Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ismeretlen fény jelzi a földre
  2011-04-13 13:11:11, szerda
 
  2011-04-08 13:31:00
Japánban is láttak világító jelenséget


Ismeretlen fény jelzi a földrengéseket - tudósok keresik az okát
A tudomány sokáig nem tudott mit kezdeni a szemtanúk beszámolóival, egyesek egyszerű hallucinációnak tartották, hogy a földrengést különös fényjelenség előzi meg.

A földrengésfényt egészen a közelmúltig népi hiedelemként tartották számon, s a folklór körébe sorolták. Annak ellenére, hogy megfigyelések sokasága számolt be arról, hogy olykor villogó, világító ,,tűzijátékszerű" jelenségek kapcsolódnak a nagyobb földrengésekhez. A tudomány sokáig nem tudott mit kezdeni a szemtanúk beszámolóival, egyesek egyszerű hallucinációnak tartották.

Az 1960-as évek végén, a japán naganoi földrengéssorozat megfigyelései és 1969-es fényképei azonban a tudósokat is elgondolkodtatták, bár a jelenségre egyértelmű magyarázatot mindmáig nem sikerült találni. Pedig a földrengéseket olykor megelőző, azt jelző fények titkainak feltárása segíthetne az előrejelzésben.

A lisszaboni 1755-ös hatalmas rengés idején a filozófus Immánuel Kant jegyezte fel, hogy az eget villámok fénye világította meg. 1976-ban a kínai Tangshan lakói láttak különös fényfelvillanásokat az esti égbolton, másnap éjjel 7,8-es magnitúdójú földrengés pusztította el a várost, 240 ezer ember halálát okozva. 1999-ben pedig a mit sem sejtő török tévé mutatta be azt a fénygömbszerű jelenséget, amelyet másnap az Izmit városát romba döntő 7,4-es magnitúdójú földrengés követett. A fényjelenséget filmre vették a 2007-es perui, 2008-as Sichuan-i, 2009-es L'Aquila-i és 2010-es chilei földrengések idején is. A márciusi japán földrengés előtt egy nappal készült felvételről is beszélnek, ami ismeretlen eredetű vöröses fényseprű formát örökít meg egy nagyforgalmú út közelében.

Földrengésfény a megfigyelések szerint keletkezhet a szeizmikus mozgások előtt, alatt és után is. Egyaránt lehet gyors felvillanású vagy szórtan erős fényű. Fehér, kék vagy vörös színekben észlelhető. Rendszerint azonban inkább halvány, de erősebb a Hold fényénél. Formái is változatosak: gömb, szalagos vagy felhőt idéző alakban jelenik meg. Többnyire zajtalan, de előfordul, hogy tüskésen pattogó hanghatás kíséri. Megjelenése sem kötődik a rengés epicentrumához, látták már attól több száz kilométerre is. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, gyakoribbak azokon a területeken, ahol kemény, kristályos a kőzet, és függőleges elmozdulású a törésvonal.

A műszeres mérések és megfigyelések először a japán Kobe várost ért, 1995-ös földrengés idején kerültek összhangba. A műszerek a rengés előtt kis mértékű eltérést rögzítettek a földmágnesség és a légköri elektromosság tekintetében. A rengés idején megfigyelt, villámszerű fényjelenségekről szóló beszámolók pedig a fény egy olyan útvonalát rajzolták ki, amely megegyezett a rengést okozó törésvonal irányával.

A tudomány ma még csak tapogatódzik, a jelenségre nincs egyértelmű magyarázat. A feltétezések egyike szerint a földmozgás idején súrlódó kőzetek termelte hő gyújtja lángra a földalatti gázokat. Egy másik elképzelés a földmozgást kísérő radonos radioaktív jelenség következményének ítéli. A pizoelektonikus magyarázat szerint intenzív elektromos mezők okozzák, amelyek a kvarc tartalmú kőzetek tektonikai mozgásai által jönnek létre.
Egy elterjedt felfogás szerint néhány kőzetfajta reagál úgy a mechanikai változásokra, súrlódásokra, hogy fényt és elektromos feszültséget generál, annak ellenére, hogy a kőzetek elméletileg igen rossz elektromos vezetők. E tribolumineszcencia kialakulását a szabálytalan vagy hibás kőzetkristályok segítik elő.

Bár a tudományt a jelenség titka mint önálló kutatási feladat és probléma is izgatja, az azonban kétségtelen, ha pontosan meghatározhatóvá válna a jelenség oka és természete, és műszerekkel tudatosan rögzíteni is lehetne, akkor a földrengésfény előrejelző szerepe felmérhetetlen segítséget jelentene a rengések okozta károk enyhítésében.



Szabó Edit

http://www.mindennapi.hu/cikk/tudomany/ismeretlen-feny-jelzi-a-foldrengeseket-tud osok-keresik-az-okat/2011-04-08/2461
 
 
0 komment , kategória:  Érdekesség  
Címkék: következményének, meghatározhatóvá, hallucinációnak, földrengésekhez, pizoelektonikus, földrengésfényt, kőzetkristályok, fényjelenséget, földrengéseket, előrejelzésben, epicentrumához, földrengésfény, foldrengeseket, felmérhetetlen, tűzijátékszerű, megfigyelések, megfigyelései, beszámolóival, elektromosság, fénygömbszerű, földmágnesség, hiedelemként, súrlódásokra, földrengések, szabálytalan, kialakulását, felvillanású, nagyforgalmú, feszültséget, enyhítésében, tekintetében, kapcsolódnak, magyarázatot, változásokra, fényjelenség, változatosak, tudomány sokáig, szemtanúk beszámolóival, földrengést különös, földrengésfényt egészen, közelmúltig népi, folklór körébe, nagyobb földrengésekhez, 1960-as évek, japán naganoi, jelenségre egyértelmű, földrengéseket olykor, lisszaboni 1755-ös, filozófus Immánuel, eget villámok, kínai Tangshan, esti égbolton, Immánuel Kant, Szabó Edit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó kedv a világon  A nagy természet  A tavasz nem csak önmagában sz...  Szép estét  Kövesd a vezetőt  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel !  Isten . . .  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Márciuzs 24.  Ha nyitott vagy  Halhatatlan boldog percek . ....  A nagy természet  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárciszok  Paul David Tripp Március 25  Virág lány  Facebookon kaptam  A jó lelkek  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Fényvarázslat  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  képre írva  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Fülpontok  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Levél lány  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Apu  Szép estét kedves látogatóimna...  Varázskönyv  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Havasi gyopár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Egy hét kihagyás  Virágvasárnap: az élet és a re...  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Ködvirágok  2004-es kivégzés után  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leereszkedés és olvadás  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Havazás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  A víz abszolút súlya nem számí...  Boldogság  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti Ima ! 
Bejegyzés Címkék
tudomány sokáig, szemtanúk beszámolóival, földrengést különös, földrengésfényt egészen, közelmúltig népi, folklór körébe, nagyobb földrengésekhez, 1960-as évek, japán naganoi, jelenségre egyértelmű, földrengéseket olykor, lisszaboni 1755-ös, filozófus Immánuel, eget villámok, kínai Tangshan, esti égbolton, fénygömbszerű jelenséget, fényjelenséget filmre, 2007-es perui, márciusi japán, nappal készült, megfigyelések szerint, szeizmikus mozgások, rengés epicentrumához, műszeres mérések, japán Kobe, rengés előtt, légköri elektromosság, rengés idején, olyan útvonalát, rengést okozó, jelenségre nincs, feltétezések egyike, földmozgás idején, földalatti gázokat, másik elképzelés, földmozgást kísérő, pizoelektonikus magyarázat, kvarc tartalmú, elterjedt felfogás, mechanikai változásokra, kőzetek elméletileg, szabálytalan vagy, jelenség titka, azonban kétségtelen, földrengésfény előrejelző, rengések okozta, következményének, meghatározhatóvá, hallucinációnak, földrengésekhez, pizoelektonikus, földrengésfényt, kőzetkristályok, fényjelenséget, földrengéseket, előrejelzésben, epicentrumához, földrengésfény, foldrengeseket, felmérhetetlen, tűzijátékszerű, megfigyelések, megfigyelései, beszámolóival, elektromosság, fénygömbszerű, földmágnesség, hiedelemként, súrlódásokra, földrengések, szabálytalan, kialakulását, felvillanású, nagyforgalmú, feszültséget, enyhítésében, tekintetében, kapcsolódnak, magyarázatot, változásokra, fényjelenség, változatosak, feltétezések, tapogatódzik, pusztította, magnitúdójú, világította, kilométerre, villámszerű, rögzítettek, megegyezett, kétségtelen, elméletileg, földmozgást, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 18878
  • e Év: 151795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.