Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az elégedetlenség éve lehet 20
  2006-12-30 13:28:17, szombat
 
 
Az elégedetlenség éve lehet 2007
2006. december 30. A. Á. - FigyelőNet

2007. valószínűleg nem hozza majd meg a kormány bukását, tüntetések, demonstrációk fokozódása azonban várható jövőre a FigyelőNet által megkérdezett elemzők szerint.

Gíró-Szász: nemzeti stratégia kellene

Politikai elitünk nem rendelkezik a "felülemelkedés" képességével - bizonyosodott be az elmúlt évek, különösen az utóbbi két év során. Nem tudja háttérbe szorítani egyéni és pártérdekeit akkor, amikor nemzetstratégiai döntések kapcsán megértést, belátást vagy egyetértést kellene tanúsítania. Ahhoz azonban, hogy a társadalom, a társadalomformáló értelmiség minderre nyitott és befogadó legyen, koncepcióval rendelkező, pártpolitikai érdekeket háttérbe szorító rövid és középtávú kormányzati cselekvés szükséges, amelynek hatásaként nem zilálódik, fragmentálódik tovább a társadalom. Olyan nemzeti stratégiai érdekeket képviselő szakértői anyagnak kellene tehát elkészülnie, amely a társadalmi problémák és szükségletek figyelembevételével meghatározza a közel- és középjövő gazdasági cselekvéseit. Az ország jelenlegi társadalmi, gazdasági és morális válságjelei közepette a konszenzusra esélyt és lehetőséget adó kezdeményezést kellene elindítani, aminek nemcsak szimbolikus (politikai egyetértés), hanem tartalmi (politikai végrehajtás) eredménye is lehet - írja Gíró-Szász András a Figyelő legfrissebb számában. A Századvég Alapítvány ügyvezetője szerint a kezdeményezés alapján megszülető, s kellő társadalmi támogatottságot kapó gazdaság- és társadalompolitikai elképzelés nyugtatólag hatna a gazdaság hazai és nemzetközi szereplőire is. Kiszámíthatóvá tenné a magyarországi környezetet. Túlmutatva az elmúlt időszak pártpolitikai indíttatású anomáliáin, megteremtené az alapot a nemzetstratégiai kérdésekre adandó válaszok konszenzusos meghatározásához.

A 2006-os év fontos tanulsága, hogy a politikai történések rövid távon sem jelezhetők előre, mivel a váratlan események, a botrányok és a politikai erőviszonyok gyors változása gyakran kiszámíthatatlanná teszi a folyamatokat. Ebből kiindulva természetesen 2007-re vonatkozóan sem zárható ki semmi - mondta Juhász Attila a FigyelőNetnek. A Political Capital vezető elemzője szerint a kormány bukásának kicsi a valószínűsége, mivel az kizárólag a kormánypártok miniszterelnök mögüli kihátrálásával következhetne be, ennek azonban jelenleg semmiféle jele nem látszik. "Sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nem érdeke Gyurcsány Ferenc leváltása" - hangsúlyozta a szakértő.

Budai Bernadett szerint a reformok és a konvergenciaprogram által kijelölt pálya megvalósítása valószínűsíti a kormány(pártok) támogatottságának csökkenését, esetleg stagnálását. "A beinduló reformok részben vagy egészben ekkor válnak érzékelhetővé a lakosság számára, hatásuk pedig pénzügyileg egyértelműen negatív lesz. Bár a kormány érezhetően kalkulál azzal, hogy a reformok eredményei 'magukért beszélnek' majd, azaz az intézkedések önmagukat igazolják vissza, összességében mégsem várható a kormány munkájával való elégedettség szignifikáns növekedése" - véli a politológus.

A Fidesznek a népszavazás lesz az ütőkártyája

Budai Bernadett szerint kérdés, elő tud-e állni a legnagyobb ellenzéki párt egy tartalmában valóban más kiutat kínáló reformprogrammal, legalább egyes szakterületekre vonatkozóan. "A Fidesznek egy ilyen alternatív javaslatcsomag kidolgozása a népszavazási kampányban közvetíthető üzenetek miatt is elengedhetetlen, jelenleg ugyanis a párt egyik legkomolyabb problémája a kompetencia hiánya. A népszavazás eredménye kizárólag akkor válhatna érdemi nyomásgyakorló eszközzé az ellenzék kezében, amennyiben a megszokotthoz képest lényegesen magasabb részvétel mellett, egyértelmű igen válasz születik valamennyi olyan kérdésben, amely végül átmegy az alkotmányossági szűrőn. Minden más esetben az ellenzék csak részsikerként könyvelheti el a referendumot, ami így nem kérdőjelezné meg a kormány egész politikáját" - mondta a szakértő. A politológus szerint a népszavazás által az ellenzék nem tud akkora nyomást gyakorolni sem a kormányra, sem a kormányzati frakciókra, hogy az kormányváltást idézzen elő.

A konvergenciaprogram megvalósulásának éve lesz 2007

Az ország hitelességének megőrzése, valamint remélt uniós támogatások lehívása miatt a kormánynak elemi politikai érdeke, hogy tartsa magát a Brüsszel által is elfogadott konvergenciaprogramhoz a Political Capital elemzője szerint. "Ennek érdekében 2007-ben szigorú költségvetési politikára és reformok elindítására van szükség. A fő kérdés éppen az, hogy különböző irányokból (ellenzék, érdekképviseletek, kormánypárti frakciók) érkező politikai nyomás mennyire lesz képes felpuhítani a kormány politikáját" - mondta Juhász Attila. Budai Bernadett szerint is a 2007. évi költségvetés, valamint a konvergenciaprogram együttesen kijelölik mind a további reformok, mind a megszorítások útját. Úgy tűnik, a kormány egyelőre következetesen tudja tartani magát a felvázolt egyensúlyi pályához, a konvergenciaprogram lényeges módosítása pedig szinte kizárható - véli Budai Bernadett. Hozzátette: a kérdés a jövő évre nézve sokkal inkább az, hogy az eddig papíron kidolgozott reformok kivitelezése eredményezhet-e további csúszásokat a végrehajtásban (mint például a vizitdíj esetében ez máris bekövetkezett). "Amennyiben több reformterületen sem tudja tartani a kormány az ütemtervet, az nemcsak a költségvetésben kalkulált bevételi oldal módosulásához, hanem elhúzódó és mélyülő társadalmi elégedetlenséghez is vezethet. A kormány érdeke egyértelműen a minél gyorsabb, precízebb végrehajtás" - mondta a Vision Consulting elemzője a FigyelőNetnek.

Budai emlékeztetett, hogy jövőre jár le a Magyar Nemzeti Bank elnökének mandátuma is. Mivel kizárható, hogy Járai Zsigmond a posztján maradjon, utódlása személyi mozgásokat indíthat el a gazdaságpolitikai vezetésben. "A szűk gazdaságpolitikai mozgástér miatt azonban vélhetően egy új pénzügyminiszter sem képviselhetne jelentősen más politikát. A jegybank élén történő változás ugyanakkor javítani fogja a fiskális és monetáris politikai irányítás közötti együttműködést is" - mondta a politológus.

Még több tüntetés jövőre?

Juhász Attila szerint minden bizonnyal folytatódni fognak a kormányellenes tüntetések, és a legtöbb nyugat-európai országban is előforduló utcai zavargások megismétlődése sem tekinthető kizártnak. "Kérdés viszont, hogy a sokak által 2007-re várt szociális elégedetlenség valóban fokozza-e majd a tiltakozásokat. Magyarországon ugyanis eddig főként politikai jellegű és nem szociális indíttatású tiltakozásokra és tüntetésekre került sor" - fogalmazott a vezető elemző.

Budai Bernadett is azt valószínűsíti, hogy a március 15-ei ünnep új lendületet fog adni a tüntetéseknek, az őszi eseményekből azonban mindkét politikai oldal levonta a tanulságokat. "A közvélemény-kutatások egyöntetűen visszaigazolták, hogy a társadalom döntő többsége elutasítja az erőszakos politikai tiltakozást, ezért egy parlamenti pártnak sem áll érdekében, hogy akár csak közvetve is kapcsolódjon egy erőszakba fulladó tüntetéshez. Így ezek a demonstrációk vélhetően nem a parlamenti erők szervezésében vagy direkt támogatásával valósulnak majd meg" - hangsúlyozta a politológus.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósulásának, nemzetstratégiai, reformprogrammal, meghatározásához, pénzügyminiszter, szakterületekre, elengedhetetlen, támogatottságot, alkotmányossági, visszaigazolták, költségvetésben, reformterületen, javaslatcsomag, elégedetlenség, kormányellenes, tiltakozásokat, miniszterelnök, megismétlődése, fragmentálódik, nyomásgyakorló, végrehajtásban, következetesen, kihátrálásával, kiszámíthatóvá, együttműködést, tiltakozásokra, kezdeményezést, kormányváltást, hitelességének, felülemelkedés, magyarországon, valószínűsíti, pártpolitikai, összességében, megszorítások, képviselhetne, kormány bukását, elmúlt évek, társadalomformáló értelmiség, társadalmi problémák, ország jelenlegi, konszenzusra esélyt, kezdeményezés alapján, gazdaság hazai, magyarországi környezetet, elmúlt időszak, nemzetstratégiai kérdésekre, politikai történések, váratlan események, politikai erőviszonyok, kormány bukásának, kormánypártok miniszterelnök, Gíró-Szász András, Századvég Alapítvány, Juhász Attila, Political Capital, Gyurcsány Ferenc, Budai Bernadett, Vision Consulting, Magyar Nemzeti Bank, Járai Zsigmond,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Spenót fasírttal  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Megígért békesség  jó reggelt  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Erdei gyöngyvirág  Hogyan válunk hűségesekké?  jó reggelt  Bársony székben  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Martin Buber, A haszidim meséi  különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Önmaga ellenére  Bársony székben  Alvó cicák  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  ajándék, mellyel meglepem  Jan Twardowski - Siessünk  Nagy és kis csodák  Mindent de mindent visszakap  Paul David Tripp Április 15  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Emlékezz  Otthon  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tanmese  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  IGEN így  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 15  Gebhardt Nóra versei II.  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Azért kaptad  Az ember  Ma van a magyar költészet napj...  Hamvas Béla  Zilahy Lajos gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul David Tripp Április 15  Horváth Szilvia tollából  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Jó nap volt  Szívek  Magyar költészet napja  Szép estét  Jánosházy György: Fogd a kezem  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse 
Bejegyzés Címkék
kormány bukását, elmúlt évek, társadalomformáló értelmiség, társadalmi problémák, ország jelenlegi, konszenzusra esélyt, kezdeményezés alapján, gazdaság hazai, magyarországi környezetet, elmúlt időszak, nemzetstratégiai kérdésekre, politikai történések, váratlan események, politikai erőviszonyok, kormány bukásának, kormánypártok miniszterelnök, beinduló reformok, lakosság számára, kormány érezhetően, reformok eredményei, intézkedések önmagukat, kormány munkájával, népszavazás lesz, legnagyobb ellenzéki, tartalmában valóban, ilyen alternatív, népszavazási kampányban, párt egyik, kompetencia hiánya, népszavazás eredménye, ellenzék kezében, megszokotthoz képest, alkotmányossági szűrőn, ellenzék csak, kormány egész, politológus szerint, népszavazás által, kormányzati frakciókra, kormányváltást idézzen, ország hitelességének, kormánynak elemi, kormány politikáját, további reformok, megszorítások útját, kormány egyelőre, felvázolt egyensúlyi, jövő évre, eddig papíron, vizitdíj esetében, költségvetésben kalkulált, kormány érdeke, minél gyorsabb, posztján maradjon, gazdaságpolitikai vezetésben, szűk gazdaságpolitikai, jegybank élén, kormányellenes tüntetések, legtöbb nyugat-európai, sokak által, vezető elemző, március 15-ei, őszi eseményekből, társadalom döntő, erőszakos politikai, parlamenti pártnak, erőszakba fulladó, demonstrációk vélhetően, parlamenti erők, megvalósulásának, nemzetstratégiai, reformprogrammal, meghatározásához, pénzügyminiszter, szakterületekre, elengedhetetlen, támogatottságot, alkotmányossági, visszaigazolták, költségvetésben, reformterületen, javaslatcsomag, elégedetlenség, kormányellenes, tiltakozásokat, miniszterelnök, megismétlődése, fragmentálódik, nyomásgyakorló, végrehajtásban, következetesen, kihátrálásával, kiszámíthatóvá, együttműködést, tiltakozásokra, kezdeményezést, kormányváltást, hitelességének, felülemelkedés, magyarországon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.