|
2011-07-16 22:37:01, szombat
|
|
|
A makrobiotikus étrend
A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyesúlyozott, komplex hatású élelmiszerek. A gabonafélék az étkezés 50-60%-át teszik ki, a zöldségek nagyjából ennek felét. A hüvelyesek a táplálék további 5-10 %-át jelentik. Természetesen a makrobiotikus étrend is nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, a magvak és a csonthéjasok fogyasztására.
A jin-jang fogalompár az élelmiszerek kálium-nátrium arányával is modellezhető. Ez a két elem fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges mûködésének fenntartásában. A makrobiotika azt az étkezést tartja helyesnek, amelyben az egyes ételek úgy vannak összeválogatva, hogy a napi táplálék K-Na aránya 5:1 és 10:1 között legyen, ugyanis ez felel meg a legjobban az emberi szervezet sajátságainak. A mai világ tele van káros jin hatásokkal (sugárzással, vegyi anyagokkal), ezért egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a jang típusú gabonafélék, sőt még a nagyon mértéktartóan alkalmazott konyhasó fogyasztásának is, amit az egyéb táplálkozási rendszerek általában nem ajánlanak. (Utóbbi alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy az erjesztett élelmiszerek, a szójaszósz, a miszó, a savanyú káposzta, valamint az ételízesítők eleve tartalmaznak konyhasót!)
Az alábbi ábra a jin-jang felosztás szerint ábrázolja az élelmiszereket:
Jóllehet a makrobiotika nem ajánlja a tej fogyasztását, a táblázatban mégis szerepel, mert a zöldségekhez hasonló helyen áll a jin táplálékok között.
Az élelmiszereken kívül a táplálkozást nagymértékben befolyásolják az évszakok, az ízek és a színek.
A nyári meleg jang, a téli hideg jin energiát ad. Főzéssel, sütéssel jang energiát juttatunk ételeinkbe, ezért télen inkább főtt ételt együnk, nyáron nyerset. A tavasz az energiák kifelé irányulásának az ideje a téli összehúzódás után, ilyenkor kell megadnunk szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát csíráztatott magvak, friss hajtások formájában. Ahogy melegszik az idő, a főzés, párolás idejét és a fûszerezést egyaránt csökkentsük. A nyár a gyümölcsök és a nyers zöldségek ideje kevesebb gabonafélével. A hideg italokat lehetőleg kerüljük, ellentétben a szokásokkal inkább meleg, gyógynövényekből készült teákat igyunk. Az ősszel fogyasztott ételeket nagyobb darabokra vágjuk, hosszabb ideig főzzük és gazdagabban fûszerezzük. A téli hidegben fontos, hogy meleg ételeket vegyünk magunkhoz, még a gyümölcs jellegû élelmiszereket is sütjük, mint a sült tököt vagy a gesztenyét. Ilyenkor több sóra, fûszerre, olajos magra, olajra, ghíre, főtt gabonára van szüksége szervezetünknek, ezek mind melegítenek.
A zöldségfélék makrobiotikus elkészítési módjai egész évben alkalmazhatók: a nituke (idényjellegû zöldségből készült, olajon pirított, majd nagyon kevés vízzel párolt, szójaszósszal ízesített étel, mely akkor lesz teljesen kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott róla) inkább őszi-tavaszi étel, míg a tempura (teljes őrlésû és durum liszt keverékéből készült sûrû, hideg palacsintatésztába mártott idényjellegû zöldségfélék forró ghíben vagy étolajban kisütve) kifejezetten téli táplálék. Nyáron, a fentiek szellemében, természetszerûen nyers zöldségsalátákat fogyasszunk.
Az ízek kölcsönhatásban állnak az egyes szervekkel, szervrendszerekkel, és egyben az energia különböző megnyilvánulási formáit is jelentik. A savanyú íz előnyös a májnak és az epének, s az energia, amit képvisel, gyorsító, összehúzó hatású. A keserû íz száraz, szétszóródó energiát jelent, serkentő hatást gyakorol a szívre, a vérkeringésre és a vékonybélre. Az édes íz tápláló energiát közvetít, nyugtatja a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a lépet, míg a csípős íz a tüdőre, a légutakra, valamint a vastagbélre és az emésztésre van jó hatással. Az energia, amely megnyilvánul benne, erős, szétszóródó jellegû. Végül a sós íz a vesére, a húgy- és ivarszervekre, valamint a csontokra és az agyra hat pozitívan, és erős, lefelé húzó hatású energiát közvetít. Fő étkezésünknél ügyeljünk arra, hogy ételeinkben, ha csak nyomokban is, de jelenjen meg mind az öt íz.
Az ízeken kívül a színek sem elhanyagolhatók a makrobiotikus táplálkozásban. Nem mindegy, hogy egyhangú, a sok főzéstől színüket vesztett, barnás árnyalatú ételeket eszünk, vagy éppen színpompás, zöldségekből és gabonából álló kompozíció kerül a tányérunkra.
Az öt színt, ízt, az érzelmek ötféleségét, az időjárás elemeit, a világtájakat, az év- és napszakokat, az emberi élet korszakait, az érzékszerveket, azok mûködéseit, a szerveket és szervrendszereket a taoista filozófia alapján a makrobiotika analógiás rendszerbe foglalta az öt elemmel. A következőkben ezeknek az összefüggéseknek az egyszerûsített ábrázolása látható.
|
|
|
0 komment
, kategória: makrobiotika |
|
Címkék: összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember õ, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelelõ, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Szép álmokat! Ne kapaszkodj magasabbra, képre írva Facebookon kaptam Jó reggelt, jó napot mindenkin... Aki nem dolgozik, ne is egyék Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 20 Png virág Alázat Szép napot kívánok Jó éjszakát Rátalálsz Minden harmadik... Facebookon kaptam Png virág Facebookon kaptam A másik dolog, Az igazi szeretetért rendszeri... Png cica Alázat Fehér virág A nemzeti hovatartozás kulturá... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Szabolcska Mihály – Ákác... Makszim Gorkij gondolata Png kutya Png nő Ágai Ágnes – Csendélet Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mai harmónia kártyám Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Alázat Segítsük barátainkat, hogy meg... Még csak most kezdődik a nap Hiányzik Facebookon kaptam Makszim Gorkij gondolata Zilahy Lajos gondolata Png virág Akarat Esti kép A boldog családok mind hasonló... Albert Einsteinről 69 éve hunyt el Albert Einstei... Hogy lehet megtartani Facebookon kaptam Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Zsolnay Vilmos világhírű kera... Facebookon kaptam Irgalom és ítélet Png ház Régi emberek, akikre máig büsz... Png nő Alázat Png virág Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Próbálj meg ... Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Szívem tiéd Facebookon kaptam Png csokor Még csak most kezdődik a nap Paul David Tripp Április 20 Hazára minden embernek szükség... Még csak most kezdődik a nap Ágai Ágnes – Csendélet Tavaszi kép Mi lenne ha Facebookon kaptam Szívem Aki nem dolgozik, ne is egyék képre írva Akarat Png nő Paul David Tripp Április 19 Facebookon kaptam Zilahy Lajos gondolata Szép estét kedves látogatóimna... Jónás Tamás – Végtelen b... A jó emberek mindig szépek mar... Idő Nem méltó hozzád Szép estét kedves látogatóimna... Idő képre írva
|
|
|
|
makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember õ, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelelõ, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan, egyéb táplálkozási, erjesztett élelmiszerek, savanyú káposzta, alábbi ábra, jin-jang felosztás, táblázatban mégis, zöldségekhez hasonló, élelmiszereken kívül, táplálkozást nagymértékben, nyári meleg, téli hideg, energiák kifelé, téli összehúzódás, újrakezdéshez szükséges, nyers zöldségek, hideg italokat, szokásokkal inkább, téli hidegben, gyümölcs jellegû, sült tököt, zöldségfélék makrobiotikus, folyadék teljesen, fentiek szellemében, ízek kölcsönhatásban, egyes szervekkel, energia különbözõ, ízeken kívül, makrobiotikus táplálkozásban, érzelmek ötféleségét, emberi élet, taoista filozófia, makrobiotika analógiás, összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, élelmiszerek, táplálkozást, fogyasztását, szervezetünk, csíráztatott, kifejezetten, táplálkozási, megnyilvánul, világtájakat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 71
- e Hét: 236
- e Hónap: 4640
- e Év: 36369
|
|
|