2014-12-29 19:15:02, hétfő
|
|
|
A VIRSLIVÁSÁRLÁS TÍZ PONTJA
Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.
Készül a virsli / Fotó: Polyak Attila - Origo
1. Olcsó virslinek híg a leve
Azt senki se hiheti el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüljék a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.
2. Sajnos a drága virslinek is lehet híg a leve
A drága virslik között is rengeteget higítanak szójával és adalékokkal, de egy szebb csomagolás, és kész az átverés. Az összetevők alapján vásároljon, ne bízzon a drága virslikben sem!
3. Mindig olvassa el az összetevőket!
Akármilyen árban van a termék, keresse meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján döntsön.
Mindig olvassa el! / Forrás: Táfelspicc
4. Keresse a hústartalmat!
Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb terméket tart a kezében. Szerencsére hiperekben is kaphatók már több gyártó 80% hústartalom körüli-feletti, kifejezetten ehető termékei. (A törvény minimum 40% hústartalmat ír elő. Az élvezet és a minőség 80% körül kezdődik. Ezt a különbséget most próbálják meg megemészteni.)
84%, az már bíztató. / Forrás: Táfelspicc
5. Kerülendő adalékanyagok egy virsliben
Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze, a termék tartalmazza-e az alábbiakat. (A virslik sajnos rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, még a jobbak is. A legjobbak nem.):
szója
mechanikusan szeparált hús (hogy mi az, arról itt olvashat bővebben)
Czimmerék biatorbágyi pultja a híres húskenyerekkel és virslivel / Forrás: Táfelspicc
6. Keresse a manufaktúrát!
Több hentes készít saját virslit, nem egy zseniálisat. Tavalyi cikkünkben feltérképeztük őket.
7. A szép jelző nem garancia
A békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt. Mindig olvassák el az összetevőket!
8. A bőrös -műbeles- virslik általában jobb minőségűek
9. Óvatosan a baromfivirslikkel!
Bár a baromfivirslik jellemzően az olcsóbb árkategóriában jelennek meg, az adalékanyagok túlzó használata és a törvényi minimumot pont elérő hústartalom jellemzőbb rájuk. Mindig olvassák el az összetevőket!
40% hústartalom. Pont, mint a törvényben / Forrás: Táfelspicc
A csirke ráadásul bajt is hoz ránk ilyenkor
A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból - sertés és marha - készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen - enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli - egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.
A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért - és a szezonalitás miatt - volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros.
10. Készítse el maga!
Ronda, de nagyon finom a házi virslink. / Forrás: Táfelspicc
Ne vacsora közben nézd meg! - Így készül a virsli
/Aki virsligyárban dolgozik, az utálja a virslit?!/
Link
|
|
|
1 komment
, kategória: Süssünk - Főzzünk |
|
Címkék: nagyságrendekkel, alapszabályokat, feltérképeztük, baromfivirslik, alapanyagokból, árkategóriában, húskenyerekkel, hagyományokkal, virslivásárlás, baromfivirslit, adalékanyagok, szilveszterre, körülhatárolt, iparosodással, adalékanyagot, baromfivirsli, virsligyárban, tartalmaznak, tartalmaznia, szilveszteri, eredetvédett, összetevőket, hústartalmat, manufaktúrát, mechanikusan, értékesített, elkerülésére, párhuzamosan, csomagoláson, sertéshúsból, fogyasztását, megemészteni, szezonalitás, kifejezetten, elkészítette, monarchiában, párszáz forintos, drága virslinek, drága virslik, szebb csomagolás, összetevők alapján, drága virslikben, összetevők listáját, alapján döntsön, törvény minimum, különbséget most, termék tartalmazza-e, virslik sajnos, híres húskenyerekkel, szép jelző, bőrös -műbeles-, baromfivirslik jellemzően, VIRSLIVÁSÁRLÁS TÍZ PONTJA, Polyak Attila, Magyar Élelmiszerkönyvben, Johann Georg Lehner,
|
|