Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nő párti vagyok
  2011-05-24 12:44:51, kedd
 
  Müller Péter Írása

Mi romlott el az évszázadok alatt, ami miatt egyre nehezebben találja a hangot a férfi és a nő a párkapcsolatokban? Miért torzult el a férfilélek, és mi ebből a tanulság a nők számára? Müller Péter írása arról, hogy férfi létére miért lett mégis nőpárti.

Olvasóim azt mondják - a nők is! -, hogy elfogult vagyok. Nőpárti. Igaz ez? Ha valakit bírálat ér, ajánlatos önvizsgálatot tartani. Erre még ifjúkoromban hívta föl a figyelmemet egy bölcs mester, akinek mondását a tárcámban hordoztam.

"Amit nemes ember keres, önmagában van. Amit a közönséges ember, másokban." - Ez Konfuciusz mondata. Nagyon férfi-mondat.

A "nemes ember": az eszményi férfi. A "közönséges" pedig ennek a torz, leesett változata. Igazi férfierény, ha a hibáimat nem vetítem másokra. Ha hazugságaimmal, hibáimmal önmagamban szembesülök. Miért? Először is, mert így igaz. Másodszor, mert elszámolással tartozom. Férfierény a felelősség. Semmit nem lehet másokra kenni. Ha romlás van körülöttem, az első kérdésem - de még egy párkapcsolatban is! -, én mit rontottam el?!

Az csak a második kérdésem lehet, mit rontott el ő.

Igen. Van igazság ebben a vádban. A nőkről több szeretettel írok. Megértőbben. Hiányoznak műveimből a női démonok, gonoszságok, elvetemült aljasságok és hazugságok leírásai. A rossz anyákról, például, alig írtam. Pedig mennyien vannak! Hogy mi mindent tudnak rombolni a nők, arról is keveset beszélek. A férfiakat pedig gyakran elítélem. A mai férfiakat.

Ez igaz. Valamit azért szeretnék felhozni a mentségemre. Először is: férfi vagyok. Tehát a bírálatom önbírálat is. Magamról írok, amikor a férfiakról írok. Ha rosszul látom, az nemcsak élet-, de önismereti hibám is.

Minden írásom, még ez a cikkem is: önvallomás. Mit látok? Azt, hogy az emberiség válságos állapotban van. Nagy bajban. És ezért a felelősség elsősorban a miénk, férfiaké. Mi formáltuk, irányítottuk, teremtettük a történelmünket. Mi vívtuk a háborúinkat évezredeken át - a bajokért és a kudarcokért is magunkat kell felelőssé tenni.

Férfiuralomban élünk. A történelmet, emberemlékezet óta, mi irányítjuk. Az Ádámok - nem az Évák.

A csődöt persze mindketten megéljük, de a felelősség Ádámot terheli. A Férfi-szemléletet. Nincs mese. A világtörténelem, minden válságával együtt: férfimű. És ahogy Madách mondja a nőről: "A jó sajátja, míg bűne a koré, mely szülte őt."

A kort pedig, tudjuk a Tragédiából, mi, Ádámok csináljuk. Nagyon vacak dolog volna, hogy most, amikor itt a totális csőd, a felelősséget gyorsan rákenjük arra, akit a mai napig szóhoz sem engedtük jutni, s akinek a sok évezredes történelme enyhén szólva kiszolgáltatott és méltatlan volt.

Minél gőgösebb volt a férfi, annál elvetemültebben bánt a nőkkel. Minél kevésbé ismerte önmagát, annál inkább lenézte, kihasználta, vádolta, és persze verte és kínozta őket. Iszonyattal olvasom a szadista, perverz boszorkánypereket. A lelkünkben néha ma is zajlanak még. Sok párkapcsolatban is. Így nővel akkor sem bánhat egy férfi, ha valóban bűnös.

S tették ezt azok a férfiak, akik közben szeretetről prédikáltak s könnyes szemmel imádkoztak a Szűzanyához, könyörületért.

Az eltorzult férfilélek egyszerre lesz igazságtalan, aljas és hazug - az önismeret teljes hiánya miatt. Ezt én magamban fedeztem fel! Ma már csak egy-egy villanás bennem a nőgyűlölet - de van."Te vagy a hibás!" a "Te tetted tönkre az életemet!" És a vak harag, ami ezzel jár.

Most mondom a lényeget.

Az, hogy ötvenöt éve élek egy harmonikus párkapcsolatban két gyerekkel és hét unokával, többek között azért is van, mert én mindazt, amit írok, korán fölfedeztem magamban. Fölfedeztem nemcsak az eltorzult, de az igazi férfit is. Olyan vagyok, mint egy tudós, akinek kísérlete az otthoni laborjában működik már, és most szeretné átadni a titkát, hogy mindenkié legyen.

Ha pl. egy férfi visszanyeri az igazi tekintetét, akkor nemcsak azt mondja a nőknek, amit hallani akarnak, hogy egyenlők velünk, hanem azt, hogy többek!

Az igazi férfiszemben - ahányszor sikerül azzal néznem - tisztelet van. Először anyámra néztem így. A szeretetem hasonlított az istenszeretetre, ha ugyan nem az volt. A Gondviselőm volt ő... igen. Azóta pedig akkor látok így, ha szerelmes vagyok. De még akkor is, ha a páromat egyszerűen "csak" szeretem. Ez a tekintet valóban nem objektív: elfedi a másik hibáit.

Fölfelé nézek, ha ránézek. Nem lenézek rá, nem is előttem van - hanem fölöttem. És ha látom is a sötét démonait - mert látom, hiszen mindketten sokat szenvedünk egymás démonai miatta -, inkább sajnálom őt, mint gyűlölöm.

Én ezzel a szemmel nézek - ha nyitva van. Ez egy fölfelé látó tekintet. Ezzel próbálok élni, írni is. Ajánlom férfitársaimnak, próbálják ki. Főleg akkor, ha sorsukon és a világon változtatni akarnak.

Tudom, hogy ezzel a szemmel nem a valódit látjuk. De az igazit!





 
 
0 komment , kategória:  Nőkről 3.  
Címkék: férfitársaimnak, párkapcsolatban, istenszeretetre, elvetemültebben, világtörténelem, kiszolgáltatott, hazugságaimmal, történelmünket, férfiuralomban, emberemlékezet, könyörületért, önvizsgálatot, elszámolással, igazságtalan, férfiszemben, ifjúkoromban, irányítottuk, felelősséget, tragédiából, fölfedeztem, figyelmemet, hasonlított, szeretettel, szembesülök, gondviselőm, visszanyeri, prédikáltak, kihasználta, évezredeken, kudarcokért, történelmet, szemléletet, háborúinkat, iszonyattal, mentségemre, gonoszságok, évszázadok alatt, bölcs mester, tárcámban hordoztam, közönséges ember, eszményi férfi, első kérdésem, második kérdésem, nőkről több, rossz anyákról, férfiakat pedig, bírálatom önbírálat, férfiakról írok, nemcsak élet-, emberiség válságos, felelősség elsősorban, háborúinkat évezredeken, Müller Péter Írása, Müller Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  A Megváltó szolgálatában  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem számIt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Reménység és erő Krisztustól e...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Adakozás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png kislány  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Mi lenne ha  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Örülök, hogy látlak!  Png cica  Soha ne kedvezz...  képre írva  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 21  Albert Einsteinről  Lóhere  Minden harmadik...  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A boldog családok mind hasonló...  Egy lelki imádság  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Makszim Gorkij gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  Png kislány  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Esti kép  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
évszázadok alatt, bölcs mester, tárcámban hordoztam, közönséges ember, eszményi férfi, első kérdésem, második kérdésem, nőkről több, rossz anyákról, férfiakat pedig, bírálatom önbírálat, férfiakról írok, nemcsak élet-, emberiség válságos, felelősség elsősorban, háborúinkat évezredeken, csődöt persze, felelősség Ádámot, kort pedig, totális csőd, felelősséget gyorsan, lelkünkben néha, eltorzult férfilélek, önismeret teljes, harmonikus párkapcsolatban, igazi férfit, otthoni laborjában, férfi visszanyeri, igazi tekintetét, igazi férfiszemben, szeretetem hasonlított, páromat egyszerűen, tekintet valóban, másik hibáit, sötét démonait, szemmel nézek, fölfelé látó, világon változtatni, valódit látjuk, férfitársaimnak, párkapcsolatban, istenszeretetre, elvetemültebben, világtörténelem, kiszolgáltatott, hazugságaimmal, történelmünket, férfiuralomban, emberemlékezet, könyörületért, önvizsgálatot, elszámolással, igazságtalan, férfiszemben, ifjúkoromban, irányítottuk, felelősséget, tragédiából, fölfedeztem, figyelmemet, hasonlított, szeretettel, szembesülök, gondviselőm, visszanyeri, prédikáltak, kihasználta, évezredeken, kudarcokért, történelmet, szemléletet, háborúinkat, iszonyattal, mentségemre, gonoszságok, szűzanyához, szeretetről, teremtettük, megértőbben, változtatni, önvallomás, harmonikus, önismereti, mindketten, állapotban, imádkoztak, lelkünkben, önmagamban, szenvedünk, elsősorban, egyszerűen, nőgyűlölet, szeretetem, konfuciusz, körülöttem, férfiakról, közönséges, férfierény, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1345
  • e Hét: 5423
  • e Hónap: 27690
  • e Év: 160244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.