Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
húsvéti kalácsok
  2012-03-27 13:50:04, kedd
 
 



1,2 kg liszt (fele sima, fele rétes)
1 cs friss élesztő
15 dkg cukor
2 tojássárgája
1 kk só
½ pohár tejföl
10 dkg vaj puhán
tej szükség szerint
tojás a kenéshez

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, legjobb kelesztőbe. Elkeverjük benne a sót, és mélyedést készítünk a közepébe.
Tejet langyosítunk egy bögrényit, és a mélyedésbe öntjük, kicsi lisztet is keverünk hozzá, és belemorzsáljuk az élesztőt, szórunk rá egy kevés cukrot, és letakarva megkelesztjük a kovászt.
Miután a kovász megkelt (felfutott), hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével, és jól kigyúrjuk.
Kissé félre tesszük kb. fél órára, és még egyszer átgyúrjuk, hozzátesszük a puha vajat, és ezzel már csak könnyedén összedolgozzuk. Ettől lesz foszlós.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára öntjük, és hét egyenlő részre osztjuk. Először négy tésztát kisodrunk jó hosszúra, és összefonjuk.
Zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe körré formáljuk a fonatot.
Kisodorjuk a maradék 3-at is, összefonva az előző tetejére tesszük. Kissé rányomkodva tenyerünkkel, hogy a kelésnél ne bukjon le.
Felvert tojássárgájával megkenjük, és kb. fél órai pihentetés után megsütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le papírral.)
Sütőből kivéve egy konyharuhával letakarva még kissé pihentetjük, utána szelhetjük.




4,5 dl víz
12 dkg vaj
90 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg barna cukor
7 tk szárított élesztő
4 db tojás
csipet só
Tetejére:

1 jól felvert tojás
3 szem mazsola

A vizet a vajjal felmelegítjuk, hogy megolvadjon, de ne forrjon.
Egy nagy tálban (ha van dagasztógépünk, akkor azt használjuk) elkeverjük a cukrokat, a lisztből 40 dkg-ot, a sót meg az élesztőt, végül beleöntjük a vajas vizet.
Jól osszekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként szintén jól elkeverve.
Ezután a maradék lisztet 4 részletben adjuk hozza, minden adagot jól elkeverve. Amikor a tészta már elválik a tál oldalától, akkor enyhén lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg sima és ruganyós lesz.
Kiolajozzuk a tálat, a tésztát visszarakjuk, fordítunk rajta, hogy az olaj bevonja minden oldalról. Letakarjuk konyharuhával, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, két részre osztjuk. Ezután tetszés szerinti formára alakítjuk. (Én az egyik felét 3 részre osztottam, és összefontam. A másik adagból nyulat készítettem. Azt az adagot szintén elfeleztem, az egyik félből levágtam egy vékony csíkot, amiből 5 kis gombócot formáltam. Ez lesz a hasa, a két első lába meg az orra és a pofija. A másik fél adagot elfelezve, az egyik a feje, a másik fél pedig négy részre vágva a füle meg a két hátsó lába. A jól felvert tojással "ragasztottam" a pofiját, orrát, lábait a testhez. A szemnek meg a köldöknek, éles késsel kis lyukat vágtam, és a mazsolát a tojásba mártva úgy nyomtam a mélyedésbe.)
Sütőlemezre rakva, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Begyújtjuk a sütőt.
Tojással megkenjük a kalácsok tetejét. Meleg sütőbe rakva pirosra sütjük.




30 dkg liszt (25 cm-es kalácsformához)
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
8 db édesítő tabletta
1/2 citrom reszelt héja
nagyobb csipet só
kb. 2 dl tej (a liszt minőségétől függően)

A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal, a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszercsak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
Címkék: tojássárgájával, rendszeresített, összevegyíthető, összetekeredjen, dagasztógépünk, összedolgozzuk, homogenizálunk, belemorzsáljuk, homogenizáljuk, kalácsformához, konyharuhával, osszekeverjük, felmelegítjuk, megkelesztjük, rászikkadjon, langyosítunk, tojássárgája, kétszeresére, tenyerünkkel, visszarakjuk, dagasztáskor, ragasztottam, hozzátesszük, citromhéjjal, huzatmentes, kelttésztát, kivételével, összenyomom, megolvadjon, egyszercsak, pihentetjük, összefontam, kisrugóssal, készítettem, sütőlemezre, rányomkodva, nagyobb tálba, mélyedésbe öntjük, kevés cukrot, kovász megkelt, többi anyagot, puha vajat, maradék 3-at, előző tetejére, konyharuhával letakarva, vajjal felmelegítjuk, nagy tálban, vajas vizet, tojásokat egyenként, maradék lisztet, tésztát visszarakjuk, olaj bevonja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kerüld el az evangélium örömén...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png férfi  Csak a fogyatkozás látható  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Tavaszi kép  Png csokor  Nem számIt  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png lepke  Png kutya  Kövesd a cowboyt!  Png lepke  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Örülök, hogy látlak!  Png rózsa csokor  Png férfi  Zilahy Lajos gondolata  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Alázat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  Egy lelki imádság  Alázat  Elköszönt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Sose bánj semmit  Irgalom és ítélet  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Png telefon  Szép napot kívánok  Png csokor  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Fekete-erdő desszert  Bounty krémes  Kaffka_Margit  Png csokor  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy lelki imádság  A Megváltó szolgálatában  Fekete István - Akác  Tanuld meg ezt a versemet  Png cica  képre írva  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  A boldog családok mind hasonló...  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
nagyobb tálba, mélyedésbe öntjük, kevés cukrot, kovász megkelt, többi anyagot, puha vajat, maradék 3-at, előző tetejére, konyharuhával letakarva, vajjal felmelegítjuk, nagy tálban, vajas vizet, tojásokat egyenként, maradék lisztet, tésztát visszarakjuk, olaj bevonja, egyik felét, másik adagból, adagot szintén, egyik félből, vékony csíkot, tojásba mártva, kalácsok tetejét, liszt minőségétől, kelt tészta, csapott evőkanál, kisrugóssal homogenizáljuk, tálban képezett, édesítő tablettákat, édesítő tabletta, kalács könnyű, kalács legyen, édes-vajas tejet, liszthez adjuk, felvert tojás, fakanállal össze, térdeim közé, kétszeresére dagadt, hurka egyik, jobb kezemmel, másik végét, ballal hátrafelé, deszkához csapkodom, fonalból sodrott, hurka középről, összefont szálat, tészta majdnem, kalács-forma tetejéig, tojás rászikkadjon, sütőből kivéve, tojássárgájával, rendszeresített, összevegyíthető, összetekeredjen, dagasztógépünk, összedolgozzuk, homogenizálunk, belemorzsáljuk, homogenizáljuk, kalácsformához, konyharuhával, osszekeverjük, felmelegítjuk, megkelesztjük, rászikkadjon, langyosítunk, tojássárgája, kétszeresére, tenyerünkkel, visszarakjuk, dagasztáskor, ragasztottam, hozzátesszük, citromhéjjal, huzatmentes, kelttésztát, kivételével, összenyomom, megolvadjon, egyszercsak, pihentetjük, összefontam, kisrugóssal, készítettem, sütőlemezre, rányomkodva, sütőpapíros, kiolajozzuk, összefonjuk, minőségétől, tablettákat, letakarjuk, kelesztjük, dolgozzunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4228
  • e Hónap: 8632
  • e Év: 40361
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.