Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
kapor
  2010-07-29 22:55:55, csütörtök
 
 


A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:



1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Idő  s immár én is felragyogva, ért...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Próbálj meg ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kellemes délutánt kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Popper Péter szavai  Jó éjszakát  Hiányzik  George Gordon Lord Byron: Inez...  Esti kép  Mindig jusson idő nevetni  Kellemes délutánt kívánok  Alvó cicák  Alázat  Akarat  Albert Einstein gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Örülök, hogy látlak!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Png virág  Akarat  Örülök, hogy látlak!  képre írva  Hogy lehet megtartani  Rátalálsz  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A boldog családok mind hasonló...  Png ház  Ami embereknek lehetetlen, az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem tudhatod  Rátalálsz  Mi lenne ha  Alázat  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívem  Reggel van  Hazára minden embernek szükség...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nevem  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Idő  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mindig jusson idő nevetni  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Egy hatékony szolga  Boldog születésnapot a ma ünne...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő, kapor illóolajai, káros baktériumok, szervezetbe jutott, friss kapor, csak kissé, sárgásra fakult, friss kaprot, kapor jellegzetes, növény minden, levél kellemes, skandináv konyhában, kapor halételek, magokat savanyított, teljesen kiszárított, kinyílt virágtányér, kapor két-három, friss szárat, fajta tartósítás, növény ízvilágát, vastag szárak, összevágott leveleket, kapormag emésztést, meghámozott krumplit, apróra vágott, végén kevés, megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, halféleségek, kisgyermekek, készítéséhez, ízesítéséhez, csirkemellet, tulajdonsága, konyharuhába, fonnyadásnak, varázslatok, készítményt, pácolásához, összevágott, baktériumok, besűrűsődik, mártogatóst, megállítják, oroszország, burgonyával, evőkanálnyi, fehérborban, alkalmaztak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 236
  • e Hónap: 4640
  • e Év: 36369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.