Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így élt Mikszáth
  2010-08-22 22:14:13, vasárnap
 
 







ÍGY ÉLT MIKSZÁTH


100 éve hunyt el Mikszáth Kálmán

Életrajzi hagyaték - Így élt Mikszáth...

Mikszáth Kálmán 1847-ben született a Nógrád megyei Szklabonyán. Apja jómódú falusi birtokos volt, s egyben ő bérelte a helyi mészárszéket és kocsmát. Nemességükről is regéltek a családi legendák. Noha ezen csak az ő emlékezetük őrködött, a levéltárak nem vigyáztak rá. Minthogy a határvonalon, a paraszti és az úri osztály mezsgyéjén élt a Mikszáth család, s ott élt a fiatal Mikszáth is. Együtt játszott a falusi gyerekekkel, hallgatta az öregek meséit. De módja volt rá, hogy tanulhasson. S így egyszer majd hangot is tudott adni mindannak, amit hazulról, a szülőföldről, a népből hozott magával.

Mikszáth ősei többségükben tudományszerető, klasszikus műveltségű, tollforgató evangélikus papok, akik egyházi és történeti dolgokban egyaránt jártasak. Családi hagyomány, hogy látogatják a külföldi egyetemeket Wittenbergben, Halléban, Jénában hallgatták a teológiát, nevelőként bejutottak nemesi családokhoz is, ami szintén csak képzettségüket mutatja. Lelkészkedtek számos falu parókiáján, Gömör, Nógrád, Sáros megyében. Működésüket feljegyezték az egyházi anyakönyvek, hol pappá avatáskor, hol püspöki részvétellel történt beiktatásokkor. Mikszáth Dániel főesperes a lutheránus egyház régi történeti könyvei szerint 40 évig lelkészkedett. Egy másikuk pedig a XVIII. században, 1780 körül 25 évig volt falusi lelkész.

A Rimaszombaton és Selmecbányán töltött diákévek után a kor kedvelt úri pályájára küldte a családi nagyravágyás: jogász lett Pesten. Anyja remélte, hogy fia így egyszer majd teljesíti becézett vágyát: szolgabíró, megyei úr lesz majd belőle. 1871-ben otthon, Nógrádban el is kezdte Mikszáth megyei pályáját: esküdt lett Balassagyarmaton Mauks Mátyás szolgabíró mellett. De csakhamar otthagyta hivatalát, egy gyarmati ügyvéd irodájában dolgozott tovább. 1873 nyarán megnősült. Titokban, a család háta mögött megesküdött volt főnöke leányával, Mauks Ilonával. Tiltakozott ez ellen a házasság ellen a Mauks család. Ők nem bíztak Mikszáthban. Hiszen nemcsak a megyénél, az ügyvédi irodában sem bírta ki soká. Egykedvűen dobott oda minden kínálkozó állást. Neki nem hivatal kellett, hivatása volt: író akart lenni. "Könnyelmű ember" - mondta ki róla az ítéletet a nógrádi dzsentri világ.

1873 végén fiatal feleségével együtt Pestre költözött. Megkezdte harcát az írói érvényesülésért.
Az 1873-78 között Pesten töltött öt esztendő Mikszáth életének legválságosabb időszaka, jellemének, írói tehetségének, emberi és szellemi teherbírásának súlyos próbája. Derűs gyermekkorának, ifjúságának még az apró emlékeit is drága aranypénzre váltja műveiben; ezt a korszakot babonásan elkerüli. Sebeket kaphatott, amelyeket még évtizedek múlva is fájdalmas volt érinteni. "Nem szerette fiatalkorunk szomorú idejét emlegetni" - emlékszik vissza felesége is. S ha mégis szóba kerültek, "másra terelte a beszélgetést".

1873 októberében hódítóként vág neki a pesti élet sűrűjének. "Eredeti hóbortja ez, ahogy meg akar élni a tollából" - hökkentette meg merészségével barátait is. Félig tréfásan maga is megjegyzi egyik írásában, hogy az életfenntartás szempontjából az írók és a királyok állnak a legmagasabb sorban, mint akiket az egész nemzetnek kell eltartania. Nem az író, hanem a kor gyengesége volt, hogy csak a király eltartására vállalkozott. Ez a korszak a magyar irodalomban a kísérletezés időszaka. A régi eszmék, irányzatok már nem vonzanak, az újak pedig még születőben vannak. A kiegyezést követő csalódás nemcsak közéleti válsághoz vezetett, de az irodalomban is a kiábrándulást emelte uralkodó eszmévé. Mikszáth ebben a nyomasztó politikai, szellemi környezetben kísérli meg, hogy nevének irodalmi rangot, tehetségének elismerést, feleségének biztos anyagi helyzetet teremtsen.

A gyors sikert azonban az ő akarata sem bírta kidacolni. Ehhez nem volt elég a tehetség, értő és törődő kor is kellett volna hozzá. S Mikszáth a kiegyezés korának Magyarországán élt. Hiába volt minden erőfeszítése. Elbeszélései jobbára nyomtalanul kallódtak el a szerkesztőségek asztalán. Első megjelent novellás kötetét nem vette észre a közönség. bizonytalan jövőjű, kétes lapokba írogathatott csak filléres cikkeket. Feleségétől el kellett válnia. A kilátástalanság s az egyre jobban szorító nyomor kényszerített rá.

1878-ban újságíróként Szegedre került. S itt, a nagy alföldi polgár-paraszt városban magára talált. Szerették, megbecsülték. Szeged és Mikszáth kapcsolata termékenyítő, ösztönző, újjáformáló találkozás volt. 1878. augusztus elsején érkezett Szegedre szegényesen, megviselten. Amikor a pályaudvaron csomagjáról kérdezősködtek, némi malíciával a zsebébe hozott két inggallérra mutatott: "Íme a kofferem."

Mikszáth közel 3 évet töltött a városban, bár átmeneti állomás volt életében, írói pályáján mégis sorsfordulót, korszakos változást jelentettek a szegedi évek. "Innen kezdve jól ment dolgom, írhattam kedvemre, senki se korlátozott, senki sem mondta: ezt szabad, ezt nem szabad írni, ez alapította meg szerencsémet. Írtam, ami éppen jólesett, közben megszerettem a szegedieket, ők pedig engemet." - A vidéki újságíró szerencséje, hogy saját birodalma, szabad vadászterülete az egész lap.

Itt egy egészen másfajta paraszti világ nyílik meg előtte, a misztikummal töltött, babonás, naiv nógrádi faluval szemben ez a paraszti élet ridegebb, keményebb. S ô itt mégiscsak kívülálló, s szinte néprajztudósi alapossággal mélyedhet el a különböző típusokban...

Mikor 1881-ben visszatért Pestre először egy népszerű hetilap, az Ország-Világ segédszerkesztője lett. Valójában ugyanabba a szegényes szállóba tért vissza, ahonnét Szegedre elhívták. Ő maga így emlékszik vissza ezekre a napokra: "Az irodalmi viszonyok azonban rosszul festettek. Micsoda nagyurak most a fiatal írók mihozzánk képest. Akkor írtam A jó palócok egyes novelláit, és kaptam értük egyenként öt forintot. Pepecseltem pedig némelyiken tíz napig. Kerestem tehát naponként az irodalommal tíz krajcárt." - Egyik barátja így emlékszik vissza ezekre a napokra: "Legtöbb bajunk volt Mikszáth Kálmánnal, aki akkortájt írogatta A jó palócok legszebb darabjait. Többnyire mindig később hozta el egy- egy kéziratát, mint ígérte, mert nagyon fázott odújában. Némelyik kis remekét: A bágyi csodát, a Filcsik históriáit háromszor is átírta."

A fordulatot Mikszáth életében az jelentette, hogy egy néhány éve alakult, népszerű újság, a Pesti Hírlap egyik napról a másikra újságírók nélkül maradt. Az újságírók összevesztek a kiadóval és kiléptek. 1881 májusában ezért szerződtették Mikszáthot a Pesti Hírlaphoz, melynek azután évtizedeken keresztül munkatársa maradt.

A másik nagy esemény életében, hogy 1881 augusztusában megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, négy korábban már különböző lapokban közreadott elbeszéléssel. Mikszáth szinte egyik napról a másikra híres író lett. A lapok tele voltak a kötet magasztalásával, mindenki az eredeti írói hangot dicsérte, neves külföldi szerzőkkel mérték össze. A stílusában legközelebb álló világhírű amerikai íróhoz hasonlítva, magyar Bret Harte-nak nevezték.

Amikor következő novelláskötete, A jó palócok, 15 kisebb elbeszélés megjelent 1882 januárjában, az írói hírnevét végleg megalapozta. A lapok versengtek a kézirataiért.

A késői jóvátételt is megadta az élet: hétévi különélés után, 1883-ban, újra megesküdött volt feleségével, Mauks Ilonával. Tehetsége előtt nemcsak a közönség, meghódolt a hivatalos Magyarország is. 1887-ben képviselő lett, s az maradt élete végéig. Megkapott minden külső elismerést. A 80-as évektől kezdve nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott volt az élete. Eseménytelensége jelezte békéjét.

Mikszáth azonban nemcsak nagy tehetség volt, nagy volt embernek is. Egyéni sorsánál jobban izgatta népéé, nemzetéé. Élete felszíni nyugalma épp ezért a lélek belső útját nem tükrözte vissza. Arról a művei vallottak. S itt nem a fények nőttek, az árnyak sokasodtak meg. Mindjobban elkomorult a kezdetben derűs mikszáthi hang. Holott mint író, Jókai nyomán indult. A romantikus mesét, a felhőtlen idillt, a könnyed, áttetsző humort szerette. Későbbi műveiben azonban a villanó, vidám színek mindinkább csak a felszínen játszottak már. Mögöttük a mélyben ott sötétlett a lélek szomorúsága. A kor kényszerítette rá, hogy megváltoztassa hangját.

A kiegyezés korának félfeudális Magyarországa a maga időszerűtlen, bomló társadalmi berendezkedésével kihívta maga ellen a jobbak bírálatát. S Mikszáth közéjük tartozott. Jó szeme volt, gondolkodva élt: az élet egyre növekvő megbetegedése nem kerülte el a figyelmét. Művei híven tükrözték vissza az úri- nemesi társadalom fokozódó erkölcsi-szellemi züllését, belső szétesését. A valóságot írta: ítéletet kellett mondania. A kritikai realizmus lett a módszere. Nagy kritikai realista regényei (Beszterce ostroma, Az új Zrínyiász, Különös házasság, A Noszty-fiú esete Tóth Marival, A fekete város) a leleplező gúny, a szatíra fegyverével segítettek az időnek. Bomlasztották azt a világot, amelyet már halálra ítélt a történelem. Az ember tiltakozott bennük egy mindjobban elembertelenedő világ ellen.

Forrás:
Véber Károly: Így élt Mikszáth Kálmán

Link














 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Próza  
Címkék: balassagyarmaton, eseménytelensége, kiegyensúlyozott, magasztalásával, szerkesztőségek, érvényesülésért, tudományszerető, kilátástalanság, elembertelenedő, legválságosabb, beiktatásokkor, kényszerítette, vadászterülete, teherbírásának, életfenntartás, gyermekkorának, képzettségüket, magyarországán, kérdezősködtek, novelláskötete, megváltoztassa, augusztusában, nemességükről, megbetegedése, merészségével, elbeszéléssel, kiábrándulást, magyarországa, szempontjából, bomlasztották, szerződtették, lelkészkedtek, wittenbergben, lelkészkedett, kényszerített, rimaszombaton, helyi mészárszéket, családi legendák, fiatal Mikszáth, falusi gyerekekkel, öregek meséit, népből hozott, külföldi egyetemeket, egyházi anyakönyvek, lutheránus egyház, másikuk pedig, családi nagyravágyás, gyarmati ügyvéd, család háta, házasság ellen, ügyvédi irodában, nógrádi dzsentri, Mikszáth Kálmán, Mikszáth Dániel, Balassagyarmaton Mauks Mátyás, Mauks Ilonával, Mikszáth Kálmánnal, Pesti Hírlap, Pesti Hírlaphoz, Bret Harte-nak, Tóth Marival, Véber Károly,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Hiányzik  Kerüld el az evangélium örömén...  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Julian Brass gondolata  Kaffka_Margit  Alázat  Nevem  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Idő  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Fekete István - Akác  Reggel van  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Akarat  Próbálj meg ...  Nem tudhatod  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png telefon  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Hiányzik  Albert Einsteinről  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  A sors  Garai Gábor - Takarítás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Alázat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png férfi  Hiányzik  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem tudhatod  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép napot kívánok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
helyi mészárszéket, családi legendák, fiatal Mikszáth, falusi gyerekekkel, öregek meséit, népből hozott, külföldi egyetemeket, egyházi anyakönyvek, lutheránus egyház, másikuk pedig, családi nagyravágyás, gyarmati ügyvéd, család háta, házasság ellen, ügyvédi irodában, nógrádi dzsentri, írói érvényesülésért, 1873-78 között, apró emlékeit, korszakot babonásan, pesti élet, életfenntartás szempontjából, királyok állnak, legmagasabb sorban, egész nemzetnek, király eltartására, magyar irodalomban, kísérletezés időszaka, régi eszmék, újak pedig, kiegyezést követő, kiábrándulást emelte, nyomasztó politikai, gyors sikert, kiegyezés korának, szerkesztőségek asztalán, egyre jobban, nagy alföldi, pályaudvaron csomagjáról, zsebébe hozott, szegedi évek, vidéki újságíró, egészen másfajta, misztikummal töltött, paraszti élet, különböző típusokban, népszerű hetilap, szegényes szállóba, irodalmi viszonyok, fiatal írók, bágyi csodát, fordulatot Mikszáth, másikra újságírók, újságírók összevesztek, másik nagy, másikra híres, lapok tele, kötet magasztalásával, eredeti írói, stílusában legközelebb, írói hírnevét, lapok versengtek, késői jóvátételt, hivatalos Magyarország, maradt élete, 80-as évektől, lélek belső, művei vallottak, fények nőttek, árnyak sokasodtak, kezdetben derűs, romantikus mesét, felhőtlen idillt, felszínen játszottak, lélek szomorúsága, maga időszerűtlen, jobbak bírálatát, élet egyre, úri- nemesi, valóságot írta, kritikai realizmus, fekete város, leleplező gúny, szatíra fegyverével, ember tiltakozott, mindjobban elembertelenedő, balassagyarmaton, eseménytelensége, kiegyensúlyozott, magasztalásával, szerkesztőségek, érvényesülésért, tudományszerető, kilátástalanság, elembertelenedő, legválságosabb, beiktatásokkor, kényszerítette, vadászterülete, teherbírásának, életfenntartás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1099
  • e Hét: 9554
  • e Hónap: 49375
  • e Év: 227250
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.