Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az óvári sortűzről
  2014-01-28 21:12:36, kedd
 
   
  Csonka Emil: A forradalom oknyomozó története 1945-1956 X. rész (részlet)

Ezen a napon, október 26-án a délelőtti órákban a nyugati határszélen lévő, 22 000 lakosú városka is hangot adott a nép vágyainak. Békés felvonulást terveztek a városháza elé. Ötezer ember, a városka lakosságának majdnem egy negyede tolongott a menetben, férfiak, asszonyok, fiatal anyák karon ülő gyermekeikkel, öregek, ifjak, fiúk, lányok öröm ujjongva vonultak, hogy memorandumban adják át kívánságaikat a hatóságoknak. Mikor az ÁVH székháza előtt haladt a menet, többen felkiabáltak, hogy a házról vegyék le a vörös csillagot. Ekkor a lőállásokba helyezett ÁVH-sok elővonták fegyvereiket. Az alumíniumgyár négy munkása előre ugrott és kétségbeesetten kiáltott az ÁVH felé: ,,Ne lőjetek, az Istenért, mi fegyvertelenek vagyunk és semmi rosszat nem akarunk!" Hiába! Az ÁVH, Stefkó József tiszt parancsára, koncentrált tűzzel válaszolt, válogatás nélkül lőtte a Himnuszt éneklő tömeget. A szó legszorosabb értelmében kaszált a halál. Pillanatok alatt 80 vagy 85 ember holtan bukott el. Az élők is, védelmet keresve, földre vetették magukat s ekkor az ÁVH kézigránátokat hajított közéjük.
Az angol kommunista lap, a ,,Daily Worker" kiküldött munkatársa, aki az osztrák határról éppen Budapestre tartott, ezt írja a magyaróvári véres eseményről: ,,Nem volt még figyelmeztető lövés sem... Mégcsak az sem, hogy a levegőbe lőttek volna, vagy hogy az emberek feje fölött lőnek először... Stefkó József ÁVH-tiszt gépfegyvere szórta a golyót a tömeg sűrűjébe, ÁVH-sok hajigálták a kézigránátot. Négy percig tartott a tüzelés, még a sebesültekbe is, akik el akarták vonszolni magukat, hátulról belelőttek."
A nép ekkor a katonai helyőrségre ment és kérte a hadsereget: adjon fegyvert, hogy megtámadhassák az ávéhásokat. A katonák szó nélkül adtak s megkezdődött az ostrom. Közben Győrből is segélycsapatok indultak el, a hadsereg irányításával negyven teherkocsi, katonák által felfegyverzett szabadságharcosokkal. A csatának az vetett véget, hogy a győri forradalmi tanács megbízottja, Földes Gábor meggyőzte az ÁVH-t: reménytelen az ellenállásuk, adják meg magukat. A mély gyászba zuhant, ugyanakkor végtelenül elkeseredett tömeg egy ávéhás tisztet meglincselt, másik hármat megvert, majd kórházba szállított. Úgy tűnt, a népharag ezzel kielégült. De 85 halottnak több száz családtagja nem tudta megemészteni szörnyű fájdalmát.
Az angol újságírónak megmutatták a halottakat. Így írja le, amit látott: ,,A holttestek sorokba rakva feküdtek előttünk. A vér még ott száradt ruhájukon. Némelyik halottnak kis virágcsokor a mellén. Leányok, halottak, alig lehetnek többek tizenhat évesnél. Ott fekszik egy fiú, amolyan hatesztendős. Kis koporsóba fektetve tizennyolc hónapos csecsemő holtteste. Ezt hozta a tizenegy évi 'népi demokrácia': a rendőrség, bűnösen, brutálisan fegyvertelen tömeg ellen fordítja fegyverét s gyilkolja azt a népet, amelynek mindig azt mondották, hogy övé az ország..."
A magyaróvári kórház újabb és újabb halottakat jelentett. Kétségbeesett apák, anyák, hitvesek tolongtak a folyosón, az operációs terem előtt, betegszobákban, fehér ágyak mellett. Sokaknak ott, a karjában halt meg kedvese, aki reggel még életvidám ember volt. Ahogy nőtt a halottak száma, a rokonok egyre hevesebben követelték, hogy ebből a kórházból szállítsák el az idehozott, sebesült ÁVH-tiszteket, vigyék el őket innen, ne maradjon közülük egy sem a haldoklók, az áldozatok szomszédságában. A kórház főorvosa ellenállt. Végül azonban, ahogy a halottak száma egyre nőtt s a szenvedély újra magasra csapott s attól kellett tartani, hogy az elkeseredett tömeg megostromolja a kórházat, a város katonai parancsnoksága elrendelte az ÁVH-tisztek elszállítását.
A kórház kerítésén kívül hatalmas embertömeg. Az épület előtt feltűnik egy hordágy. Megismerik. Kék ingben, pokrócba csavarva a vérengzés főfelelőse, Stefkó. A tömeg meglendül. Áttörik a kerítést, beözönlenek a kapun. ,,Gyilkos! Gyilkos!" hangzik a könnyes-fuldokló, artikulátlan kiáltás százak ajkán. Gyilkos!
Volt, aki látta az ÁVH-tiszt arcát. A szemét. Ebben a szemben benne volt, hogy tudja: mi vár reá.
Ott helyben meglincselték.

2007. ápr. 05.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kétségbeesetten, szomszédságában, betegszobákban, megtámadhassák, segélycsapatok, kézigránátokat, parancsnoksága, fegyvertelenek, felfegyverzett, kétségbeesett, figyelmeztető, gyermekeikkel, memorandumban, megostromolja, kívánságaikat, irányításával, elszállítását, alumíniumgyár, meglincselték, ellenállásuk, hatóságoknak, fegyvertelen, sebesültekbe, hatesztendős, felkiabáltak, megkezdődött, lakosságának, megemészteni, elkeseredett, legszorosabb, kézigránátot, artikulátlan, fegyvereiket, megmutatták, beözönlenek, megbízottja, forradalom oknyomozó, délelőtti órákban, nyugati határszélen, városka lakosságának, negyede tolongott, házról vegyék, vörös csillagot, lőállásokba helyezett, alumíniumgyár négy, angol kommunista, osztrák határról, magyaróvári véres, levegőbe lőttek, emberek feje, tömeg sűrűjébe, katonai helyőrségre, Csonka Emil, Stefkó József, Daily Worker”, Stefkó József ÁVH-tiszt, Közben Győrből, Földes Gábor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Próbálj meg ...  Nagyi telefonál  Boldog születésnapot a ma ünne...  Idő  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A másik dolog,  Próbálj meg ...  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Fehér virág  Őrizkednünk kell...  s immár én is felragyogva, ért...  Png virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 20  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A sors  képre írva  Adakozás  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Nem tudhatod  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Hogy lehet megtartani  Nevem  Png ház  Csak a fogyatkozás látható  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  képre írva  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Mai harmónia kártyám  Png kislány  Png nő  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Hiányzik  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Paul David Tripp Április 20  Egy lelki imádság  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png kislány  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Hiányzik  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Png kutya  Facebookon kaptam Krisztinától  Németh László tollából  Nevem 
Bejegyzés Címkék
forradalom oknyomozó, délelőtti órákban, nyugati határszélen, városka lakosságának, negyede tolongott, házról vegyék, vörös csillagot, lőállásokba helyezett, alumíniumgyár négy, angol kommunista, osztrák határról, magyaróvári véres, levegőbe lőttek, emberek feje, tömeg sűrűjébe, katonai helyőrségre, hadsereg irányításával, vetett véget, győri forradalmi, mély gyászba, ávéhás tisztet, népharag ezzel, angol újságírónak, holttestek sorokba, magyaróvári kórház, operációs terem, karjában halt, halottak száma, rokonok egyre, kórházból szállítsák, áldozatok szomszédságában, kórház főorvosa, szenvedély újra, elkeseredett tömeg, város katonai, kórház kerítésén, épület előtt, vérengzés főfelelőse, tömeg meglendül, szemben benne, kétségbeesetten, szomszédságában, betegszobákban, megtámadhassák, segélycsapatok, kézigránátokat, parancsnoksága, fegyvertelenek, felfegyverzett, kétségbeesett, figyelmeztető, gyermekeikkel, memorandumban, megostromolja, kívánságaikat, irányításával, elszállítását, alumíniumgyár, meglincselték, ellenállásuk, hatóságoknak, fegyvertelen, sebesültekbe, hatesztendős, felkiabáltak, megkezdődött, lakosságának, megemészteni, elkeseredett, legszorosabb, kézigránátot, artikulátlan, fegyvereiket, megmutatták, beözönlenek, megbízottja, meglincselt, virágcsokor, koncentrált, határszélen, gépfegyvere, reménytelen, lőállásokba, felvonulást, helyőrségre, magyaróvári, újságírónak, családtagja, végtelenül, ugyanakkor, belelőttek, kommunista, munkatársa, pillanatok, értelmében, parancsára, budapestre, eseményről, teherkocsi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 532
  • e Hét: 1164
  • e Hónap: 6045
  • e Év: 28098
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.