Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Romániaszerte 800 új ortodox
  2009-02-28 20:18:44, szombat
 
 
Romániaszerte 800 új ortodox templom épül
[ 2009. február 28., 15:20 ] Erdély.ma


Egyházépítés. A gazdasági válság ellenére 806 új, többségében ortodox templom építéséről döntött a román kormány. Ugyanakkor a történelmi magyar egyházak alig több mint a felét kapták vissza jogtalanul elkobzott ingatlanjaiknak.

Ortodox templom épült Nagyváradon tavaly ősszel. Az ortodox egyház a meglévő nyolc temploma mellé még 17 újat épít Bihar megyében, és további 33-ra kapnak pénzt az idei úgynevezett "válságkezelő" költségvetésből.

"Szükség volt és van ezekre a templomokra. Ahogy egyet felépítünk, szinte azonnal megtelik, híveink száma ugyanis ugrásszerűen gyarapodik" - mondja Cristian Rus diakónus, a Nagyváradi Ortodox Püspökség püspöki szóvivője.

Nagyváradon 1920-ban még csak két ortodox templom volt, a kommunizmus pedig tiltotta a templomépítést, így az ortodox egyháznak csak 1989 óta nyílik lehetősége építkezésre. A gond az, hogy az erdélyi városok többségének arculata az 1900-as évek elején kialakult, így szabad hely csak a városszéli tömbház negyedek környékén van.

"Nincs kétségem afelől, hogy szükség van arra, hogy templomok épüljenek bármilyen felekezetű hívők számára, de az, hogy ki van hangosítva, akkor is amikor láthatóan az utcán senki sem hallgatja, azt nem tartom indokoltnak. Hogy reggel, délben este hangos liturgia szóljon, azzal nem értek egyet" - véli Szűcs Imre, nagyváradi lakos.

Miközben az ortodox egyház egymás után építi templomait, a történelmi magyar egyházak közel két évtizede pereskednek egykori jogos ingatlanjaiké rt és ingóságaikért. 1400 épületükből a Román Restitúciós Bizottság 2009. január 1-jéig 806 épületet adott vissza, ám ennél jóval kevesebb a gyakorlatban is birtokba vett ingatlanok száma.

A nagyváradi római katolikus barokk püspöki palota használati jogáért 12 évig pereskedett a katolikus egyház és bár az épületegyüttes már 5 éve az egyházé, még mindig nem tudta teljes mértékben birtokba venni.

"Nem kaptuk vissza a Filharmónia épületét, ami a Katolikus Kör volt, a Szent József Intézetet, ahol most Tanfelügyelőség van, azon kívül van a Szent László menedékház, árvaház volt, most a Cosbuc iskola van benne. A földdel állunk igen rosszul, a Várad környéki szőlődombok mind egyházi szőlészetek voltak, ezekből egy árt sem kaptunk vissza" - hangsúlyozta Fodor József vikárius, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke.

Az elmúlt 19 évben a nagyváradi püspökségnek 40 pere volt az állammal és ezeket jórészt már megnyerte. Az egyházmegye száz darab ősnyomtatványáéért folyik még perük Bukarestben.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület több mint 350 ingatlanát kérte, de csak 200-at kapott vissza, köztük per útján a Teleki utcai püspöki palotát, amiben korábban a kommunista párt székháza működött.

"Habár kormányhatározattal megkaptuk az ingatlanok tulajdonjogát, az önkormányzatok mindvégig fellebbezést nyújtottak be a legtöbb esetben a legfelsőbb törvényszékig jutottunk. Itt említeném meg a zilahi Kálvineum ügyét, a szatmári Református Kollégium ügyét, ugyanakkor a nagyváradi Kossuth utcai bérház ügyét" - mondja Máthé Edit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogtanácsosa.

Két ingósági per is folyamatban van még a nagyváradi Lorántffy Gimnázium és szatmári Református Kollégium könyvtáráért. A Restitúciós Kormánybizottsá g szerint legtöbb esetben a nem teljes dossziék, a tulajdont igazoló iratok hiánya valamint az önkormányzatok fellebbezése miatt húzódik évekig egy-egy per.

Ha a bizottság mégis pozitívan dönt, a tulajdonos dolga az ingatlan telekkönyvezteté se és a bérleti viszonyokról való egyezkedés. Kártérítés akkor jár, ha valamiért nem adható vissza az épület, ilyenkor piaci áron számolják fel az ingatlant. Az egyházak most azért aggódnak, hogy a román államnak lesz-e készpénzfedezete a kártérítésre. Csak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet 30 ingatlanáért kell kártalanítania az államnak.

Duna TV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: telekkönyvezteté, készpénzfedezete, kormánybizottsá, tanfelügyelőség, költségvetésből, ingatlanjaiknak, egyházkerületet, önkormányzatok, épületegyüttes, templomépítést, kártalanítania, egyházkerület, tulajdonjogát, romániaszerte, ingóságaikért, ingatlanjaiké, törvényszékig, ingatlanáért, fellebbezést, kártérítésre, válságkezelő, viszonyokról, jogtanácsosa, püspökségnek, egyházépítés, könyvtáráért, fellebbezése, ugrásszerűen, gyakorlatban, hangsúlyozta, pereskedett, kommunizmus, bukarestben, egyházmegye, templomokra, restitúciós, gazdasági válság, román kormány, történelmi magyar, felét kapták, ortodox egyház, meglévő nyolc, idei úgynevezett, kommunizmus pedig, ortodox egyháznak, erdélyi városok, 1900-as évek, városszéli tömbház, utcán senki, nagyváradi római, katolikus egyház, földdel állunk, Cristian Rus, Nagyváradi Ortodox Püspökség, Szűcs Imre, Román Restitúciós Bizottság, Katolikus Kör, Szent József Intézetet, Szent László, Fodor József, Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Református Kollégium, Máthé Edit, Lorántffy Gimnázium, Restitúciós Kormánybizottsá, Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, Duna TV,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Anyámról való emlékek  jó reggelt  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Töröld le  Emlékezz  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A felvilágosodás...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Magamnak  Egy tavasz  jó reggelt  Ismeretlen: Ikarusz monda  Otthon  Jánosházy György: Fogd a kezem  Alvó kislány  Töröld le  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Nagy és kis csodák  Megígért békesség  Ady Endre - Mindegy átka  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szép álmokat!  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Vidámság  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Vannak emberek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul David Tripp Április 14  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Bársony székben  Facebookon kaptam  Különleges  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tanmese  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  James Allen  Megígért békesség  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bársony székben  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Egyszerű  Zilahy Lajos gondolata  Azért kaptad  Nagy és kis csodák  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jó nap volt  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Walter Chrysler mondta  Emlékezz  Az ember  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  IGEN így  Minden tavaszból őrizz..  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta... 
Bejegyzés Címkék
gazdasági válság, román kormány, történelmi magyar, felét kapták, ortodox egyház, meglévő nyolc, idei úgynevezett, kommunizmus pedig, ortodox egyháznak, erdélyi városok, 1900-as évek, városszéli tömbház, utcán senki, nagyváradi római, katolikus egyház, földdel állunk, nagyváradi püspökségnek, egyházmegye száz, kommunista párt, ingatlanok tulajdonjogát, önkormányzatok mindvégig, legtöbb esetben, legfelsőbb törvényszékig, zilahi Kálvineum, szatmári Református, nagyváradi Kossuth, nagyváradi Lorántffy, tulajdont igazoló, önkormányzatok fellebbezése, bizottság mégis, tulajdonos dolga, ingatlan telekkönyvezteté, bérleti viszonyokról, egyházak most, román államnak, telekkönyvezteté, készpénzfedezete, kormánybizottsá, tanfelügyelőség, költségvetésből, ingatlanjaiknak, egyházkerületet, önkormányzatok, épületegyüttes, templomépítést, kártalanítania, egyházkerület, tulajdonjogát, romániaszerte, ingóságaikért, ingatlanjaiké, törvényszékig, ingatlanáért, fellebbezést, kártérítésre, válságkezelő, viszonyokról, jogtanácsosa, püspökségnek, egyházépítés, könyvtáráért, fellebbezése, ugrásszerűen, gyakorlatban, hangsúlyozta, pereskedett, kommunizmus, bukarestben, egyházmegye, templomokra, restitúciós, épületükből, szőlődombok, úgynevezett, folyamatban, nagyváradon, indokoltnak, pereskednek, építkezésre, filharmónia, többségének, szőlészetek, többségében, nagyváradi, templomait, református, felekezetű, gyarapodik, ingatlanok, városszéli, hangosítva, ingatlanát, lehetősége, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 628
  • e Hét: 2550
  • e Hónap: 6295
  • e Év: 159791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.