Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Márai idézetek
  2011-07-06 22:32:44, szerda
 
 




MÁRAI SÁNDOR 1990 - 1989


Márai Kassán született 1900. ápr. 11-én. Önkezével vetett véget életének az Egyesült Államokbeli San Diegóban, 1989. február 21-én.

Ha naponta csak egyetlen eszmefuttatását is elolvassuk, már mélyebb gondolatisággal éljük meg az életünket, eltűnődünk saját és mások érzelmi állapotán - és talán megértőbbek leszünk a világgal. A sztoikus gondolkodó Márai azt a bölcsességet tanítja, amelyet manapság a keleti tanítások sugallnak nekünk: sokszor önmérséklet és korlátozás kérdése, hogy szép érzelmekkel teli életet élhessünk.

Márai megértéséhez Márait kell ismernünk, Márai szavait kell olvasnunk!

Van egy nap az esztendőben, amely a vers ünnepnapja, s nem véletlenül április 11-én ünneplik, hiszen ezen a napon született a huszadik századi magyar költészet egyik legnagyobb hatású alakja, József Attila és a prózában, esszében, versben, drámában egyként nagyot alkotó emigráns, Márai Sándor.







Idézetek:


"A nagy kérdés nem az, mit hoz a holnap?
Az igazi kérdés, mit hoz a tegnap?"

"Ez a kor mintha már csak élni akarna, szerep és küldetés nélkül. Én azt hiszem, így nem lehet élni."

"Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok."

"Egy ember nem föltétlenül abban a pillanatban a legbűnösebb, mikor felemeli a fegyvert, hogy megöljön valakit. A bűn előbb van, a bűn a szándék."

"Magyarország igazi tehertétele nem az, amit cselekedett, hanem amit elmulasztott. És végül, mindenekfelett: amit eltűrt." (1944. szeptember)

"Otthon vagy? Hol vagy 'otthon'? Csak a nyelvben.
Minden más fonák, zavaros, homályos.
Mint egy barokk képen - arany keretben
Egy férfi -, idegen vagy és magános."

"Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás!"

"Mindegy, kik beszélnek hazád nevében? Mindegy az is, mit mondanak azok, akik jogosultnak hiszik magukat, a haza nevében beszélni?
Te hallgass hazádra.
Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfelsőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

"Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek?
Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, és ezért jó volt az is amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az üggyel. Az ügy igazával, mert meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek. Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet szolgálsz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
/Márai Sándor/

"Menj nyugatra. És ne feledd soha, hogy keletről jöttél."

"Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert gyáva és hiú, fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, s még sokkal inkább szégyelli, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle."







Emberfeletti erő kell hozzá, hogy valaki a természete ellen éljen!

"Szeretetet lehet adni és lehet kapni. Csak egyet nem lehet: szeretetet zsarolni."

"Az emberek semmire sem vágynak úgy, mint önzetlen barátságra. Reménytelenül vágynak erre."

"Van-e még barátság a világon? Fiatal emberek azt hiszik, van; de aztán megtudják, hogy amit barátságnak hittek, csak pajtásság volt. A barátság sokkal bonyolultabb, fájdalmasabb és erőszakosabb kapcsolat, mint a szerelem. A szerelem adni és kapni akar. A barát csak adhat. Barátság, abban az értelemben, szűkszavúan, ahogy két ember, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért."

"A barátság nem eszményi hangulat. A barátság szigorú emberi törvény. A régi világban ez volt a legerősebb törvény, erre épültek fel nagy műveltségek jogrendszerei. Az indulaton, az önzésen túl élt ez a törvény az emberi szívekben, a barátság törvénye."

"Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és be temet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre."
/Ég és Föld/

",,...önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás..."




-


El kell viselni jellemünket, alaptermészetünket, melynek hibáin, önzésén, mohóságán tapasztalás és belátás nem változtatnak. El kell viselnünk, hogy vágyainknak nincs teljes visszhangja a világban. El kell viselni, hogy akiket szeretünk, nem szeretne k bennünket, vagy nem úgy szeretnek, ahogy mi reméljük. El kell viselni az árulást és a hűtlenséget, s ami a legnehezebb minden emberi feladat között, el kell viselni egy másik ember jellembeli vagy észbeli kiválóságát.

"Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem."

A boldogságról...
Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű;, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után! Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek."
Márai Sándor: Füveskönyv

"Először, valamikor régen, boldog akartam lenni. Aztán tökéletes. De nincs messze az idő, mikor az ember csak lenni akar, boldogtalanul és tökéletlenül is, lenni, még egy kis ideig, mert süt a nap, vagy esik az eső."







Videók


Márai Sándor gondolatai

Link



Márai Sándor: A szeretetről

Link



Márai: A Tapintatról

Link



Márai Sándor tollából

Link











 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Címkék: legfélelmetesebb, legnagyszerűbbet, legtanulságosabb, gondolatisággal, eszmefuttatását, megrágalmaznak, gyógyszertárba, megfeledkeztek, hazudtolhatnak, mindenekfelett, türelemjátékok, természetesen, boldogtalanul, letiporhatnak, jogrendszerei, reménytelenül, ernyedetlenül, vállalkozásai, csodálatosan, megértéséhez, munkálkodnak, csalódásokat, bonyolultabb, tökéletlenül, leheletemmel, fájdalmasabb, erőszakosabb, történhetett, szorgalmával, tehetetlenek, változtatnak, magyarország, elérhetetlen, elmulasztott, csomagolható, boldogságról, sztoikus gondolkodó, bölcsességet tanítja, keleti tanítások, vers ünnepnapja, napon született, huszadik századi, nagy kérdés, igazi kérdés, élet igazi, barokk képen, haza nevében, világnak nincsen, igazsággal szemben, ilyen perben, ember fenntartás, legtöbb ember, MÁRAI SÁNDOR, Márai Kassán, Egyesült Államokbeli San Diegóban, József Attila, Márai Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Julian Brass gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A sors  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Sose bánj semmit  Mai harmónia kártyám  Gonosz démon-álarc  Bertolt Brecht -től idézet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogy lehet megtartani  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem tiéd  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Még csak most kezdődik a nap  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kövesd a cowboyt!  Szép estét  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hazára minden embernek szükség...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Paul David Tripp Április 19  Idő  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kislány  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Egy bizonyos határt  Akarat  Szép estét  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
sztoikus gondolkodó, bölcsességet tanítja, keleti tanítások, vers ünnepnapja, napon született, huszadik századi, nagy kérdés, igazi kérdés, élet igazi, barokk képen, haza nevében, világnak nincsen, igazsággal szemben, ilyen perben, ember fenntartás, legtöbb ember, természete ellen, emberek semmire, barátság sokkal, szerelem adni, barát csak, életre jótáll, barátság szigorú, régi világban, legerősebb törvény, emberi szívekben, barátság törvénye, élet évszakaira, trágyázás ideje, kertész egyszerre, legnagyobb utazás, legfélelmetesebb felfedezés, legtanulságosabb találkozás, legnehezebb minden, másik ember, értelem szikrája, valóság töredékeit, földön éltem, napon meghalok, emberi sorsot, férfi számára, elérhetetlen után, életet tölt, boldogság kellékeit, hangya szorgalmával, tigris ragadozó, boldogság összes, ember csak, legfélelmetesebb, legnagyszerűbbet, legtanulságosabb, gondolatisággal, eszmefuttatását, megrágalmaznak, gyógyszertárba, megfeledkeztek, hazudtolhatnak, mindenekfelett, türelemjátékok, természetesen, boldogtalanul, letiporhatnak, jogrendszerei, reménytelenül, ernyedetlenül, vállalkozásai, csodálatosan, megértéséhez, munkálkodnak, csalódásokat, bonyolultabb, tökéletlenül, leheletemmel, fájdalmasabb, erőszakosabb, történhetett, szorgalmával, tehetetlenek, változtatnak, magyarország, elérhetetlen, elmulasztott, csomagolható, boldogságról, meggyaláznak, gyengédségre, bölcsességet, emberfeletti, szorgalmasan, kiválóságát, jellemünket, hűtlenséget, tapasztalás, visszhangja, vágyainknak, esztendőben, legtöbbször, cselekedett, tehertétele, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4017
  • e Hét: 12472
  • e Hónap: 52293
  • e Év: 230168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.