Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Brazilia
  2014-07-22 19:00:55, kedd
 
 




BRAZÍLIA


Brazília a legnagyobb és legfontosabb ország Dél-Amerikában. Chile és Ecuador kivételével minden országgal határos a kontinensen. Az első néhány dolog ami eszünkbe jut az Amazonas, a fantasztikus strandok, a foci és a karnevál - persze Brazília sokkal több ennél.

Brazília legérdekesebb helyei a nyüzsgő délkeleti metropoliszok: Rio de Janeiro és Sao Paulo; a valamivel nyugisabb Salvador északkeleten, a régi gyarmati városok Ouro Preto és Olinda, valamint a Fernando de Noronha sziget. Az Iguazu-vízesés a legszebb természeti jelenségek egyike.






A Copacabanán nagyszerű az élet

Tartson velünk Brazília legszebb városába, ahol a ,,nép strandján" nem számít, ki a gazdag és ki a szegény

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.dN2xZvKX.d puf


Első napomat töltöm a világhírű Copacabana-strand négy kilométernyi csillogó homokján, a szuperfitt, bronzbarna testek és a falatnyi fürdőruhák között. És máris úgy érzem magam, mint a partra vetett hal. - Ugye, nem ez lesz rajtad? - kérdezi brazil barátom, Renata, buggyos cargo rövidnadrágomra mutatva, tudják, amelynek a szárát térdnél le lehet cipzárazni.

- Miért ne? - kérdezek vissza, miközben sápadt bőrömet vastagon bekenem 100-as faktorú naptejjel.

Nem válaszol, azonban rögtön megértem a célzást, amint végignézek a strandolás örömeit élvező, többnyire remek formában lévő, barnára sült cariocákon (portugál nyelven így nevezik a riói születésűeket, akiknek a többsége itt lakik egészen közel).

Majdnem minden nő brazil bikinit visel, ami, mint Renatától megtudom, jóval kisebb, mint a francia változat. Sőt, néhányan csupán szabad szemmel alig látható vékony pántokat hordanak, amelyet a helyiek ,,fogselyemtangának" becéznek. A hasonlat találó, mivel a pántok hátulról nézve ugyanúgy eltűnnek, mint a fogselyem a fogak között.

Míg a férfiak némelyike szörfnadrágot visel, a legtöbbjük - életkortól függetlenül - szűk sungában feszít. Ez valamivel nagyobb, mint egy Speedo úszó, de sokkal kisebb, mint a rajtam lötyögő nevetséges sort, amely tévedhetetlenül jelzi, hogy gringo vagyok, vagyis külföldi, esetemben Vermont-ból érkezett amerikai, ahol az emberek inkább síelnek, mint napoznak. Itt mindenki csodálatosan le van barnulva.

Mivel azért jöttem Rióba, hogy feltárjam a tengerpart áldásos szerepét a cariocák életében, rögtön eszembe vésem: ,,lesülni, buggyos gatyát kidobni, sungát venni".

A Copacabana egy életre kelt képeslap: finom fehér homokkal borított félhold, amelyet toronyházak öveznek. Északon a 400 méteres Cukorsüveg-hegy, délen pedig a Megváltó Krisztus szobra magasodik. És mint az összes riói strand, bárki szabadon látogathatja.

- Talán nehéz belátni, miért, de a Copacabana és a többi strandunk azon kevés brazíliai hely közé tartozik, ahol nincs osztálykülönbség - mondja az ismert antropológus, Roberto DaMatta, amikor meglátogatom a Rio szomszédságában lévő otthonában.

- A tengerparton egyenlők a favelák (Rio hegyoldalra épült nyomornegyedei) lakói, az üzleti élet vezetői és a diákok - állítja. - Mivel mindenki szinte meztelen, nemigen lehet megállapítani a társadalmi hovatartozást, és mivel a strandok nyilvánosak, bárki bemehet. A tengerpart Brazília legdemokratikusabb helye.







Hamarosan magam is fölfedezem, hogy a Copacabanán Michael Palin író szavaival élve ,,szinte teljesen eltűnik a kitaszított és a kiváltságos közötti szakadék". A futkározó, röplabdázó, strandteniszező, tornázó, úszó, szörföző, napozó vagy csak egyszerűen bámészkodó strandolók sokaságában összeakadok a magas, sovány, sötét bőrű Magnóval, aki az egyik közeli favela lakója.

- Ez a nép strandja - mondja, mielőtt egy csapat fitneszőrült társaságában beugrana a vízbe, hogy átússza az öblöt. - Itt senkit sem érdekel, hogy gazdag vagy-e, vagy szegény.

Nem messze Fernando Moraes újságíró vesz szabadtéri capoeiraleckét (a tánc, a sport és a harcművészet ezen ötvözete Brazília-szerte nagyon népszerű), és közben elmagyarázza, hogy a Copacabana sokszínűsége a környező zsúfolt lakónegyednek is köszönhető.

- Ez nagyon érdekes környéke Riónak, ahol mindenféle ember él. Napi 24 órában zajlik itt az éjszakai élet, és az ország minden részéből érkeznek ide gazdagok és szegények egyaránt. Itt minden előfordul.

A rendőrök rendszeresen járőröznek a parton, ettől csökkent a ,,söprések" száma, amelyek során (állítólag a környező favelákról érkező) fiatalok hordái özönlik el a strandot, hogy kiraboljanak mindenkit, helybelieket és turistákat egyaránt.

Mindazonáltal a strandolókat állandóan figyelmeztetik, hogy a lehető legkevesebb értéket hozzák magukkal és ügyeljenek minden gyanús mozzanatra. A környező sokemeletes hotelek némelyike adóvevőkkel felszerelt biztonsági embereket alkalmaz, akik az épületek tetejéről távcsővel figyelik meg a parton strandoló szállóvendégeiket. A patinás Copacabana Palace Hotel 32 tagú, magasan képzett biztonsági személyzettel dicsekedhet.

Már az első napon a saját bőrömön tapasztaltam, hogy érdemes óvatosnak lenni. - Cipőtisztítást, uram? - szólított meg egy 150 centisnél nem magasabb süvölvény, akinek a vállán átvetve cipőpucoló faláda fityegett. Aztán a tornacipőmre mutatott, amin, ki tudja honnan, egy nagy sárga mustárpaca éktelenkedett.

Mielőtt visszautasíthattam volna, a fickó már előttem térdelt, és lázasan suvickolt. Miután végzett, rámutatott a fadoboz oldalán virító feliratra, és közölte: - Ötven amerikai dollár lesz!

Hirtelen rájöttem, hogy biztosan ő vagy a tettestársa lopódzott mögém pár perccel korábban, hogy mustárt fröccsentsen a cipőmre - ősrégi trükk. Először még mulattatott a szemtelensége, ám a viselkedése megváltozott, amikor nem voltam hajlandó pár dollárnál többet adni neki. Megragadta a pénzt, és portugálul átkozódva eloldalgott. Később megtudtam, hogy szerencsém volt: a srác más turistákat meg is támadott, amikor nem akarták leperkálni az 50 dollárt.

A Copacabana ,,nép strandjaként" betöltött szerepe hétvégeken és a nagy nyilvános rendezvényeken a legszembetűnőbb. Amikor Ferenc pápa, a történelem első latin-amerikai pápája 2013-ban Brazíliába látogatott, misét celebrált itt. Több mint hárommillió zászlót lengető ember tódult a partra az egyházfő üdvözlésére.

Rod Stewart állítólag még a pápát is túlszárnyalta: 1994-ben több mint 3,5 millióan jöttek el a koncertjére. A Rolling Stones 2006-ban másfél millió embert vonzott a partra. Copacabana ad otthont a világ legnagyobb szilveszteri partijának minden évben, amikor több mint kétmillió bulizó árasztja el a strandot, hogy gyönyörködhessen a káprázatos tűzijátékban és tiszteleghessen a tenger afrobrazíliai istennője, Iemanjá előtt.







Vasárnaponként Rio 6,5 millió lakosa közül annyian tartanak a Copacabana-strand felé, hogy a városi hivatalnokok kénytelenek lezárni az autóforgalom elől a fejedelmi tengerparti sétányt, az Avenida Atlânticát a gyalogosok, biciklizők, gördeszkázók és görkorcsolyázók számára. A strandról távozó rióiak Boa praia! kiáltással köszöntik az éppen érkezőket, ami annyit tesz, ,,Élvezd a strandot!"

Ezen a vasárnapon a part zsúfolásig megtelt. Sőt annyi itt az ember, hogy a tengernyi tangától szinte már nem is látni a homokot. Miközben a szelíden ívelő part mentén sétálok, látom, ahogy az árusok serege beszivárog a strandolók közé, kínálgatva bikinitől jeges italokig, szalmakalaptól futball-labdáig, és ha hiszik, ha nem, üdülési jogig mindent. Egy brazil barátom egyenesen azt tanácsolta: - Csak ülj nyugodtan, és bármi, amire szükséged lehet, előbb-utóbb odajön hozzád.

Miután hólyagosra sültem a perzselő napon, belegázolok a meglepően hűvös, 20 fokos vízbe, és úszom egy kicsit. A tenger nyugodt, ám ez nincs mindig így; néha hatalmas hullámok és dagály nehezíti az úszást. Az is meglep, hogy a tenger egyáltalán nem zsúfolt: sok strandoló láthatóan beéri a parttal vagy egy kis mártózással.

- Figyelje meg a riói strandolókat - mondta Roberto DaMatta. - Észre fogja venni, hogy senki sem olvas. Inkább egymást nézik. Ez az egyik nemzeti időtöltésünk.

Igaza van. Nézel és néznek; ez a brazil tengerpart lényege. Megkérdezek egy gyönyörű, napbarnított, hosszú, fekete hajú, karcsú, fiatal nőt, aki épp most emelkedett ki a tengerből anyagtakarékos bikinijében, hogy nem zavarja-e a sok száz reá szegeződő női és férfitekintet. - Egyáltalán nem - feleli. - Mi picike fürdőruhákban nőttünk fel, és elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek. A latin emberek értékelik a szép testet. Maga nem?

Hogy is mondhatnék ellent?

Egyes strandrajongók szerint lehet, hogy a Copacabana túlvan a virágkorán. Kétségkívül erősen megkopott a fénye azokhoz az időkhöz képest, amikor Brigitte Bardot, Cary Grant, a Kennedy család és kéjutazók serege látogatta Copacabana azóta bezárt kaszinóit és flancos szállodáit. A filmekben, slágerekben sokáig a ,,Ruccanjunk le Rióba!" számított a legmenőbb szórakozásnak, a legmenőbb hely pedig a Copacabana volt.

Sokan állítják, hogy a közeli Ipanema vagy Leblon strandjai elhomályosították a Copacabanát, ám egy copacabanai lakos előtt még véletlenül sem tanácsos ilyet mondani.

- Ipanema? Az a sznoboknak való - jelenti ki Lirian Rodrigues helyi lakos és ingatlanügynök, s hogy szavainak nyomatékot adjon, ujjával megérinti orrának oldalát. - A Copacabana sokkal igazibb. Sokkal brazilabb!

Andrea Natal, a Copacabana Palace Hotel igazgatója szerint ez a strand Brazília egészséges, örömteli életstílusát tükrözi. - Nagyon különleges hely - mondja az igazgatónő, amikor a 90 éves, 241 szobás szállodában üdvözöl, ahol a szobaárak 640 dollárnál kezdődnek. - A víz, a panoráma és a legbarátságosabb emberek. Nincs még egy ilyen hely a világon!

Még egy bizonyíték van arra, hogy a Copacabana egyedülálló a hetven riói strand között - ez pedig a félhold alakú tengerpart déli csücskében található, közvetlenül a Forte de Copacabana katonai bázis alatt. A pálmafákkal tűzdelt partszakasz sarkában horgonyoz egy fából készült csónakokból álló kis flotta, amelynek tulajdonosai ma is halászatból élnek, és büszkén ápolják a kis halászfaluból kifejlődött Copacabana hagyományait.







Hajnalonta még jóval az előtt, hogy a strandot benépesítenék a látogatók, ezek a viharban edződött halászok egymást segítve vízre teszik csónakjaikat, majd elindulnak, hogy lehalásszák a Copacabana környéki vizeket.

- Büszkék vagyunk arra, hogy sikerül fenntartanunk ezt az életformát - mondja José Manuel Pereira Rebouças, a kolónia elnökhelyettese, egy közeli favela lakója. - A többség szórakozni jön a partra, mi viszont dolgozni.

Egy jó napon Rebouças és társai fejenként akár száz kiló halat is kifognak, amelyet a boltjukban árusítanak.

A Copacabana tengerpartjának és nyüzsgő környékének felfedezésével töltött néhány nap után sok mindent megtudtam arról, mi teszi a Copacabanát a világ egyik leghíresebb strandjává. Magam is jelentős változáson mentem át az első itteni napomhoz képest, amikor sápadtfehér bőrömről és lötyögő nadrágomról lerítt, hogy gringo vagyok.

Nos, a bőröm most sem csokiszínű, de a riói tűző napon eltöltött időnek és 20-as faktorú új naptejemnek hála legalább kezdek barnulni. És ha nem festek is úgy, mint egy vérbeli carioca, strandra már úgy járok, ahogy ők: csak annyi brazil reált viszek, amennyi elég arra, hogy napernyőt és nyugágyat béreljek, illetve igyam pár caipirinhát (hagyományos brazil koktélt).

Ami pedig a buggyos sortot illeti, megszabadultam tőle, és vásároltam egy zöldben és sárgában - a brazil nemzeti zászló színeiben - pompázó sungát. Persze ez is XL-es méretű, de nem érdekelt, ha megbámultak. Hiszen, ahogy az anyagtakarékos bikinit viselő hölgy mondotta: ,,elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek".

Boa praia!

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.t7PG4G1P.d puf



Link













 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: osztálykülönbség, gyönyörködhessen, legbarátságosabb, elnökhelyettese, tévedhetetlenül, tengerpartjának, szomszédságában, rövidnadrágomra, görkorcsolyázók, strandteniszező, tiszteleghessen, legszembetűnőbb, vasárnaponként, felfedezésével, capoeiraleckét, figyelmeztetik, cipőtisztítást, rendezvényeken, megszabadultam, anyagtakarékos, szalmakalaptól, strandrajongók, ingatlanügynök, nyomornegyedei, túlszárnyalta, személyzettel, születésűeket, szörfnadrágot, szórakozásnak, éktelenkedett, hovatartozást, mindazonáltal, afrobrazíliai, halászfaluból, metropoliszok, férfitekintet, első néhány, fantasztikus strandok, nyüzsgő délkeleti, valamivel nyugisabb, régi gyarmati, legszebb természeti, világhírű Copacabana-strand, falatnyi fürdőruhák, partra vetett, szárát térdnél, strandolás örömeit, riói születésűeket, francia változat, helyiek „, hasonlat találó, pántok hátulról, Ouro Preto, Megváltó Krisztus, Roberto DaMatta, Copacabanán Michael Palin, Fernando Moraes, Copacabana Palace Hotel, Amikor Ferenc, Rolling Stones, Vasárnaponként Rio, Avenida Atlânticát, Brigitte Bardot, Cary Grant, Lirian Rodrigues, Andrea Natal, José Manuel Pereira Rebouças,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  jó reggelt  Paul David Tripp Április 13  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Különleges  Pitypang szökőkút  Tanácsok egy pszichológustól  Vannak emberek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Ott van  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Otthon  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Isten hűségének mértéke  Jó éjszakát  Ott van  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Nagy és kis csodák  Magamnak  Hogyan válunk hűségesekké?  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Egy barátság története  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  Jázmin  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  képre írva  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Pitypang szökőkút  Ismeretlen: Ikarusz monda  Esterházy Péterre emlékezünk  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila – Keresek ...  Különleges  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Nagy és kis csodák  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Különleges  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimn...  A gyulladáscsökkentő és csonte... 
Bejegyzés Címkék
első néhány, fantasztikus strandok, nyüzsgő délkeleti, valamivel nyugisabb, régi gyarmati, legszebb természeti, világhírű Copacabana-strand, falatnyi fürdőruhák, partra vetett, szárát térdnél, strandolás örömeit, riói születésűeket, francia változat, helyiek &#8222, hasonlat találó, pántok hátulról, fogak között, férfiak némelyike, legtöbbjük &#8211, rajtam lötyögő, emberek inkább, tengerpart áldásos, cariocák életében, életre kelt, összes riói, többi strandunk, ismert antropológus, tengerparton egyenlők, üzleti élet, diákok &#8211, társadalmi hovatartozást, strandok nyilvánosak, tengerpart Brazília, kiváltságos közötti, egyik közeli, csapat fitneszőrült, harcművészet ezen, környező zsúfolt, éjszakai élet, ország minden, rendőrök rendszeresen, környező favelákról, strandolókat állandóan, lehető legkevesebb, környező sokemeletes, épületek tetejéről, parton strandoló, patinás Copacabana, első napon, saját bőrömön, vállán átvetve, tornacipőmre mutatott, nagy sárga, fadoboz oldalán, tettestársa lopódzott, cipőmre &#8211, viselkedése megváltozott, nagy nyilvános, történelem első, egyházfő üdvözlésére, világ legnagyobb, káprázatos tűzijátékban, tenger afrobrazíliai, városi hivatalnokok, autóforgalom elől, fejedelmi tengerparti, strandról távozó, éppen érkezőket, part zsúfolásig, tengernyi tangától, szelíden ívelő, árusok serege, strandolók közé, brazil barátom, perzselő napon, meglepően hűvös, tenger nyugodt, tenger egyáltalán, parttal vagy, riói strandolókat, egyik nemzeti, brazil tengerpart, tengerből anyagtakarékos, latin emberek, szép testet, fénye azokhoz, időkhöz képest, legmenőbb szórakozásnak, legmenőbb hely, közeli Ipanema, copacabanai lakos, strand Brazília, legbarátságosabb emberek, ilyen hely, hetven riói, félhold alakú, pálmafákkal tűzdelt, fából készült, strandot benépesítenék, viharban edződött, életformát &#8211, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 26861
  • e Év: 204736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.