Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hőség - Melegrekord
  2012-06-28 17:55:24, csütörtök
 
 







HŐSÉG - MELEGREKORD


Hány fokra állítsuk a légkondit? Mennyi vizet igyunk? Szabad-e ventilátorozni? Hogy állunk a melegrekorddal? Meddig is tart a kánikula?

Nincs mese, az országos tiszti főorvos a legkeményebb, harmadfokú hőségriasztást hirdette meg. Ez azt jelenti, hogy 27 fok fölött lesz a napi középhőmérséklet. Egy biztos, hogy az utóbbi napokban már megdőlt a fővárosi melegrekord, Újpesten mértek árnyékban 34,5 fokot. És ez még csak a kezdet. A hőség tovább fokozódik. De meddig tart ez még?

Túl sok mindent nem tehetünk, tűrnünk kell, de van néhány praktika, amivel elviselhetővé válnak a napon 40 fok fölötti értékek.

Igyunk annyi folyadékot, amennyit csak tudunk, ugyanis a napi szokásos két és fél liter nem lesz elegendő. Inkább gyümölcs és sok folyadék. Ha lehet ivólé formájában, a sok gyümölcs a kertből most jó lehetőség az elkészítésére és fogyasztására! A kötelező gyakorlatok között említhetjük még a naptilalmat 11 és 15 óra közt, a lenge, de napvédő öltözetet és a különféle kenceficéket is.

A lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni kell; éjjel szellőztetni, nappal sötétíteni. Bekapcsolhatunk légkondicionálót is, de vigyázzunk, hogy az eszköz legyen kitakarítva, karbantartva, nehogy a vízből baktériumok kerüljenek a levegőbe. A hőfok beállításánál is van egy dolog, amit meg kell fontolni, az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a differencia.

A túlzott intenzitású szellőztetés rossz hatással lehet a nyakra és az ízületekre, hosszú távon sok kellemetlenségünk származhat belőle, de akár azonnal be is náthásodhatunk. Lehet azonban ventilátort is használni, amennyiben 35 foknál alacsonyabb a hőmérséklet. Minél melegebb azonban a levegő, a keringetett közeg annál több energiát von el a szervezetünktől, ezáltal pedig úgy száradunk ki, hogy észre sem vesszük - ez ellen is csak a ,,mértéktelen" ivással védekezhetünk.

A legveszélyeztetettebbek a pici gyerekeken kívül az idősek, akiket leginkább a magukra hagyottság veszélyeztet, nem szabad, hogy olyan helyen maradjanak bezárva, ahol a levegő gyorsan felmelegszik - autóban gyorsan felszökik a hőmérséklet akár 80 fokig is, az ilyenkor előálló hőguta pedig súlyos következményeket von maga után.

Az idősekre fokozottan kell figyelni

Mivel az idős emberek szervezetének hőszabályozó mechanizmusa nem tökéletes, fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit tesznek. Ajánlott, hogy csak hajnalban és éjszaka szellőztessenek, s napközben be kell sötétíteni a szobát, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 27-28 fok fölé. A légkondicionálót, a ventilátort időszakosan kell üzemeltetni. Szellős, természetes alapanyagú ruhát kell viselni, s aki nem bírja a meleget, homlokát, nyakát, csuklóját időszakosan nedves törülközővel hűtheti le. Rendszeresen kell ellenőrizni azokat a betegeket, akik vérnyomáscsökkentőt szednek, mert a nagy hőség csökkenti a vérnyomást, s a gyógyszeradagot esetenként ehhez kell igazítani.

A nagy melegben nemcsak az idős, beteg emberek, az egészségesek is könnyebben kifáradnak, csökken a figyelem, ezért gépkocsival pihenten kellene útnak indulni. Mivel a megszokott hétköznapi tevékenységek is fárasztóbbak, az idősek kérjenek segítséget a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében.

Gyengén sózott zöldség-, gyümölcslevesek fogyasztása ajánlott, a tejes, tejfölös nehezebb ételeket, különösen, ha nem egészen frissek, kerülni kell.

Nem érdemes nyáron dideregni!

Amig az egyik kolléga húsz fokra tekeri és felkattintja, a másik néhány perc múlva lenyomja a légkondicionáló kapcsolóját - minden klímaberendezéssel felszerelt irodában jól ismert jelenet ez, amit rendszerint némi vita is követ. Az egyik fázik, a másiknak melege van, kompromisszum szinte sosem alakul ki, marad tehát a kapcsolgatás. Ez azonban nem tesz jót a szervezetnek, és a villanyszámla összegét is megdobhatja. Pedig a klíma nagyon hasznos lehet, ha megfelelően használják.

Amióta a léghűtő és klímaberendezések széles körben elterjedtek, sokszor és sokan elmondták, hogyan érdemes működtetni őket. Nem jó például, ha 24 foknál alacsonyabbra igyekszünk hűteni a helyiséget, vagy ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 foknál nagyobb az eltérés. Ezzel ugyanis nemhogy javítanánk a közérzetünkön, még meg is terheljük a szervezetünket, amelynek a nagy meleg után hirtelen a hideghez kell alkalmazkodnia.

A légkondicionáló nem megfelelő működtetése fokozza a megfázásos betegségek előfordulását, ízületi panaszokat, deréktáji fájdalmakat, lumbágót okozhat. Kiszáríthatja a légutakat, így az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Súlyosabb esetben a típusos tüdőgyulladást okozó Legionella-fertőzést is összeszedhetünk miatta.

Klímát tehát csak józan ésszel. Akármilyen nagy a hőség, a légkondicionáló készülékkel ne próbáljunk sarkvidéki hűtést megvalósítani. Éppen csak néhány fokkal állítsuk hűvösebbre, mint amilyen a levegő hőfoka. Ha kint 30-32 Celsius fok van, benn legyen 25-26.

Hozzá kell szoknunk a tikkasztó kánikulához!!!













Egy régi klasszikus:
"Nyár van és semmi baj,
olvadok, mint a vaj
Csak kend be a hátam és
szeress bátran, hisz a
szerelem is napolaj"
UFO


Üdítő tippek kánikulában

Link



A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

Link



Neoton - Nyár van

Link



Ez a videó már nem elérhető! - Sajnálom!
Helyette az alábbi Linkeken:



Neoton - Nyár van

Link

Link



Frissitő képek a hőségben

Link




























 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: középhőmérséklet, rosszabbodhatnak, következményeket, légkondicionálót, légkondicionáló, figyelmeztetnek, gyümölcslevesek, összeszedhetünk, szervezetünktől, bekapcsolhatunk, szellőztessenek, gyógyszeradagot, alkalmazkodnia, náthásodhatunk, szervezetünket, hőségriasztást, tüdőgyulladást, melegrekorddal, ventilátorozni, fogyasztására, elkészítésére, elviselhetővé, megvalósítani, villanyszámla, tevékenységek, előfordulását, beállításánál, alacsonyabbra, szervezetének, beszerzésében, bevásárlásban, közérzetünkön, kompromisszum, védekezhetünk, kiszáríthatja, kenceficéket, országos tiszti, napi középhőmérséklet, utóbbi napokban, fővárosi melegrekord, hőség tovább, napi szokásos, kertből most, kötelező gyakorlatok, különféle kenceficéket, tartózkodási helyet, eszköz legyen, vízből baktériumok, hőfok beállításánál, belső hőmérséklet, túlzott intenzitású, keringetett közeg,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  Albert Einsteinről  Idő  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy maradéktalanul uralt világ  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einstein gondolata  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  A sors  Egy maradéktalanul uralt világ  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Fehér virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Facebookon kaptam  Png kislány  Egy hatékony szolga  Png kutya  Adakozás  Png lepke  George Gordon Lord Byron: Inez...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png lepke  Őrizkednünk kell...  Fekete István - Akác  Mai harmónia kártyám  Garai Gábor - Takarítás  Jó éjszakát  A másik dolog,  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Őrizkednünk kell...  Akik bántanak téged  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Őrizkednünk kell...  képre írva  Alázat  Alázat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Png férfi  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Popper Péter szavai  Zilahy Lajos gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fehér virág  Szép estét  Facebookon kaptam  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szívem tiéd  Egy bizonyos határt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Akarat 
Bejegyzés Címkék
országos tiszti, napi középhőmérséklet, utóbbi napokban, fővárosi melegrekord, hőség tovább, napi szokásos, kertből most, kötelező gyakorlatok, különféle kenceficéket, tartózkodási helyet, eszköz legyen, vízből baktériumok, hőfok beállításánál, belső hőmérséklet, túlzott intenzitású, keringetett közeg, pici gyerekeken, magukra hagyottság, levegő gyorsan, hőmérséklet akár, ilyenkor előálló, idősekre fokozottan, idős emberek, ventilátort időszakosan, nagy hőség, gyógyszeradagot esetenként, nagy melegben, megszokott hétköznapi, idősek kérjenek, gyógyszerek beszerzésében, egyik kolléga, másik néhány, légkondicionáló kapcsolóját, egyik fázik, másiknak melege, villanyszámla összegét, klíma nagyon, nagy meleg, hideghez kell, megfázásos betegségek, allergiások tünetei, típusos tüdőgyulladást, légkondicionáló készülékkel, levegő hőfoka, tikkasztó kánikulához, régi klasszikus, fokozódó veszélyekre, alábbi Linkeken, középhőmérséklet, rosszabbodhatnak, következményeket, légkondicionálót, légkondicionáló, figyelmeztetnek, gyümölcslevesek, összeszedhetünk, szervezetünktől, bekapcsolhatunk, szellőztessenek, gyógyszeradagot, alkalmazkodnia, náthásodhatunk, szervezetünket, hőségriasztást, tüdőgyulladást, melegrekorddal, ventilátorozni, fogyasztására, elkészítésére, elviselhetővé, megvalósítani, villanyszámla, tevékenységek, előfordulását, beállításánál, alacsonyabbra, szervezetének, beszerzésében, bevásárlásban, közérzetünkön, kompromisszum, védekezhetünk, kiszáríthatja, kenceficéket, fárasztóbbak, szervezetnek, egészségesek, kapcsolgatás, rendszeresen, tartózkodási, legkeményebb, karbantartva, szellőztetni, felkattintja, hőszabályozó, mechanizmusa, szellőztetés, felmelegszik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4291
  • e Hét: 12746
  • e Hónap: 52567
  • e Év: 230442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.