Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
AUGUSZTUS 20. - Államalapító Szent István ünnepe
  2012-08-18 19:37:11, szombat
 
 




AUGUSZTUS 20. - Államalapító Szent István ünnepe


AUGUSZTUS 20 Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, az egyik legrégibb magyar ünnepnap

Uralkodása idején I. István király augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén, betegen ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű. I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap.

XI. Ince pápa 1686-ban Istvánt szentté nyilvánította, s elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján az egész katolikus világ évente emlékezzen meg augusztus 16-án Szent István ünnepéről. 1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s a Szent István-nap kimaradt az ünnepek sorából. Mária Terézia (1740-1780) ismét elrendelte a Szent István-nap megtartását, de az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt.
Először 1860-ban ünnepelhették meg a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé vált. Az 1867-es kiegyezést követően az ünnep visszanyerte régi fényét. 1891-ben Ferenc József császár munkaszüneti nappá nyilvánította.

A két világháború között az állami és egyházi tartalom összekeveredett, és kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután ezt eltörölték, de egyházi ünnepként még 1947-ig ünnepelték nyilvánosan. A kommunista rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek. Először az új kenyér ünnepének nevezték, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették.

Ezután 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította. A rendszerváltozással ismét felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta megrendezik a Szent Jobb-körmenetet.

Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg, az Országgyűlés 1991. március 5-ei döntése a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára.







Az összefogás jegyében zajlik idén is az augusztus 20-i ünnep

Együtt az Ország!

A nemzeti ünnep programjai

AUGUSZTUS 19.

12.00-24.00 Magyar Ízek Utcája a Duna-parton
Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket és italokat kóstolhatnak az idelátogatók a kétnapos vásár alatt.

18.00-19.00 Ökumenikus Istentisztelet a Szilágyi Dezső téri Református Templomban
Igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

20.00-24.00 Szabadtéri koncertek és utcabál az ünnep előestéjén
Nagyszabású koncertekkel várunk mindenkit az ünnep előestéjén a Bem térre és a Clark Ádám térre. Fellépők: Keresztes Ildikó Band, Mókus és Fabula Rasa, Ferenczi György és a Rackajam, The Silver Shine, Odett, Mystery Gang.


AUGUSZTUS 20.

8.30 Zászlófelvonás és ünnepélyes tisztavatás a Kossuth téren
Az eseményen beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter. Közreműködik az MR Gyermekkórusa.
Több évtizedes hagyomány, hogy minden évben az államalapítás ünnepén avatják tisztté az újonnan végzett honvédtiszt-jelölteket, akik immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Ludovika Zászlóaljnál fejezték be tanulmányaikat. 2007 óta a tisztavatás ceremóniája a Hősök terén zajlott, ám idén újra a korábban megszokott helyszínen, a Kossuth téren tehetnek nyilvános esküt az egyetem végzősei.

10.00-11.30 Légi-vízi parádé a Dunán
Katonai és polgári repülőgépek, ejtőernyősök, műrepülők és sárkányrepülőgépek látványos bemutatója, valamint hajós felvonulás a Duna Erzsébet híd és Margit híd közé eső szakaszán.

10.00-18.00 Családi programok a Duna-parton
Táncbemutatóval, koncertekkel és bábelőadással várjuk az érdeklődőket a Clark Ádám téren és a Bem téren.

10.00-22.00 Magyar Ízek Utcája a Duna-parton
Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket és italokat kóstolhatnak az idelátogatók a kétnapos vásár alatt.

13.00-20.00 Parlamenti Nyílt Nap
Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A délután folyamán előzetes regisztráció nélkül látogatható a magyar törvényhozás épülete.

15.00 Kenyéráldás, majd Aratómenet indulása a Clark Ádám térről
Beszédet mond Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.
Közreműködik a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

16.00-19.00 Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíj
A világ legjobb atlétái - köztük hazánk büszkeségei - küzdenek meg egymással a győzelemért a Gyulai István emlékére szervezett atlétikai viadalon.
A belépés mindenki számára díjmentes! Az ingyenes belépésre jogosító jegyek a Ticket Express jegyirodáiban, valamint a helyszínen igényelhetőek.

17.00 Ünnepi Szentmise
A Szent István Bazilika előtt tartandó liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.

18.00 Szent Jobb-körmenet
A körmenet a Szent István tér, Október 6. utca, József Attila utca, Széchenyi István tér, Zrínyi utca, Szent István tér útvonalon halad.

18.00-21.00 Kívánságlánc a Duna-parton
Élő, jótékonysági kívánságműsor a rakpartokon a Petőfi Rádió közreműködésével.

21.00 Ünnepi Tűzijáték a Duna-parton


Augusztus 20-i programok országszerte

Ma már az egész ország valamennyi települése részt vesz az államalapítás ünneplésében. A hagyományőrzés és megemlékezés mellett szinte mindenhol kisebb-nagyobb színpadi produkciók, koncertek,kirakodóvásár és természetesen tüzijáték várja az ünneplőket.


Államalapító Szent István ünnepén

Link



Az Összefogás dala - Együtt az ország

Link



Ez a videó már nem elérhető - Sajnálom!
Helyette az alábbi Linken:


Link



























 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: visszaállítására, közreműködésével, hozzájárulásával, emlékeztetéssel, székesfehérvári, táncbemutatóval, rehabilitációja, jelentéktelenné, összekeveredett, istentisztelet, tanulmányaikat, hagyományőrzés, népköztársaság, zászlófelvonás, felelevenedtek, megszüntetését, államalapítást, nyilvánította, szabadságharc, polgármestere, államalapítás, kirakodóvásár, igényelhetőek, uralkodásától, bábelőadással, jegyirodáiban, süllyesztését, magyarországi, közszolgálati, gyermekkórusa, kívánságműsor, ünnepelhették, természetesen, idelátogatók, koncertekkel, regisztráció, egyik legrégibb, királyi tanácsot, napon ajánlotta, országot Szűz, napon halt, ünnepi dátumot, székesfehérvári Bazilikában, egész katolikus, egyházi ünnepek, ünnepek sorából, 1848-as szabadságharc, nemzeti ünnepet, független magyar, 1867-es kiegyezést, ünnep visszanyerte, kommunista rendszer, Államalapító Szent István, Magyar Köztársaság, Szűz Máriának, Szent László, Szent István, Szent István-nap, Mária Terézia, Ferenc József, Szent István-i, Elnöki Tanács, Szent Jobb-körmenetet, Magyar Ízek Utcája, Ökumenikus Istentisztelet, Szilágyi Dezső, Református Templomban, Steinbach József, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának, Clark Ádám, Keresztes Ildikó Band, Fabula Rasa, Ferenczi György, Silver Shine, Mystery Gang, Áder János, Hende Csaba, Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, Ludovika Zászlóaljnál, Duna Erzsébet, Parlamenti Nyílt Nap, Ország Háza, Nagy Gábor Tamás, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíj, Gyulai István, Ticket Express, Ünnepi Szentmise, Szent István Bazilika, Erdő Péter, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Szent Jobb-körmenet, József Attila, Széchenyi István, Petőfi Rádió, Ünnepi Tűzijáték,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kisfiú  Az idegen országok éghajlata  Ratkós beszületései a szereplő...  Szép álmokat!  Minden kedves látogatómnak sze...  Odaadja  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Soli Deo gloria  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Az út  Levél lány  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Az út  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  virágvasárnap  Esti képek  virágvasárnap  Most - segíts meg Mária ,  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Alvó baby  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyon furcsa szeretni valaki...  képre írva  Ratkós beszületései a szereplő...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Esti kép  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Boldogság  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó baby  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Reményik Sándor: Itt most virá...  képre írva  Az út  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  Esti kép  képre írva  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Esti kép  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b... 
Bejegyzés Címkék
egyik legrégibb, királyi tanácsot, napon ajánlotta, országot Szűz, napon halt, ünnepi dátumot, székesfehérvári Bazilikában, egész katolikus, egyházi ünnepek, ünnepek sorából, 1848-as szabadságharc, nemzeti ünnepet, független magyar, 1867-es kiegyezést, ünnep visszanyerte, kommunista rendszer, ünnep vallási, alkotmány napjaként, régi tradíciók, nemzeti ünnepek, összefogás jegyében, augusztus 20-i, nemzeti ünnep, kétnapos vásár, ünnep előestéjén, eseményen beszédet, államalapítás ünnepén, újonnan végzett, tisztavatás ceremóniája, korábban megszokott, egyetem végzősei, érdeklődők előtt, délután folyamán, magyar törvényhozás, világ legjobb, belépés mindenki, ingyenes belépésre, helyszínen igényelhetőek, egész ország, államalapítás ünneplésében, alábbi Linken, visszaállítására, közreműködésével, hozzájárulásával, emlékeztetéssel, székesfehérvári, táncbemutatóval, rehabilitációja, jelentéktelenné, összekeveredett, istentisztelet, tanulmányaikat, hagyományőrzés, népköztársaság, zászlófelvonás, felelevenedtek, megszüntetését, államalapítást, nyilvánította, szabadságharc, polgármestere, államalapítás, kirakodóvásár, igényelhetőek, uralkodásától, bábelőadással, jegyirodáiban, süllyesztését, magyarországi, közszolgálati, gyermekkórusa, kívánságműsor, ünnepelhették, természetesen, idelátogatók, koncertekkel, regisztráció, évfordulóján, munkaszüneti, országgyűlés, törvényhozás, kóstolhatnak, magyarország, zászlóaljnál, közreműködik, érdeklődőket, népművészeti, csökkentette, törvényerejű, törvénynapot, országszerte, államalapító, ejtőernyősök, jótékonysági, ünneplésében, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 988
  • e Hét: 9225
  • e Hónap: 35848
  • e Év: 173220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.