Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A sakkvilág tetején, 22 évesen
  2010-11-09 18:14:33, kedd
 
  A sakkvilág tetején, 22 évesen
Frissítve: 2010.11. 9. 08:38 Hír24

1985 Moszkva, november 9. - Minden idők legfiatalabb sakkozójaként világbajnoki címet szerez

Garry Kaszparov



A sokak szerint a világ valaha élt legjobb sakkozója 1963. április 13-án született Bakuban, eredeti neve Garry Kimovich Weinstein. Örmény zsidó származású gyerekként hétévesen találkozott először a sportággal, amikor a családban felvetettek egy szituációs problémát, amelyet ő annak rendje és módja szerint megoldott. 12 évesen felvette anyja nevét, Kaszparjanról Kaszparovra változtatva. A világbajnoki címet 22 évesen szerezte meg, máig ő a legfiatalabb e tekintetben. Egészen 1993-ig volt a cím birtokosa, abban az évben viszont vitába keveredett a nemzetközi szövetséggel, a FIDE-vel.
Végül 2000-ben kapott ki Vladimir Kramnyiktól. Előtte azonban elszenvedett egy másik presztízsveszteséget, amikor is 1997-ben a hivatalban lévő világbajnokok közül egyedüliként kikapott a Deep Blue nevű számítógéptől.
Egy másik rekord is a nevéhez köthető: az úgynevezett Élő-pontversenyben 1986 és 2005 között az élen állt, legmagasabb pontja 2851 volt. 255 hónapon keresztül volt a legmagasabban jegyzett sakkozó.
Korai sikerek - csodagyerek volt
1978-ban lett sakkmester egy minszki versenyen, amely sorsfordító volt számára, hiszen nem ezért indult el rajta. Győzelme után úgy gondolta, neki ezen a pályán a helye. Nagyon korán felkerült a nagymesterek listájára, 1980-ban pedig Dortmundban megnyerte a junior világbajnokságot. Ebben az évben már elindult a szovjet válogatott színeiben a sakk olimpián Máltán, már nagymesterként.
1982-ben megverte az ex-szovjet Viktor Korcsnojt, 1984-ben pedig világelső lett 2710 Élő-ponttal. Minden idők legfiatalabb listavezetője lett, igaz, Carlsen idén 21 évesen utolérte őt ebben a tekintetben.

...... ........... ........... .......


A World Trade Center tetején Ananddal
A vb-címmeccset először 1984-ben vívta Karpovval, de olyan hosszúra nyúlt a találkozó, hogy a FIDE illetékesei a két sakkozó egészségi állapotát szem előtt tartva nem hirdetett eredményt, ellenben új meccset írt ki. Ezt 1985 novemberében rendezték meg Moszkvában.
A találkozón minimum 12 és fél pontot kellett elérni a győzelemhez. Teljesen új mérkőzés kezdődött, nem vitték át az eredményeket. Azt is kikötötték, hogy amennyiben 12-12 lesz az állás valamilyen véletlen folytán, Karpov megtarthatja a címét. Kaszparov november 9-én, sötét bábukkal, szíciliai védelemmel nyerte meg az utolsó játszmát, ezzel 13-11-re a mérkőzést. Ez a győzelem bekerült a sakktörténetírás virtuális nagykönyvébe.
A megállapodás értelmében egy visszavágót is rendeztek, ezt Leningrádban és Londonban tartották meg, 12 partit az egyik, 12 partit a másik városban. Végül Kaszparov tartotta meg a vb-címet 12 és fél 11 és fél arányban. Először elhúzott három ponttal, de Karpov egyenlített. Hiába, a végén Kaszparov nem hibázott.
Karpov vs. Kasparov, 1987 - Sevilla: Videó link Link
A negyedik meccs 1987-ben volt Sevillában, minden addiginál szorosabb küzdelmet hozott. Kaszparov 11-12-re állt a döntő játszma előtt, tehát mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy döntetlennel magánál tartsa a világbajnoki címet. Így tett.
Rendeztek egy ötödik találkozót is, 1990-ben New Yorkban és Lyonban. Nem hazudtolták meg magukat. Ez 12,5-11,5-re végződött Kaszparov javára.Kettejük öt találkozóján 21 játszmát nyert Kaszparov, 19-et Karpov, 104 pedig remire végződött.
Ezután Kaszparov folyamatosan vitázott a FIDE-vel, és egy 2007-es interjújában elmondta, ez nagy hiba volt a részéről, amely a játékát is befolyásolta. Külön szervezetet alapított, amelynek során megverte a brit Nigel Shortot, miközben a FIDE Karpovnak szervezett meccset, győzött is az orosz. A PCA (a másik szervezet) 1995-ben szervezett utoljára vb-címmeccset, Kaszparov ezt Visvanathan Ananddal vívta a World Trade Centerben, meg is nyerte. A szervezet ezután feloszlott.
1999-ben összecsapott a ,,világgal" az interneten. A fehér bábukat vezette, ellenfele több mint 50 000 felhasználó volt, 75 országból. A meccset ő nyerte meg.
Végül egyik tanítványa, Vladimir Kramnyik győzte 2000-ben, Londonban 8,5-6,5 arányban. Visszavonulását 2005-ben, a linaresi torna után jelentette be. Elmondta, a 2004-es orosz bajnoki cím megnyerése volt az utolsó cím, amely még hiányzott a tarsolyából, emellett személyes okokra hivatkozott döntésénél.
Így néz ki egy szimultánverseny Kaszparov-módra:
Videó link Link
Persze a sakkozás megmaradt az életében, 2009-ben például Valenciában csapott össze Karpovval, idén májusban pedig a Tel-Avivi Egyetemen játszott 30 meccses szimultánt.
1984 és 1990 között a szovjet Kommunista Párt tagja volt, ugyanakkor a 90-es évek végétől már aktív ellenzéki politikus lett. Alapítója a Másik Oroszország nevű szervezetnek, amelynek keretein belül 2008-ban jelölt volt az orosz elnökválasztáson is. Politikai szerepvállalása mellett írással foglalkozik, több könyve jelent meg.
A Daily Telegraph 2007-ben minden idők 25. legnagyobb géniuszának választotta.
2009 márciusától 2010 márciusáig az egyik legnagyobb mai tehetség, a norvég Magnus Carlsen felkészítőjeként dolgozott.

 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Címkék: világbajnokságot, szimultánverseny, elnökválasztáson, felkészítőjeként, sakktörténetírás, szerepvállalása, visszavonulását, pontversenyben, nagymesterként, világbajnokok, kaszparjanról, legmagasabban, listavezetője, számítógéptől, sakkozójaként, megállapodás, egyedüliként, legfiatalabb, folyamatosan, leningrádban, novemberében, találkozóján, szövetséggel, nagykönyvébe, eredményeket, elszenvedett, szervezetnek, döntetlennel, nagymesterek, összecsapott, világbajnoki, befolyásolta, megtarthatja, mindenképpen, interjújában, valenciában, sakkvilág tetején, sokak szerint, világ valaha, családban felvetettek, szituációs problémát, világbajnoki címet, évben viszont, nemzetközi szövetséggel, hivatalban lévő, másik rekord, nevéhez köthető, élen állt, legmagasabban jegyzett, minszki versenyen, nagymesterek listájára, junior világbajnokságot, Garry Kaszparov, Garry Kimovich Weinstein, Kaszparjanról Kaszparovra, Vladimir Kramnyiktól, Deep Blue, Viktor Korcsnojt, World Trade Center, Végül Kaszparov, Ezután Kaszparov, Nigel Shortot, FIDE Karpovnak, Visvanathan Ananddal, World Trade Centerben, Vladimir Kramnyik, Tel-Avivi Egyetemen, Kommunista Párt, Másik Oroszország, Daily Telegraph, Magnus Carlsen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Haja van  Soli Deo gloria  Szép álmokat!  Az izmaink nem csak testmozgás...  Könyvek  Devecsery László - Húsvét  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Görgess  Esti kép  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap: az élet és a re...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  virágvasárnap  képre írva  Öreg nő sóhajt  Graffiti bölcsesség  Sir Andrew Lloyd Webber  Virágos mező  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Havasi gyopár  Szép álmokat!  Jó éjszakát  képre írva  Humor is meg nem is szerinted?  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Nárciszok  Alvó baby  Heltai Jenő: Március  Reményik Sándor: Itt most virá...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Könyvek  Fényvarázslat  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Az idegen országok éghajlata  Paul David Tripp Március 27  Alvó baby  Facebookon kaptam  Virágos mező  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Sok ember olyan,  Öreg nő sóhajt  Tudd, hogy magától az élet soh...  Isten . . .  képre írva  Búzavirág  Virágos mező  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Esti kép  Az út  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztina b...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Virág vasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Isten . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . . 
Bejegyzés Címkék
sakkvilág tetején, sokak szerint, világ valaha, családban felvetettek, szituációs problémát, világbajnoki címet, évben viszont, nemzetközi szövetséggel, hivatalban lévő, másik rekord, nevéhez köthető, élen állt, legmagasabban jegyzett, minszki versenyen, nagymesterek listájára, junior világbajnokságot, szovjet válogatott, sakk olimpián, ex-szovjet Viktor, vb-címmeccset először, találkozón minimum, állás valamilyen, utolsó játszmát, győzelem bekerült, sakktörténetírás virtuális, megállapodás értelmében, másik városban, végén Kaszparov, negyedik meccs, döntő játszma, ötödik találkozót, 2007-es interjújában, brit Nigel, másik szervezet, szervezet ezután, fehér bábukat, linaresi torna, 2004-es orosz, szimultánverseny Kaszparov-módra, sakkozás megmaradt, szovjet Kommunista, 90-es évek, orosz elnökválasztáson, egyik legnagyobb, norvég Magnus, világbajnokságot, szimultánverseny, elnökválasztáson, felkészítőjeként, sakktörténetírás, szerepvállalása, visszavonulását, pontversenyben, nagymesterként, világbajnokok, kaszparjanról, legmagasabban, listavezetője, számítógéptől, sakkozójaként, megállapodás, egyedüliként, legfiatalabb, folyamatosan, leningrádban, novemberében, találkozóján, szövetséggel, nagykönyvébe, eredményeket, elszenvedett, szervezetnek, döntetlennel, nagymesterek, összecsapott, világbajnoki, befolyásolta, megtarthatja, mindenképpen, interjújában, valenciában, győzelemhez, választotta, visvanathan, oroszország, dortmundban, tekintetben, hivatkozott, változtatva, márciusától, kaszparovra, hazudtolták, géniuszának, kramnyiktól, illetékesei, csodagyerek, visszavágót, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1715
  • e Hét: 5305
  • e Hónap: 25988
  • e Év: 228901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.