Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éve hunyt el a Casablanca sztárja
  2012-08-29 21:00:29, szerda
 
 




30 ÉVE HUNYT EL A CASABLANCA SZTÁRJA


Ma harminc éve, hogy Ingrid Bergman, a filmművészet egyik meghatározó alakja elhunyt. A színésznő számos örök klasszikusban szerepelt, például a Casablancában, az Anasztáziában és a Gyilkosság az Orient Expresszben. Háromszor jutalmazták Oscar-díjjal, miközben Hollywood egy ideig kiközösítette Roberto Rossellini rendezővel folytatott botrányos kapcsolata miatt. A filmcsillag ma ünnepelné 97. születésnapját is.

Ingrid Bergman Svédországban, Stockholmban született 1915. augusztus 29-én. Német származású anyját két éves korában elvesztette, majd 13 évesen édesapja is meghalt, ezután a rokonoknál nevelkedett. (Fotó: Hulton Archive / Europress / Getty)





Korai, svéd filmjei közül az egyik legkiemelkedőbb az 1936-os Intermezzo volt. A filmre és Ingridre felfigyeltek Amerikában, így 1939-ben leforgatták a mozi hollywoodi remake-jét, amiben újra eljátszotta a szerelmes zongoristalányt. Az eredeti színészgárdából csak ő játszott az új változatban. (Fotó: John Engstead / Europress / Getty)





Ingrid Bergman az 1943-as Akiért a harang szól című filmért kapta meg első Oscar jelölését. A film Ernest Hemingway klasszikus regénye alapján készült, Bergman Gary Cooper oldalán tündökölt. A főszereplőket maga Hemingway választotta ki, de magával a filmmel elégedetlen volt, mert törölték belőle regénye politikai mondanivalóját. (Fotó: Bob Landry / Europress / Getty)





Humphrey Bogart és Ingrid Bergman máig feledhetetlen alakítást nyújtott az 1942-es Casablancában. A filmtörténeti klasszikussá vált alkotást a magyar Kertész Mihály rendezte, művéért Oscar-díjat kapott. A filmet kevesebb, mint egymillió dollárból forgatták, és 3,7 milliós bevételt generált. (Fotó: Popperfoto/Getty Images)





Az Akiért a harang szól Amerikában óriási közönségsikert aratott. A film 1937-ben, a spanyol polgárháborúban játszódik, amikor a Gary Cooper által alakított Robert a partizánok között harcolva beleszeret egy fiatal lányba, a Bergman által játszott Mariába. A filmet kilenc Oscar-díjra jelölték, de végül csak a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat kapta meg Katina Paxinou. (Fotó: Hulton Archive / Europress / Getty)





A negyvenes évek második felében Bergman mindenkit elbűvölt, nem csak a nézőket. Alfred Hitchcock egyik kedvenc színészének tartotta, és állítólag gyengéd érzéseket is táplált iránta. Vele forgatta a Forgószél című filmjét, melyben megjósolta az uránium katonai alkalmazását. A Stromboli forgatása közben a rendező, Roberto Rossellini és Bergman egymásba szerettek. A Gázláng című filmjéért Bergman megkapta első Oscar díját.





1948-ban Bergman játszotta a címszerepet Victor Fleming Szent Johannájában. Ingridet ekkor jelölték negyedszer Oscarra. Bár akkoriban a kritikusok nem tették szóvá, manapság sokan úgy gondolják, hogy az akkor 33 éves Ingrid túl öreg volt Jeanne d'Arc szerepére. (Fotó: AFP)





Ingrid Bergman három filmben dolgozott együtt Alfred Hitchcockkal. Utolsó közös munkájuk az 1949-ben bemutatott A Baktérítő alatt című történelmi dráma volt. A kosztümös film anyagilag bukást jelentett a rendezőnek, mivel a közönség inkább egy thrillert várt Hitchcocktól. (Fotó: Kurt Hutton / Europress / Getty)





Ingrid csodálta az olasz filmrendező, Roberto Rossellini munkáit, ezért 1949-ben levélben írta meg neki, hogy szívesen dolgozna vele együtt egy filmben. A Rossellini által rendezett Stromboliban Ingrid egy koncentrációs táborokat megjárt nőt alakít, aki egy olasz halásszal házasodik össze, majd a Stromboli vulkán lábánál élik az életüket. A Stromboli forgatása alatt a színésznő és a rendező egymásba szerettek, majd mindketten elhagyták családjukat az új kapcsolatért. (Fotó: Gordon Parks. / Europress / Getty)





1950-ben már körberajongott sztár volt, de Hollywoodot felháborította házasságtörő kapcsolata Roberto Rossellinivel. Népszerűsége ekkor inkább Európára korlátozódott, ezen a fotón Velencében parádézik az őt körülvevő fiatal lányok társaságában. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche)





Rossellini 1949 és 1955 között öt filmet is forgatott Bergmannal, ezek között volt az 1952-es Europa '51 (a filmet The Greatest Love címen is szokás emlegetni). Rossellini ötvenes évekbeli munkái a francia új hullámos rendezők példaképei lettek. A képen az olasz színésznő, Giulietta Masina kínálja cigarettával Ingridet. (Fotó: Mondadori / Europress / Getty)





Rossellini és Bergman 1950-ben házasodott össze. Februárban megszületett első közös gyermekük, Robertino. Kapcsolatuk óriási botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban. A közfelháborodás hatására Ed Sullivan elutasította, hogy meghívja műsorába a színésznőt. A családját szintén elhagyó Rossellinitől a katolikus közösségek fordultak el. (Fotó: AFP)





Az 1953-ban forgatott Mi, az asszonyok című film öt kisebb filmből állt össze. Az öt rövidfilmet más-más rendező rendezte és különböző színésznők játszották bennük a főszerepet. Ingrid epizódját természetesen Rossellini rendezte, a történet szerint Bergman elrabolja a szomszédja csirkéjét, amiért az letapossa a rózsaágyását. (Fotó: Archive Photos / Europress / Getty)





1956-ban Bergman és Rossellini kapcsolata megromlott. Az Elena és a férfiak volt az első olyan filmszerep, amit elvállalt, miután elhidegült Rossellinitől. A 19. század végén játszódó filmben Ingrid egy elszegényedett lengyel hercegnőt alakít, a mozit Jean Renoir rendezte. (Fotó: Reporters Associes / Europress / Getty)





1957-ben megkapta az Oscar-díjat az Anasztáziában nyújtott alakításáért. Ez a film volt Ingrid nagy visszatérése, miután a Rossellinivel folytatott botrányos kapcsolata miatt elüldözték Hollywoodból. A képen Elizabeth Taylor és Mike Todd társaságában pózol. Todd volt Elizabeth Taylor harmadik férje. (Fotó: Michael Ochs Archives)





1958-ban házasodott össze Lars Schmidt svéd producerrel, akivel közel húsz évig éltek együtt. Schmidttől sosem született gyermeke. (Fotó: Olle Seijbold / AFP)





Roberto Rossellinitől három gyermeke született Ingridnek, közülük Isotta Ingrid és Isabella ikrek voltak. Válásuk után a gyerekek Ingridhez kerültek. Isotta 1976-ban sminkesként működött közre az anyja Idő kérdése című filmjénél, jelenleg a Harvard Egyetemen tanít olasz irodalmat, Isabella pedig ismert modell és színésznő lett. (Fotó: Keystone Pictures Usa / Northfoto)





A hatvanas években Ingrid már komolyan megválogatta a filmjeit. Kimagasló alakítást nyújtott a Szereti ön Brahmsot? és Az öreg hölgy látogatása című filmekben, de játszott a Kaktusz virága című vígjátékban is, ahol Walter Matthau és Goldie Hawn voltak a partnerei. (Fotó: Archive Photos / Europress / Getty)





Az 1961-es Cannes-i filmfesztiválon Ingridet ünnepelt sztárként fogadták. A fotón Ingridet Yves Montand és Anthony Perkins fogják közre, miközben rendőrök védik őket a fotósok tömegében. A három színészlegenda a Szereti ön Brahmsot? című filmben tündökölt együtt. A fesztiválon Perkins nyerte a legjobb férfi szereplőnek járó díjat. (Fotó: Gilbert Tourte / Europress / Getty)





1965-ben meglátogatta az Ockenden International jótékonysági szervezetet, ami eredetileg a világháború után árván maradt gyermekek megsegítésére jött létre. Később a szervezet a dél-keleti ázsiai és észak-afrikai menekültek felé is nyitott, befogadták a Vietnámból menekülőket is. Nagy támogatói közé tartozott még Peter Ustinov és Richard Todd is. (Fotó: L. Trievnor / Europress / Getty)





Fia, az ifjabbik Roberto Rossellini ismert párizsi playboy lett. A fiú azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hetvenes években rövid ideig jegyben járt Karolina monacói hercegnővel. Ellentétben a Rossellini család legtöbb tagjával, a fiatalabb Roberto sosem kezdett filmes karrierbe. (Fotó: Mondadori / Europress / Getty)





A hetvenes években kifejezetten kevés színházi és filmszerepet vállalt el, de a mozi világában megtartotta kiemelt szerepét. 1973-ban például ő volt a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke. Ez a fotó is a filmfesztivál idején készült. (Fotó: Keystone-France / Europress / Getty)





Az 1974-es Gyilkosság az Orient Expresszen című filmért megkapta harmadik Oscar-díját. Az Agatha Christie klasszikusából forgatott moziban Michael York, Sean Connery, Anthony Perkins és Vanessa Redgrave is szerepelt. 1978-ban visszatért Svédországba, majd szerepelt élete első és egyetlen olyan filmjében, amit névrokona, Ingmar Bergman rendezett. Ez volt az Őszi szonáta, egyúttal sokak szerint egyik legjobb alakítása. A színésznőt a hetvenes évek végén megtámadta a rák, így az Őszi szonáta után már nem vállalat szerepet mozifilmben. (Fotó: Paramount Pictures / Europress / Getty)





Ingrid Bergman 1982. augusztus 29-én, éppen 67. születésnapján halt meg mellrákban. Utolsó tévéfilmjében Golda Meir izraeli miniszterelnök-asszonyt alakította. A szerep megformálásáért Golden Globe és Emmy díjat is nyert. (Fotó: Dave Hogan / Europress / Getty)






Casablanca 1942 (színes) - a FILM

Link











 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Címkék: megformálásáért, legkiemelkedőbb, filmfesztiválon, polgárháborúban, közfelháborodás, színészgárdából, zongoristalányt, klasszikusából, közönségsikert, születésnapján, születésnapját, körberajongott, miniszterelnök, felháborította, mondanivalóját, elszegényedett, színészlegenda, megsegítésére, international, svédországban, főszereplőket, filmfesztivál, rossellinitől, természetesen, korlátozódott, filmtörténeti, casablancában, feledhetetlen, rossellinivel, kiközösítette, klasszikusban, koncentrációs, anasztáziában, tévéfilmjében, alakításáért, filmművészet, filmművészet egyik, színésznő számos, ideig kiközösítette, rokonoknál nevelkedett, egyik legkiemelkedőbb, 1936-os Intermezzo, mozi hollywoodi, szerelmes zongoristalányt, eredeti színészgárdából, 1943-as Akiért, harang szól, film Ernest, főszereplőket maga, filmmel elégedetlen, 1942-es Casablancában, filmtörténeti klasszikussá, HUNYT EL CASABLANCA SZTÁRJA, Ingrid Bergman, Orient Expresszben, Roberto Rossellini, Ingrid Bergman Svédországban, Hulton Archive, John Engstead, Ernest Hemingway, Bergman Gary Cooper, Humphrey Bogart, Kertész Mihály, Getty Images, Gary Cooper, Katina Paxinou, Alfred Hitchcock, Victor Fleming Szent Johannájában, Alfred Hitchcockkal, Kurt Hutton, Stromboliban Ingrid, Gordon Parks, Roberto Rossellinivel, Archivio Cameraphoto Epoche, Greatest Love, Giulietta Masina, Egyesült Államokban, Archive Photos, Jean Renoir, Reporters Associes, Elizabeth Taylor, Mike Todd, Michael Ochs Archives, Lars Schmidt, Olle Seijbold, Roberto Rossellinitől, Isotta Ingrid, Harvard Egyetemen, Keystone Pictures Usa, Walter Matthau, Goldie Hawn, Ingridet Yves Montand, Anthony Perkins, Gilbert Tourte, Ockenden International, Peter Ustinov, Richard Todd, Cannes-i Filmfesztivál, Orient Expresszen, Agatha Christie, Michael York, Sean Connery, Vanessa Redgrave, Ingmar Bergman, Paramount Pictures, Golda Meir, Golden Globe, Dave Hogan,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A televizió nem a kultúrát kép...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kutya  Minden harmadik...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png telefon  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tavaszi kép  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Alázat  Nagyi telefonál  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A másik dolog,  Makszim Gorkij gondolata  Szép napot kívánok  Akik bántanak téged  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy hatékony szolga  Régi emberek, akikre máig büsz...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  Png kutya  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Minden harmadik...  Bertolt Brecht -től idézet  Irgalom és ítélet  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy lelki imádság  Szép estét  Png ház  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Idő  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  A televizió nem a kultúrát kép...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idő  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem 
Bejegyzés Címkék
filmművészet egyik, színésznő számos, ideig kiközösítette, rokonoknál nevelkedett, egyik legkiemelkedőbb, 1936-os Intermezzo, mozi hollywoodi, szerelmes zongoristalányt, eredeti színészgárdából, 1943-as Akiért, harang szól, film Ernest, főszereplőket maga, filmmel elégedetlen, 1942-es Casablancában, filmtörténeti klasszikussá, magyar Kertész, filmet kevesebb, film 1937-ben, spanyol polgárháborúban, partizánok között, fiatal lányba, filmet kilenc, negyvenes évek, uránium katonai, címszerepet Victor, 1949-ben bemutatott, kosztümös film, közönség inkább, thrillert várt, olasz filmrendező, koncentrációs táborokat, olasz halásszal, rendező egymásba, fotón Velencében, 1952-es Europa, olasz színésznő, közfelháborodás hatására, családját szintén, katolikus közösségek, 1953-ban forgatott, asszonyok című, történet szerint, szomszédja csirkéjét, férfiak volt, első olyan, elszegényedett lengyel, mozit Jean, film volt, képen Elizabeth, gyerekek Ingridhez, hatvanas években, öreg hölgy, 1961-es Cannes-i, fotón Ingridet, fotósok tömegében, három színészlegenda, fesztiválon Perkins, legjobb férfi, világháború után, dél-keleti ázsiai, ifjabbik Roberto, hetvenes években, fiatalabb Roberto, mozi világában, filmfesztivál idején, 1974-es Gyilkosság, hetvenes évek, szerep megformálásáért, megformálásáért, legkiemelkedőbb, filmfesztiválon, polgárháborúban, közfelháborodás, színészgárdából, zongoristalányt, klasszikusából, közönségsikert, születésnapján, születésnapját, körberajongott, miniszterelnök, felháborította, mondanivalóját, elszegényedett, színészlegenda, megsegítésére, international, svédországban, főszereplőket, filmfesztivál, rossellinitől, természetesen, korlátozódott, filmtörténeti, casablancában, feledhetetlen, rossellinivel, kiközösítette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3781
  • e Hét: 12236
  • e Hónap: 52057
  • e Év: 229932
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.