Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tom Marshall - Hogyan éljünk együtt érzéseinkkel? 3.
  2012-11-21 12:37:01, szerda
 
  Láttuk, hogy az ember személyisége szelleme köré, mint koordináló tényező köré épül fel. Ez volt az a központi hely, amely mindent összhangban a maga helyén tart, amely biztonságosan összekötötte az embert élete forrásával Istennel. Amikor a bűn belépett az ember életébe, a szellem elvesztette tekintélyét, fennhatóságát. Zűrzavar, nyugtalanság és bomlás lett az eredmény. Ma nagy hangsúlyt helyeznek a szabadságra, de az ember akaratában lakozó kizárólagos és önrendelkező szabadság szinte teljesen pusztító hatású. Az ilyen szabadság azt követeli, hogy mindent meg kell engednünk az embernek, amit képes megtenni. Semmilyen erkölcsi, vagy más korlátozás nem állhat ennek útjába.
Az emberi lény teremtett központja azonban nem a szabad akarata, hanem a szel­le­me, és amint láttuk, a szellem valamennyi működése a lélek valamelyik mű­kö­dé­sé­hez kapcsolódik. A kommunikáció szellemi működésének kell az érzelmeket irányítania.

1. Érzékszerveinken keresztül ér minket valamilyen inger. Képzeljük el, hogy látjuk azt a szomszédunkat, akivel a múlt héten összevesztünk.
Van egy inger: a szomszéd - A és a mi testi érzékelésünk - B: látjuk a szomszédot.
2. Ebből a testi érzékelésből (a szomszéd látványa) érzelmi válasz születik. Ez lehet bosszankodás, zavar, harag, vagy neheztelés. Eszünkbe jut, mit mondott, hogyan mondta, mit kellett volna válaszolnunk, de időben nem jutott eszünkbe, stb.
3. Végül miközben mindezek az érzelmek tetőznek, szellemünk, mint lelkiismeret közbelép és megítéli viselkedésünket: "Ez helytelen. Nem kellene haragudnod vagy neheztelned a szomszédodra!"

Az a baj, hogy a lelkiismeretnek a már létező érzelmekkel kell elbánnia. Leg­több­ször ezen a ponton leggyengébb a lelkiismeret befolyása.
Ha az Evangéliumokhoz lapozol, azt találod, hogy Jézus egyáltalán nem így ítélt. Amit mi természetesnek tekintünk, az valójában fordított. Ezért ahhoz, hogy elérjük a megfelelő egyensúlyt, a helyzetet vissza kell fordítani.
Felfedeztem, hogy Jézus életében az emberekkel való kapcsolataiban, a kü­lön­bö­ző helyzetekben és környezeti körülmények között a szelleme volt kívül. Ha meg­né­zed a 11. ábrát, meglátod, hogy ez mit jelent. Voltaképpen ez a modell inkább ha­tó­tá­volságunkat illusztrálja. Testi érzékelőképességünk pár centire terjed, amennyire a dolgokat elérjük, s meg tudjuk érinteni. Hallásunk néhány méterre terjed, látásunk pedig pár kilométerre. Elménk hatótávolsága mérhetetlenül nagyobb. Szellemünk viszont eléri egyenesen az örökkévalóságot, a végtelent, Magát Istent.

Mivel Jézus úgy élt, hogy, úgymond szelleme volt kívül, először szellemileg érintkezett a helyzetekkel. Ezért a cselekedeteit előidéző érzelmi válaszok szellemi érzékelésekből fakadtak.
Ez olyan fontos, hogy az Evangéliumokból kell bizonyítanunk.
Nézzük a Márk 6. részének beszámolóját! Nagy tömeg látta, hogy Jézus egy hajóban elment tanítványaival és az emberek előreszaladtak, hogy várjanak Rá.
"És amikor Jézus kiszállt, nagy sokaságot látott, és megszánta őket, mert olya­nok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok. És kezdte őket sok dologra tanítani." (Márk 6:34.)
Mi történt? Jézus "látta" őket. Ez azt jelenti, hogy beléjük látott. Nem csak egy férfiakból, nőkből és gyermekekből álló tömeget látott, hanem szellemileg fogta fel, milyenek valójában: juhok, akiket nem gondoz senki.
Ebből a szellemi érzékelésből érzelmi válasz fakadt - szánalom. Ebből a kö­nyö­rü­letes indíttatásból megfelelő cselekedet fakadt - elkezdte tanítani és később táp­lál­ni őket.

A Márk 3. egy másik példát jegyez fel. Jézus bemegy a zsinagógába és talál ott egy száradt kezű embert. Jézus így szólt az összegyűlt gyülekezethez: "Szabad szombaton jót, vagy rosszat tenni, megmenteni, vagy elveszteni egy életet?"
A hallgatóság nem felelt. Úgy tűnhet előttünk, hogy egyszerűen nem tudták a választ. "Ő pedig elnézvén őket haraggal, bánkódván szívük keménysége miatt, mondta az embernek: Nyújtsd ki a kezedet. És kinyújtotta és meggyógyult a keze és éppé lett, mint a másik." (Márk 3:5.).
Jézus, amikor körülnézett, azoknak a kemény és keserű szívét látta, akik inkább elnézték, hogy egy ember beteg maradjon, minthogy megszegjék vallási előírásaikat. Ebből a szellemi ismeretből érzelmi válasz fakadt, ebben az esetben szomorúság és harag. Ezeknek az érzéseknek az indítására Jézus előszólítja a beteget és a tömeg jelenlétében - szombaton - meggyógyítja a béna kezet.

Egy utolsó példa: Lukács 19. részében Jézust Jeruzsálembe menet a tömegek köntöseiket az útra dobálva "Hozsanna!" kiáltásokkal üdvözölték.
"És mikor közeledett, látván a várost, sírt azon. Mondván: Vajha megismerted volna te is, csak e mostani napodon is, a mik néked a te békességedre valók! de most elrejtettek a te szemeid elől. Mert jönnek reád napok, amikor a te ellenségeid te körülötted palánkot építenek és körülvesznek téged, és mindenfelől megszorítanak téged." (Lukács 19:41-43.).
Jézus látta a várost. Nem csak az utcákat, az épületeket és a földrajzi fekvést látta. A prófécia szelleme szállt Rá és "látta" a város állapotát, látta bűnének kihatásait. Efölötti bánatában pedig sírt még akkor is, amikor a városra következő elkerülhetetlen ítéletet kihirdette.
Az események minden esetben ugyanolyan sorrendben követik egymást.

1. Szellemi kapcsolat, vagyis megértés,
2. Ebből fakadóan érzelmi reakció,
3. Ebből pedig a megfelelő cselekedet.


Tom Marshall - Hogyan éljünk együtt érzéseinkkel? 3.


Link Link

TOM MARSHALL HELYES KAPCSOLATOK

Link


 
 
0 komment , kategória:  Hitre hangolva  
Címkék: érzékszerveinken, örökkévalóságot, evangéliumokból, evangéliumokhoz, elkerülhetetlen, viselkedésünket, lelkiismeretnek, természetesnek, érzékelésekből, tanítványaival, kapcsolataiban, előreszaladtak, hatótávolsága, mérhetetlenül, összevesztünk, gyülekezethez, biztonságosan, szomszédunkat, fennhatóságát, bizonyítanunk, indíttatásból, cselekedeteit, megszorítanak, kiáltásokkal, szomszédodra, lelkiismeret, válaszolnunk, jeruzsálembe, nyugtalanság, beszámolóját, érzékelésünk, önrendelkező, érzékelésből, kommunikáció, körülvesznek, meggyógyítja, ember személyisége, maga helyén, embert élete, ember életébe, szellem elvesztette, ember akaratában, ilyen szabadság, emberi lény, szabad akarata, szellem valamennyi, lélek valamelyik, kommunikáció szellemi, érzelmeket irányítania, testi érzékelésből, szomszéd látványa, érzelmek tetőznek, Magát Istent, Mivel Jézus, Jézust Jeruzsálembe, HELYES KAPCSOLATOK,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Egy párkányon  Mindent de mindent visszakap  Walter Chrysler mondta  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Töröld le  Különleges  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jázmin  Facebookon kaptam  Borzasztó  Zilahy Lajos mondta  Vidámság  József Attila - Kopogtatás nél...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Krisztinától  Emlékezz  Van néhány kérdés, amin gondol...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  "Ez egy csoda"  Borzasztó  Kertem  Ott van  Szép estét kedves látogatóimn...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Robin Wight pitypang szobra  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Sorsunk miatt...  Mindent de mindent visszakap  Otthon  Hamvas Béla  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy gondolat  A Magyar Költészet napja alkal...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szép estét  Azért kaptad  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Különleges  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember emlékekből áll  Zilahy Lajos mondta  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 15  Müller Péter tollából  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos mondta  Különleges  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
ember személyisége, maga helyén, embert élete, ember életébe, szellem elvesztette, ember akaratában, ilyen szabadság, emberi lény, szabad akarata, szellem valamennyi, lélek valamelyik, kommunikáció szellemi, érzelmeket irányítania, testi érzékelésből, szomszéd látványa, érzelmek tetőznek, ponton leggyengébb, lelkiismeret befolyása, valójában fordított, megfelelő egyensúlyt, helyzetet vissza, emberekkel való, kü­lön­bö­ző helyzetekben, szelleme volt, modell inkább, dolgokat elérjük, cselekedeteit előidéző, hajóban elment, emberek előreszaladtak, pásztor nélkül, szellemi érzékelésből, kö­nyö­rü­letes indíttatásból, másik példát, száradt kezű, összegyűlt gyülekezethez, ember beteg, szellemi ismeretből, esetben szomorúság, indítására Jézus, tömeg jelenlétében, béna kezet, utolsó példa, tömegek köntöseiket, útra dobálva, földrajzi fekvést, prófécia szelleme, város állapotát, városra következő, események minden, megfelelő cselekedet, érzékszerveinken, örökkévalóságot, evangéliumokból, evangéliumokhoz, elkerülhetetlen, viselkedésünket, lelkiismeretnek, természetesnek, érzékelésekből, tanítványaival, kapcsolataiban, előreszaladtak, hatótávolsága, mérhetetlenül, összevesztünk, gyülekezethez, biztonságosan, szomszédunkat, fennhatóságát, bizonyítanunk, indíttatásból, cselekedeteit, megszorítanak, kiáltásokkal, szomszédodra, lelkiismeret, válaszolnunk, jeruzsálembe, nyugtalanság, beszámolóját, érzékelésünk, önrendelkező, érzékelésből, kommunikáció, körülvesznek, meggyógyítja, békességedre, bosszankodás, személyisége, helyzetekben, érzéseinkkel, előírásaikat, jelenlétében, illusztrálja, helyzetekkel, összekötötte, gyermekekből, ellenségeid, kilométerre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 445
  • e Hét: 4149
  • e Hónap: 7950
  • e Év: 69251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.