Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A virslivásárlás tíz pontja
  2014-12-29 19:15:02, hétfő
 
 







A VIRSLIVÁSÁRLÁS TÍZ PONTJA


Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.


Készül a virsli / Fotó: Polyak Attila - Origo





1. Olcsó virslinek híg a leve

Azt senki se hiheti el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüljék a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.
2. Sajnos a drága virslinek is lehet híg a leve

A drága virslik között is rengeteget higítanak szójával és adalékokkal, de egy szebb csomagolás, és kész az átverés. Az összetevők alapján vásároljon, ne bízzon a drága virslikben sem!
3. Mindig olvassa el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresse meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján döntsön.


Mindig olvassa el! / Forrás: Táfelspicc





4. Keresse a hústartalmat!

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb terméket tart a kezében. Szerencsére hiperekben is kaphatók már több gyártó 80% hústartalom körüli-feletti, kifejezetten ehető termékei. (A törvény minimum 40% hústartalmat ír elő. Az élvezet és a minőség 80% körül kezdődik. Ezt a különbséget most próbálják meg megemészteni.)


84%, az már bíztató. / Forrás: Táfelspicc





5. Kerülendő adalékanyagok egy virsliben

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze, a termék tartalmazza-e az alábbiakat. (A virslik sajnos rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, még a jobbak is. A legjobbak nem.):
szója
mechanikusan szeparált hús (hogy mi az, arról itt olvashat bővebben)


Czimmerék biatorbágyi pultja a híres húskenyerekkel és virslivel / Forrás: Táfelspicc





6. Keresse a manufaktúrát!

Több hentes készít saját virslit, nem egy zseniálisat. Tavalyi cikkünkben feltérképeztük őket.

7. A szép jelző nem garancia

A békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt. Mindig olvassák el az összetevőket!

8. A bőrös -műbeles- virslik általában jobb minőségűek

9. Óvatosan a baromfivirslikkel!

Bár a baromfivirslik jellemzően az olcsóbb árkategóriában jelennek meg, az adalékanyagok túlzó használata és a törvényi minimumot pont elérő hústartalom jellemzőbb rájuk. Mindig olvassák el az összetevőket!


40% hústartalom. Pont, mint a törvényben / Forrás: Táfelspicc





A csirke ráadásul bajt is hoz ránk ilyenkor
A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból - sertés és marha - készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen - enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli - egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.

A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért - és a szezonalitás miatt - volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros.

10. Készítse el maga!

Ronda, de nagyon finom a házi virslink. / Forrás: Táfelspicc





Ne vacsora közben nézd meg! - Így készül a virsli
/Aki virsligyárban dolgozik, az utálja a virslit?!/







Link














 
 
1 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Címkék: nagyságrendekkel, alapszabályokat, feltérképeztük, baromfivirslik, alapanyagokból, árkategóriában, húskenyerekkel, hagyományokkal, virslivásárlás, baromfivirslit, adalékanyagok, szilveszterre, körülhatárolt, iparosodással, adalékanyagot, baromfivirsli, virsligyárban, tartalmaznak, tartalmaznia, szilveszteri, eredetvédett, összetevőket, hústartalmat, manufaktúrát, mechanikusan, értékesített, elkerülésére, párhuzamosan, csomagoláson, sertéshúsból, fogyasztását, megemészteni, szezonalitás, kifejezetten, elkészítette, monarchiában, párszáz forintos, drága virslinek, drága virslik, szebb csomagolás, összetevők alapján, drága virslikben, összetevők listáját, alapján döntsön, törvény minimum, különbséget most, termék tartalmazza-e, virslik sajnos, híres húskenyerekkel, szép jelző, bőrös -műbeles-, baromfivirslik jellemzően, VIRSLIVÁSÁRLÁS TÍZ PONTJA, Polyak Attila, Magyar Élelmiszerkönyvben, Johann Georg Lehner,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Könyvek  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Szimbólumok  Virág vasárnap  Nagyhétfő:  Virágos mező  Az út  A tavasz nem csak önmagában sz...  Fényvarázslat  Alvó cica  Jó éjszakát  Nárcisz  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Haja van  Boldogság  Virág lány  Facebookon kaptam Krisztina b...  Virág lány  Nárcisz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könyvek  Facebookon kaptam  Apu  Facebookon kaptam  A nagy természet  Jó éjszakát  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Alvó kutyák  Szeretettel !  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Szép estét  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Válaszok a halál után  A haj állapotának javítása egy...  Nagy Feró megmondta?  Vérnyomáscsökkentés  Esti kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Varázskönyv  A haj állapotának javítása egy...  Isten . . .  Haja van  A nagyhét eseményei  Kékfestőről pár szóban  Csak egy életed van....  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  képre írva  Kinyílni egy beteg világban: v...  Öröknek hinni . . .  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó éjszakát  Egy hét kihagyás  Karinthy Frigyes: Almafa  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sonka vásár  képre írva  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Nem látom őket  Táplálékok a máj egészségének ...  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Virágvasárnap a húsvét előtti  Csak egy életed van....  Tibeti harangvirág  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Mi van, ha? 
Bejegyzés Címkék
párszáz forintos, drága virslinek, drága virslik, szebb csomagolás, összetevők alapján, drága virslikben, összetevők listáját, alapján döntsön, törvény minimum, különbséget most, termék tartalmazza-e, virslik sajnos, híres húskenyerekkel, szép jelző, bőrös -műbeles-, baromfivirslik jellemzően, olcsóbb árkategóriában, adalékanyagok túlzó, törvényi minimumot, csirke ráadásul, virsli feltalálása, frankfurti céhek, bécsi virsli, frankfurter Würstchen, egész Monarchiában, városi szilveszteri, iparosodással párhuzamosan, sertéshús újévi, nagyot hibázik, baromfifogyasztás szilveszteri, csirke elkaparja, disznó kitúrja, szezonalitás miatt, paraszti szilveszteri, házi virslink, nagyságrendekkel, alapszabályokat, feltérképeztük, baromfivirslik, alapanyagokból, árkategóriában, húskenyerekkel, hagyományokkal, virslivásárlás, baromfivirslit, adalékanyagok, szilveszterre, körülhatárolt, iparosodással, adalékanyagot, baromfivirsli, virsligyárban, tartalmaznak, tartalmaznia, szilveszteri, eredetvédett, összetevőket, hústartalmat, manufaktúrát, mechanikusan, értékesített, elkerülésére, párhuzamosan, csomagoláson, sertéshúsból, fogyasztását, megemészteni, szezonalitás, kifejezetten, elkészítette, monarchiában, kompatibilis, szorgalmazó, ellenőrizze, szilveszter, tartalmazza, adalékokkal, disznótoros, szerencsére, hústartalom, különbséget, hagyományai, szerepelnek, feltalálása, frankfurter, zseniálisat, törvényileg, biatorbágyi, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1796
  • e Hét: 8140
  • e Hónap: 34763
  • e Év: 172135
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.