Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karinthy - Egy férj naplójából
  2010-06-19 22:42:32, szombat
 
 




Karinthy - EGY FÉRJ NAPLÓJÁBÓL


Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús...

Egy férj naplójából


Nov. 1.
Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús. Ma este mikor hazajöttem, egy kardot találtam otthon a szobában, de a feleségem megmagyarázta, hogy hogyan esett be véletlenül az utcáról a kard, mikor lent elmentek a katonák; hát ami igaz, az igaz, nagy szél volt ma.

Febr. 15.
De nekem mégiscsak gyanús a feleségem. Ma gyereket szült nekem, hát nézem a gyereket, vörös haja van és három füle, nézem a szobaurat, annak is vörös haja van és három füle, de furcsa találkozás, mondok, de a feleségem megmagyarázta, hogy biztosan ikreknek akartak születni, aztán meggondolták, és összementek, mégis, de siettükben az egyiknek a másik füle kimaradt, hát ebbe lehet valami.

Márc. 2.
Nem tudom, de nekem roppant gyanús a feleségem mégis. Ma megyek az utcán, hát életlenül fölnézek egy ablakba, ott látom a feleségem, kibontott hajjal csókolódzik egy alacsony fiatalemberrel. Mindjárt különös volt nekem, direkt megvártam lent a lépcsőházban, és kérdeztem tőle, mit keres ebbe a házba, erre pofon vágott, mondta, hát egy új unokafivérem született marha, azt jöttem üdvözölni. Kérdeztem, hogy akkor mért bontotta le a haját, mondta, mert meleg volt; hát abba igaza van, kezd már nagyon meleg lenni.

Jún. 14.
Mégiscsak gyanús nekem a feleségem, tudja isten. Haza jövök a hivatalból, hát amint megyek keresztül a szobán, a feleségem, látom, fekszik a díványon, és a házmester is feküdt a díványon; eleinte nem akartam szólni, bementem a másik szobába, de aztán, mikor a házmester elment, mégiscsak szöget ütött a fejembe a dolog, meg is kérdeztem egyenesen a feleségemet, nem sokat teketóriáztam, hogy mi az, de ő mondta, hál' istennek, hogy csak valami lakbérről volt szó, aztán közbe elfáradtak, hát azért feküdtek le, szegény házmester fáradt volt, az igaz, egész éjjel kell neki szaladgálni ajtót nyitogatni.

Aug. 3.
Valami jót kitaláltam ma, mert nekem nagyon gyanús volt a feleségem; éjjel, mikor azt hitte, hogy alszom, lassan felöltözködött mindig, és elment hazulról. Hát erre kötöttem egy spárgát a lábára, egy hosszú gombolyagról, mer' az ember vigyázzon a feleségére, ha az elmegy hazulról, ezer szeme legyen az embernek a feleségére, mondok, nehogy megcsalja. Így most jó lesz, gondoltam, a feleségem járkálhat, de nem csalhat meg, mer' én abban a percben, amikor akarom, visszagombolyítom a spárgát, és visszahúzom a feleségem.

Aug. 10.
De mégiscsak gyanús nekem a feleségem. Ma éjjel megint felkel, én lassan, hogy ne vegye észre, ráteszem a spárgát a lábára, ő meg húzta maga után a spárgát, és elment. Most legalább nyugodt lehetek felőle, gondoltam, mert az utóbbi időben, mondom, igazán gyanús nekem a feleségem. Egy óra múlva kezdem gombolyítani visszafelé a spárgát, húztam vissza a feleségem, egész szépen jött, de egyszerre csak furcsa, kétszer olyan nehéz lett húzni, ez tartott egy darabig, aztán egyszerre megint könnyű lett húzni, később pár percre megint sokkal nehezebb volt húzni, aztán megint olyan könnyű lett, mint eleinte, és végre behúztam a szobába. Nem értem, mért lett közbe nehezebb, roppant gyanús nekem a feleségem, meg fogom kérdezni.

Okt. 31.
Már régebben akartam írni a naplómba, hogy nekem gyanús a feleségem. Ma este hazajövök, és le akarok feküdni, hát nem lehet lefeküdni, próbálom így, próbálom úgy: egyszerre rájövök, hogy azért nem lehet lefeküdni, mert már valaki fekszik az ágyamba. Mondok csodálkozva, nini, hát akkor én már előbb lefeküdtem? De az nem lehet, mert hiszen még fent vagyok. Megkérdeztem a feleségemet, hogy lehet az, ez a helyzet nekem nem elég világos. Mondja a feleségem, gyújtsak gyertyát, és tartsam egy ideig a fejem előtt, akkor majd világos lesz. Meg is gyújtottam a gyertyát, és tartottam egy ideig a fejem előtt, arra aztán azt mondta a feleségem, hogy oltsam el hirtelen. Hirtelen eloltottam, de mondom, nekem roppant gyanús a feleségem, csak nem szeret ez a nő valaki mást?

Nov.7.
Egy hónapja nem láttam a feleségem, egy hónap előtt azt akarta ugyanis, hogy menjünk a kaszárnyába lakni, de nem akartam, azóta nem látom a feleségem. Este mindig rágondolok, és nagyon fáj a szívem, mert valami egészen különös, egészen érthetetlen gyanú lappang a lelkem fenekén, alig merem leírni: én azt hiszem, ez az asszony nem szeret már engem annyira. Norvég regényekbe olvastam én már valamikor, hogy lehetséges, hogy az asszony lassan elhidegül a férje iránt, és belső átalakulások lelki távolodást idéznek elő hovatovább. Lehetséges volna, hogy az én feleségem is egy ilyen átalakulás felé közeledik?

Dec. 25. karácsony
Nem, nem: a feleségem mégis szeret. Két hónapi aggodalmak és lelki harcok után végre mégis megértettük egymást: ma este ismét enyém lett. Az Ó utcán jöttem éppen haza tizenegy után, hát egy kapu alól egyszerre elém toppan a feleségem; biztosan azonnal megismert, bár sötét volt, mert rögtön mondta, hogy jöjjek be hozzá, és még szép embernek is nevezett. Bementem, és a feleségem rögtön karjaimba omlott - mégse volt hát igaz azzal a norvég regénnyel. Boldog vagyok, hogy gyanúm alaptalannak bizonyult; soha nem gyötröm magam többé ilyen elvont dolgokkal, melyek csak lelkünk nyugalmát zavarják

Forrás: MEK - Karinthy Frigyes: Viccelnek velem







Faludy mulatságos történetet mesélt el Karinthy Frigyesről. Karinthy második feleségét, Arankát az első világháború idején ismerte meg, kinek férje orvosként a fronton harcolt, ám 1918-ban nem érkezett haza. Egy év múlva a magyar parlament a férjet holtnak nyilvánította, így nem volt akadálya, hogy az író feleségül vegye a nőt. Mit tesz Isten, a férj egy évre rá, Japánon keresztül, fél lábát elveszítve hazaérkezett a szibériai hadifogságból. A kellemetlen helyzetben roppant gáláns módon viselkedett, ugyanis lemondott Karinthy javára Arankáról. Ennek ellenére Karinthy roppant módon szégyellte a történteket, és éveken keresztül kerülte az orvos társaságát. Ám egyszer a végzet mégis karjaiba sodorta: már belépett a New York Kávéház egyirányú forgóajtajába, amikor észrevette, hogy az orvos odakint vár rá. A nyomorék férfi mankóját eldobva átkarolta, megölelte, megcsókolta, és hálásan ezt rebegte a fülébe: ,,Fricikém, drágám, a másik lábamról is lemondtam volna, hogy megszabadulhassak Arankától!"

Aranka házasságuk során meglehetősen bővérű teremtésnek mutatkozott. Kedvencei a bolti segédek, festőlegények és cselédlányainak szeretői voltak - akkortájt éppen egy nyakigláb, s szinte még kamasz szépség. Karinthy csupán annyit kért tőlük, hogy maradék jó hírét ne tegyék kockára, s akármit is csinálnak, diszkréten csinálják. Ezt mindketten megígérték néki, s ennek szellemében minden délután három órakor felszálltak a 4-es villamosra az Oktogonnál, amelynek hátsó, nyitott peronján - amely olyan volt, mint egy mozgó terasz - egészen a Margitszigetig csókolóztak. Bemenvén a szigetre, kiválasztották a leggyérebb lombozatú bokrot, ott hemperegtek, és még pont sötétedés előtt, nehogy a természetes világítás elhalványuljon, visszaszálltak a mozgó teraszra, már ott belekezdve a búcsúcsókokba. Karinthy fortyogva tűrte a gyalázatot.

Néhány héttel később az írót nagyobb előadásra hívták meg egy előkelő pesti klubba, ahol sok száz ember előtt a nemi élet időskori vidámságairól beszélt, mely szerint mennyivel izgalmasabb most a szeretkezés, ugyanis fiatal korában mindég sikerült, most meg hol sikerül, hol nem. Amikor ezeket a mondatokat kimondta, Aranka - ki az első sorban ült, kéz-a-kézben a szőkeséggel - kivette a kezét a fiatalember kezéből, tölcsért formált a szája elé, és odakiáltott Karinthynak: ,,Azért a potens sem kutya, Frici!" A pillanat leforrázó volt Karinthynak. Néhány másodpercig csöndben állt, s a közönség azt gondolta, már nem is folytatja az előadást. De aztán újra belekezdett, s már-már úgy tűnt, hogy adós marad a visszavágóval. Az előadás utolsó perceiben azonban - mikor már ismét kiült a kamaszos vigyor az arcára -, így szólt hallgatóságához: ,,Búcsúzóul szeretném egy minapi álmomat elmesélni önöknek, mikoris testileg fölvitettem a mennyországba, s ott álltam az Úristen trónja előtt, kitől jobbra Jézus Krisztus, balra pedig a Szentlélek ült.

- Ki vagy te? - kérdezte az Jóisten.
- Karinthy Frigyesnek hívnak.
- És mivel foglalkozol?
- Magyar író vagyok.
A Jóisten sopánkodva a szájához emelte kezét:
- Ó, te szegény Karinthy Frigyes! És melyik újsághoz írsz?
- Az Est munkatársa vagyok.
A Jóisten még hangosabban sopánkodott:
- Ó, ó, te szegény Karinthy Frigyes! És ki a feleséged?
- Hát...Aranka.
Mire a Jóisten odafordult Jézus Krisztushoz és így szólt:
- Te jampec, tűnsz innen a fenébe! Karinthy, ülj a helyére!"








 
 
0 komment , kategória:  Karinthy Frigyes   
Címkék: hallgatóságához, cselédlányainak, fiatalemberrel, visszaszálltak, elhalványuljon, margitszigetig, felöltözködött, kiválasztották, búcsúcsókokba, megmagyarázta, vidámságairól, mennyországba, visszavágóval, forgóajtajába, festőlegények, nyilvánította, teketóriáztam, hadifogságból, alaptalannak, gombolyagról, megkérdeztem, meggondolták, gombolyítani, átalakulások, lépcsőházban, meglehetősen, hazaérkezett, unokafivérem, belekezdett, felszálltak, csókolóztak, hemperegtek, érthetetlen, szellemében, szőkeséggel, megértettük, feleségem gyanús, férj naplójából, kardot találtam, feleségem megmagyarázta, másik füle, feleségem mégis, alacsony fiatalemberrel, másik szobába, házmester elment, hosszú gombolyagról, ember vigyázzon, elmegy hazulról, feleségem járkálhat, utóbbi időben, helyzet nekem, fejem előtt, FÉRJ NAPLÓJÁBÓL, Karinthy Frigyes, Karinthy Frigyesről, York Kávéház, Jézus Krisztus, Karinthy Frigyesnek, Jézus Krisztushoz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png nő  Png virág  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Png csokor  Kaffka_Margit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png cica  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Éretlen vers  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Még csak most kezdődik a nap  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png lepke  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Soha ne kedvezz...  Szívem  Hogy lehet megtartani  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Garai Gábor - Takarítás  Png telefon  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A kételkedés kezelése  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A másik dolog,  s immár én is felragyogva, ért... 
Bejegyzés Címkék
feleségem gyanús, férj naplójából, kardot találtam, feleségem megmagyarázta, másik füle, feleségem mégis, alacsony fiatalemberrel, másik szobába, házmester elment, hosszú gombolyagról, ember vigyázzon, elmegy hazulról, feleségem járkálhat, utóbbi időben, helyzet nekem, fejem előtt, hónap előtt, kaszárnyába lakni, lelkem fenekén, asszony lassan, férje iránt, ilyen átalakulás, kapu alól, feleségem rögtön, norvég regénnyel, első világháború, fronton harcolt, magyar parlament, férjet holtnak, szibériai hadifogságból, kellemetlen helyzetben, orvos társaságát, végzet mégis, orvos odakint, nyomorék férfi, másik lábamról, bolti segédek, 4-es villamosra, mozgó terasz, leggyérebb lombozatú, természetes világítás, mozgó teraszra, írót nagyobb, előkelő pesti, nemi élet, mondatokat kimondta, első sorban, szőkeséggel &#8211, fiatalember kezéből, pillanat leforrázó, előadás utolsó, kamaszos vigyor, arcára &#8211, minapi álmomat, szájához emelte, hallgatóságához, cselédlányainak, fiatalemberrel, visszaszálltak, elhalványuljon, margitszigetig, felöltözködött, kiválasztották, búcsúcsókokba, megmagyarázta, vidámságairól, mennyországba, visszavágóval, forgóajtajába, festőlegények, nyilvánította, teketóriáztam, hadifogságból, alaptalannak, gombolyagról, megkérdeztem, meggondolták, gombolyítani, átalakulások, lépcsőházban, meglehetősen, hazaérkezett, unokafivérem, belekezdett, felszálltak, csókolóztak, hemperegtek, érthetetlen, szellemében, szőkeséggel, megértettük, megcsókolta, hangosabban, teremtésnek, természetes, másodpercig, kaszárnyába, izgalmasabb, szeretkezés, összementek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 11708
  • e Hónap: 51529
  • e Év: 229404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.