2015-08-18 20:30:30, kedd
|
|
|
ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT!
Nyáron, amikor dúskálunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben és zöldségekben, érdemes előre gondolkozni, és konzerválni ezeket a csodás ízeket. Még hónapok múlva is tobzódhatunk a napsütötte ízekben, csak fel kell bontani egyet a kamrában sorakozó üvegekből.
Lekvárfőzés
Fontos, hogy érett, friss gyümölcsöt használjunk. Finomított cukor helyett pedig lehetőleg nyírfacukrot, ami sokkal egészségesebb, mivel alacsonyan tartja a vércukorszintet, nem savasítja el a szervezetet és a fogakat sem rongálja. Ráadásul a kész lekvárt így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Hogy ne kelljen tartósítószert használni, az üvegeket és a tetőket alaposan forraljuk fel vízben, majd hagyjuk lecsöpögni. Ne törüljük ki!
Ezután a megtisztított, apróra vágott vagy ledarált gyümölcsöt alacsony lángon kezdjük el főzni egy magas falú fazékban. Folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjen! A főzési idő a gyümölcstől függ, akár 5-8 óra is lehet. Amikor masszává sűrűsödik, érdemes dermedési próbát végezni: egy pici lekvárt tegyünk hideg tányérra, és ha megdermed, akkor készen is van. Ezután vegyük le a tűzről és szedjük bele a fertőtlenített üvegekbe. Tegyük rá a csavaros tetőt, pár percre állítsuk fejre, hogy kialakuljon a vákuum, majd fordítsuk vissza, és rakjuk dunsztba, vagyis pokrócok és párnák közé. Minél lassabban hűl ki a lekvár, annál kisebb az esélye, hogy megromoljon. Címkézzük fel, és tegyük a kamra polcára.
Legjobb alapanyagok: eper, sárga- és őszibarack, meggy, szilva, szeder, ribizli, körte,
cseresznye, szőlő.
Aszalás
A legősibb tartósítási eljárás, igaz, nem kimondottan gyors, de a végeredmény rendkívül egészséges, hiszen megmarad az ásványianyag- és vitamintartalom, és nincs szükség hozzá tartósítószerre sem.
Aszalhatunk a napon, sütőben és elektromos aszalóval. A szabadban arra kell vigyázni, hogy a bogarak, legyek ne lepjék el a gyümölcsöt, zöldséget. A sütőnél a folyamatos szellőzés biztosítása fontos, így megnyúlhat az aszalási idő. A legegyszerűbb a gépi eljárás, s ha többféle aszalványt készítünk, gyorsan behozza az árát.
Akkor van kész, ha megnyomkodva, ketté törve nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Legjobb alapanyag: alma, körte, kajszi-, sárgabarack, szilva, meggy, füge, paradicsom,
gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök.
Szörpkészítés
Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, és a főzött változathoz törjük össze. Az 1 kiló masszához adjunk 0,7-1 liter vizet és 20-40 dkg nádcukrot, vagy mézet. Lassú tűzön forraljuk fel, és a forrástól számított öt perc után töltsük sterilizált üvegekbe. Fémkupakkal zárjuk le, állítsuk pár percre fejre, után pedig rakjuk dunsztba, mint a lekvárokat.
A fagyasztott szörphöz turmixoljuk össze a gyümölcsöt, és csepegtessük vagy centrifugázzuk ki. Ezt öntsük jégkockakészítőbe, és fagyasszuk le. Felhasználáskor csak egy-két kockányi kell a poharunkba, amit felengedünk vízzel. Utólag édesíthetjük mézzel vagy nyírfacukorral.
Legjobb alapanyag: málna, meggy, szeder, ribizli, áfonya.ű
Savanyúság elrakás
Mindig érett, egészséges zöldséget válasszunk és alaposan tisztítsuk meg. Miután üvegbe töltöttük, tartósítószerrel megszórt, benedvesített celofánt tegyünk rá, s erre kerüljön a csavaros tető. Így közvetlenül nem érintkezik a zöldség a tartósítóval. Persze ha forró vízzel vagy alkohollal alaposan csírátlanítottuk az üveget, akkor megpróbálkozhatunk a tartósítószer nélküli elrakással is.
Remek vegyes savanyúságot kapunk, ha a kiválasztott zöldségeket feldaraboljuk és rétegesen egymásra halmozzuk, közben megsózzuk. Figyeljünk arra, hogy felhasználáskor viszont már ne sózzuk újra a vegyes savanyúságunkat. Mikor tele lesz az üveg, egyujjnyi étolajat vagy olívaolajat öntsünk rá, és zárjuk le.
Legjobb alapanyagok: paradicsom, paprika, uborka, káposzta, zöld dinnye.
Limonádé a hőség ellen
Mi tagadás, jólesik néha a víz helyett valami savanykás frissítőt inni, ezért aztán gyakran elcsábulunk a drága, egészségtelen, agyoncukrozott üdítők felé, pedig olyan különlegességeket lehet otthon összedobni, ami nem drágább 20 Ft-nál, és tudjuk is, mi van benne!
Igazi anyukarecept: nem kell várni vele, csak folyamatosan újat csinálni belőle, a családi összeröffenésekre ez a legjobb! A bodza és a citrom íze nagyon jól passzol egymáshoz, egy kis málnát belepasszírozva pedig egészen fenséges lesz. Ugye, elég sokan tettek el idén is bodzaszörpöt? Több sem kell hozzá, mint összeönteni hideg vizet (ízlés szerint bubis vagy mentes), majd addig ízesítgetni a többi hozzávalóval, amíg igazán tökéletes nem lesz, egy marék jeget bele, letenni a gyerekek elé, annyi szívószállal, ahányan vannak, várni egy percet, majd készíteni az újat.
Kicsit fogyókúrás recept is a következő: uborkás-gyömbéres limonádé. Ennek a kettőnek nagyon jó hatása van az emésztésre, ezért érdemes kávé helyett ezzel indítani a reggelt, és az sem baj, ha a munkahelyre is viszünk belőle. Egy kis mézet feloldunk ásványvízben, majd felszeleteljük az uborkát, az egész gyömbért pedig meghámozva kell beáztatni az uborkával együtt. Egy éjszaka a hűtőben, és kortyolhatjuk is a remek frissítőt.
A romantikus lelkeknek: rózsás limonádé! Ugye milyen különlegesen hangzik? Aki szereti a rózsavizet, nem lőhet mellé ezzel, a díszítéssel együtt pedig akár egy esküvőn is megállná a helyét. A rózsavízből csak 2-3 evőkanál szükséges, rá a citromot (sokkal zamatosabb, ha igazi a citrom) belekarikázva és kifacsarva a levét, ebbe a méz helyett mehet cukor vagy cukorszirup. A díszítése igazi rózsaszirom, a jégkockatartóban megfagyasztva hűsítő és gyönyörű látványt is nyújt egyben.
Ezenkívül még annyiféle variációja létezik a limonádénak, csak a kreativitásunk szabhat határt! Felejtsük el a szokásos cukor-citrom-víz kombinációt, és bátran áztassunk be zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket. Olyan ízeket találhatunk fel, amit ezelőtt sosem kóstoltunk, és még egészséges is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Süssünk - Főzzünk |
|
Címkék: jégkockatartóban, csírátlanítottuk, tartósítószerrel, felhasználáskor, vércukorszintet, tartósítószerre, vitamintartalom, savanyúságunkat, belepasszírozva, kreativitásunk, fogyaszthatják, tartósítószert, fertőtlenített, agyoncukrozott, nyírfacukorral, centrifugázzuk, felszeleteljük, megfagyasztva, belekarikázva, egészségesebb, legegyszerűbb, feldaraboljuk, egészségtelen, tartósítószer, benedvesített, kortyolhatjuk, szörpkészítés, megtisztított, gyümölcsökben, folyamatosan, tartósítóval, zöldségekben, megnyomkodva, különlegesen, édesíthetjük, cukorbetegek, finomabbnál finomabb, csodás ízeket, napsütötte ízekben, kamrában sorakozó, kész lekvárt, magas falú, gyümölcstől függ, pici lekvárt, fertőtlenített üvegekbe, csavaros tetőt, kamra polcára, legősibb tartósítási, végeredmény rendkívül, szabadban arra, folyamatos szellőzés, gépi eljárás, ŐRIZZÜK MEG NYÁR ÍZEIT,
|
|