Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyik maffiózó a másikról
  2009-03-31 22:04:20, kedd
 
  Egyik maffiózó a másikról

"Az egy nagy disznóság" - kitálal az MSZP-s képviselő!
2009. március 31. 07:55:12

Szanyi Tibor, az MSZP frakción belül Gyurcsány Ferenc és kormánya politikájának egyik legerőteljesebb baloldali bírálója. A politikus az új kormányfőjelöltről, és a kormányról mond sok tekintetben meglepő véleményt a STOPnak adott interjújában, de nem kíméli a "potyautasokat" és a bankokat sem.

STOP: Mit gondol Bajnai jelöléséről, és az azt megelőző herce - hurcáról?

Szanyi Tibor: Így, utólag visszanézve a pályát, elmondható, hogy a folyamat végén könnyebben ment át a javaslat, mintha ezzel kezdődött volna.

- Létezik az, hogy ez egy taktika volt?

- Így is meg lehet fogalmazni, de én megengedőbb vagyok, ki lett nyitva a jelölési folyamat.

- Ön szerint, mi következik most, pontosabban szólva, mit vár az új kormánytól?

- A politika a sok színes körítés dacára egy elég szürke műfaj. Itt a "mondás" a múlt kongresszuson az volt, hogy ha a miniszterelnök személye akadályozza a kormányzati olajozottságot, akkor ő félre áll. Magyarul, a kormány rengeteg programelemmel, elképzeléssel rendelkezik, ám azok végrehajtása irgalmatlanul kemény kérdés. Az történt, hogy az egypárti támogatottságú miniszterelnökhöz képest, most egy kétpártinál is nagyobb támogatottságú kormány áll fel akképpen, hogy megszavazza az MSZP-n kívül az SZDSZ, és a függetlenek között ülő MDF egy része, ez azt jelenti, hogy Bajnai Gordon a parlamenti logika szerint bővebb támogatottsággal tud indulni, mint ahogy Gyurcsány Ferenc azt befejezte.

- Azon kívül, hogy nagyobb a támogatottsága, ez valóban egy új kormány?

- Nem gondolom. Biztosan lesznek benne újítások - eleve a külügyminiszteri és a gazdasági székeket be kell tölteni - nem tartom kizártnak, hogy egy - két minisztercsere azért válik szükségessé, mert a jelenlegi miniszter nem vállalja tovább a funkció betöltését, vagy az új kormányfő másban gondolkodik. Mindent egybevéve normálisnak tartom, benne van a pakliban, ha a kormány durván egyharmada kicserélődik, de karakterét tekintve nem lesz ez egy új kormány. Szeretnék egy fogalmat tisztázni, nevezetesen azt, hogy mindenki megszorításokról beszél - erről huhog össze - vissza rengeteg sajtóorgánum - a szónak a klasszikus értelemben vett megszorításokra Magyarországnak, mai állapotában nincs szüksége. Ettől még szükség van rengeteg ésszerűsítésre, különös tekintettel a pazarlás megszüntetésére.

Elmondom, hogy melyek a pazarló területek: tudjuk, hogy a szociális juttatásokat rengeteg potyautas is igénybe veszi, tehát szükség van a feltételrendszer szigorítására, amit kormányváltástól, válságtól függetlenül meg kell tenni. Klasszikus példám: nem hiszem el, hogy ebben az országban nyolcszázezer valódi rokkantnyugdíjas lenne, aki ezen az ágon kap különböző juttatást. Mindenki nagyon jól tudja, hogy polgármesterek százai őrjöngnek attól, amikor luxusautóval mennek a szociális segélyért némelyek. Az is látható, hogy amióta a gázár támogatást megreformáltuk és beindult, azóta majdnem a fele ki lett koptatva - jogosultsági alapon - az igénylőknek. Ezeket a dolgokat rendbe kell tenni. Mindez nyilván fájni fog azoknak, akik eddig kaptak bizonyos juttatást, most pedig potyautasnak minősülnek, és nem kapják tovább. Mindenféleképpen a fölösleges kiadások visszametszését, illetve a pazarlás megfékezését elsőrendű fontosságúnak tartom. Hogy még szemléletesebb legyek, nem lehet ma egy olyan állami vagy önkormányzati középületbe bemenni, amelyik ne lenne szétfűtve, majdnem a pokol hőfokáig. Itt, ahol ülünk - a Parlament folyosóján - nyakamat rá, hogy huszonhét - huszonnyolc fok biztosan van. Ebben benne van simán az öt - hatszáz milliárd forint, amiről beszélünk.

- Ön az elmúlt év október nyolcadikán itt a parlamentben azt mondta, hogy fölszámolódott a kapitalizmus, bedőlt, mi következik most?

Az a típusú, szabályozatlanul hagyott, bedobott gyeplőkkel működő, szabad versenyes kapitalizmus, amit az elmúlt harminc - negyven évben láttunk a világon, az, biztos, hogy bedőlt. Példaként említem, hogy a Chilében rendezett Haladó Kormányzás Világkonferencián az amerikai alelnök - Joseph Biden - nagyon egyértelműen fogalmazott. Azt mondta: "a jó hír az, hogy nagyon erősen meg lesz regulázva a világ pénzügyi rendszere, a rossz hír pedig, hogy nagyon erősen meg lesz regulázva a világ pénzügyi rendszere". Tehát az, hogy a bankok működése helyenként már a "hazárd" kategóriába tartozott szerte a világban, nálunk is, hiszen a bankok nagy csöndben azért finanszíroznak, finanszíroztak egy rakás bedőlt, eleve kétes értékű vállalkozást például az ingatlan fronton. Az egy nagy disznóság, hogy ugyanezek a bankok fapofával a rossz portfoliójukat a lakosságon akarják behajtani.

- Most mi lesz nálunk? Jön egy kormány, amelyiknek a miniszterelnöke azt mondta, hogy egy év, és neki nincsenek további politikai ambíciói, nem érdekli őt a népszerűségi mutató, de azért lássuk be, a mögötte lévő pártokat bizonnyal érdekli.

- A korrekt válaszhoz ismerni kell a parlamenti világ lelkületét. Ebben a parlamentben még egyetlen kormány nem volt, amelyik maradéktalanul át tudta volna vinni az elképzeléseit.

- A világon sem.

Egy - két diktatúrát leszámítva, valóban. Ennek okán a miniszterelnök javasol majd egy halom intézkedést, egy részük megvalósul, más részük nem. A pártok így tudják a maguk igényeit érvényesíteni. Hozzáteszem, hogy nagyon dühös voltam a múlt héten, amikor a parlament egy roppant fontos intézkedést hozott, nevezetesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy a bankok egyoldalúan megváltoztathassák a megkötött szerződéseket. Szerintem, ha az ország lakosságát valami keményen érinti, az ez. És mégsem volt semmi komoly visszhangja. Ezerszer elmondtam, hogy amit válságkezelés címén művelt a kormány az elmúlt hetekben, az úgy jó, ahogy van. Sorolom: a 4+1 - es munkahétre való áttérés eshetősége, az európai pályázatok átcsoportosítása, ezek nagyon fontos intézkedések. Ezért van az, hogy mindenki azt mondja, hogy óriási nagy válság van, az emberek, meg mondják, hogy, ja, érzik egy kicsit, hogy rossz a dolog, de a hátukon nem érzik az ostorcsapásokat. Ez az érzet ennek köszönhető, hogy működik a válságkezelés, csak erről nem esik szó a sajtófelületeken, különösen a bulvárban.




Abban egészen biztos vagyok, hogy lesz egy halom olyan intézkedés, amivel egyet is fogunk érteni, én tavaly nyár óta folyamatosan mondom például , hogy nem biztos, hogy az ÁFA - t kellene megemelni, 23 %, az nekem kicsit sok, 21 elférne, 22 a határeset, ennek megvan a technikai indoka, mert az összes környező országban 21 % a teteje. Oly módon is lehet az ÁFA bevételeket növelni, ha a visszatérítés lehetőségeit korlátozzuk - mint ahogy például telefonra nem nagyon lehet, cégautóra, üzemanyagra nem nagyon lehet - én azt mondanám, hogy az energia ÁFA-t is érdemes lenne a "csak részben visszatérítendő" kategóriába sorolni, tehát a vállalkozások a számláik felének ÁFA-ját igényelhessék vissza.

- Mit szól hozzá, hogy jön egy miniszterelnök, aki ugyan "lightosan", de Churchill mondatával indít, miszerint "vért, verejtéket, könnyet ígér"?

Októbert idézném, amikor a miniszterelnöknek azt találtam mondani a frakció nyilvánossága előtt, hogy itt, most be kell rántani a féket. Most egyébként csak vért, verítéket, könnyet ígérhetsz. Amikor a válság ránk robbant, ugyanis még nem volt IMF csomag, még csak a körvonalai látszottak, elsőként mondtam azt, hogy ezt azonnal el kell fogadni, különben iszonyatos fejreállás következik. Hozzáteszem, ennek nem belső okai voltak, hanem külső finanszírozási okai, mert a forint nem euró.

- A "belső okokkal" nem értek egyet, mert ezt a válságot júniusban már szabad szemmel is lehetett látni.

- Maga a válság, már 2007 óta látható volt Amerikában.

- Miért hitte el a kormány, hogy megáll a határunknál?

- Ez egy hiba volt. Soros Györgyöt kellene megkérdezni a válságkezelésről - ha ki tudta robbantani, akkor megoldani is tudja - ez persze a vicc kategóriája, de minden viccnek van valamilyen alapja. Egész Európa abban a hitben ringatta magát, hogy az ingatlanpiaci buborék megáll valahol Amerika határánál. Meg is állt volna, ha Bush nem hagyja bedőlni a Lehman Brothers - t, akkor lehetett volna izolálni. Ettől kezdve elindult a dominó, amit félúton sikerült valamelyest megfogni, annyira, hogy "csak" átszivárgott Európába, meg más piacokra is. Ez egy pénzpiaci válság volt, hangsúlyozom, hogy amikor egyik percről a másikra nem tudsz magyar államkötvényt euróért eladni, az nem belső okokra vezethető vissza. Ez volt az októberi szituáció alapja, és a folyamat a mai napig is tart, ezt pótolta az IMF hitel, hogy legyen eurónk, hogy az euróban lévő adósságainkat legyen miből fizetni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy parlamenti felszólalásban én voltam a "napirend előtti" a válság kirobbanásakor, s akkor mondtam - mint arról már fentebb szó esett - hogy recsegve ropog a kapitalizmus szerkezete. Akkor még röhögött a többi párt, hogy miről beszélek, különösen a szabaddemokraták, pedig pontosan ez volt a helyzet. Az a szabadkapitalizmus, amit eddig ismertünk, az egészen bizonyosan véget ért. Egy nagyon erős, irányított, kontroll alá vett, fejéről a talpára állított kapitalizmus lesz, mert eddig a feje tetején állt a történet. Ennek az egésznek a hátterében az a közgazdasági vagy politikai dilemma áll, hogy a neoliberalizmus, vagy a neoklasszikus, vagy a neokonzervativ - ezek szinonimák - világképnek mindig az a lényege, hogy hagyjuk szabadon szerezni a leggazdagabbakat, mert majd az lecsorog. Angolul ezt "tricle down" - nak hívják. Negyven év tapasztalata alatt láttuk, hogy nem csorog le, megfordítottuk a dolgot - ezt "ticle up"- nak hívják a jelenlegi politikacsinálók - mindenütt a világon próbálják a keresleti nívót fenntartani. Van, ahol nyugdíjat emeltek ebben az időszakban, azért, hogy a belső piacot élénkítsék. Én is azt mondom, hogy nem kellene a szociális szférához hozzányúlni - leszámítva, ahol ki kell tisztítani - mert nekem fontosabb az a nyugdíjas, aki tud vásárolni tejet, meg kenyeret a sarki fűszeresnél, mint az, hogy egyik - másik fejlesztési projektben egy ÁFA-s számlát kibocsásson valamelyik külföldi vállalkozó, és vigyen el pénzt.

- Mit gondol a másik világtünetről, a nemzeti protekcionizmusról?

- Ez most a legnagyobb kihívás. A baloldali kormányok különösen törekszenek arra, hogy az ilyenkor óhatatlanul felpattanó protekcionista szándéknak elejét vegyék. Itt most nagyon rossz üzenet lenne - Amerikának is felróják a "by America" dolgot, már vissza is szívták - nagyon komoly erők mozdultak meg, hogy nehogy belemenjünk a protekcionizmus csapdájába

- Végezetül megkerülhetetlen a nap kérdése: lesz vasárnap új pártelnök?

- Szerintem, igen. Nagy valószínűséggel abból az ötös fogatból kerül ki, akiket úgy hívunk most, hogy a két elnökhelyettes, meg a három alelnök. Technikailag ez az értelmes. Lamperth Mónika, mint friss alelnök, nem hiszem, hogy erre ugrana, Szekeres Imréről el tudom képzelni, Újhelyi István, Hiller István szerintem nem ambicionálják a dolgot, Kiss Péterről el tudom képzelni. Magyarul, szerintem Szekeres és Kiss között dől el a kérdés.



Forrás: stop.hu

http://www.nemenyi.net/default.asp?Direkt=56183
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: feltételrendszer, külügyminiszteri, rokkantnyugdíjas, válságkezelésről, támogatottsággal, politikacsinálók, szabályozatlanul, mindenféleképpen, szabaddemokraták, kormányváltástól, leggazdagabbakat, sajtófelületeken, átcsoportosítása, megszorításokról, megkerülhetetlen, miniszterelnöke, megszüntetésére, legerőteljesebb, valószínűséggel, visszametszését, protekcionizmus, visszatérítendő, neoliberalizmus, magyarországnak, megszorításokra, ostorcsapásokat, minisztercsere, szemléletesebb, megfordítottuk, elnökhelyettes, támogatottságú, ésszerűsítésre, kirobbanásakor, felszólalásban, megreformáltuk, támogatottsága, kormányról mond, folyamat végén, taktika volt, jelölési folyamat, elég szürke, múlt kongresszuson, miniszterelnök személye, kormányzati olajozottságot, kormány rengeteg, egypárti támogatottságú, függetlenek között, parlamenti logika, gazdasági székeket, jelenlegi miniszter, funkció betöltését, kormány durván, Szanyi Tibor, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Haladó Kormányzás Világkonferencián, Joseph Biden, Soros Györgyöt, Egész Európa, Lehman Brothers, Lamperth Mónika, Szekeres Imréről, Újhelyi István, Hiller István, Kiss Péterről,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A sors  Németh László tollából  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Éretlen vers  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Gonosz démon-álarc  Alázat  Fehér virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A boldog családok mind hasonló...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png nő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Lóhere  Radikális szeretet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Akarat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png kislány  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy hatékony szolga  Adakozás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szívem  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Minden harmadik...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einsteinről  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hiányzik  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon 
Bejegyzés Címkék
kormányról mond, folyamat végén, taktika volt, jelölési folyamat, elég szürke, múlt kongresszuson, miniszterelnök személye, kormányzati olajozottságot, kormány rengeteg, egypárti támogatottságú, függetlenek között, parlamenti logika, gazdasági székeket, jelenlegi miniszter, funkció betöltését, kormány durván, fogalmat tisztázni, klasszikus értelemben, pazarlás megszüntetésére, pazarló területek, szociális juttatásokat, feltételrendszer szigorítására, országban nyolcszázezer, szociális segélyért, gázár támogatást, dolgokat rendbe, fölösleges kiadások, pazarlás megfékezését, olyan állami, pokol hőfokáig, elmúlt harminc, amerikai alelnök, világ pénzügyi, bankok működése, bankok nagy, rakás bedőlt, ingatlan fronton, bankok fapofával, rossz portfoliójukat, lakosságon akarják, népszerűségi mutató, mögötte lévő, korrekt válaszhoz, parlamenti világ, miniszterelnök javasol, halom intézkedést, részük megvalósul, maguk igényeit, múlt héten, roppant fontos, bankok egyoldalúan, megkötött szerződéseket, ország lakosságát, elmúlt hetekben, európai pályázatok, érzet ennek, halom olyan, nekem kicsit, technikai indoka, összes környező, visszatérítés lehetőségeit, energia ÁFA-t, számláik felének, frakció nyilvánossága, válság ránk, körvonalai látszottak, válságot júniusban, hiba volt, vicc kategóriája, hitben ringatta, ingatlanpiaci buborék, pénzpiaci válság, októberi szituáció, euróban lévő, válság kirobbanásakor, kapitalizmus szerkezete, többi párt, egészen bizonyosan, nagyon erős, talpára állított, feje tetején, jelenlegi politikacsinálók, világon próbálják, keresleti nívót, belső piacot, szociális szférához, sarki fűszeresnél, másik világtünetről, legnagyobb kihívás, baloldali kormányok, ilyenkor óhatatlanul, protekcionizmus csapdájába, ötös fogatból, három alelnök, feltételrendszer, külügyminiszteri, rokkantnyugdíjas, válságkezelésről, támogatottsággal, politikacsinálók, szabályozatlanul, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.