Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Őrizzük meg a nyár ízeit!
  2015-08-18 20:30:30, kedd
 
 







ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT!


Nyáron, amikor dúskálunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben és zöldségekben, érdemes előre gondolkozni, és konzerválni ezeket a csodás ízeket. Még hónapok múlva is tobzódhatunk a napsütötte ízekben, csak fel kell bontani egyet a kamrában sorakozó üvegekből.






Lekvárfőzés

Fontos, hogy érett, friss gyümölcsöt használjunk. Finomított cukor helyett pedig lehetőleg nyírfacukrot, ami sokkal egészségesebb, mivel alacsonyan tartja a vércukorszintet, nem savasítja el a szervezetet és a fogakat sem rongálja. Ráadásul a kész lekvárt így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Hogy ne kelljen tartósítószert használni, az üvegeket és a tetőket alaposan forraljuk fel vízben, majd hagyjuk lecsöpögni. Ne törüljük ki!

Ezután a megtisztított, apróra vágott vagy ledarált gyümölcsöt alacsony lángon kezdjük el főzni egy magas falú fazékban. Folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjen! A főzési idő a gyümölcstől függ, akár 5-8 óra is lehet. Amikor masszává sűrűsödik, érdemes dermedési próbát végezni: egy pici lekvárt tegyünk hideg tányérra, és ha megdermed, akkor készen is van. Ezután vegyük le a tűzről és szedjük bele a fertőtlenített üvegekbe. Tegyük rá a csavaros tetőt, pár percre állítsuk fejre, hogy kialakuljon a vákuum, majd fordítsuk vissza, és rakjuk dunsztba, vagyis pokrócok és párnák közé. Minél lassabban hűl ki a lekvár, annál kisebb az esélye, hogy megromoljon. Címkézzük fel, és tegyük a kamra polcára.

Legjobb alapanyagok: eper, sárga- és őszibarack, meggy, szilva, szeder, ribizli, körte,
cseresznye, szőlő.






Aszalás

A legősibb tartósítási eljárás, igaz, nem kimondottan gyors, de a végeredmény rendkívül egészséges, hiszen megmarad az ásványianyag- és vitamintartalom, és nincs szükség hozzá tartósítószerre sem.

Aszalhatunk a napon, sütőben és elektromos aszalóval. A szabadban arra kell vigyázni, hogy a bogarak, legyek ne lepjék el a gyümölcsöt, zöldséget. A sütőnél a folyamatos szellőzés biztosítása fontos, így megnyúlhat az aszalási idő. A legegyszerűbb a gépi eljárás, s ha többféle aszalványt készítünk, gyorsan behozza az árát.

Akkor van kész, ha megnyomkodva, ketté törve nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Legjobb alapanyag: alma, körte, kajszi-, sárgabarack, szilva, meggy, füge, paradicsom,
gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök.






Szörpkészítés

Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, és a főzött változathoz törjük össze. Az 1 kiló masszához adjunk 0,7-1 liter vizet és 20-40 dkg nádcukrot, vagy mézet. Lassú tűzön forraljuk fel, és a forrástól számított öt perc után töltsük sterilizált üvegekbe. Fémkupakkal zárjuk le, állítsuk pár percre fejre, után pedig rakjuk dunsztba, mint a lekvárokat.

A fagyasztott szörphöz turmixoljuk össze a gyümölcsöt, és csepegtessük vagy centrifugázzuk ki. Ezt öntsük jégkockakészítőbe, és fagyasszuk le. Felhasználáskor csak egy-két kockányi kell a poharunkba, amit felengedünk vízzel. Utólag édesíthetjük mézzel vagy nyírfacukorral.

Legjobb alapanyag: málna, meggy, szeder, ribizli, áfonya.ű






Savanyúság elrakás

Mindig érett, egészséges zöldséget válasszunk és alaposan tisztítsuk meg. Miután üvegbe töltöttük, tartósítószerrel megszórt, benedvesített celofánt tegyünk rá, s erre kerüljön a csavaros tető. Így közvetlenül nem érintkezik a zöldség a tartósítóval. Persze ha forró vízzel vagy alkohollal alaposan csírátlanítottuk az üveget, akkor megpróbálkozhatunk a tartósítószer nélküli elrakással is.
Remek vegyes savanyúságot kapunk, ha a kiválasztott zöldségeket feldaraboljuk és rétegesen egymásra halmozzuk, közben megsózzuk. Figyeljünk arra, hogy felhasználáskor viszont már ne sózzuk újra a vegyes savanyúságunkat. Mikor tele lesz az üveg, egyujjnyi étolajat vagy olívaolajat öntsünk rá, és zárjuk le.

Legjobb alapanyagok: paradicsom, paprika, uborka, káposzta, zöld dinnye.






Limonádé a hőség ellen

Mi tagadás, jólesik néha a víz helyett valami savanykás frissítőt inni, ezért aztán gyakran elcsábulunk a drága, egészségtelen, agyoncukrozott üdítők felé, pedig olyan különlegességeket lehet otthon összedobni, ami nem drágább 20 Ft-nál, és tudjuk is, mi van benne!

Igazi anyukarecept: nem kell várni vele, csak folyamatosan újat csinálni belőle, a családi összeröffenésekre ez a legjobb! A bodza és a citrom íze nagyon jól passzol egymáshoz, egy kis málnát belepasszírozva pedig egészen fenséges lesz. Ugye, elég sokan tettek el idén is bodzaszörpöt? Több sem kell hozzá, mint összeönteni hideg vizet (ízlés szerint bubis vagy mentes), majd addig ízesítgetni a többi hozzávalóval, amíg igazán tökéletes nem lesz, egy marék jeget bele, letenni a gyerekek elé, annyi szívószállal, ahányan vannak, várni egy percet, majd készíteni az újat.

Kicsit fogyókúrás recept is a következő: uborkás-gyömbéres limonádé. Ennek a kettőnek nagyon jó hatása van az emésztésre, ezért érdemes kávé helyett ezzel indítani a reggelt, és az sem baj, ha a munkahelyre is viszünk belőle. Egy kis mézet feloldunk ásványvízben, majd felszeleteljük az uborkát, az egész gyömbért pedig meghámozva kell beáztatni az uborkával együtt. Egy éjszaka a hűtőben, és kortyolhatjuk is a remek frissítőt.

A romantikus lelkeknek: rózsás limonádé! Ugye milyen különlegesen hangzik? Aki szereti a rózsavizet, nem lőhet mellé ezzel, a díszítéssel együtt pedig akár egy esküvőn is megállná a helyét. A rózsavízből csak 2-3 evőkanál szükséges, rá a citromot (sokkal zamatosabb, ha igazi a citrom) belekarikázva és kifacsarva a levét, ebbe a méz helyett mehet cukor vagy cukorszirup. A díszítése igazi rózsaszirom, a jégkockatartóban megfagyasztva hűsítő és gyönyörű látványt is nyújt egyben.
Ezenkívül még annyiféle variációja létezik a limonádénak, csak a kreativitásunk szabhat határt! Felejtsük el a szokásos cukor-citrom-víz kombinációt, és bátran áztassunk be zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket. Olyan ízeket találhatunk fel, amit ezelőtt sosem kóstoltunk, és még egészséges is.
















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Címkék: jégkockatartóban, csírátlanítottuk, tartósítószerrel, felhasználáskor, vércukorszintet, tartósítószerre, vitamintartalom, savanyúságunkat, belepasszírozva, kreativitásunk, fogyaszthatják, tartósítószert, fertőtlenített, agyoncukrozott, nyírfacukorral, centrifugázzuk, felszeleteljük, megfagyasztva, belekarikázva, egészségesebb, legegyszerűbb, feldaraboljuk, egészségtelen, tartósítószer, benedvesített, kortyolhatjuk, szörpkészítés, megtisztított, gyümölcsökben, folyamatosan, tartósítóval, zöldségekben, megnyomkodva, különlegesen, édesíthetjük, cukorbetegek, finomabbnál finomabb, csodás ízeket, napsütötte ízekben, kamrában sorakozó, kész lekvárt, magas falú, gyümölcstől függ, pici lekvárt, fertőtlenített üvegekbe, csavaros tetőt, kamra polcára, legősibb tartósítási, végeredmény rendkívül, szabadban arra, folyamatos szellőzés, gépi eljárás, ŐRIZZÜK MEG NYÁR ÍZEIT,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A pitypang legendája  József Attila – Keresek ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Spenót fasírttal  Az ember emlékekből áll  képre írva  A felvilágosodás...  Sorsunk miatt...  Szép estét  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Egyszerű  Kertem  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Vannak emberek  Facebookon kaptam  James Allen  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam Krisztinától  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  IGEN így  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Egyszerű  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép álmokat!  IGEN így  Anyámról való emlékek  A sorsod  Szép estét  Pitypang szökőkút  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Krisztinától  Sok ember olyan, mint a kaméle...  képre írva  Ott van  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Csend  Emlékezz  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Eduardo Sacheri gondolata  Vannak emberek  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó nap volt  Tanmese  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke 
Bejegyzés Címkék
finomabbnál finomabb, csodás ízeket, napsütötte ízekben, kamrában sorakozó, kész lekvárt, magas falú, gyümölcstől függ, pici lekvárt, fertőtlenített üvegekbe, csavaros tetőt, kamra polcára, legősibb tartósítási, végeredmény rendkívül, szabadban arra, folyamatos szellőzés, gépi eljárás, főzött változathoz, forrástól számított, fagyasztott szörphöz, csavaros tető, tartósítószer nélküli, vegyes savanyúságunkat, hőség ellen, többi hozzávalóval, marék jeget, kettőnek nagyon, egész gyömbért, uborkával együtt, remek frissítőt, romantikus lelkeknek, díszítéssel együtt, rózsavízből csak, díszítése igazi, jégkockatartóban megfagyasztva, kreativitásunk szabhat, szokásos cukor-citrom-víz, jégkockatartóban, csírátlanítottuk, tartósítószerrel, felhasználáskor, vércukorszintet, tartósítószerre, vitamintartalom, savanyúságunkat, belepasszírozva, kreativitásunk, fogyaszthatják, tartósítószert, fertőtlenített, agyoncukrozott, nyírfacukorral, centrifugázzuk, felszeleteljük, megfagyasztva, belekarikázva, egészségesebb, legegyszerűbb, feldaraboljuk, egészségtelen, tartósítószer, benedvesített, kortyolhatjuk, szörpkészítés, megtisztított, gyümölcsökben, folyamatosan, tartósítóval, zöldségekben, megnyomkodva, különlegesen, édesíthetjük, cukorbetegek, fogyókúrázók, savanyúságot, ásványianyag, anyukarecept, gyümölcsöket, bodzaszörpöt, kiválasztott, szívószállal, hozzávalóval, nyírfacukrot, ásványvízben, tobzódhatunk, csepegtessük, gyümölcstől, kimondottan, munkahelyre, aszalhatunk, tartósítási, zöldségeket, összeönteni, sárgabarack, kombinációt, alapanyagok, végeredmény, sterilizált, használjunk, találhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1333
  • e Hét: 15658
  • e Hónap: 38146
  • e Év: 216021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.