Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
makrobiotikus étrend
  2011-07-16 22:37:01, szombat
 
  A makrobiotikus étrend

A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyesúlyozott, komplex hatású élelmiszerek. A gabonafélék az étkezés 50-60%-át teszik ki, a zöldségek nagyjából ennek felét. A hüvelyesek a táplálék további 5-10 %-át jelentik. Természetesen a makrobiotikus étrend is nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, a magvak és a csonthéjasok fogyasztására.

A jin-jang fogalompár az élelmiszerek kálium-nátrium arányával is modellezhető. Ez a két elem fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges mûködésének fenntartásában. A makrobiotika azt az étkezést tartja helyesnek, amelyben az egyes ételek úgy vannak összeválogatva, hogy a napi táplálék K-Na aránya 5:1 és 10:1 között legyen, ugyanis ez felel meg a legjobban az emberi szervezet sajátságainak. A mai világ tele van káros jin hatásokkal (sugárzással, vegyi anyagokkal), ezért egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a jang típusú gabonafélék, sőt még a nagyon mértéktartóan alkalmazott konyhasó fogyasztásának is, amit az egyéb táplálkozási rendszerek általában nem ajánlanak. (Utóbbi alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy az erjesztett élelmiszerek, a szójaszósz, a miszó, a savanyú káposzta, valamint az ételízesítők eleve tartalmaznak konyhasót!)

Az alábbi ábra a jin-jang felosztás szerint ábrázolja az élelmiszereket:




Jóllehet a makrobiotika nem ajánlja a tej fogyasztását, a táblázatban mégis szerepel, mert a zöldségekhez hasonló helyen áll a jin táplálékok között.

Az élelmiszereken kívül a táplálkozást nagymértékben befolyásolják az évszakok, az ízek és a színek.

A nyári meleg jang, a téli hideg jin energiát ad. Főzéssel, sütéssel jang energiát juttatunk ételeinkbe, ezért télen inkább főtt ételt együnk, nyáron nyerset. A tavasz az energiák kifelé irányulásának az ideje a téli összehúzódás után, ilyenkor kell megadnunk szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát csíráztatott magvak, friss hajtások formájában. Ahogy melegszik az idő, a főzés, párolás idejét és a fûszerezést egyaránt csökkentsük. A nyár a gyümölcsök és a nyers zöldségek ideje kevesebb gabonafélével. A hideg italokat lehetőleg kerüljük, ellentétben a szokásokkal inkább meleg, gyógynövényekből készült teákat igyunk. Az ősszel fogyasztott ételeket nagyobb darabokra vágjuk, hosszabb ideig főzzük és gazdagabban fûszerezzük. A téli hidegben fontos, hogy meleg ételeket vegyünk magunkhoz, még a gyümölcs jellegû élelmiszereket is sütjük, mint a sült tököt vagy a gesztenyét. Ilyenkor több sóra, fûszerre, olajos magra, olajra, ghíre, főtt gabonára van szüksége szervezetünknek, ezek mind melegítenek.

A zöldségfélék makrobiotikus elkészítési módjai egész évben alkalmazhatók: a nituke (idényjellegû zöldségből készült, olajon pirított, majd nagyon kevés vízzel párolt, szójaszósszal ízesített étel, mely akkor lesz teljesen kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott róla) inkább őszi-tavaszi étel, míg a tempura (teljes őrlésû és durum liszt keverékéből készült sûrû, hideg palacsintatésztába mártott idényjellegû zöldségfélék forró ghíben vagy étolajban kisütve) kifejezetten téli táplálék. Nyáron, a fentiek szellemében, természetszerûen nyers zöldségsalátákat fogyasszunk.

Az ízek kölcsönhatásban állnak az egyes szervekkel, szervrendszerekkel, és egyben az energia különböző megnyilvánulási formáit is jelentik. A savanyú íz előnyös a májnak és az epének, s az energia, amit képvisel, gyorsító, összehúzó hatású. A keserû íz száraz, szétszóródó energiát jelent, serkentő hatást gyakorol a szívre, a vérkeringésre és a vékonybélre. Az édes íz tápláló energiát közvetít, nyugtatja a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a lépet, míg a csípős íz a tüdőre, a légutakra, valamint a vastagbélre és az emésztésre van jó hatással. Az energia, amely megnyilvánul benne, erős, szétszóródó jellegû. Végül a sós íz a vesére, a húgy- és ivarszervekre, valamint a csontokra és az agyra hat pozitívan, és erős, lefelé húzó hatású energiát közvetít. Fő étkezésünknél ügyeljünk arra, hogy ételeinkben, ha csak nyomokban is, de jelenjen meg mind az öt íz.

Az ízeken kívül a színek sem elhanyagolhatók a makrobiotikus táplálkozásban. Nem mindegy, hogy egyhangú, a sok főzéstől színüket vesztett, barnás árnyalatú ételeket eszünk, vagy éppen színpompás, zöldségekből és gabonából álló kompozíció kerül a tányérunkra.

Az öt színt, ízt, az érzelmek ötféleségét, az időjárás elemeit, a világtájakat, az év- és napszakokat, az emberi élet korszakait, az érzékszerveket, azok mûködéseit, a szerveket és szervrendszereket a taoista filozófia alapján a makrobiotika analógiás rendszerbe foglalta az öt elemmel. A következőkben ezeknek az összefüggéseknek az egyszerûsített ábrázolása látható.




 
 
0 komment , kategória:  makrobiotika  
Címkék: összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember õ, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelelõ, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép álmokat!  Ne kapaszkodj magasabbra,  képre írva  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Alázat  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Rátalálsz  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Alázat  Fehér virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Makszim Gorkij gondolata  Png kutya  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Akarat  Esti kép  A boldog családok mind hasonló...  Albert Einsteinről  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png ház  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png nő  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  Paul David Tripp Április 20  Hazára minden embernek szükség...  Még csak most kezdődik a nap  Ágai Ágnes – Csendélet  Tavaszi kép  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Szívem  Aki nem dolgozik, ne is egyék  képre írva  Akarat  Png nő  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Nem méltó hozzád  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  képre írva 
Bejegyzés Címkék
makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember &#245, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelel&#245, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan, egyéb táplálkozási, erjesztett élelmiszerek, savanyú káposzta, alábbi ábra, jin-jang felosztás, táblázatban mégis, zöldségekhez hasonló, élelmiszereken kívül, táplálkozást nagymértékben, nyári meleg, téli hideg, energiák kifelé, téli összehúzódás, újrakezdéshez szükséges, nyers zöldségek, hideg italokat, szokásokkal inkább, téli hidegben, gyümölcs jelleg&#251, sült tököt, zöldségfélék makrobiotikus, folyadék teljesen, fentiek szellemében, ízek kölcsönhatásban, egyes szervekkel, energia különböz&#245, ízeken kívül, makrobiotikus táplálkozásban, érzelmek ötféleségét, emberi élet, taoista filozófia, makrobiotika analógiás, összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, élelmiszerek, táplálkozást, fogyasztását, szervezetünk, csíráztatott, kifejezetten, táplálkozási, megnyilvánul, világtájakat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 236
  • e Hónap: 4640
  • e Év: 36369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.