Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fizika vizsga...
  2013-06-22 14:34:53, szombat
 
   
  Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen esett meg, egy fizika vizsgán:
- A kérdés így hangzott: "Írja le, hogyan mérhető meg egy felhőkarcoló magassága egy barométer segítségével!"
- Az egyik hallgató válasza:
"Fogsz egy hosszú kötelet, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert lelógatod a földig. A kötél hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával."
Ez az eredeti magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a vizsga nem sikerült. A diák azonban nem hagyta magát, mivel szerinte a válasza abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki megállapította, hogy bár a válasz helyes volt, ám semmiféle fizikai ismeretet nem tükrözött. A probléma megoldására behívatta magához a hallgatót, és hat percet adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, a fizikai alapismeretek birtokában van.
A diák öt percig szótlanul ült, a homlokát ráncolva gondolkodott. A vizsgabiztos figyelmeztette, hogy vészesen fogy az idő. A diák ekkor megszólalt, és megjegyezte, hogy annyiféle magyarázatot tud, hogy nem tudja kiválasztani, melyiket is adja elő. A biztos nógatására aztán belekezdett:
- Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Mérjük a földet éréséig eltelt időt, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a "H = 0.5g x t négyzet" képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából.
- Vagy pedig abban az esetben, ha süt a nap, megmérhetjük a barométer magasságát, és az árnyékát. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is.
- De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a "T = 2 pi * négyzetgyök(1 / g)" képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét.
- Vagy, ha esetleg a felhőkarcoló rendelkezik tűzlétrával, akkor megmérhetjük, hogy az a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt.
- De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön és a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomás különbség egy láb magasságnak felel meg.
Tudja, itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb módszer a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki: "Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert!"
(A történet csattanója, hogy ezt a renitens diákot Niels Bohr-nak hívták, és ő a mai napig az egyetlen fizikai Nobel-díjas dán fizikus.)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megállapítására, kiszámíthatjuk, különbözetéből, megállapítható, figyelmeztette, megállapította, hosszúságának, alapismeretek, kétségtelenül, szempontjából, használhatjuk, felhőkarcoló, magasságának, segítségével, megmérhetjük, magasságával, tudományosak, meglehetősen, feldühítette, bebizonyítsa, kiválasztani, vizsgáztatót, magyarázatot, gondolkodott, vizsgabiztos, belekezdett, kiszámítjuk, megjegyezte, rendelkezik, módszereket, koppenhágai, megoldására, magasságnak, tűzlétrával, barométerre, gravitációs, alábbi történet, fizika vizsgán, felhőkarcoló magassága, barométer segítségével, egyik hallgató, hosszú kötelet, barométer tetejére, barométert lelógatod, kötél hosszúságának, barométer magasságának, felhőkarcoló magasságával, eredeti magyarázat, vizsgáztatót meglehetősen, diák azonban, válasza abszolút, egyetem vezetősége, Koppenhágai Egyetemen, Niels Bohr-nak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A jó emberek mindig szépek mar...  Png virág  Reggel van  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Png ház  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó éjszakát  Png virág  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Png fotel  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Esti kép  A boldog családok mind hasonló...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  képre írva  Png csokor  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png cica  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Sose bánj semmit  Éretlen vers  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  A másik dolog,  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Idő  Albert Einstein gondolata  Albert Einsteinről  Szívem tiéd  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hiányzik  Szívem  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Régi emberek, akikre máig büsz...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
alábbi történet, fizika vizsgán, felhőkarcoló magassága, barométer segítségével, egyik hallgató, hosszú kötelet, barométer tetejére, barométert lelógatod, kötél hosszúságának, barométer magasságának, felhőkarcoló magasságával, eredeti magyarázat, vizsgáztatót meglehetősen, diák azonban, válasza abszolút, egyetem vezetősége, független bírát, válasz helyes, probléma megoldására, fizikai alapismeretek, homlokát ráncolva, vizsgabiztos figyelmeztette, diák ekkor, biztos nógatására, első ötletem, felhőkarcoló tetejére, földet éréséig, kérdéses magasságot, barométer szempontjából, barométer magasságát, felhőkarcoló árnyékának, rövid zsinórt, tetőn megmérve, gravitációs erőt, kért magasság, felhőkarcoló rendelkezik, barométert megmérve, kívánt eredményt, légnyomás mérésére, tetőn mérhető, millibar légnyomás, egyetemen mindig, legjobb módszer, felhőkarcoló magasságának, történet csattanója, renitens diákot, egyetlen fizikai, megállapítására, kiszámíthatjuk, különbözetéből, megállapítható, figyelmeztette, megállapította, hosszúságának, alapismeretek, kétségtelenül, szempontjából, használhatjuk, felhőkarcoló, magasságának, segítségével, megmérhetjük, magasságával, tudományosak, meglehetősen, feldühítette, bebizonyítsa, kiválasztani, vizsgáztatót, magyarázatot, gondolkodott, vizsgabiztos, belekezdett, kiszámítjuk, megjegyezte, rendelkezik, módszereket, koppenhágai, megoldására, magasságnak, tűzlétrával, barométerre, gravitációs, négyzetgyök, megszólalt, birtokában, magasságát, próbáljunk, buzdítanak, barométert, kidolgozni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 131
  • e Hónap: 2059
  • e Év: 8075
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.