Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tojásfehérje
  2011-10-31 12:42:58, hétfő
 
  Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő
gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.

A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb
élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi
test is (körülbelül) 78 százalékban víz.
A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető,
rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként
következik az emberi táplálkozás szempontjából

A tojásfehérje igazi kincs!

A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát)
a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki.
Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős
biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a
tojást a fertőzésektől. A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük,
akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a
fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, i
lletve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része
is a tojásfehérjének.

Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan
sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket.

Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig
lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a
felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius
fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését
szabályozó légkamra.
Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad,
addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a
sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek
készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes
maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet
(hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még
eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor
fagyasszuk le!

Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le,
és így körülbelül 10 hónapig használható marad
- ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba
az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy
szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt
tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül
"föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha
feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.

Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem
szép látvány. Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje
(fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén
adja a záptojás jellegzetes szagát.

Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében
írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg,
más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja.
Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a
sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a
habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is
zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először
folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék
stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a
kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak
elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanígy összeesik
a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel,
amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Tudtad?

A megőrzési ideje 28 nap.
A tojásfehérjében nincs zsír és szénhidrát
 
 
1 komment , kategória:  Egészség 1.  
Címkék: fehérjemolekulák, ovoglobulinoknak, tojásfehérjének, ovotransferrint, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjéhez, fogyókúrázóknak, találkozhatunk, szaporodásának, szempontjából, tojásfehérjét, felhasználjuk, tulajdonságuk, feltöretlenül, fertőzésektől, fölgyülemlett, zacskószerűen, fehérjeforrás, vérfoszlányok, tojásképződés, testépítőknek, elvékonyodnak, megfigyeljük, tojásfehérje, süteményeket, csomagolásra, fölszabaduló, lábadozóknak, felhasználni, pudingporból, gyermekeknek, felhasználás, fogyasztható, fonalszerűen, használható, tojásfehérje több, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, felhasználás előtt, tojást vízzel, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, Légrádi Péter,
Huberné Maca (#1)   2011-11-01 10:22:12



Szeretteidért gyujtottam ezt a mécsest!




Szivem minden szeretetével!
Maca






Paula S. Tizzis:November 1.

Száll a füst, kicsinyke tüzek égnek,
Ma tűnik csak a temető szépnek.
E napon, mikor árvák odalépnek,
Hol szüleiktől búcsúztak el végleg.

Mikor anyák szíve egy hatalmasat roppan,
Mert kicsikéjük szíve már sohasem dobban.
Testvérek, rokonok, régi cimborák,
Hozzátok is eljött oly sok jó barát.

"Bárcsak itt lennél!" - Hangzik fel ezer szájból,
Gyötrő fájdalom tör ki a némaságból.
Sok boldog lélek, mely ki tudja, merre jár,
Odatérő embert mindig örömmel vár.

Ők tudják csak a titkot: mit ér a halál,
És hogy a sok elhunyt egyszer hazatalál.
Sóhajok ezrei jutnak el a mennybe,
Repítik imáinkat a fellegekbe.

S ti, kik elmentetek, örökké velünk lesztek,
Mert szívünk zegzugaiban soha el nem vesztek.
Álmainkba jöttök, mi boldog könnyek közt ébredünk,
Mert tudjuk, ti mindig itt vagytok és lesztek is velünk.
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  40 felett  Egy párkányon  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szívek  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Ott van  Alvó cica  Ott van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Csend  Szép estét  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmaga ellenére  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robert Merle tollából  Csend  Facebookon kaptam Krisztinától  Ott van  40 felett  Facebookon kaptam  Szívek  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila - Kopogtatás nél...  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Isten hűségének mértéke  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét  Nagy és kis csodák  Horváth Szilvia tollából  Jázmin  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó nap volt  Latinovits Zoltán tollából  Müller Péter tollából  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Különleges  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  A hagyma antibakteriális hatás...  Bornyi Veronika haiku verse  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztina b... 
Bejegyzés Címkék
tojásfehérje több, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, felhasználás előtt, tojást vízzel, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, tojás feltöretlenül, nyers fehérje, normál hűtőben, frissen tojt, fölgyülemlett szén-dioxidtól, bolti tojás, fehérjében homok, tojásképződés során, ilyenkor fölszabaduló, záptojás jellegzetes, megzápult tojás, viszont biztos, felveréshez használt, habveréskor bekerülő, buborékokat csapdázó, megőrzési ideje, tojásfehérjében nincs, fehérjemolekulák, ovoglobulinoknak, tojásfehérjének, ovotransferrint, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjéhez, fogyókúrázóknak, találkozhatunk, szaporodásának, szempontjából, tojásfehérjét, felhasználjuk, tulajdonságuk, feltöretlenül, fertőzésektől, fölgyülemlett, zacskószerűen, fehérjeforrás, vérfoszlányok, tojásképződés, testépítőknek, elvékonyodnak, megfigyeljük, tojásfehérje, süteményeket, csomagolásra, fölszabaduló, lábadozóknak, felhasználni, pudingporból, gyermekeknek, felhasználás, fogyasztható, fonalszerűen, használható, elpattannak, másodikként, rostanyagot, százalékban, föltöréskor, táplálkozás, jellegzetes, buborékokat, fagyasztóba, baktériumok, kénhidrogén, horpadtakat, szerkezetet, készítésére, szilárdulva, közvetlenül, feltöréskor, akadályozza, rendeződnek, felveréshez, víztartalma, mindenkinek, tökéletesen, információk, ellentmondó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 563 db bejegyzés
Összes: 34574 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 400
  • e Hét: 4826
  • e Hónap: 14210
  • e Év: 146764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.