Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
biológiai óránk
  2011-06-26 23:35:46, vasárnap
 
 


A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta része a ,,szervóra". Ennek AZ elméletnek AZ alapja, hogy AZ emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek.
Így a periódikusan váltakozó bioritmus szerint mindennek meg van a maga ideje, tehát a táplálkozásnak, AZ edzésnek és a pihenésnek is.


A lényeg, hogy tizenkét fő szervünk van, melyek kétórás időközönként váltják egymást a munkában, amikor is AZ éppen dolgozó szerv szinte AZ összes energiánkat leköti.

1-3 óra:
A szervezet teljesítőképessége ilyenkor a legalacsonyabb. Ebben AZ időszakban a máj dolgozik azaz végzi a méregtelenítést, így ilyenkor nem szabad tovább terhelni (AZ ilyenkor fogyasztott alkohol nehezebben bomlik Le, tehát csak óvatosan a bulizással). Emellett a testhőmérséklet is ilyenkor a legalacsonyabb.

3-5 óra:
Ez a tüdő legaktívabb ideje, ugyanis ilyenkor készül fel AZ egész napos terhelésre. A férfiak nemi aktivitása is ilyenkor a legintenzívebb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon is. A mellékvesék kortikoszteroid - termelése is most éri el csúcspontját, aki tehát a normális hormonális ingadozáshoz kíván igazodni, és szteroidokat kell szednie, AZ ekkor vegye be tablettáit, mert így jár a legkevesebb mellékhatással.

5-7 óra:
Ez idő tájt működik legaktívabban a vastagbél, így ez a székletürítés egészséges ideje is ez. Ugyanis, ezáltal megszabadítjuk szervezetünket a méreganyagoktól, amik így nem tudnak visszaszívódni és csökkenteni a teljesítőképességünket. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé AZ élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta.

7-9 óra:
Ebben AZ időpontban terhelhető a leginkább a gyomor. Ilyenkor érdemes bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazadag reggelit enni, mert ekkor tud a gyomor a leghatékonyabban dolgozni.

9-11 óra:
Ilyenkor optimális a testhőmérsékletünk, valamint AZ idegrendszer ebben AZ időszakban a legnyugodtabb, tehát ilyenkor van a teljesítőképességünk csúcsa. Ilyenkor tanulunk a legkönnyebben, ám a tartós rögzülés kedvéért délután érdemes átismételni.

11-13 óra:
Ekkor van a szívciklus csúcspontja, tehát ez AZ ideális időpont AZ edzésre. Dél körül erősödik a gyomorsav-, majd AZ epetermelődés, így ilyenkor állunk készen AZ ebédre. A szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet AZ emésztésre összpontosít. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat.

13-15 óra:
Ebben a periódusban lelassul a vérkeringés, AZ összes energia a vékonybélben összpontosul. Mivel, a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken.

15-17 óra:
A délutáni órákban a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért ilyenkor fogyasszunk bőségesen cukor és persze alkohol mentes folyadékot. Mivel a kiválasztás során szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, így ismét jó formába kerülünk, tehát ilyenkor lehet edzeni, tanulni, és dolgozni teljes intenzitással. A kitartást igénylő sportágakat ilyenkor sokkal eredményesebben lehet űzni, és a tréning is most a leghatásosabb, és ekkor edzhető legaktívabban AZ immunrendszer. A savkötő gyógyszerek hatása ilyenkor a legjobb. 17-19 óra:
Ebben AZ időszakban dolgozik a vesénk a legnagyobb intenzitással, így NE zavarjuk meg szervezetünk tisztító munkáját semmivel se, főleg NE zsíros, cukros, sós ételekkel és italokkal. Ilyenkor a vérnyomás is lecsökken.

19-21 óra:
A napi ciklus ezen részében a szervezet már készül AZ éjszakai pihenőre, a szervek legtöbb funkciója fokozatosan lelassul. Az ilyenkor elfogyasztott vacsora nagy része már nem emésztődik meg, hanem elraktározódik reggelig.

21-23 óra:
Ezen éjszakai órák során a legpihentetőbb AZ alvás, tehát ilyenkor NE vége zzünk se fizikai, se szellemi tevékenységet. Tehát a vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba.

23-1 óra:
Ilyenkor a legintenzívebb AZ epehólyag görcskészsége. A fájdalmat kiváltó anyagok pedig sokkal intenzívebben hatnak ilyenkor, tehát a fájdalom felerősödik, kevésbé csillapítható.

A mai világban sajnos nem lehet teljes mértékben követni a biológiai óránkat, de nem árt figyelembe venni étkezés és edzés kialakítás során. Íme néhány tipp, ha mégsem tudunk a lehető legjobb időben edzeni:
Edzés munka előtt:
Reggel még merevek AZ izmok és AZ izületek, hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre. Hagyd felébredni a szervezetedet, és fokozatosan növeld AZ edzés intenzitását. Reggelre ajánlott sportok: futás, jóga, pilates, tai-chi.

Edzés ebédszünetben:
Iktasd ki a munkával kapcsolatos gondolatokat, és olyan sportot válassz, ami kikapcsol.
Közvetlenül ebéd után NE menj edzeni, a mozgást iktasd be inkább ebéd elé. Hatékony sportok napközben: tempós séta a szabadban, súlyzós edzés, stretching, közepes intenzitású kerékpározás, spinning.

Edzés AZ esti órákban:
Semmiképpen se kezdj neki teli gyomorral AZ edzésnek. Időzítsd AZ edzést legalább két órával AZ utolsó étkezés utánra. Válassz AZ összpontosítást igénylő sportok közül, amelyek segítenek elfeledni a napi gondokat.Hagyj elég időt sportolás után a levezetésre és nyújtásra. Estére ajánlott mozgásformák: fallabda, aerobik, koreografált aerobik, futás, tenisz, úszás.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: legintenzívebben, leghatékonyabban, eredményesebben, összpontosítást, méregtelenítést, kortikoszteroid, paraszimpatikus, méreganyagoktól, testhőmérséklet, legpihentetőbb, elraktározódik, méreganyagokat, legalacsonyabb, legintenzívebb, mellékhatással, szervezetünket, megszabadítjuk, táplálkozásnak, visszaszívódni, epetermelődés, legaktívabban, ebédszünetben, székletürítés, szervezetedet, bemelegítésre, legnyugodtabb, legkönnyebben, immunrendszer, leghatásosabb, intenzívebben, intenzitással, meghatározott, görcskészsége, elfogyasztott, tevékenységet, csillapítható, hagyományos kínai, periódikusan váltakozó, maga ideje, tüdő legaktívabb, férfiak nemi, legtöbb nemi, mellékvesék kortikoszteroid, normális hormonális, legkevesebb mellékhatással, székletürítés egészséges, vércukorcsökkentő tabletták, bétablokkoló hatású, szervezet ilyenkor, káros anyagokat, reggeli kávé, leghatékonyabban dolgozni, Ennek AZ, Ebben AZ, Edzés AZ, Időzítsd AZ, Válassz AZ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Radikális szeretet  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Próbálj meg ...  Akarat  Fekete István - Akác  Szívem tiéd  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Hiányzik  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Elköszönt  Rátalálsz  Png férfi  Fekete-erdő desszert  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  A sors  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Fekete István - Akác  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Még csak most kezdődik a nap  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Reggel van  Png csokor  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem számIt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png rózsa csokor  Próbálj meg ...  Csak a fogyatkozás látható  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png ház  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
hagyományos kínai, periódikusan váltakozó, maga ideje, tüdő legaktívabb, férfiak nemi, legtöbb nemi, mellékvesék kortikoszteroid, normális hormonális, legkevesebb mellékhatással, székletürítés egészséges, vércukorcsökkentő tabletták, bétablokkoló hatású, szervezet ilyenkor, káros anyagokat, reggeli kávé, leghatékonyabban dolgozni, tartós rögzülés, szívciklus csúcspontja, szellemi teljesítőképesség, epehajtó szerek, periódusban lelassul, vékonybélben összpontosul, délutáni órákban, húgyhólyag dolgozik, kiválasztás során, kitartást igénylő, savkötő gyógyszerek, legnagyobb intenzitással, napi ciklus, szervek legtöbb, ilyenkor elfogyasztott, vegetatív idegrendszer, fájdalmat kiváltó, fájdalom felerősödik, biológiai óránkat, lehető legjobb, munkával kapcsolatos, mozgást iktasd, napi gondokat, legintenzívebben, leghatékonyabban, eredményesebben, összpontosítást, méregtelenítést, kortikoszteroid, paraszimpatikus, méreganyagoktól, testhőmérséklet, legpihentetőbb, elraktározódik, méreganyagokat, legalacsonyabb, legintenzívebb, mellékhatással, szervezetünket, megszabadítjuk, táplálkozásnak, visszaszívódni, epetermelődés, legaktívabban, ebédszünetben, székletürítés, szervezetedet, bemelegítésre, legnyugodtabb, legkönnyebben, immunrendszer, leghatásosabb, intenzívebben, intenzitással, meghatározott, görcskészsége, elfogyasztott, tevékenységet, csillapítható, gondolatokat, koreografált, bétablokkoló, intenzitását, mozgásformák, vitaminokban, összpontosul, szervezetünk, csúcspontját, kerékpározás, ingadozáshoz, szteroidokat, idegrendszer, vérkeringése, periódikusan, vékonybélben, összpontosít, időközönként, fogyasztott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 125
  • e Hét: 999
  • e Hónap: 5403
  • e Év: 37132
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.