Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cigány kézművesipar folytatása
  2011-04-28 06:24:30, csütörtök
 
  II. 4.1.3.1 Lakatosok

A lakatosmesterséget a középkorban kezdték művelni a cigányok. A kovácsmesterségből vált ki. A lakatok, zárak válnak általánossá, amikor a magántulajdn védelme kerül előtérbe.
Utazóládák pántjainak elkészítése is laktosmunkát igényelt. Kulcsok, zárak, rácsok készítése előbb jobb lemezből, majd egyre vastagabb, erősebb anyagból. Rézkilincsek készítése is lakatosmunka volt, illetve az ajtón lévő kopogtató is. Sok helyen a kovácsmester lakatos munkát is végzett. Lakatos név, illetve mesterség sok helyen szerepel még népdalban is.
Díszes tárgyakat is készítettek a cigányok, mint pl. a díszes kapukat, lámpákat. A puskaművesség mellett végezték a lakatosmunkát is, mely az utóbbi években csak a lakatos mesterségre korlátozódott. A lakatosmesterek készítették a különböző fogókat, ajtópántokat, zárakat, kulcsokat.

II. 4.1.4 Rézművesek

A rézműves cigányok is több csoportra oszthatók:
1. Üstfoltozók (khelderashok)
2. Csengőöntők (klopotari)
3. Gyűrűkészítők (zhavrazhi) és egyéb réztárgyakat készítők.
A rézművesek közös neve: xarkomari

II. 4.1.4.1 Üstfoltozók
Az üstfoltozó cigányok a foltozás mellett új üstöket is készítettek. A századfordulón (XX. század) szinte mind elhagyta Magyarországot a kényszerű letelepítés miatt. Igen sok országban élnek, folytatják mesterségüket. Dialektusuk jelentős, mivel a lovár mellett az ő dialektusukban számos alkotás jelent meg. Az üstfoltozás mellett más munkát is végeznek ( köszörülés, foltozás, stb.).

-.-.-

II. 4.1.4.2 Csengőöntők

A csengőöntő cigányok csengőt, fokost, juhászkampót, pipaszurkálót, dohányfűzőt öntöttek, készítettek. A formázó edény neve pandila. Öntés előtt ezeket a formázó edényeket kell elkészíteni. Két pandilát kell készíteni. Az egyik a negatív (bemélyedő), másik a pozitív (kiemelkedő) homokminta tartására szolgál. Egy 20 cm átmérőjű 30 cm magas bádogedényt kétfelé vágni úgy, hogy egyik 10 cm magas legyen, a másik 20 cm magas. (Ha az edénynek van feneke, ki kell vágni előbb.) Mindkét edény tetején 1/2 cm-es egyenes karimát kell kifelé hajlítani, hogy a két karima egymáshoz illesztve zárjon.


Az alacsonyabb edény belső felére (falához) egymással szemben két bádogfület kell szegezni, ezek a fülek 6 cm magasságban kifelé görbülnek. Az illesztésnél a másik edényből ki kell vágni akkora darabot, hogy a fülek beleilleszkedjenek.
A homok (kishaj) aprószemcsés legyen, hamuval kell (ushar) összekeverni úgy,hogy ne ragadjon össze. A magasabb pandilát peremével lefelé kell tenni a földre, egy rongydarabra. Közepébe egy ütő nélküli csengőt kell beletenni. A pandilát kifúrni a csengővel egyvonalban, és a csengőt egy szeggel rögzíteni kell. Felülről homokkal kell megtölteni és ledöngölni. Majd a pandilát meg kell fordítani, ahol látszott a csengő belső ürege. A csengő melletti homokfelületet összetört faszénporral kell beszórni, hogy a két homokréteg nem ragadjon össze.
Az alacsonyabbik pandilát rá kell tenni a magasabbra, ebbe is homokot kell tölteni, majd ledöngölni. A két pandilát szét kell szedni és a homokcsengő kiemelkedett. A homokcsengő tetejére kevés vizet kell csepegtetni, majd késheggyel kis nyílást kell csinálni rajta, amibe ismét vizet kell csepegtetni, majd egy U-szeget a csengő tetejére helyezni: ez tartja a csengő ütőjét. Vékony szárszerű homokot kell csinálni vízzel, és a homokcsengő felületére egy vékony ,,sárréteget" kell tenni. Ezt azért kell, hogy majd ne legyen az öntvény ripacsos, illetőleg a tűzben nehogy meghasadjon.
A magasabbik pandilában lévő homokot ki kell vágni körkörösen, amíg a csengő füléhez nem érnek (kúpszerűen mélyítve), majd óvatosan ki kell húzni azt a szeget, amely a csengőt tartotta, és kicsit ütögetve kiesik a mintacsengő. A hosszú szeget vissza kell dugni a helyére, majd a kiesett csengő helyét is vizes homokkal kell kiegyenlíteni.
A pozitív formát is és a negatív formát is faszénporral kell beszórni. Ezután a homokmintákat kell kiszárítani. Az alacsonyabb pandilát (10 cm) amiből a homokcsengő állt ki állítva, a másikat fektetve egymás mellé kell helyezni, majd gallyakkal óvatosan körülvéve, teljesen be kell fedni a két pandilát. A formák téglavörös színűre égnek, amihez 40-50 perc kell. Szárítás után a két pandilát össze kell illeszteni, majd a karimák mentén sárral körül kell tapasztani, hogy a záródás légmentes legyen.
Akkora gödröt kell ásni a földbe baltával vagy valami más szerszámmal, hogy a két pandila, melyet sárral tapasztottak össze, elmerüljön a gödörben, de mélyebben is pár centivel. A beöntőnyílást egy sárral körültapasztott szeggel kell elzárni, ennek neve bodzo. A pandilákat körül kell tömködni földdel úgy, hogy a bodzó körül mélytányérszerűen legyen a föld, amiből kiáll a bodzó.

Réz megolvasztása
A bodzó mindkét oldala egyenletes levegőfúvást kell, hogy kapjon. A fújtató kecske- vagy birkabőrből készül. A fújtatót sínvassal vagy más nehezékkel rögzítik.

Az eredeti műből a kivonatolt szöveget szerkesztette: Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lakatosmesterek, körültapasztott, századfordulón, dialektusukban, magyarországot, homokfelületet, beöntőnyílást, szerkesztette, mesterségüket, pipaszurkálót, gyűrűkészítők, kiegyenlíteni, megolvasztása, alacsonyabbik, puskaművesség, lakatosmunkát, homokmintákat, korlátozódott, lakatosmunka, ajtópántokat, réztárgyakat, kovácsmester, khelderashok, illesztésnél, tapasztottak, kiemelkedett, faszénporral, rongydarabra, levegőfúvást, rézkilincsek, összekeverni, juhászkampót, aprószemcsés, laktosmunkát, magántulajdn, kiszárítani, középkorban kezdték, magántulajdn védelme, ajtón lévő, kovácsmester lakatos, díszes kapukat, puskaművesség mellett, utóbbi években, lakatos mesterségre, lakatosmesterek készítették, különböző fogókat, rézműves cigányok, rézművesek közös, üstfoltozó cigányok, foltozás mellett, kényszerű letelepítés, lovár mellett, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 20  s immár én is felragyogva, ért...  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem tiéd  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  s immár én is felragyogva, ért...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Idő  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Nevem  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
középkorban kezdték, magántulajdn védelme, ajtón lévő, kovácsmester lakatos, díszes kapukat, puskaművesség mellett, utóbbi években, lakatos mesterségre, lakatosmesterek készítették, különböző fogókat, rézműves cigányok, rézművesek közös, üstfoltozó cigányok, foltozás mellett, kényszerű letelepítés, lovár mellett, üstfoltozás mellett, csengőöntő cigányok, formázó edény, formázó edényeket, alacsonyabb edény, másik edényből, magasabb pandilát, pandilát kifúrni, csengővel egyvonalban, szeggel rögzíteni, csengő belső, csengő melletti, alacsonyabbik pandilát, homokcsengő kiemelkedett, homokcsengő tetejére, csengő tetejére, csengő ütőjét, homokcsengő felületére, vékony &#8222, öntvény ripacsos, tűzben nehogy, magasabbik pandilában, csengő füléhez, csengőt tartotta, hosszú szeget, kiesett csengő, pozitív formát, negatív formát, homokmintákat kell, alacsonyabb pandilát, homokcsengő állt, másikat fektetve, formák téglavörös, karimák mentén, záródás légmentes, földbe baltával, sárral körültapasztott, pandilákat körül, bodzó mindkét, fújtató kecske-, fújtatót sínvassal, eredeti műből, kivonatolt szöveget, lakatosmesterek, körültapasztott, századfordulón, dialektusukban, magyarországot, homokfelületet, beöntőnyílást, szerkesztette, mesterségüket, pipaszurkálót, gyűrűkészítők, kiegyenlíteni, megolvasztása, alacsonyabbik, puskaművesség, lakatosmunkát, homokmintákat, korlátozódott, lakatosmunka, ajtópántokat, réztárgyakat, kovácsmester, khelderashok, illesztésnél, tapasztottak, kiemelkedett, faszénporral, rongydarabra, levegőfúvást, rézkilincsek, összekeverni, juhászkampót, aprószemcsés, laktosmunkát, magántulajdn, kiszárítani, alacsonyabb, homokcsengő, üstfoltozók, készítettek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 368
  • e Hónap: 8972
  • e Év: 44913
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.