Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az első hét cigi nélkül
  2010-03-28 06:37:16, vasárnap
 
   
  Hogyan éld túl az első hetet cigi nélkül?

Akár most először futsz neki, akár volt már korábban hasonló próbálkozásod, mindenképpen felkészülést igényel a dolog. Persze, hallani olyanokról, akik egyszerűen eldöntik, és másnaptól soha többet nem gyújtanak rá. Őket ugyan irigyelheted, ám nem szabad magad hozzájuk hasonlítani, és eldönteni, hogy neked ez nem megy.

A legtöbb ember számára, akik a cigaretta függőségében élnek, a megvonás komoly fizikai és lelki tünetekkel jár. Így érdemes előre felkészülni: legyen elegendő érzelmi támaszod, tevékenységed és eszközöd a tarsolyban, hogy sikeresen vehesd az akadályokat.

1. lépés
Tudd, hogy miért hagyod abba a dohányzást. Ha nincs rá elegendő és meggyőző indokod, találj. Amíg nem elég erős az elkötelezettséged, nem valószínű, hogy ki fogsz tartani a döntésed mellett. Fogj egy darab papírt, és írj le annyi okot, amennyit csak tudsz. Innentől minden egyes nap erre gondolj. Az utolsó cigaretta elszívása utáni első három nap alatt kifutnak az elvonási tünetek, addig viszont jó szolgálatot tesz a lista, amit nagy kísértések alkalmával előhúzhatsz a zsebedből.

2. lépés
Kérd a családtagjaid, párod, munkatársaid támogatását, különösen az első napokban, hetekben. Nagyon fognak örülni a döntésednek, és annak is, hogy számítasz a segítségükre. Hatalmazd fel őket, hogy segítsenek legyőzni a kísértést, ha rágyújtanál.

3. lépés
Spájzolj be ropogós zöldségekből és gyümölcsökből. A nyers sárgarépa, karfiol, retek vagy paprika nagyon jó rágcsálni való, ahogy az alma, a narancs és a körte is maszatolás nélkül fogyasztható. Erre azért van szükség, mert a dohányzás sokszor pótcselekvés, és az ember el kell hogy foglalja az ujjait és a száját valamivel. A zöldség és a gyümölcs pedig sokkal egészségesebb, mint sós mogyorót enni.

4. lépés
Csatlakozz valamilyen fórumhoz, ami segíti a leszokást. Ott többen vagytok együtt, ami eleve segít, valamint sok támogatást tudtok nyújtani egymásnak a saját tapasztalatok és a másik bátorítása révén.

5. lépés
A fizikai elvonási tünetek ellen először is szedj C-vitamint és Omega-3-mat, valamint B-komplexet. Másodszor pedig folyamodj cselhez: ha érzed, hogy rádtör a nikotinhatnék, inkább igyál meg egy nagy pohár vizet, vagy ha teheted, végezz valamilyen testmozgást. Jó ötlet ilyenkor pár fekvőtámaszt csinálni, de a munkahelyen is meg lehet mászni a lépcsőt oda-vissza párszor. Nem kell úgy tenni, mintha nem lenne jelen a nikotinhiány. Egyszerűen csak nyugtázd magadban, hogy mi történik, és igyekezz ebből még több erőt meríteni: segítesz a szervezetednek, hogy energikusabb, egészségesebb legyen. El fog múlni a sóvárgás, ne aggódj.

6. lépés
Kezdj el edzeni. Szánj naponta 30 percet legalább egy tempós sétára, de otthon is tornázhatsz. A lényeg, hogy kicsit felpörgesd a szervezeted, és segíts kiüríteni a mérgeket belőle. Ráadásul ettől is egészségesebbnek fogod magad érezni, ami megint csak segít, hogy eszedbe se jusson rágyújtani.

7. lépés
Soha ne add be a derekad ,,csak egy" ciginek. Inkább kerüld az olyan helyzeteket és embereket, akik dohányzásra csábítanak. Egyáltalán, igyekezz kerülni minden fajta cigifüstöt, látványt, szagot egyaránt. Ha az ebéd után kívánod a legjobban a cigarettát, ne edd tele magad. Vagy oszd ketté az ebéded pár hétre: egyél 11-kor és 3-kor valami keveset. De soha ne gyújts rá ,,csak egy" cigire, mert azt másoknál is mindig több is követte. És akkor kezdheted előről az egészet...

Tippek és figyelmeztetések:

- Amikor abbahagyod a dohányzást, egyre jobban érzed majd az ízeket, az aromákat. Vigyázz, hogy ez ne sarkalljon több evésre, és ne csapjon át az érzelmi habzsolás rossz szokásába.
- A szervezeted körülbelül két hétig fog kisebb-nagyobb elvonási tüneteket produkálni, miután letetted a cigit. Ez folyamatosan megszűnik majd, addig viszont mozogj sokat, és fogyassz rengeteg folyadékot.
- Ha émelyegsz az első napokban, az teljesen normális. Szintén az elvonási tünetek része, megszűnik hamar.

Már pár három nap után érezni fogod, micsoda különbséget jelent cigaretta nélkül élni. Egy hét elteltével pedig több energiád lesz, fellélegzik a tüdőd, és látványosan megszépül a bőröd is. ha pedig kibírtad az első hetet, onnan már egyre könnyebb lesz, csak ne felejtsd el, miért csináltad. Ha a hónap végére már nem is érted, hogy gyújthattál rá valaha, akkor a legjobb úton jársz. Hidd el, megéri!

Forrás: Nana.hu



 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Címkék: egészségesebbnek, figyelmeztetések, szervezetednek, családtagjaid, egészségesebb, tevékenységed, nikotinhatnék, próbálkozásod, gyümölcsökből, tapasztalatok, zöldségekből, segítségükre, felkészülést, függőségében, folyamatosan, irigyelheted, mindenképpen, fekvőtámaszt, energikusabb, nikotinhiány, pótcselekvés, fogyasztható, munkatársaid, fellélegzik, felkészülni, döntésednek, látványosan, dohányzásra, különbséget, hasonlítani, támogatását, akadályokat, előhúzhatsz, rágyújtanál, helyzeteket, szervezeted, első hetet, legtöbb ember, cigaretta függőségében, megvonás komoly, döntésed mellett, darab papírt, utolsó cigaretta, elvonási tünetek, első napokban, nyers sárgarépa, dohányzás sokszor, száját valamivel, gyümölcs pedig, saját tapasztalatok, másik bátorítása, fizikai elvonási,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Ady Endre - Mindegy átka  Pitypang szökőkút  Spenót fasírttal  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jánosházy György: Fogd a kezem  Nagy és kis csodák  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Ady Endre - Mindegy átka  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Előfordul, hogy  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  képre írva  Ma van a magyar költészet napj...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mindig lesz olyan  Vannak emberek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  különleges  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mindig lesz olyan  Martin Buber, A haszidim meséi  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Vidámság  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A pitypang legendája  39 ígéret  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  James Allen  Nem kell hozzá fürdőruhás  Müller Péter tollából  Különleges  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egy gondolat  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  József Attila – Keresek ...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  A sorsod  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Alvó kislány  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az ember emlékekből áll  Jan Twardowski - Siessünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előfordul, hogy  Jázmin  József Attila – Keresek ...  Szép estét  Anyámról való emlékek  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A pitypang legendája  Egy barátság története  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első hetet, legtöbb ember, cigaretta függőségében, megvonás komoly, döntésed mellett, darab papírt, utolsó cigaretta, elvonási tünetek, első napokban, nyers sárgarépa, dohányzás sokszor, száját valamivel, gyümölcs pedig, saját tapasztalatok, másik bátorítása, fizikai elvonási, nagy pohár, lépcsőt oda-vissza, tempós sétára, mérgeket belőle, derekad &#8222, olyan helyzeteket, ebéd után, érzelmi habzsolás, szervezeted körülbelül, teljesen normális, hónap végére, legjobb úton, egészségesebbnek, figyelmeztetések, szervezetednek, családtagjaid, egészségesebb, tevékenységed, nikotinhatnék, próbálkozásod, gyümölcsökből, tapasztalatok, zöldségekből, segítségükre, felkészülést, függőségében, folyamatosan, irigyelheted, mindenképpen, fekvőtámaszt, energikusabb, nikotinhiány, pótcselekvés, fogyasztható, munkatársaid, fellélegzik, felkészülni, döntésednek, látványosan, dohányzásra, különbséget, hasonlítani, támogatását, akadályokat, előhúzhatsz, rágyújtanál, helyzeteket, szervezeted, tornázhatsz, munkahelyen, gyújthattál, szolgálatot, testmozgást, abbahagyod, sarkalljon, dohányzást, támogatást, tünetekkel, cigarettát, produkálni, csatlakozz, kísértések, bátorítása, valamilyen, alkalmával, tarsolyban, folyadékot, körülbelül, cigifüstöt, egyáltalán, segítsenek, felpörgesd, elteltével, olyanokról, egyszerűen, csábítanak, maszatolás, rágyújtani, valamivel, kiüríteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 49 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 159
  • e Hét: 3091
  • e Hónap: 5450
  • e Év: 57716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.