően állampapírokba, nagy válság, átlagos hozam, tőzsdén vásároltak, nagy alapkezelőket, piac mintegy, kezelt vagyon, szakemberek becslése, magánpénztári szektor, magyar adatok, korábbi romániai, romániai szakértők, 2008-ban befizetett, választható portfóliót, veszteségek kisebbek, válság idején, legjobb helyzetben, nyugdíj előtt, részvények aránya, régi előírások, elmúlt évek, kisebb tagságúak, legfontosabb persze, válságos időkben, lakásunkat éppen, ingatlanárak esése, pénztártagok közül, ebből származó, tb-nyugdíj negyedénél, vegyes rendszerbe, határidő idén, rendvédelmi dolgozók, döntéshez azonban, nyugdíjkorhatárt elérő, tisztán tb-nyugdíjba, tb-től származó, pénztáruk befektetési, utolsó hozzászólások, kisebb veszeteségget, nyugdíjpénztári kedevzményeket, visszalépés feltételei, saját jogú, szolgálati nyugdíjat, fenti feltételek, tőzsdére vitellel, tőzsde elnöke, szirén éneket, pénzük után, világgazdasági válság, olimpiát szervezi, írásban összefoglalt, nevezett pénztárak, állampapírokban lévő, országgyűlésben melyik, törvény módosítását, magyar politikusokra, tőzsdei zuhanás, közeledő válság, megfelelő visszavonó, válságra vonatkozó, amerikai gazdaságot, legkésőbb 2007, new-yorki tőzsde, magyar politikusok, hazai közgazdászok, visszaesés előszelét, ominózus törvénnyel, politika jelentős, állami nyugdíj, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1475
  • e Hét: 4577
  • e Hónap: 15688
  • e Év: 169184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.