Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A blogokat is fenyegeti a Médi
  2010-11-30 21:36:18, kedd
 
  Lapszemle: A blogokat is fenyegeti a Médiatanács
2010. november 30. 10:32:29


Narancs cenzura alá kerülnek

Kezdő jogsértőknek intő, visszaesőknek vasököl: a nyomtatott sajtót 25 milliós, a tévéket, rádiókat pedig akár százmilliós bírságokkal, sőt elhallgattatással fenyegetheti a Médiahatóság a parlament előtt lévő médiatörvény-tervezet szerint.

Tiszteletben tartja az alkotmányos rendet, az emberi jogokat? Nem sért akár burkoltan kisebbséget vagy bármilyen többséget; személyiségi jogokat? A készülő médiatörvénnyel felturbózott Médiahatóság joga lesz eldönteni, melyik sajtóorgánum tesz, illetve nem tesz eleget az új elvárásoknak.

2011-től a Médiahatóság feladata lesz nemcsak a tévék és rádiók, hanem a nyomtatott lapok és internetes hírportálok felügyelete is. A tervezet a korábbi médiatörvénytől eltérően ,,változatos szankciótípusok alkalmazását teszi lehetővé". Így a jogsértő nyomtatott és online sajtótermékeket 25, illetve 10 millió forintra, a piacon ,,túlsúlyos" tévéket és rádiókat viszont 50, de akár 200 millió forintra is megbüntethetik, sőt el is hallgattathatják.

A büntetéseket ráadásul mindenképpen ki kell majd fizetni, hiszen - mint azt lapunknak Polyák Gábor médiajogász elmondta - ,,a Médiahatóság összes döntése azonnal végrehajtható lesz". Eddig a büntetéseket bíróságon lehetett megtámadni, aminek halasztó hatálya volt (így nem kellett azonnal elsötétíteni a képernyőt, kifizetni a bírságot).Mostantól viszont legfeljebb utólag visszakaphatja pénzét a szolgáltató - feltéve, hogy megéri az ítéletet. (A kezdeti figyelmeztetés után egyre nagyobb bírságokat szabhatnak majd ki, akár sorozatban, így összességében akár százmilliós ,,Mikulás-csomag" is öszszejöhet.) A rádiókra, tévékre kiszabható, legfeljebb tíznapos elhallgattatást ráadásul nem lehet ,,visszacsinálni", ahogy a hatósági nyilvántartásból való törlésüket - mint legsúlyosabb szankciót - is csak bajosan; ez ugyanis a médium megszüntetését jelenti.

A hírportálok esetében a szankciókat úgy próbálják betartatni, hogy az internetszolgáltatót is köteleznék - akár a jogsértőnek ítélt portál leállítására.

Az országos napilapokat, online hírsite-okat maximum 25 millió, a hetilapokat tízmillió forintra büntethetik, a jelentős piaci részesedéssel rendelkező rádiókat, tévéket akár 200 millióra, a kisebbeket 50 millióra. A legmagasabb büntetést azok a ,,túlsúlyos" szolgáltatók kaphatják, amelyek egy vagy két médiapiaci szegmenesben túl nagy részesedéssel (vagy eléréssel) rendelkeznek, és nem csökkentik fél éven belül a kívánatos szint alá. Enyhébb büntetésre számíthat az a médium, amely nem tesz eleget a médiahatóság adatszolgáltatási kérelmeinek, vagy akadályozza a hatósági eljárást.

Médiajogászok szerint éppen ez a szinte parttalan felhatalmazás jelenti a legnagyobb problémát: nem tisztázott, mi minősül enyhe és súlyos jogsértésnek - ezt minden esetben a Médiahatóság döntheti el saját szempontjai szerint.

Elfogadása esetén a Médiahatóság olyan széles felhatalmazást kap, amilyenről médiajogászok szerint tőlünk keletebbre is csak álmodozhatnak. ,,Tőlünk nyugatra egyszerűen elképzelhetetlen, hogy hatósági felügyelet alá kerüljenek a hírportálok, viszont a volt szovjet tagköztársaságok többségében bevett dolog" - mondta a Hírszerzőnek Bayer Judit médiajogász.

- Ilyen mértékű hatósági kontrollra nincs nyugati példa - mondta Polyák Gábor. Eddig bárki, aki úgy érezte, hogy megsértették a jogait valamely médiumban, bíróságtól kérhetett jogorvoslatot. Mostantól viszont nem is kell hogy az érintett érezzen sérelmesnek egy róla megjelent állítást - elég, ha a Médiahatóság annak érzi. Ezzel pedig ,,újabb durva fenyegetést iktatnak be a rendszerbe", hiszen egy újság esetében 25 millió forintos bírság komoly érvágás lehet.

Az újságokra ugyan nem vonatkozik a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége, sem az, hogy a híreket és véleményeket nem keverheti (ez ,,csak" médiaszolgáltatókra vonatkozik), de az, hogy a közerkölcsöt, alkotmányosságot, emberi jogokat és hasonló parttalan elvárásokat teljesít-e, azt bizony a hatóság döntheti majd el.

Az általános - valamennyi médiumtípusra vonatkozó - tiltólistán szerepel a ,,személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltése, nyílt vagy burkolt megsértése, kirekesztése; a magánélet és más, személyhez fűződő jogok megsértése is".

A készülő médiatörvény alapján új nyilvántartást állítanak fel, de a médiumokat, illetve kiadókat a kötelező regisztráció után is kiterjedt, folyamatos, illetve egyedi adatközlésre kötelezhetik - még üzleti titkaikat is megismerheti a Médiahatóság. Ez azt jelenti, hogy ha egy lapban valamenyik tiltalom alá eső tartalom jelenik meg, és a Médiahatóság eljárást indít, akkor akár az újságíró jegyzeteit is lefénymásolhatja - különben jön a 25 millióig terjedő bírság.

A törvénycsomag másik újítása, hogy a szerkesztett blogokra is kiterjed, bár ez médiajogászok szerint értelmezés kérdése: elméletileg, ha ketten szerkesztenek egy blogot, és azon híreket is közölnek, akkor bizony számon lehet majd kérni rajtuk is a szabályokat, ellenkező esetben legfeljebb tízmilliós bírsággal számolhatnak, ami egy blog esetében egyenlő lehet a megszüntetéssel.

Hunhír.info - népszabadság

Forrás: hunhir.info

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=73911
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hallgattathatják, lefénymásolhatja, nyilvántartásból, elképzelhetetlen, tagköztársaságok, kiegyensúlyozott, alkotmányosságot, szankciótípusok, megszüntetéssel, sajtótermékeket, elhallgattatást, médiatörvénytől, médiatörvénnyel, megbüntethetik, kötelezettsége, figyelmeztetés, visszakaphatja, megszüntetését, nyilvántartást, visszacsinálni, felhatalmazást, törvénycsomag, médiumtípusra, jogorvoslatot, médiajogászok, részesedéssel, felhatalmazás, összességében, álmodozhatnak, végrehajtható, szerkesztenek, visszaesőknek, sajtóorgánum, médiahatóság, megismerheti, fenyegetheti, nyomtatott sajtót, parlament előtt, alkotmányos rendet, emberi jogokat, készülő médiatörvénnyel, nyomtatott lapok, korábbi médiatörvénytől, jogsértő nyomtatott, piacon „, büntetéseket ráadásul, büntetéseket bíróságon, szolgáltató –, kezdeti figyelmeztetés, hatósági nyilvántartásból, médium megszüntetését, hírportálok esetében, Polyák Gábor, Hírszerzőnek Bayer Judit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Hogyan válunk hűségesekké?  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szabó T. Anna - Pitypang  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Walter Chrysler mondta  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hogyan válunk hűségesekké?  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Kertem  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Pitypang szökőkút  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  "Ez egy csoda"  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nevelőszülőkhöz adták,  Az ember emlékekből áll  Zilahy Lajos gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  IGEN így  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szeretem ujjad karcsuságait,  Anyák napjára  Walter Chrysler mondta  Egy párkányon  Szép álmokat!  39 ígéret  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  különleges  Somlyó Zoltán - Orgonával  Különleges  Erdei gyöngyvirág  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerű  Jó éjszakát  Megígért békesség  Egy tavasz  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimn...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Nagy és kis csodák  Erdei gyöngyvirág  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Jó nap volt  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Vidámság  Jó nap volt  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Önmaga ellenére  képre írva 
Bejegyzés Címkék
nyomtatott sajtót, parlament előtt, alkotmányos rendet, emberi jogokat, készülő médiatörvénnyel, nyomtatott lapok, korábbi médiatörvénytől, jogsértő nyomtatott, piacon &#8222, büntetéseket ráadásul, büntetéseket bíróságon, szolgáltató &#8211, kezdeti figyelmeztetés, hatósági nyilvántartásból, médium megszüntetését, hírportálok esetében, jogsértőnek ítélt, országos napilapokat, hetilapokat tízmillió, jelentős piaci, legmagasabb büntetést, kívánatos szint, médiahatóság adatszolgáltatási, hatósági eljárást, szinte parttalan, legnagyobb problémát, volt szovjet, jogait valamely, érintett érezzen, róla megjelent, újság esetében, újságokra ugyan, kiegyensúlyozott tájékoztatás, hatóság döntheti, általános &#8211, készülő médiatörvény, kötelező regisztráció, lapban valamenyik, újságíró jegyzeteit, törvénycsomag másik, szerkesztett blogokra, blog esetében, hallgattathatják, lefénymásolhatja, nyilvántartásból, elképzelhetetlen, tagköztársaságok, kiegyensúlyozott, alkotmányosságot, szankciótípusok, megszüntetéssel, sajtótermékeket, elhallgattatást, médiatörvénytől, médiatörvénnyel, megbüntethetik, kötelezettsége, figyelmeztetés, visszakaphatja, megszüntetését, nyilvántartást, visszacsinálni, felhatalmazást, törvénycsomag, médiumtípusra, jogorvoslatot, médiajogászok, részesedéssel, felhatalmazás, összességében, álmodozhatnak, végrehajtható, szerkesztenek, visszaesőknek, sajtóorgánum, médiahatóság, megismerheti, fenyegetheti, jogsértőknek, kötelezhetik, hírszerzőnek, mindenképpen, népszabadság, büntetéseket, médiatörvény, regisztráció, legsúlyosabb, közerkölcsöt, elvárásoknak, adatközlésre, felturbózott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 239
  • e Hét: 578
  • e Hónap: 4323
  • e Év: 157819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.