Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
MVM-milliárdok offshore cégekn
  2009-07-24 23:06:34, péntek
 
 
Az MVM elfoglalta Mrs Istvan Kocsis tengerparti szállodáját

MVM-milliárdok offshore cégeknek

Bodoky Tamás



| 2009. július 24., péntek 15:28 | Frissítve: 7 órája


http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/07/24/az_mvm_elfoglalta_mrs_kocsis_szallodaj at/
A Magyar Villamos Művek Zrt. többszöri sikertelen próbálkozás után AZ elmúlt napokban kikényszerítette, hogy ,,a másik fél" AZ MVM Csoport tulajdonába adja azt a horvátországi szállodát, amelyet nagyjából egymilliárd forintért vettek bérbe egy bizonyos ,,Mrs Istvan Kocsis" tulajdonában álló, offshore hátterű cégtől másfél éve, AZ előző vezérigazgató, Kocsis István idején. Az MVM szerint ezzel nem térült meg teljes mértékben a szállodaügyletből fakadó kár, és a Kocsis idején szerződött más offshore hátterű cégek továbbra is eurómilliókkal tartoznak AZ állami vállalatnak.

Az MVM-nél belső vizsgálat zajlott, mert több mint tízmilliárd forint került tavaly AZ állami tulajdonú óriásvállalattól offshore hátterű, ismeretlen tulajdonosi szerkezetű cégekhez. Ezekben AZ ügyekben AZ MVM feljelentése nyomán már a Nemzeti Nyomozó Iroda is eljárást folytat. Mint arról márciusban beszámoltunk, AZ egyik offshore hátterű vállalkozás horvátországi szállodát adott bérbe évtizedekre AZ MVM leányvállalatának, de a szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat, és a szállodát sem adta át.



Az MVM 2008. január 14-én 4,3 millió eurós (akkori árfolyamon 1,1 milliárd forintos) kölcsönt adott horvátországi leányvállalatának, a NIKER d.o.o.-nak ,,AZ MVM Csoport munkavállalói színvonalas üdültetésének finanszírozása céljából" 2032. Decemberi lejárattal. A szerződést AZ MVM részéről Kocsis István vezérigazgató, a NIKER részéről Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. Varga-Sabján AZ Indexhez azóta eljuttatott nyilatkozata szerint ,,a Niker ügyvezetése minden lépését a tulajdonos MVM akkori vezetésének írásos döntései, utasításai szerint tette, ami bizonyítható".


A NIKER ebből a pénzből 3,5 millió eurót fizetett a Brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited nevű cégnek, amellyel még 2007 novemberében kötött szerződést a vodicei Hotel Bili Kamen nevű szálloda haszonbérletéről. A NIKER további 777 ezer eurót fizetett a horvát adóhatóságnak a szállodaügylet áfakötelezettsége fejében. A NIKER és a Jadran néhány hónappal ezután, 2008. július 17-én közös megegyezéssel szerződést bontott. A két időpont közé esik AZ MVM vezetőváltása: május végén Kocsis Istvánt Mártha Imre váltotta AZ állami tulajdonú óriásvállalat vezérigazgatói székében.

Korábbi cikkeink MVM-ügyben

Óriáspanama vagy elúszott lehetőség AZ MVM-ügy? [1]

Az MVM nem szorul offshore cégekre [2]

Power Investments II.:

MVM-milliárdok offshore cégeknek [3]

A BKV-nak is dolgozik Paks offshore hátterű alvállalkozója [4]

Aquifex Limited:

Energianád helyett energianádor [5]

Rejtély hogy kié AZ MVM offshore partnere [6]

Jadran Investments Limited:

Az elveszett szálloda [7]

Mrs. Istvan Kocsis egymilliárddal tartozik [8]

Interjúk:

Mártha Imre: Májusra tisztulhat meg AZ MVM [9]

[10]Kocsis István: Nem tudom és nem kell róla tudnom [11]

Kapolyi László: Engem nem kérdeztek [12]

Vélemény:

Az ártatlanok kora [13]

A NIKER és a Jadran közötti szerződés értelmében a Jadrannak átutalt bérleti díj visszajár, ennek biztosítására a NIKER a Jadran-szerződés felbontásakor jelzálogot jegyzett be 3,5 millió euró értékben a bérbe vett szállodára. A jelzálogszerződést a szálloda állítólagos tulajdonosaival, a Flos d.d. nevű horvát és a Clydena Ltd. nevű ciprusi céggel kötötték. A Jadran fizetési kötelezettsége 2009. január 19-én lejárt, de AZ ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás nem törlesztett.

Az MVM-nél zajló belső vizsgálat eközben megállapította, hogy AZ MVM által a NIKER-nek adott kölcsönről nem született igazgatósági döntés, és a NIKER sem kérte AZ MVM hozzájárulását ahhoz, hogy üzletet kössön a Jadran Investments Limiteddel. Az üzlet megkötésekor azt sem vizsgálták, hogy a Jadran rendelkezik-e a szóban forgó szálloda haszonbérleti jogával. Az MVM auditbizottsága a szállodaügyből 985 millió forintos vagyonvesztéssel kalkulál, a külső szakértőkkel készítetett jogi szakvélemény szerint AZ ügyletben részt vevő vezető tisztségviselőkkel szemben felmerül a sikkasztás és a hűtlen kezelés gyanúja.


Gyakori név AZ Istvan Kocsis

Amint arról június végén beszámoltunk, a Brit cégnyilvántartás, a Companies House interneten elérhető, fizetős cégnyilvántartásában tizenkét hivatalos dokumentum található Jadran Investments Limited nevű cégről. Ezek egyikében AZ áll, hogy a társaság valódi tulajdonosa ,,Mrs Istvan Kocsis". A 2007-ben alapított Jadran saját tőkéje ötezer angol font, egy bristoli könyvelőcég meghatalmazott igazgatója képviseli, és egyetlen részvényese egy, AZ offshore adóparadicsom Brit Virgin-szigeteken, Tortolán bejegyzett strómancég.

A Brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nem azonos a weben is jelen lévő, horvátországi ingatlanokat hirdető Jadran Investments Plc. nevű, észtországi székhelyű ingatlancéggel, AZ angol cégnek semmiféle említését vagy aktivitását nem sikerült felkutatnunk AZ MVM-es szállodaügyleten kívül.

Kocsis István AZ ügyben akkor úgy nyilatkozott, hogy nem tudja kié a Jadran Investments Limited, neki és a családjának semmi köze sincs a céghez. A cégbírósági irat miatt jogi lépésekre készül a Jadran Ellen, ,,hogy tisztázzák hogy kiről van szó, mert a névaznosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot. Ha a Jadran nem tisztázza magát, büntetőfeljelentést fogok tenni ellene" - mondta AZ MVM volt vezérigazgatója, aki most a BKV-t vezeti. Később pereket helyezett kilátásba ,,a légből kapott álhíreket" közlő sajtótermékek ellen is, miután a főpolgármesteri hivatal felszólította, hogy tisztázza magát.

Kikényszerítették

Az adriai tengerpart frekventált részén fekvő vodicei Bili Kamen Hotelt az Index riportere is felkereste július elején, ám a hotelt vezető, Nicola néven bemutatkozó úr üzleti titkokra hivatkozva kihajított minket, és az e-mailben feltett kérdéseinkre ígérete ellenére azóta sem válaszolt.


Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs igazgatója most azt közölte velünk, hogy az MVM az elmúlt napokban sikerrel kényszerítette ki az üdülőingatlan tulajdonba adását. Tringer szerint az MVM 2008 júniusától kinevezett vezetése azt követően, hogy tudomást szerzett az üzletileg hátrányos és nem kellően megalapozott horvátországi szálloda ügyletről, számos lépést tett annak érdekében, hogy a kárt enyhítse, illetve a cég érdekeit érvényesítse.

Miután az MVM nem tudta birtokba venni az ingatlant, az új menedzsment azonnal kezdeményezte a korábban kötött, 25 éves bérleti konstrukció megszüntetését, és követelte az átutalt összeg visszafizetését. Ezzel párhuzamosan az ügyet jelezte az MVM felügyelőbizottsága felé, amely megkezdte annak részletes kivizsgálását, több más, hasonlóan hátrányos és szintén az előző vezetés időszakából származó ügylettel együtt.

Azt követően, hogy az MVM többszöri ismételt próbálkozás ellenére sem tudta birtokba venni az ingatlant, mert a tulajdonos azt nem adta át, az MVM vezetése további lépések megtételére kényszerült. Azonnali hatállyal intézkedett minden további kifizetés leállításáról, melyek a korábbi szerződésekből következtek volna. Az MVM kezdeményezte továbbá az ingatlanra vonatkozó jelzálog bejegyzését, majd intézkedett a követelés behajtásáról, illetve jelzálogjogból történő kielégítéséről. Ebben a társaság neves nemzetközi ügyvédi irodák, és a horvát helyi hatóságok támogatását is igénybe vette.

Az egy éve tartó erőfeszítések eredményeként ,,az MVM sikerrel kényszerítette ki, hogy a másik fél az elmúlt napokban, az ingatlant az MVM Csoport tulajdonába adja" - mondta Tringer pénteken az Indexnek.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel az MVM-et ért kár teljes mértékben megtérül, hiszen az ingatlan beszámítási értékét további, független ingatlanszakértői becsléseknek kell megállapítania. Az MVM további lépéseit ezért az üdülőingatlan értékbecslését követően, az esetlegesen továbbra is fennálló kár függvényében fogja mérlegelni, jelenleg az ingatlan birtokba vétele a következő feladat, ezt követően születhet döntés az üdülő jövőjéről.


További eurómilliókkal tartoznak

Az MVM előző vezetése, Kocsis István vezérigazgatósága idején keletkezett hátrányos ügyleteket a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja, miután az MVM képviseletében eljáró ügyvédi iroda április elején feljelentést tett a feltárt visszásságok miatt.

Tringer Ágoston tájékoztatása szerint a Szász András által képviselt Aquifex Limited nevű cég a fizetési határidőre, 2009 május 31-re nem egyenlítette ki a tartozását, június 25-én a tartozás kevesebb, mint ötödét, 1,3 millió eurót térítettek meg. A fennmaradó részt az MVM továbbra is követeli.

A Power Investments II ügyében a felek között részleges elszámolás történt, de a teljes követelés rendezésére és kiegyenlítésére még nem került sor, az erre irányuló egyeztetések a System Consulting Zrt.-vel, Kapolyi László MSZP-s nagyvállalkozó cégével még folyamatban vannak.

Bizalmi kérdések

A jelenleg a BKV-t vezető Kocsisban az MVM-ügy miatt több városvezető bizalma is megingott: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes például - Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője szerint - tájékoztatta is Kocsist a bizalomvesztésről, amit másnap a BKV Sajtóosztálya cáfolt, mondván hogy Kocsis és Hagyó viszonya kiegyensúlyozott. Ezt azután a szabadságát töltő Hagyó viszontcáfolta. Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője úgy vélekedett, hogy el kellene dönteni, hogy a városvezetés bizalmi vagy jogi kérdésként kezeli az ügyet: ha bizalmi kérdésként, akkor már korábban lépni kellett volna, ha jogi kérdésként, akkor viszont meg kell várni az ügyben születendő ítéleteket.

A cikket ITT lehet kommentálni
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiegyensúlyozott, cégnyilvántartás, vagyonvesztéssel, szállodaügyleten, óriásvállalattól, kikényszerítette, haszonbérletéről, szerződésbontás, vezérigazgatója, kiegyenlítésére, visszafizetését, tulajdonosaival, főpolgármesteri, auditbizottsága, alvállalkozója, megállapítania, értékbecslését, eurómilliókkal, képviseletében, kielégítéséről, főpolgármester, nagyvállalkozó, jelzálogjogból, szállodaügyből, hozzájárulását, megszüntetését, félreértésekre, viszontcáfolta, ingatlancéggel, kényszerítette, kötelezettsége, megállapította, egymilliárddal, finanszírozása, vezérigazgatói, meghatalmazott, másik fél”, horvátországi szállodát, bizonyos „, szállodaügyletből fakadó, szerződésbontás után, bérleti díjat, vodicei Hotel, horvát adóhatóságnak, szállodaügylet áfakötelezettsége, elveszett szálloda, ártatlanok kora, bérbe vett, szálloda állítólagos, üzlet megkötésekor, szóban forgó, külső szakértőkkel, Istvan Kocsis, Bodoky Tamás, Magyar Villamos Művek Zrt, Istvan Kocsis”, Kocsis István, Ezekben AZ, Nemzeti Nyomozó Iroda, Varga-Sabján László, Varga-Sabján AZ Indexhez, Jadran Investments Limited, Hotel Bili Kamen, Kocsis Istvánt Mártha Imre, Power Investments II, Aquifex Limited, Mártha Imre, Kapolyi László, Clydena Ltd, Jadran Investments Limiteddel, Companies House, Brit Virgin-szigeteken, Jadran Investments Plc, Kocsis István AZ, Jadran Ellen, Bili Kamen Hotelt, Tringer Ágoston, Szász András, System Consulting Zrt, Kapolyi László MSZP-s, Hagyó Miklós, Steiner Pál, Tarlós István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Meghitt estéken . . .  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A gyomorrontás tojással is kez...  Az ünnepről  Kakaós piskóta  A gyász  Mi a különbség  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Március  Facebookon kaptam  Az élet  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Isten áldja  Facebookon kaptam  Március  Üdvözöllek az oldalamon  Gősi Vali - Tükre lennék...  Alvó cica  A csonk és a facsemete  Az embernek fiatal korában van  Éljen a magyar szabadság!  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Március  képre írva Március 15 -re emlé...  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Hernádkak  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Március 15-re emlékve  Üdvözöllek az oldalamon  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Könnyáztatta asszonysorsok  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Nagy László - Szerelem emléke  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Sötétség és világosság  A magukat nyílt és őszinte emb...  ...és mégis ráismersz  Alvó baby  Nem kell ide békemenet  Szent-Györgyi Albert gondolata  Alvó cica  Csendes éjszakán  Esti kép  Intelem  Akinek vaj van a fején...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Magyarország ilyen hely.  Esti kép  Alvó baby  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Szent Pio atya!  Alvó cica  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  ...és mégis ráismersz  Síró nő  Atyám !  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Március 15-re emlékve  A tékozló és Isten gondviselés...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  ...és mégis ráismersz  Dóró Sándor: Ma  Az agyat és a csontokat is erő...  Ne engedd el kezem! 
Bejegyzés Címkék
másik fél&#8221, horvátországi szállodát, bizonyos &#8222, szállodaügyletből fakadó, szerződésbontás után, bérleti díjat, vodicei Hotel, horvát adóhatóságnak, szállodaügylet áfakötelezettsége, elveszett szálloda, ártatlanok kora, bérbe vett, szálloda állítólagos, üzlet megkötésekor, szóban forgó, külső szakértőkkel, hűtlen kezelés, társaság valódi, 2007-ben alapított, bristoli könyvelőcég, családjának semmi, cégbírósági irat, névaznosság vagy, névbitorlás félreértésekre, légből kapott, főpolgármesteri hivatal, adriai tengerpart, hotelt vezető, e-mailben feltett, elmúlt napokban, üdülőingatlan tulajdonba, üzletileg hátrányos, kárt enyhítse, korábban kötött, átutalt összeg, ügyet jelezte, előző vezetés, korábbi szerződésekből, ingatlanra vonatkozó, követelés behajtásáról, társaság neves, horvát helyi, ingatlan beszámítási, üdülőingatlan értékbecslését, esetlegesen továbbra, ingatlan birtokba, következő feladat, üdülő jövőjéről, feltárt visszásságok, fizetési határidőre, tartozás kevesebb, fennmaradó részt, felek között, teljes követelés, erre irányuló, fővárosi MSZP-frakció, szabadságát töltő, fővárosi Fidesz-frakció, városvezetés bizalmi, ügyben születendő, kiegyensúlyozott, cégnyilvántartás, vagyonvesztéssel, szállodaügyleten, óriásvállalattól, kikényszerítette, haszonbérletéről, szerződésbontás, vezérigazgatója, kiegyenlítésére, visszafizetését, tulajdonosaival, főpolgármesteri, auditbizottsága, alvállalkozója, megállapítania, értékbecslését, eurómilliókkal, képviseletében, kielégítéséről, főpolgármester, nagyvállalkozó, jelzálogjogból, szállodaügyből, hozzájárulását, megszüntetését, félreértésekre, viszontcáfolta, ingatlancéggel, kényszerítette, kötelezettsége, megállapította, egymilliárddal, finanszírozása, vezérigazgatói, meghatalmazott, szerződésekből, szállodaügylet, haszonbérleti, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.