Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Patkányok honfoglalása...
  2020-03-01 18:09:55, vasárnap
 
  PATKÁNYOK HONFOGLALÁSA

Tanulságos mese fiatal magyaroknak

WASS ALBERT

Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott. Uralkodott a kerten, fákon, bokrokon és veteményeken. Uralkodott a szántóföldeken, réteken és legelőkön, és uralkodott az erdőn is, amelyik a domb mögött kezdődött, és felnyúlt egészen a hegyekig. A fák gyümölcsöt teremtek, a gyümölcsöt leszedte az ember, aki a házban élt, és eltette télire. Összegyűjtötte a veteményt és a pincébe rakta, hogy ne érhesse a fagy. A szántóföldekről begyűjtötte a gabonát, a rétekről a szénát és az erdőből a tüzelőfát. És mindent úgy helyezett el a házban vagy a ház körül, ahogy az a legcélszerűbb volt. Tél kezdetén beterelte állatait a legelőről, meleg istállókban adott szállást nekik, és gondoskodott róluk. Így élt az ember.

Még tudni kell azt is, hogy a ház kéményén tavasztól őszig gólyák álldogáltak, s az eresz alatt egy fecskepár fészkelt. Tudni kell, hogy tavasszal rügyező nyírfák illata vette körül a házat, s nyáron madárdal és sok virág.

A háznak nagy, vaskos falai voltak, s az ember évente egyszer fehérre meszelte őket, kivéve ott, ahol vadrózsa kúszott reá. Ez a vadrózsa június derekán virágzott, s olyankor a szélesre tárt ablakon keresztül az illat beömlött a szobákba.

Így élt a ház és benne az ember, sokáig. Egy borús őszi napon, mikor az eső zsinóron lógott az égből, valahonnan két kis ázott, szürke patkány érkezett. Messziről jöttek, fáztak és éhesek voltak. Meglátták a házat, besurrantak a nyitva hagyott ajtón, és elrejtőztek a pincében. Ennivalót bőven találtak, jóllaktak, és hamarosan hízni kezdtek. Télen már fiaik voltak,s tavaszra megint. A fiatal patkányok, akik ott nőttek fel, már otthonuknak érezték a házat, és úgy futkostak a pincében, mintha övék lett volna.

Az ember eleinte meg sem látta őket. Később észrevette ugyan, hogy valami eszi a veteményt, de nem törődött vele. Volt elég. Jutott belőle annak, aki éhes. Egyszer aztán meglátott egy fal mellett elszaladó patkányt. Milyen apró és milyen félénk - gondolta. Éljen hát ő is, ha akar.

És telt az idő, és a patkányok szaporodtak. Először feltúrták a pincét. Aztán ásni kezdték a falakat. Kanyargós, mély lyukakat fúrtak belé, keresztül-kasul, és itt-ott már a szobákba is eljutottak. Az ember csóválta a fejét, mikor szobájában az első patkánylyukat meglátta. És mert nem szerette a rendetlenséget: betömte és bemeszelte a nyílást. Másnap reggelre újra ott volt. Az ember háromszor egymás után tömte be, és a patkányok háromszor egymás után fúrták ki megint. Akkor az ember legyintett, és azt gondolta: - Ők is kell éljenek. S ha nekik csak így jó, hát legyen. És attól kezdve nem tömte be többé a lyukakat. A patkányok pedig rohamosan szaporodtak tovább, és szaporodtak a lyukak a ház falában is. Már nemcsak a pincében, hanem a kamarában, a padláson, sőt éjszakánként a szobákba is besurrantak és megrágtak minden megrághatót. Egyszer aztán, amikor az ünneplő csizmáját kezdték rágni, az ember megharagudott, és odasújtott a botjával. Az egyik patkányt fejbe találta éppen, s a patkány kimúlt. Vérig sértve röffentek össze erre a patkányok.. És azonnal kihirdették , hogy az ember ellenség, aki nem hagyja őket élni, szabadságukat korlátozza, jogaikat mellőzi, gyilkos, gonosz és önző. - Nem leszünk a rabszolgái tovább! - visította a főpatkány egy zsírosbödön tetejéről. - Követeljük a szabadságunkat és a jogainkat. - És a patkányok elhatározták, hogy harcot kezdenek az ember ellen. Az ember minderről nem tudott semmit. Haragját hamar elfeledte, vett más ünneplőcsizmát magának, és nem törődött a patkányokkal tovább. Pedig akkor már rengeteg sokan voltak. Megették a pincében az összes veteményt, a kamarában az összes lisztet és sajtot, sőt már a szalonnát is rágni kezdték, pedig tudták, hogy az az ember legféltettebb kincse, amiből még a kutyájának sem ad.

Az ember, mikor ezt észrevette, fogta a megmaradt szalonnát, rúdra kötözte, s a rudat a dróttal fölakasztotta a gerendára Ebből lett aztán csak igazán nagy felháborodás a patkányok között. - Szemtelenség, gyalázat! - kiabálták,, mikor rájöttek, hogy nem férkőzhetnek hozzá. - Elrabolja az élelmünket, kifoszt, kizsákmányol! Nem tűrjük tovább! - És föllázadtak. - Mienk a ház - hirdették ki maguk között - , mienk is volt örökké, csak megtűrtük benne az embert, amíg jól viselte magát! De most elég!

S egy éjszaka, amikor aludt, rárohantak az emberre, összeharapták, kikergették a házból, messzire elüldözték, s aztán büszkén kihirdették a kertnek, a fáknak, az állatoknak és a madaraknak - még a virágoknak is -, hogy a ház ezentúl nem emberország többé, hanem patkányország, jog és törvény szerint S azzal uralkodni kezdtek patkánymódra. Mindent felfaltak, ami ehető volt, és mindent megrágtak, ami nem volt ehető, de szemük elé került. Kiürült rendre a pince, a kamara és a gabonás. Elköltöztek a madarak, elpusztultak a virágok, a ház fala omlani kezdett és megfeketedett, fák és virágok illatát bűz váltotta föl. A vetemény ott pusztult a földben, mert nem szedte ki senki. A gyűmölcs megérett, lehullt és elrohadt. A gabona aratatlan maradt, kimosta az eső, és kicsépelte a szél. És eljött a tél, és a patkányok addigra már megettek mindent, ami ehető volt, megrágtak mindent, ami rágható volt. A falak tele voltak lyukakkal , a tetőről lehullott a cserép, ablakok és ajtók alatt öles nyílások tátongtak. És akkor éhezni kezdtek, mert nem volt egy szem gabona több, és az ajtók hasadékain meg a falak odvain besüvített a szél, a megrongált tetőn behullott a hó, és nem tudtak segíteni magukon.

Először veszekedni kezdtek, marták és ölték egymást, rágták és ették egymást, de végül is nem tehettek egyebet: fölkerekedtek és otthagyták a tönkretett birodalmat.

Az ember pedig tavaszra szépen visszajött megint, rendbe hozta a tetőt, kitakarította a házat, a falakat megigazította, kimeszelte, a földet fölszántotta, vetett és ültetett, s mire megjött a nyár, újra virágillat és madárdal vette körül a házat. Őszire ismét megtelt a pince, a kamara és a gabonás, és mire jött a tél, olyan volt már minden, mintha semmi sem történt volna.

Azonban elrejtőzve marad mégis néhány patkány a falakban vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük.

Ti is gondolkodjatok, s aszerint cselekedjetek!

forrás: Zita Veress
,,Vizuális történetmesélő" Link Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szántóföldekről, gondolkodjatok, ünneplőcsizmát, történetmesélő, szántóföldeken, elgondolkodott, összegyűjtötte, rendetlenséget, szabadságunkat, megharagudott, cselekedjetek, fölakasztotta, legcélszerűbb, összeharapták, patkányország, megfeketedett, szabadságukat, patkánylyukat, megigazította, fölkerekedtek, kitakarította, legféltettebb, felháborodás, szemtelenség, férkőzhetnek, patkánymódra, kizsákmányol, éjszakánként, elhatározták, gondoskodott, elpusztultak, honfoglalása, veteményeken, fölszántotta, patkányokkal, elrejtőztek, ember háza, domb mögött, gyümölcsöt leszedte, pincébe rakta, szántóföldekről begyűjtötte, házban vagy, eresz alatt, fecskepár fészkelt, háznak nagy, ember évente, vadrózsa június, szélesre tárt, illat beömlött, borús őszi, nyitva hagyott, fiatal patkányok, PATKÁNYOK HONFOGLALÁSA, WASS ALBERT, Zita Veress,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  képre írva  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Inkább ad  Sok ember olyan,  Sárkány  Alvó cica  Graffiti bölcsesség  A nagy természet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kövesd a vezetőt  A haj állapotának javítása egy...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 26  képre írva  Esti kép  Ne hagyd  Nagyhétfő:  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Színház az egész világ,  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Paul David Tripp Március 25  képre írva  Sok ember olyan,  Táplálékok a máj egészségének ...  Esti kép  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Boldogság  Szép estét kedves látogatóimna...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Az idegen országok éghajlata  képre írva  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  képre írva  Idővel az ember megérti, hogy ...  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Apu  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  A máj egészségét biztosító és ...  Nem hazudnak  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Alvó kutyák  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sonka vásár  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Inkább ad 
Bejegyzés Címkék
ember háza, domb mögött, gyümölcsöt leszedte, pincébe rakta, szántóföldekről begyűjtötte, házban vagy, eresz alatt, fecskepár fészkelt, háznak nagy, ember évente, vadrózsa június, szélesre tárt, illat beömlött, borús őszi, nyitva hagyott, fiatal patkányok, ember eleinte, patkányok szaporodtak, ember csóválta, első patkánylyukat, ember háromszor, patkányok háromszor, ember legyintett, patkányok pedig, ünneplő csizmáját, ember megharagudott, egyik patkányt, patkány kimúlt, ember ellenség, rabszolgái tovább, zsírosbödön tetejéről, patkányok elhatározták, ember ellen, ember minderről, patkányokkal tovább, összes veteményt, összes lisztet, megmaradt szalonnát, dróttal fölakasztotta, gerendára Ebből, patkányok között, gyűmölcs megérett, gabona aratatlan, patkányok addigra, falak tele, tetőről lehullott, szem gabona, ajtók hasadékain, falak odvain, megrongált tetőn, tönkretett birodalmat, ember pedig, falakat megigazította, földet fölszántotta, falakban vagy, pince gödreiben, ember észrevette, szántóföldekről, gondolkodjatok, ünneplőcsizmát, történetmesélő, szántóföldeken, elgondolkodott, összegyűjtötte, rendetlenséget, szabadságunkat, megharagudott, cselekedjetek, fölakasztotta, legcélszerűbb, összeharapták, patkányország, megfeketedett, szabadságukat, patkánylyukat, megigazította, fölkerekedtek, kitakarította, legféltettebb, felháborodás, szemtelenség, férkőzhetnek, patkánymódra, kizsákmányol, éjszakánként, elhatározták, gondoskodott, elpusztultak, honfoglalása, veteményeken, fölszántotta, patkányokkal, elrejtőztek, megrághatót, szaporodtak, kihirdették, besurrantak, otthonuknak, elköltöztek, istállókban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 220
  • e Hónap: 605
  • e Év: 5947
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.