Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kitűzték a Parlamentre a székely zászlót
  2013-02-15 19:41:22, péntek
 
 




KITŰZTÉK A PARLAMENTRE A SZÉKELY ZÁSZLÓT
Forrás: MTI, MNO
2013. február 15., péntek 16:15


A nemzeti szolidaritás jelképeként a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székely zászlót az Országház Kossuth téri homlokzatára - tájékoztatta a parlament sajtóirodája pénteken az MTI-t.

A KMKF pénteki parlamenti plenáris ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken úgy fogalmazott: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek ,,erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót. Semjén a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: ,,nem szándékunk bármiféle feszültség erősítése Romániával".


Fotó: Máthé Zoltán / MTI





Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt héten beszélt arról, hogy ,,zászlóháború dúl" a Székelyföldön amiatt, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. Németh úgy fogalmazott: szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi. Felidézte a román honvédelmi miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen. Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel tűzzék ki a székely zászlót. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén tűzték ki a lobogót a helyi önkormányzati hivatal épületére.


Fotó: Máthé Zoltán / MTI





Húsz év múlva elfogynak

Kövér László a KMFK-n úgy fogalmazott: nehéz év áll Magyarország, valamint a környező országokban élő magyar nemzeti közösségek előtt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy népszámlálási adatok szerint az 1992 és 2002 közötti időszakhoz hasonlóan az elmúlt tíz évben is 10 százalékos lélekszámcsökkenés követezett be minden nemzeti közösségben. Ha ezt nem sikerül megállítani vagy rövid távon mérsékelni, akkor a politikai érdekképviselet is veszélybe kerülhet, mert húsz év múlva elfogynak, akiket a politikának képviselnie kellene - mutatott rá Kövér.


Fotó: Máthé Zoltán / MTI





10 százalékkal csökkent a magyarok száma

A külhoni magyar közösségek megmaradásának és jogainak hosszú távú biztosítékát a különböző autonómiaformákban látja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma A (KMKF), amelynek pénteki plenáris munkaülése nyilatkozat kiadásával ért véget. A KMKF sajnálattal állapítja meg, hogy felgyorsult a magyarság asszimilációja a térségben, és a népszámlálások szerint - egyebek között a kivándorlás miatt - több mint tíz százalékkal csökkent a magyarok száma - olvasható a KMKF plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban, amely részletesen foglalkozik a magyar nemzetpolitika aktuális kérdéseivel. A dokumentum szerint a KMKF ,,elvárja a román hatóságoktól, hogy szüntessék meg azon székelyföldi önkormányzatok zaklatását, amelyek a román törvényekkel és Románia nemzetközi vállalásaival összhangban a székelység jelképeit használják". A székely zászlók használatáról az állásfoglalás kijelenti, hogy a közösségi szimbólumok és jelképek használata ,,nem lehet etnikai vita tárgya a 21. századi Európában", hiszen nem sértik a többségi nemzet érdekeit.

A KMKF kívánatosnak tartja, hogy a szlovák parlament módosítsa állampolgársági törvényét, amely ,,jogfosztással sújtja" azokat a magyar állampolgárságot szerző embereket, akik továbbra is a hazájukban kívánnak élni. Ezért a KMKF felkéri a magyar kormányt, hogy a magyar-szlovák találkozókon kiemelt naprendi pontokként kezelje a magyar állampolgársággal kapcsolatos vitás kérdéseket és a Benes-dekrétumok ügyét - áll a dokumentumban. A második világháború után az akkori csehszlovák államfő, Edvard Benes nevéhez kötődő dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján megfosztották a szudétanémeteket a csehszlovák állampolgárságtól, elkobozták a vagyonukat és kitelepítették őket az országból. Hasonló módon sújtották a Benes-dekrétumok a több mint félmilliós szlovákiai magyarságot is.

A délvidéki magyarokat az utóbbi hónapokban ért utcai támadásokkal is foglalkozik a dokumentum, amely szerint a KMKF elvárja, hogy a szerb kormány, a belügyminisztérium foganatosítson megfelelő intézkedéseket a polgárok biztonságának megőrzéséért, a nemzetek közötti viszonyok kiéleződésének megakadályozásáért és a kisebbségek védelméért.

Nem hőzöngés

Székely lobogót vont fel pénteken a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél mintegy 150 érdeklődő jelenlétében Völner Pál államtitkár, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke, Farkas Iván, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Zoltai Dániel Fidesz-KDNP-s esztergomi önkormányzati képviselő, Retkes János, az MKP párkányi elnöke és Juhász István, a Vállalkozók Pártjának tagja. ,,Az elbizonytalanodott országok azok, amelyek egysíkúvá, homogénné akarják gyúrni saját országuk népét, és mi magyarok, akik két évvel ezelőtt az állampolgársági törvénnyel ki tudtuk fejezni összetartozásunkat, minden ilyen esetben fel kell hogy emeljük szavunkat" - mondta Völner Pál.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: nemzettestvéreink iránti szolidaritásunkat nem radikális szélsőséges hőzöngéssel, hanem kulturált, európai módon, higgadt, tiszta és erős szavakkal kell kifejezni. ,,Minden olyan fals hangot, amely azt mondja, hogy a székelyek beszéljenek románul, ki kell zárnunk ebből a párbeszédből" - tette hozzá.

Farkas Iván kijelentette, hogy a szlovákiai magyarok támogatják a székelyek törekvéseit. Közölte, hogy csütörtökön Párkánytól húsz kilométerre északra, Kisújfalu településen több évtized óta először kitették a falu magyar megnevezését a vasútállomásra, mert a lakosság több mint 90 százaléka magyar ajkúnak vallja magát. A kezdeményezést a Garam és az Ipoly mentén kívánják folytatni.

Kiss Antal, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodájának (HunInEU) brüsszeli vezetője az MNO-nak elmondta: a székelyzászló-ügy kapcsán Európa felkaphatja a fejét, amire már csak azért is szükség van, mert az autonómiák tanácskozásán ,,a legtöbben megtippelni sem tudták, hogy hányan laknak Székelyföldön, de a helyét is nehezen tudták meghatározni, ezek után ne csodálkozzunk, ha azt sem tudják, hogy milyen alapvető jogoktól fosztják meg az ott élőket".

Bukarest sajnálkozik

A román külügyminisztérium pénteken újabb közleményt adott ki a székelyzászló-ügyben: a tárca sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.


Kitűzték a Parlamentre a székely zászlót

Link








 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: önkormányzatokat, állásfoglalásban, állampolgárságot, kezdeményezésére, szudétanémeteket, érdekképviseleti, érdekképviselet, állampolgársági, kezdeményezést, népszámlálások, asszimilációja, nemzetpolitika, vasútállomásra, önkormányzatok, szimbólumainak, kitelepítették, szolidaritásuk, megmaradásának, kiéleződésének, településekkel, intézkedéseket, miniszterelnök, foganatosítson, sajnálkozását, székelyzászló, önkormányzati, vállalásaival, magyarországi, használatával, népszámlálási, jogfosztással, szolidaritást, székelyföldön, biztonságának, csodálkozzunk, tanácskozásán, nemzeti szolidaritás, székely zászlót, parlament sajtóirodája, nemzeti közösségek, magyarországi önkormányzatoknak, székely zászlók, utóbbi hetekben, székely zászló, román honvédelmi, román nemzeti, államtitkár arra, magyarországi önkormányzatokat, székelyföldi településekkel, főváros több, ország számos, helyi önkormányzati, KITŰZTÉK PARLAMENTRE SZÉKELY ZÁSZLÓT, Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, Kövér László, Országgyűlés Hivatala, Országház Kossuth, Semjén Zsolt, Máthé Zoltán, Németh Zsolt, Edvard Benes, Mária Valéria, Völner Pál, Fidesz Komárom-Esztergom, Farkas Iván, Magyar Közösség Pártjának, Zoltai Dániel Fidesz–, Retkes János, Juhász István, Vállalkozók Pártjának, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kiss Antal, Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodájának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sík Sándor - Ha jő a perc  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Ott van  Bornyi Veronika haiku verse  Eduardo Sacheri gondolata  Tanácsok egy pszichológustól  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 15  Eduardo Sacheri gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Spenót fasírttal  Jan Twardowski - Siessünk  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Spenót fasírttal  Mindent de mindent visszakap  Vidámság  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Emlékezz  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Minden tavaszból őrizz..  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robert Merle tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Töröld le  Reményik Sándor: Pierrot &...  Robert Merle tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  40 felett  képre írva  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó cica  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Alvó cicák  Robert Merle tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy tavasz  Szeretem ujjad karcsuságait,  Hamvas Béla  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Spenót fasírttal  Különleges  Előfordul, hogy  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Martin Buber, A haszidim meséi  Sok ember olyan, mint a kaméle...  képre írva  Facebookon kaptam  jó reggelt  39 ígéret  Alvó kislány 
Bejegyzés Címkék
nemzeti szolidaritás, székely zászlót, parlament sajtóirodája, nemzeti közösségek, magyarországi önkormányzatoknak, székely zászlók, utóbbi hetekben, székely zászló, román honvédelmi, román nemzeti, államtitkár arra, magyarországi önkormányzatokat, székelyföldi településekkel, főváros több, ország számos, helyi önkormányzati, környező országokban, figyelmet arra, politikai érdekképviselet, politikának képviselnie, magyarok száma, külhoni magyar, magyarság asszimilációja, népszámlálások szerint, kivándorlás miatt, magyar nemzetpolitika, dokumentum szerint, román hatóságoktól, román törvényekkel, székelység jelképeit, állásfoglalás kijelenti, közösségi szimbólumok, többségi nemzet, szlovák parlament, magyar állampolgárságot, hazájukban kívánnak, magyar kormányt, magyar állampolgársággal, második világháború, akkori csehszlovák, kollektív bűnösség, csehszlovák állampolgárságtól, több mint, délvidéki magyarokat, utóbbi hónapokban, szerb kormány, polgárok biztonságának, nemzetek közötti, kisebbségek védelméért, szlovákiai Magyar, állampolgársági törvénnyel, székelyek beszéljenek, szlovákiai magyarok, székelyek törekvéseit, falu magyar, lakosság több, székelyzászló-ügy kapcsán, autonómiák tanácskozásán, legtöbben megtippelni, tárca sajnálkozását, magyar hatóságok, román közvéleményt, önkormányzatokat, állásfoglalásban, állampolgárságot, kezdeményezésére, szudétanémeteket, érdekképviseleti, érdekképviselet, állampolgársági, kezdeményezést, népszámlálások, asszimilációja, nemzetpolitika, vasútállomásra, önkormányzatok, szimbólumainak, kitelepítették, szolidaritásuk, megmaradásának, kiéleződésének, településekkel, intézkedéseket, miniszterelnök, foganatosítson, sajnálkozását, székelyzászló, önkormányzati, vállalásaival, magyarországi, használatával, népszámlálási, jogfosztással, szolidaritást, székelyföldön, biztonságának, csodálkozzunk, tanácskozásán, használatáról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2340
  • e Hét: 5507
  • e Hónap: 27995
  • e Év: 205870
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.