|
2011-10-31 12:42:58, hétfő
|
|
|
Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő
gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.
A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb
élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi
test is (körülbelül) 78 százalékban víz.
A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető,
rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként
következik az emberi táplálkozás szempontjából
A tojásfehérje igazi kincs!
A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát)
a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki.
Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős
biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a
tojást a fertőzésektől. A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük,
akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a
fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, i
lletve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része
is a tojásfehérjének.
Így tároljuk a tojásfehérjét
Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan
sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket.
Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig
lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a
felszínen.
Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius
fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését
szabályozó légkamra.
Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad,
addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a
sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek
készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes
maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet
(hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még
eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor
fagyasszuk le!
Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le,
és így körülbelül 10 hónapig használható marad
- ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba
az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy
szobahőmérsékleten engedjük fel.
Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt
tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül
"föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha
feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.
Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem
szép látvány. Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje
(fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén
adja a záptojás jellegzetes szagát.
Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében
írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".
Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?
Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg,
más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja.
Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a
sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a
habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is
zsírmentes, tiszta kegyen!
Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?
A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először
folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék
stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a
kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak
elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanígy összeesik
a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel,
amikor már épp bele kell tenni az ételbe.
Tudtad?
A megőrzési ideje 28 nap.
A tojásfehérjében nincs zsír és szénhidrát |
|
|
1 komment
, kategória: Egészség 1. |
|
Címkék: fehérjemolekulák, ovoglobulinoknak, tojásfehérjének, ovotransferrint, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjéhez, fogyókúrázóknak, találkozhatunk, szaporodásának, szempontjából, tojásfehérjét, felhasználjuk, tulajdonságuk, feltöretlenül, fertőzésektől, fölgyülemlett, zacskószerűen, fehérjeforrás, vérfoszlányok, tojásképződés, testépítőknek, elvékonyodnak, megfigyeljük, tojásfehérje, süteményeket, csomagolásra, fölszabaduló, lábadozóknak, felhasználni, pudingporból, gyermekeknek, felhasználás, fogyasztható, fonalszerűen, használható, tojásfehérje több, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, felhasználás előtt, tojást vízzel, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, Légrádi Péter,
|
|
|
|
|
Szeretteidért gyujtottam ezt a mécsest!
Szivem minden szeretetével!
Maca
Paula S. Tizzis:November 1.
Száll a füst, kicsinyke tüzek égnek,
Ma tűnik csak a temető szépnek.
E napon, mikor árvák odalépnek,
Hol szüleiktől búcsúztak el végleg.
Mikor anyák szíve egy hatalmasat roppan,
Mert kicsikéjük szíve már sohasem dobban.
Testvérek, rokonok, régi cimborák,
Hozzátok is eljött oly sok jó barát.
"Bárcsak itt lennél!" - Hangzik fel ezer szájból,
Gyötrő fájdalom tör ki a némaságból.
Sok boldog lélek, mely ki tudja, merre jár,
Odatérő embert mindig örömmel vár.
Ők tudják csak a titkot: mit ér a halál,
És hogy a sok elhunyt egyszer hazatalál.
Sóhajok ezrei jutnak el a mennybe,
Repítik imáinkat a fellegekbe.
S ti, kik elmentetek, örökké velünk lesztek,
Mert szívünk zegzugaiban soha el nem vesztek.
Álmainkba jöttök, mi boldog könnyek közt ébredünk,
Mert tudjuk, ti mindig itt vagytok és lesztek is velünk.
|
|
|
tojásfehérje több, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, felhasználás előtt, tojást vízzel, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, tojás feltöretlenül, nyers fehérje, normál hűtőben, frissen tojt, fölgyülemlett szén-dioxidtól, bolti tojás, fehérjében homok, tojásképződés során, ilyenkor fölszabaduló, záptojás jellegzetes, megzápult tojás, viszont biztos, felveréshez használt, habveréskor bekerülő, buborékokat csapdázó, megőrzési ideje, tojásfehérjében nincs, fehérjemolekulák, ovoglobulinoknak, tojásfehérjének, ovotransferrint, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjéhez, fogyókúrázóknak, találkozhatunk, szaporodásának, szempontjából, tojásfehérjét, felhasználjuk, tulajdonságuk, feltöretlenül, fertőzésektől, fölgyülemlett, zacskószerűen, fehérjeforrás, vérfoszlányok, tojásképződés, testépítőknek, elvékonyodnak, megfigyeljük, tojásfehérje, süteményeket, csomagolásra, fölszabaduló, lábadozóknak, felhasználni, pudingporból, gyermekeknek, felhasználás, fogyasztható, fonalszerűen, használható, elpattannak, másodikként, rostanyagot, százalékban, föltöréskor, táplálkozás, jellegzetes, buborékokat, fagyasztóba, baktériumok, kénhidrogén, horpadtakat, szerkezetet, készítésére, szilárdulva, közvetlenül, feltöréskor, akadályozza, rendeződnek, felveréshez, víztartalma, mindenkinek, tökéletesen, információk, ellentmondó, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
56 db bejegyzés |
e év: |
563 db bejegyzés |
Összes: |
34574 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 400
- e Hét: 4826
- e Hónap: 14210
- e Év: 146764
|
|
|